≫ 

Zvezda posle gomile grešaka i promašaja pala u Monaku i vezala treći poraz u Evroligi

Trojke su bile bolna kategorija crveno-belih, koji su gađali ispod 15% sa distance (3/21)

Nejt Volters

Foto: Marko Jovanović

Šteta! Crvena zvezda imala je veliku priliku da dođe do pobede protiv Monaka u gostima u Evroligi, ali se to na kraju nije desilo. Razlog je preveliki broj promašenih zicera i izgubljenih lopti u momentima kada je utakmica morala da se prelomi u korist Beograđana. Žurili su i brzali košarkaši Dejana Radonjića, tako da im sada ostaje samo veliki žal za propuštenom šansom posle koje klub sa Malog Kalemegdana ostaje na skoru 2-4 u Evroligi i sve više se udaljava od borbe za plej-of - 70:62.

Već sam početak utakmice nagovestio je šta će Zvezdi biti neophodno za pozitivan rezultat u Monaku. Igra u reketu i kvalitetno građenje skoka bilo je od esencijalne važnosti, a crveno-beli su "štucali" naročito kada je reč o hvatanju lopte posle promašaja Kneževa. Domaći su bili i više nego dominantni na skoku.

Ipak, uspeli su crveno-beli to da nadomeste solidnim procentima u napadu u šutu za dva poena, koji ih je služio sve do pred poslednju deonicu. Pametnom igrom, Nejt Volters i Ognjen Kuzmić vratili su Zvezdu iz mrtvih i obezbedili joj da se na ovoj utakmici bore za nešto više. U jednom momentu drugog kvartala, bilo je i +12 za domaće. Međutim, košarkaši Zvezde su sav svoj trud i rad "prosuli" u završnih deset minuta kada nisu bili dovoljno strpljivi i mirni.

Pored toga što ih tokom celog meča nije služio za tri poena (3/21), izabranike Dejana Radonjića su u tih poslednjih deset minuta sustigle i mnogobrojne izgubljene lopte, neshvatljive greške i dodavanja u aut ili ruke protivnika. Nije ni Monako blistao u tom segmentu, ali je bio za pedalj bolji.

Dejan Radonjić

Foto: Marko Jovanović

Kod domaćih se istakao Alfa Dijalo sa 19 poena zajedno sa Donatasom Motiejunasom koji je dodao 14 poena. Dvocifren je bio i reprezentativac Srbije, Danilo Anđušić sa 12 poena. U timu Zvezde, Nejt Volters je odigrao odlično u većem delu utakmice, sem same završnice i dao je 18 poena, a pratili su ga Nikola Kalinić sa 14 poena i Ognjen Kuzmić sa 10 poena.

Prva četvrtina počela je jako tvrdo. Bila su neophodna puna tri minuta da bismo videli nešto "razigraniji" i dinamičniji tok utakmice. Igralo se gotovo koš za koš. Nekadašnji košarkaš Partizana i Burga, Danilo Anđušić je trojkama vodio Monako napred zajedno sa Alfom Dijaloom, a tek pred kraj desio se pad crveno-belih i nešto veća prednost za domaće od +9.

Druga deonica nije baš najbolje počela po Crvenu zvezdu. Mnogo grešaka u napadu pravili su gostujući igrači, što je Monako aktivno koristio i vrlo brzo "dobacio" do +12. Ipak, vođena sjajnim Kuzmićem i Voltersom, ekipa Dejana Radonjića "istopila je" tu razliku u roku od dva minuta, prišla na poen zaostatka i potom se na tom nivou zadržala do pred sam kraj uvodnih 20 minuta.

Nije moglo drugo poluvreme da počne bolje po momke iz Beograda koji su serijom 9:0 došli do prednosti u dvorani "Gaston Medsan". Ali, u trenutku kada je Zvezda možda mogla da dođe i do još ozbiljnije razlike u svoju korist desila se velika greška Alekse Uskokovića, posle koje su se naređale i mnoge druge.

Zvezda - Budućnost

Foto: AdmiralBet ABA League / KK Crvena zvezda / Dragana Stjepanović

Pogodio je tada i Majk Džejms svoju prvu trojku sa deset metara, nadovezali su se i Anđušić i Motiejunas, pa je Monako vratio stvari na svoj kolosek i imao je +3 pred završnih desetak minuta.

U poslednjoj četvrtini videli smo veliki kontraritam obe ekipe na samom početku. Gubili su lopte, promašivali zicere i jedni i drugi, pa se nije ni moglo naslutiti ko će odneti pobedu. Na pet minuta do kraja, Monako je imao četiri poena prednosti posle druge trojke Majka Džejmsa. I dok je Monako uspeo da nađe kakav-takav ritam, Zvezda je nastavila da ređa grešku za greškom. Koliko je tim iz Beograda bio indisponiran, govori i činjenica da je ubacio jednocifren broj poena u poslednjih deset minuta - samo devet.

STATISTIKA UTAKMICE

 

Monako: Li 2, Vesterman 3, Dijalo 19, Butsijele, Motiejunas 14, Utara 3, Faje, Grej, Anđušić 12, Traore, Hol 9, Džejms 8

Crvena zvezda: Lazarević, Volters 18, Uskoković, Davidovac, Mitrović 2, Lazić 3, Kalinić 14, Dobrić 8, Holins 3, Simonović, Kuzmić 10, Cirbes 4

TOK MEČA

 

4. četvrtina

10. minut (70:62) - Promašaj Voltersa i to otvoren za tri poena. Dijalo pogađa dva bacanja. Teška situacija za Zvezdu. Tajmaut Radonjić. Ništa, Kalinić je završio na parketu. Majk Džejms postavlja konačan rezultat sa poludistance.

9. minut (66:62) - Faul je nad Dijaloom, koji ide da šutira dva bacanja. Pogodio je samo jedno, lopta je za Zvezdu. Prekršaj Džejmsa, ali samo dva faula ima Monako do sada u ovoj deonici.

8. minut (65:62) - Zvezda se raspada u ovoj četvrtini. Srećom ni Monako ne blista, pa još postoji šansa za pobedu. Nisu šutnuli za 24 sekunde. Tehnička za nekoga u Monaku, kažnjava je Kalinić pogođenim bacanjem. Nema koša iz igre. Tajmaut Zvezde. Koš Voltersa.

7. minut (65:59) - Dobiće Butsijele dva bacanja kaže Mišel Rosi posle gledanja snimka sa Sašom Puklom. Srećom, on promašuje oba bacanja u svom stilu. Kalinić kasni sa dodavanjem. Izgubljena lopta. Dijalo dobija bacanja posle faula Voltersa. Za razliku od Butsijelea, Dijalo je pogodio dva bacanja.

6. minut (63:59) - TV tajmaut, a onda i faul u napadu Motiejunasa. Ni Zvezda ništa bolja, gubi loptu i propušta novu šansu da održi priključak. Butsijele promašuje, pa pogađa, ali isteklo je vreme. Sada sudije gledaju i dogovaraju se šta da rade, jer su doneli dve različite odluke. Šta će reći Saša Pukl, to je ono što se računa, jer je on glavni arbitar. Gledaće se snimak. Dosuđen je i faul nad Butsijeleom... I to se gleda da li je bilo pre isteka vremena.

5. minut (63:59) - Pa konačno! Kalinić postiže poene za Zvezdu iz prodora. I eto, ništa nije pogodio celu utakmicu Džejms i sada kada se meč lomi, stiže trojka. Neverovatan je najbolji igrač Monaka, doduše ne najbolji večeras.

4. minut (60:57) - Nova greška Monaka. Bez trojke Dobrića, samim tim i bez izjednačenja. Majk Džejms deluje potpuno nezainteresovano večeras, uzima šuteve i promašuje iz svih pozicija. Mnogo neobjašnjivih poteza dve ekipe.

3. minut (60:57) - Koliko petljaju i jedni i drugi, a onda i strašan promašaj Voltersa iz kontre na ziceru. Sreća te je sada tu Cirbes, koji drži u igri Zvezdu. Opšti je utisak da je moralo da se izvuče mnogo više iz ovih grešaka Monaka.

2. minut (60:55) - Dva faula Zvezde, drugi čini Cirbes. A Motiejunas sve živo ubacuje sada, lomi Zvezdu ovaj košarkaš Monaka. Davidovac opet daje loptu u ruke Monaku. Sva sreća te domaći ne mogu iz dva šuta da pogode sa distance.

1. minut (58:55) - Motiejunas igra jako dobru utakmicu večeras u dvorani "Gaston Medsan". Zvezda je i dalje u kontraritmu, ali na svu sreću ništa bolji nije ni Džejms. Odličan je Kalinić u ranom napadu.

3. četvrtina

10. minut (56:53) - Ima vremena za Lazića, nema pogotka za kapitena. Dijalo srećom ne može da ubaci trojku. Volters promašuje trojku. Džejms trči na drugoj strani, dodaje loptu za Butsijelea koji je jedno dva metra u autu. Neverovatne greške nekadašnjeg košarkaša CSKA i Bruklina. Idemo na tajmaut Radonjića. Volters promašuje, Anđušić ide u kontru i dolazi do poena. Moglo je i moralo da se odigra bolje u završnici ove četvrtine iz vizure Crvene zvezde.

9. minut (54:53) - Gubi loptu Dobrić, šta se sada dešava sa Zvezdom? Radonjić ne traži tajmaut... Još Pukl gleda da li je nesportski faul, ali srećom Slovenac kaže da nije. Posle toga idemo u napad Zvezde na drugoj strani. Dobrić samo jedan od dva. Motiejunas lako "rešava" Dobrića.

8. minut (52:52) - Sada još jedna greška Zvezde. Mitrović pravi ofanzivni faul. Sudije su sada videle navodni faul Mitrovića. Neće srećom biti bacanja. I eto, kazna. Džejms za tri sa deset metara.

7. minut (49:52) - Kalinić pogađa jako važnu trojku! Anđušić je ne vraća... Uskoković užasno dodaje, a poentira Dijalo. Velika greška plejmejkera Zvezde u trenutku kada je Zvezda mogla i do veće prednosti.

6. minut (47:49) - Kalinić je fauliran od strane Butsijelea. Ići će na liniju za slobodna bacanja. I pogodiće oba. Sada idemo na TV tajmaut, koji se pripisuje domaćoj ekipi, jer nije zatražila tajmaut prethodno. Promašaj Butsijelea, ali isteklo je i vreme u međuvremenu za Monako.

5. minut (47:47) - Holins je doneo pogrešnu odluku, Dijalo je zakucao iz kontre. Volters ostavlja za Kalinića koji promašuje za tri, promašuje i Davidovac za tri. Samo su Kuzmić i Volters večeras raspoloženi u timu Crvene zvezde. Anđušić donosi izjednačenje.

4. minut (43:47) - Džejms ne može da pogodi apsolutno ništa, ali baš ništa. Zato Kuzmić ne može da promaši ništa i ima već 10 poena! Anđušić bez poena, lopta je za Crvenu zvezdu. Zvezdan Mitrović deluje nezainteresovano da spreči ovaj brodolom Monaka na početku drugog poluvremena.

3. minut (43:45) - Pogađa Dijalo i prekida seriju Zvezde od 9:0. Davidovac pokušava da napadne Vestermana, umalo gubi loptu, ali je na kraju fauliran kaže Saša Pukl. Holins promašuje za tri.

2. minut (41:45) - Niska lopta za Fola, lopta je u autu, Zvezda može da povede u dvorani "Gaston Medsan". I to čini, Volters! Monako je u potpunom kontraritmu, a Kalinić pogađa i crveno-beli su na +4.

1. minut (41:41) - Nastavlja Volters da pogađa, baš kao u prvom poluvremenu. Monako je zaustavljen, Faje nije pogodio, ali zato jeste Kalinić! Za tri, izjednačeno je u Monaku!

2. četvrtina

10. minut (41:36) - Dijalo pokazuje sjajan atleticizam i poentira preko Kalinića u naskoku. Holins lako do Cirbesa, koji poentira. Zvezdan Mitrović traži tajmaut na oko 20 sekundi do kraja poluvremena. Li prolazi do kraja i to je to za ovo poluvreme. Zvezda ima aktivan rezultat u Monaku!

9. minut (37:34) - Motiejunas ponovo iz ofanzivnog skoka kažnjava Zvezdu. Sa druge strane, Volters nastavlja sa perfektnom partijom, jer ima 5/5 za dva. Motiejunas promašuje trojku. Kalinić ne pogađa trojku za izjednačenje, šteta...

8. minut (35:32) - Monako gubi loptu, ne snalazi se najbolje ni Zvezda. Međutim, košarkaši Monaka sada ponovo petljaju, konkretno Dijalo koji je završio na parketu, ali je Saša Pukl svirao mrtvu loptu. Upozorio je Pukl sada Radonjića da će sledeći put dobiti tehničku grešku u slučaju prigovora. Kalinić hvata loptu na podbacivanju, Holins promašuje obruč.

7. minut (35:32) - Mrtva lopta. Ne igra se po FIBA pravilima, tako da ćemo gledati podbacivanje. Motiejunas je bio bolji, potom i poentira i novi minut odmora traži Dejan Radonjić. Faul u napadu, svoj treći ukupno, pravi mladi Aleksa Uskoković. Izgubio je loptu Dijalo, a kaznio je Volters.

6. minut (33:30) - Li promašuje za tri, ali tu je Donta Hol koji pogađa posle ofanzivnog skoka Butsijelea. Tri slobodna bacanja imaće Ognjen Dobrić. Pogodio je sva tri bacanja, samo je poen razlike trenutno. Motiejunas ipak na drugoj strani uspeva da izbori novi prekršaj. Uz dosta sreće, oba pogađa košarkaš Monaka.

5. minut (29:27) - Mali faul Zvezde, potom promašaj Butsijelea. Pogađa trojku Ostin Holins! Zvezda je na samo posedu zaostatka za Monakom, kakva serija crveno-belih!

 

4. minut (29:24) - Vesterman je probao preko ruke, uhvatio je loptu Kalinić. Kuzmić igra sa mnogo samopouzdanja i ponovo dolazi do koša. Izgubljena lopta Monaka, Majk Džejms pravi faul nad Voltersom koji poentira u kontri i imaće dodatno bacanje. Tajmaut Zvezdana Mitrovića. Pogodio je i dodatno bacanje.

3. minut (29:19) - Donta Hol je pogodio iz ofanzivnog skoka uz prekršaj. I dodatno bacanje je prošlo kod obruč. Ognjen Dobrić ide do kraja i poentira. Anđušić ne pogađa šut za tri poena. Lazić je šutirao za tri sa 45 stepeni preko ruke i promašio je, a Kuzmić je napravio faul na skoku.

2. minut (26:17) - Faul je dosuđen Butsijeleu. Lazić nije pogodio za tri poena, lopta je završila u autu i Monako će imati novi posed. Probao je Vesterman za tri poena i pogodio je, bez gotovo ikakvih problema. Dobrić protrčava na asistenciju Mitrovića.

1. minut (23:15) - Donte Hol poentira nakon što je Zvezdin prvi napad u ovoj četvrtini bio neiskorišćen zbog faula u napadu Nejta Voltersa. Košarkaš Zvezde se ispravio sa 2+1 u narednom napadu.

1. četvrtina

10. minut (21:12) - Reakcija Zvezde u vidu koša Luke Mitrovića trajala je kratko, pošto trojku postiže Jakuba Utara. Leo Vesterman pravi faul, ostaju samo četiri sekunde za Zvezdu, a Lazić promašuje sa distance. Kraj prve četvrtine.

 

9. minut (18:10) - Ponovo smo ušli u kontraritam. Faje i Hol promašuju, ne može do koša ni Nikola Kalinić sa distance, a Monako polako, ali sigurno odlazi na sve veću razliku nakon koša Dijaloa iz ofanzivnog skoka. Tajmaut Radonjić.

8. minut (16:10) - Bez trojke Dobrića, kao ni Kuzmića iz ofanzivnog skoka. Na drugoj strani jako laki poeni za Donte Hola, a Luka Mitrović promašuje za dva poena.

7. minut (14:10) - Dobrić je izgubio loptu, potom je napravio i prekršaj. Leo Vesterman uzvraća novom poklonjenom loptom, a Dobrić to nije kaznio, već je promašio za dva poena.

6. minut (14:10) - Opustili su ruku i jedni i drugi, pa nakon tvrdog starta sada već imamo zadovoljavajuć broj poena. Kuzmić je pogodio za Zvezdu, posle čega je na drugoj strani Uskoković napravio faul. Idemo na malu pauzu, zbog televizijskog tajmauta. Anđušić as dva pogođena bacanja, a onda Zvezda gubi loptu, tačnije to čini indisponirani Davidovac, što kažnjava Dijalo sa nova dva poena.

5. minut (10:8) - Nejt Volters dodaje nova dva poena na konto Zvezde, a potom Kalinić krade loptu i poentira iz kontre. Dugačak napad Monaka, Anđušić šutira za tri i ponovo pogađa. Moraće Zvezda da obrati pažnju na bivšeg košarkaša Partizana.

4. minut (7:4) - Ognjen Kuzmić igra sa mnogo samopouzdanja, novi poeni za njega. Nema pogotka Alfe Dijaloa. Izgubljena lopta Monaka, potom i Zvezde, a epilog su poeni Motiejunasa.

3. minut (5:2) - Po promašaj na obe strane, a onda je Kuzmić ponovo izborio prekršaj na šutu i imaće dva nova slobodna bacanja. Gledalo se da li je možda i nepsortski faul Danila Anđušića, ali Mišel Rosi je zajedno sa Sašom Puklom odlučio da je ipak samo običan prekršaj. Ponovo 1/2 šutira centar Zvezde. Anđušić pogađa trojku od tablu sa deset metara, nestvaran pogodak!

2. minut (2:1) - Kuzmić je stao na liniju za slobodna bacanja i pogodio je samo jedno. Promašaj Alfe Dijaloa, ali Davidovac je krenuo da srlja i upropastio je još jedan napad crveno-belih. Na drugoj strani, Ostin Holins prekida kontru ekipe Monaka prekršajem. No, prvi poeni za Motiejunasa i domaće na ovom meču.

1. minut (0:0) - Monako je imao prvi okršaj, ali ga nije iskoristio. Ni Volters na drugoj strani nije bio uspešniji, pošto mu je lopta ispala kada je krenuo na polaganje. Dobra vest je da Kalinić igra, uprkos najavama Radonjića da će možda preskočiti duel. Kneževi još jednom ne dolaze do koša. Spor uvodni minut.

STARTNE POSTAVE

 

Monako: Li, Dijalo, Motiejunas, Faje, Anđušić

Crvena zvezda: Volters, Davidovac, Kalinić, Holins, Kuzmić

Video: Radonjićev tim uz dosta muke upisao 4. pobedu u ABA ligi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    26. oktobar 2021 | 20:50

    Možemo mi da pričamo šta hoćemo i da se divimo povremenim lucida intervalima naše ekipe, ali, mi jednostavno nemamo koš igrača. Ovo sto imamo, to je samo prosek, i ništa više. Za velika dela, nekog ko će da u odlučujućim momentima pravi razliku, mi takvog nemamo.

  • Pera ložač

    26. oktobar 2021 | 20:45

    Koja c.zvezda to je fmp, kk c.zvezda je odavno ugašena

  • Slobodan

    26. oktobar 2021 | 21:04

    Monako nikakav, Zvezda jos gora...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA