≫ 

Šta Zvezdu i Partizan čeka do prvog večitog derbija? Paklen ritam i utakmice na 3 dana

Crveno-beli će odigrati još šest mečeva, a crno-beli pet do međusobnog susreta

  • 23
KK Crvena zvezda, KK Partizan, pojacanja 2021

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Profimedia

Nešto manje od tri nedelje preostale su do prvog košarkaškog večitog derbija u ovoj sezoni. Deluje da "pompa" pred prvi duel Crvene zvezde i Partizana u sezoni odavno nije bio veći, uzimajući u obzir sjajna pojačanja i dobre rezultate i jednih i drugih na samom startu takmičarske godine. Osmo kolo ABA lige i 14. novembar od 19.00 časova je termin kada će sve na kratko u regionalnoj košarci jednostavno "stati".

Ako se ne desi neko veliko iznenađenje, upravo će Partizan i Crvena zvezda odlučivati o šampionu ABA lige, a samim tim i učesniku Evrolige za narednu sezonu. Crno-beli sa Željkom Obradovićem "pikiraju" to mesto, a imaju i rezervnu opciju kroz Evrokup.

Sa druge strane, Crvena zvezda taj luksuz ipak nema, jer samo putem ABA lige može da obezbedi mesto u Evroligi. Međutim, prvi derbi u sezoni neće biti rezultatski toliko značajan, uzimajući u obzir da će se odigrati u 8. kolu ABA lige i da će oba tima u preostalih 18 rundi imati šanse za popravni, ali i za kiks.

Dejan Radonjić, Željko Obradović

Foto: MN Press

Prošla sezona donela nam je samo tri okršaja večitih rivala, uzimajući u obzir da se Partizan nije plasirao ni u plej-of ABA lige, ni u finale Košarkaške Superlige Srbije. Crno-beli su prošli kao "bosi po trnju" pošto su poraženi u sva tri meča. Ali igračko stanje je ove godine drugačije.

Ono što posebno upada u oko jeste paklen raspored koji će Zvezda i Partizan imati do večitog derbija. Crveno-bele u narednih 19 dana čeka ukupno šest utakmica, što će reći da će morati na teren u proseku na svaka tri dana. Sa druge strane, crno-beli neće proći ništa bolje, pošto ispred sebe imaju pet mečeva do okršaja sa najvećim rivalom i prosečno susret na svaka četiri dana.

Nikola Kalinić

Foto: Marko Jovanović

Krenimo od Zvezde, za koju će tekuća nedelja biti verovatno biti i najteža u tom nizu. Tim Dejana Radonjića očekuju dva teška putovanja u Monako (26. oktobar) i Milano (28. oktobar), gde će želeti da ugrabe bar jedan brejk i zadrže šansu za plasman u plej-of Evrolige, a potom i susret sa Megom (1. novembar).

Naredne sedmice, Zvezda će u Evroligi "na papiru" imati nešto lakši meč protiv PAO-a kod kuće (4. novembar), a potom i gostovanje kod fenjeraša ABA lige, ekipe Zadra (7. novembar). Poslednji test pred derbi imaće u dvorani "Aleksandar Nikolić" protiv Asvela samo tri dana pred utakmicu (11. novembar).

Jam Madar

Foto: Marko Jovanović

Sa druge strane, Partizan je od prošlog utorka ušao u ritam igranja mečeva u Evrokupu i ABA ligi. Momke Željka Obradovića već u sredu u "Pioniru" čeka okršaj protiv Turk Telekoma (27. oktobar), posle čega idu na gostovanje ekipi koja ih je toliko puta namučila prošle godine i dva puta upisala i pobedu. Reč je o Borcu iz rodnog grada trenera crno-belih, a Čačani igraju jako dobro na početku nove sezone (30. oktobar).

Sledeći okršaj u Evrokupu, Partizan će takođe igrati kod kuće i to protiv jednog od najjačih rivala iz svoje grupe i starog znanca, Huventuda (2. novembar), a posle toga sledi još jedan meč na domaćem parketu protiv FMP-a iz Železnika, koji je u nizu od četiri pobede (6. novembar).

Za razliku od crveno-belih, Obradovićem tim gostuje pred večiti derbi u Evropi i to prilično daleko. Moraće da se spakuju na put do Andore, gde će igrati protiv istoimenog tima (10. novembar).

Sve u svemu, kada se podvuče poslednja crta, mnogo posla očekuje i jedne i druge. Biće bitno sačuvati energiju za okršaj koji će u najavi doneti bitku za svaku loptu. Da stvar bude "slađa", biće ovo prvi košarkaški večiti derbi "posle korone" sa publikom na tribinama.

RASPORED PARTIZANA DO DERBIJA

 

27. oktobar, 20.30: Partizan - Turk Telekom

30. oktobar, 19.00: Borac - Partizan

2. novembar, 20.30: Partizan - Huventud

6. novembar, 21.00: Partizan - FMP Železnik

10. novembar, 20.00: River Andora - Partizan

RASPORED CRVENE ZVEZDE DO DERBIJA

 

26. oktobar, 19.00: Monako - Crvena zvezda

28. oktobar, 20.30: Olimpija Milano - Crvena zvezda

1. novembar, 18.00: Crvena zvezda - Mega

4. novembar, 18.00: Crvena zvezda - PAO

7. novembar, 19.00: Zadar - Crvena zvezda

11. novembar, 19.00: Crvena zvezda - Asvel

VEČITI DERBI

 

14. novembar, 19.00: Crvena zvezda - Partizan

Video: Radonjićev tim uz dosta muke upisao 4. pobedu u ABA ligi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorki

    25. oktobar 2021 | 10:53

    Kada ste vec potegli to pitanje, nemojte da izjednacavate raspored i tezinu istog. Zvezda je u daleko nepovoljnijrm polozaju u odnosu na mezimce drzave.

  • Sud

    25. oktobar 2021 | 10:48

    Nije isti kos EL I Hamburg,Venecija I sl.To takmicenje moze igrati I mega lagano

  • neuporedivo je

    25. oktobar 2021 | 11:54

    Glupo je porediti najbolji tim od postanka aba lige sa obradovicem i jedan mali klub koji zivi od sudija i drzavne pomoci..to mi lisci da poredite avion i ficu..ko normalan fmp nekadasnju zvezdu dozivljava kao ozbiljan tim..budimo realni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA