≫ 

Kalinić vratio Zvezdu iz mrtvih: Crveno-beli nadoknadili -16 i dobili Cedevita Olimpiju sa +15!

Košarkaši u crveno-belom uspeli su da se vrate iz velikog zaostatka i da "obrnu" goste iz Ljubljane

Bilo je muka, velikih muka, ali je Crvena zvezda uspela da slavi pred svojim navijačima protiv Cedevita Olimpije, na kraju, ispostaviće se i veoma ubedljivo. Uz evidentan umor nakon tri jako teške utakmice u sedam dana, momci Dejana Radonjića smogli su snage da nadoknade veliki zaostatak i da serijom u poslednjoj četvrtini konačno "sruše" tvrdu Cedevita Olimpiju za treću pobedu u ABA ligi ove sezone - 79:64.

Bio je ovo jedan veoma čudan meč, pun oscilacija. Na mahove je delovalo kao da ekipe ne bi mogle da pogode ništa da do sutra gađaju koš, a onda bi u narednom minutu "sasule" nekoliko vezanih trojki. U takvom rasporedu snaga je Cedevita stekla ogroman kapital, ali ga je vrlo brzo i ispustila.

Ključna je bila serija Crvene zvezde u samoj završnici utakmice koju su predvodili Nikola Kalinić i Nikola Ivanović. Njih dvojica su udruženim snagama doneli crveno-belima dvocifrenu prednost, koju gosti iz Ljubljane za preostali deo utakmice nisu mogli da nadoknade.

Može se reći da je jedino i isključivo šut sa distance držao obe ekipe u životu. Sa jedne strane, gotovo perfektan je bio Luka Rupnik, a sa druge strane su Dejan Davidovac i Nikola Kalinić dizali "Pionir" na noge. Uz to, crveno-beli su imali neverovatnu dominaciju na ofanzivnom skoku i za čitav tok meča su više od 20 puta uhvatili loptu u napadu posle promašaja.

Kombinovano sa preko 20 izgubljenih lopti Cedevita Olimpije, može se reći da je to na kraju presudilo da pobeda ipak ostane u rukama košarkaša Crvene zvezde.

Najefikasniji u timu Zvezde na kraju su bili Luka Mitrović i Ostin Holins sa po 13 poena, ali pravi je utisak da su kod domaćih poeni bili sjajno raspoređeni. Tako je Nikola Ivanović dodao 12 poena, Nikola Kalinić je imao dabl-dabl od 11 poena i 12 skokova, a Ognjen Kuzmić je dodao 10 poena uz 11 skokova za još jedan dabl-dabl. Na drugoj strani, Jaka Blažič je upisao 16 poena, Melvin Edžam je postigao 13 poena, dok je Luka Rupnik stao na 11 poena u timu Cedevita Olimpije.

Prva četvrtina krenula je prilično slabo za Crvenu zvezdu napadački. Ništa nisu mogli da pogode momci Dejana Radonjića puna tri minuta iz igre do trojke Voltersa. Ni to nije preterano pokrenulo crveno-bele, ali jesu poeni Davidovca, koji su pomerili stvari sa mrtve tačke. Međutim, Luka Rupnik i Melvin Edžam igrali su gotovo bez greške i crveno-beli su vrlo brzo gledali u dvocifren zaostatak.

Iako su krajem prve četvrtine uspeli da se delom vrate u utakmicu, košarkaši Crvene zvezde su ušli u novi kontraritam na startu drugog kvartala. Ponovo su puna tri i po minuta bili bez poena, što Cedevita Olimpija nije u potpunosti iskoristila već je i sama dala samo tri poena. Ali, malo po malo, posle poena Jake Blažiča imali smo maksimalnih +16 za goste.

Tada se naljutio Nikola Kalinić, koji je vezanim trojkama uspeo da vrati Crvenu zvezdu na samo posed zaostatka, a Ostin Holins je uz tri pogođena bacanja u poslednjoj sekundi doneo i prvu prednost crveno-belima na čitavom meču na pauzi.

KK Crvena zvezda, KK Cedevita Foto: aba-liga.com/Dragana Stjepanovic

Kao po tradiciji, treća četvrtina je ponovo krenula veoma tvrdo. I ovoga puta su izabranici Dejana Radonjića započeli sa velikim brojem promašaja i samo dva poena u pet minuta. Cedevita Olimpija takođe nije bila blistava, ali je nakon trojke Jake Blažiča uspela da ode na solidnih +6. Zvezda se tada ponovo probudila, kao nekoliko puta pre toga i trojkom Nikole Ivanovića stekla je +1 na ulasku u poslednjih deset minuta košarke.

Za razliku od prethodne tri četvrtine, završna je počela na pravi način za košarkaše Crvene zvezde, barem napadački. Naterali su goste da brzo izađu iz bonusa, što im je dalo dodatne mogućnosti u napadu. Nikola Ivanović je iskočio kao ključna figura kod domaćih u ovom periodu igre. Uz njegovu pomoć i energiju, crveno-beli su došli do dvocifrene prednosti prvi put na susretu. Na kraju su je bez većih problema zadržali za konačno slavlje.

STATISTIKA MEČA

Crvena zvezda: Lazarević, Volters 6, Uskoković, Davidovac 6, Mitrović 13, Lazić, Kalinić 11, Dobrić 8, Holins 13, Simonović, Ivanović 12, Kuzmić 10

Cedevita Olimpija: Pulen 3, Edžam 13, Kin 6, Murić 6, Ogust 6, Blažič 16, Hodžić, Ščuka 2, Dimec, Radovanović, Karmajkl 1, Rupnik 11

TOK MEČA

4. ČETVRTINA

10. minut (79:64) - Blokada Cedevita Olimpije, a onda izgubljena lopta Melvina Edžama i zakucavanje Holinsa čime se rešava ovaj meč. Tajmaut Golemca. Nema trojke Kina. Crvena zvezda je pred pobedom. Silazna putanja i novi poeni Zvezde. Tehnička za Edžama nakon pogotka Kuzmića, koji pogađa bacanje, a pogađa ga i Ivanović. Bacanja na drugoj strani koja pogađaju gosti i to je to.

8. minut (71:62) - Gube lopte sada domaći kao na tacni. Dobrić pravi korake. Faul pravi Dobrić, a Blažič pogađa jedno bacanje. Mitrović se bori za skok, ukupno 20. ofanzivni. Čak 42 skoka Zvezde ukupno. Dobrić ima bacanja, ali ne može ni on prvo da ubaci, ni drugo ne pogađa, ali Cedevita Olimpija gubi loptu. Koraci Kalinića, koji se opet buni, a ima tehničku. Faul u napadu Kina. Tajmaut Radonjića.

6. minut (71:61) - Faul Pulena i dva slobodna bacanja za Dobrića. Pogađa prvo, pogađa i drugo. Nema trojke Pulena sa osam metara, opet će on rešavati... Izgubljena lopta, a onda i nesportski faul, kraj utakmice za njega. Pogođena oba bacanja Ivanovića, onda pogodak za dva uz faul. Koliko mu ovo znači, kakav urlik! Pogodak sa penala, tajmaut Golemca! Ne pogađa Blažič, skače Ivanović. Onda faul u napadu Ivanovića. Problemi za Cedevita Olimpiju, još jedna izgubljena lopta

4. minut (64:61) - Faul u napadu Kuzmića. Prolazi Džejkob Pulen do kraja. Nema pogotka Ivanovića, a onda tehnička Rupnika zbog simuliranja. Nema promene rezultat, promašuje Dobrić. Promašaj Ivanovića, a onda Kalinić za tri. Potom po promašaj na obe strane, ali i faul Davidovca. Osamnaest ofanzivnih skokova Crvene zvezde, a nije kraj meča... Neke ekipe toliko nemaju za tri meča. Dva slobodna bacanja za Cedevita Olimpiju. Pogađa Karmajkl prvo slobodno bacanje, ali drugo ne.

2. minut (61:58) - Faul u napadu Murića. Au, potom kakvo zakucavanje Kuzmića! Neverovatan potez Zvezdinog košarkaša, jednom rukom. Blažič u padu pravi veliki promašaj na šutu za tri, a Kuzmić će na kraju na drugoj strani na liniju za slobodna bacanja. Ali nije pogodio prvo slobodno bacanje, no drugo jeste. Potpuno sam Jaka na šutu za tri, on to ne promašuje. Ima 13 poena. Pulen pravi ličnu grešku, njegova treća večeras. Ivanović promašuje, a Kuzmić prikucava. Njegovo treće zakucavanje u ovom poluvremenu, krade loptu Kalinić.

3. ČETVRTINA

10. minut (56:55) - Kin uskače u reket jednom rukom i pogađa. Ponovo +3 ima ekipa iz Ljubljane. Sve je sam pokušao Ivanović i imaće bacanja. Prvo je promašio, ne baš blistava njegova partija za sada, ali drugo je pogodio. Ne pogađa Pulen za tri. Tvrd izbačaj Ivanovića, ali on dolazi do lopte. Davidovac na isteku napada promašuje, Lazarević promašuje, ali Dobrić pogađa posle jedno četiri-pet pokušaja. Nerešeno je... Kin menja ritam, loš faul Ivanovića, daje šansu košarkašu Cedevite za lake poene sa linije za slobodna bacanja. Tako i biva, 2/2. Ivanović za tri poena i konačno! Prvi koš iz igre stiže na isteku treće četvrtine.

8. minut (50:51) - Nema pogotka Mitrovića sa penala, a onda Karmajkl pravi faul u napadu. Pogađa flouter Ognjen Dobrić za izjednačenje. Murić opet za tri poena i opet pogađa. Ponovo vode gosti. Dobrić se ponudio, dobro se kretao i pogodio sa poludistance. Edžam je sam za tri ne pogađa, odbija se lopta do Blažiča. Kin ne pogađa, skače Mitrović. Isteklo je vreme za napad Crvene zvezde, nakon što se Lazarević upetljao.

6. minut (46:48) - Zek Ogust zakucava sjajno i odvaja se malo Cedevita Olimpija. Nema Kalinićeve trojke. Blažič za tri! Tajmaut Dejana Radonjića. Evo Luke Mitrovića. Nema trojke Ščuke. Komplikuje Zvezda, a Murić pravi faul nad Simonovićem. Neće biti bacanja, ali novih 14 sekundi za napad domaćih. Dobrić ne pogađa za tri, a Luka Mitrović treći put večeras ima šansu za 2+1. Tajmaut Jurica Golemac.

4. minut (42:43) - Tehnička Dejan Radonjić. Blažič je pogodio i kaznio proteste trenera Crvene zvezde. Promašaj Ogusta za tri poena. Kalinić promašuje, nema skoka Zvezde, ima faula i opet je tim brzo izašao iz bonusa. Edžam ne završava polaganje, a odbrana Cedevita Olimpije pravi novi faul. Jako iseckano se igra na početku ovog kvartala. Promašaj Kalinića, potom njegov skok. Promašaj Ogasta. Edžam za tri! Evo malo energije...

2. minut (42:39) - Promašaji na sve strane i na početku treće deonice. Kuzmić se izborio za skok, a potom je napravio grešku na drugoj strani i vratio loptu Cedevita Olimpiji. Ništa od napada gostiju, potom promašaj Kalinića za tri. A onda Dragojević pokazuje faul, koji je možda bio i nesportski. Ništa od toga, izgubljena lopta Ogusta i zakucavanje Kuzmića. Izlazi iz obruča šut Simonovića.

- Ušao bi na teren da može: Urnebesne reakcije Dejana Radonjića tokom meča s Cedevitom pogledajte OVDE.

2. ČETVRTINA

10. minut (40:39) - Džejkob Pulen će imati bacanja. Buni se Marko Simonović kod Tomislava Hordova iz Hrvatske, ali odluka neće biti promenjena. Simonović ide na klupu. Pulen promašuje prvo slobodno bacanje, ali je drugo ubacio. Kalinić pogađa nešto zaista nemoguće, preko ruke sa devet metara i imamo utakmicu. Karmajkl ne prolazi. Faul Džejkoba Pulena, ali ne za bacanja. I još  jedna trojka Kalinića, samo tri razlike! Murić šutira i promašuje, potom je lopta dodeljena Cedevita Olimpiji što nailazi na proteste Kalinića kod Igora Dragojevića, ali i žestoke prozivke za navedenog arbitra sa tribina. Murić je promašio sve, a da stvar bude gora po goste, Edžam je dobio faul, a onda je Kalinić od Miloša Koljenšića zaradio tehničku grešku. Jaka pogađa bacanje zbog tehničke, Kalinić oba za domaće zbog faula. Holins je fauliran na šutu za tri i Crvena zvezda može i do vođstva na poluvremenu, nestvarno. Vodi Zvezda. Kin promašuje sa pola terena.

8. minut (29:37) - Rupnik donosi, ali i odnosi. Njegova nova greška. Faul Ogusta za dva bacanja Voltersa. Oba je pogodio, potom oteo loptu, pa je izgubio. Edžam ne može da pogodi, ali ofanzivni skok Cedevita Olimpije. Prejako Ogust... Odbranila se nekako Zvezda, nema poena Simonovića, pa ni Kuzmića. Očajan šut Crvene zvezde u dosadašnjem toku utakmice. Pulen je kratak posle tajmauta Jurice Golemca, Ogust gubi loptu nakon skoka. Holins pogađa trojku.

6. minut (24:37) - Rampa Karmajkla. Volters promašuje za tri. Napad je za Cedevitu Olimpiju, a Murić pogađa trojku! Dejan Radonjić traži tajmaut na +14 za goste... Posle tajmauta je kratak Kalinić na polaganju, ali Rupnik vraća loptu preko pola. Svađaju se sada igrači sa trenerom Juricom Golemcom, pomalo čudna situacija imajući u obzir da gosti vode ubedljivo. Volters promašuje za tri. Jaka Blažič na drugi obruč, Holins konačno pogađa za tri, ali onda Volters pravi faul za bacanja Rupnika. Nastavlja da pogađa Rupnik, oba bacanja su ušla. Holins prolazi do kraja.

4. minut (19:30) - Blažič prolazi Simonovića i još je fauliran, pa će imati dodatno bacanje. Pogodio ga je, a Dobrić je napravio prekršaj u napadu nad Karmajklom. Zvezda na 27% šuta iz igre i pet izgubljenih lopti. Istekao je napad Cedevita Olimpije na drugoj strani, jako, jako loš početak drugog kvartala za oba tima. Uskoković promašuje, Mitrović takođe... Blažič ne može za tri. I konačno - Mitrović, posle 03:30 u ovoj četvrtini Zvezda dolazi do poena. Rupnik za tri! Nestvarno...

2. minut (17:24) - Karmajkl opet poklanja loptu Zvezdi posle koraka, a Davidovac promašuje za tri. Uskoković je sada faulirao Karmajkla. Pulenu lopta izlazi iz obruča na šutu sa distance. Uskoković je namerno gađao u nogu jednog od košarkaša Cedevita Olimpije, čime je produžio posed. Cigla Kina, tu je Simonović na skoku. Ali i Simonović tvrdo šutira, faul pravi Dejan Davidovac. Bez koša u prva dva minuta druge četvrtine.

- Problem sa meračem vremena. Sudije su poslale igrače na klupu dok se situacija ne razreši.

1. ČETVRTINA

10. minut (17:24) - Trojka Melvina Edžama, dobar njegov napadački početak. A onda još jedna! Kako igra Edžam... Mitrović sada diže Zvezdu, još jedan pogodak pod faulom. Mitrović i Davidovac drže crveno-bele u životu. Ogromna greška košarkaša Cedevita Olimpije i autokoš posle promašaja Mitrovića sa penala. Karmajkl je tragičar. Sada je promašio Luka Mitrović. Kin ne pogađa sa poludistance. Igraće Zvezda do kraja ovaj napad. Neće žuriti sa realizacijom. Veliki promašaj, a onda Karmajkl promašuje zicer. Može se reći da zbog njega gosti nemaju i veću prednost.

8. minut (13:18) - Ni Mitrović ne može da pogodi. Sa druge strane pogađa Kin za dva poena i već dvocifrenu prednost imajuu gosti. Ali uzvraća na adekvatan način Davidovac... Njegov promašaj za tri potom, ali i laki poeni Edžama koji je bio "u ofsajdu". Davidovac diže Zvezdu iz mrtvih pošto pogađa još jednu trojku. Ali Ogust je tu da vrati prednost gostima. Kakav pogodak Mitrovića uz faul. Imaće i bacanje košarkaš crveno-belih. I pogodiće ga.

6. minut (4:12) - Holins pravi faul na šutu za tri poena. Rupnik je izborio bacanja, koji igra odlično na početku meča. Tri od tri. Lazarevićev promašaj za tri poena. Blokada nad Rupnikom, onda ukradena lopta Cedevita Olimpije, Ogast je potom sve prosuo, a Kuzmić ostao kratak na polu-horogu. Zakucavanje Edžama i tajmaut Radonjića.

4. minut (4:7) - Samo jedno slobodno bacanje pogodio je Nejt Volters. Lazarevićeva promašena trojka, a na kraju faul Edžama posle kojeg Zvezda zadržava posed. Nema koša iz igre za crveno-bele i dalje... I evo, Nejt Volters - trojka! Vraća Rupnik momentalno trojkom, a onda postiže još dva poena.

2. minut (0:2) - Ne baš dobar start Zvezde protiv Cedevita Olimpije. Promašaji Kalinića, izgubljena lopta Voltersa... A na drugoj strani je samo Zek Ogust postigao dvojku i doneo minimalnu prednost Ljubljaničanima.

- Ne baš sjajna poseta na oko 20 minuta pred početak utakmice. Poluprazan "Pionir" gledaće meč Crvene zvezde i Cedevita Olimpije.

STARTNE POSTAVE

Crvena zvezda: Lazarević, Volters, Kalinić, Holins, Kuzmić

Cedevita Olimpija: Edžam, Ogust, Blažič, Ščuka, Rupnik

Video: Dobrić dobio pitanje dok je Radonjić prolazio: Trener Zvezde je zastao da ga čuje šta će odgovoriti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tojeto

    17. oktobar 2021 | 23:03

    Dobili Buducnost i Cedevitu sad su nam ostali samo laksi protivnici do kraja.

  • Nosmoking

    17. oktobar 2021 | 23:07

    Moooolim nekoga da reaguje!!! Dajte partizanki +5 pobeda u startu da ljudi budu ravnopravni u ligi!!! Pa vidite da ce presvisnuti od kmecanja!! Jadni, namuceni, obespravljeni, pokradeni, isprevarani............ A dobri su i preposteni mucenici!!! I nije uredu da neko jos, osim njih, igra dobru kosarku i pobedjuje, nije uredu!!!😞😞😞😞😩😩😩😩😩😢😢😢😢😢😢😢😢

  • Geras

    17. oktobar 2021 | 22:57

    Bravooo Zvezdooooo.... Najbolja si.... 💪💪💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA