≫ 

Pešić iznenadio: Selektor nikoga nije precrtao sa spiska za kvalifikacije za Mundobasket

Naša zemlja sastaće se sa Letonijom i Belgijom u prvom prozoru

  • 10
Svetislav Pešić Foto: MN Press

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Svetislav Kari Pešić danas se na konferenciji za medije u Kući košarke obratio pred predstojeći kvalifikacioni prozor za odlazak na Mundobasket. Očekivalo se da će se skratiti spisak za dve naredne utakmice, ali je legendarni trener iznenadio javnost.

Srbija će se tokom narednih sedam dana sastati sa Letonijom u Beogradu 25. novembra, da bi tri dana kasnije otputovali u Mon u Belgiji, gde ih čeka drugi susret sa tamošnjom selekcijom.

Pešić je pre svega imao glavobolju oko toga da li će moći da računa na igrače iz Evrolige. Podsetimo, on je pre oko nedelju dana saopštio spisak 24 igrača za koje smatra da zaslužuju poziv u tim, a tu se našlo čak osam njih iz elitnog takmičenja. Bili su tu Vasa Micić i Filip Petrušev iz Efesa, Ognjen Jaramaz iz Bajerna, Nemanja Nedović iz Panatinaikosa, Vanja Marinković iz Baskonije i tri igrača Zvezde – Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac i Aleksa Uskoković.

Selektor je na početnom spisku najviše igrača izabrao iz Partizana, pošto je uvrstio Radeta Zagorca, Balšu Koprivicu, Aleksu Avramovića, Nemanju Dangubića, Uroša Trifunovića i Alena Smailagića.

Iako postoje objektivne prepreke, selektor se odlučio da za sada ne precrta nikoga i naglasio je da će tek sutra na treningu imati nešto jasniju sliku oko sastava za prvu utakmicu protiv Letonije u Beogradu.

- Nemam ništa u planu, idem u hotel da vidimo ko je došao, a ko nije. Neki tek danas igraju, da vidimo šta ćemo sa njima. Mene to isto zanima. Rekao sam sutra uveče kada budemo imali trening, tada ćemo imati čistiju sliku. Tako da ne pričamo o svim igračima... Konačan spisak, koji bih voleo da imam, a nemam, ćemo videti da li će biti dostupan sutra - rekao je Pešić.

Na spisku kandidata nalaze se: Vasilije Micić - Efes, Filip Petrušev - Efes, Ognjen Jaramaz - Bajern Minhen, Jovan Novak - Fuenlabrada, Dušan Ristić - Fuenlabrada, Miloš Teodosić - Virtus Bolonja, Nikola Rebić - Miteldojčer, Nemanja Nedović - Panatinaikos, Vanja Marinković - Baskonija, Dragan Apić - Enea Zastal Zjelona Gora, Dalibor Ilić - Igokea, Aleksa Radanov - Igokea, Balša Koprivica - Partizan, Aleksa Avramović - Partizan, Uroš Trifunović - Partizan, Nemanja Dangubić - Partizan, Rade Zagorac - Partizan, Alen Smailagić - Partizan, Aleksa Uskoković - Crvena zvezda, Ognjen Dobrić - Crvena zvezda, Dejan Davidovac - Crvena zvezda, Nikola Jović - Mega, Nikola Đurišić - Mega, Marko Jagodić Kuridža - Budućnost.

Selektor je rekao da bi i on voleo kada bi svi najbolji igrači bili na okupu, ali da je to u ovom momentu objektivno nemoguće.

- Voleli bismo svi da u reprezentaciji budu najpoznatija imena, da budu svi najbolji naši igrači, da budu svi najmlađi, da se igra atraktivna košarka, da se šutiraju trojke sa pola terena, sve bi to mi voleli i da bude zlatna medalja. Ali to je nemoguće, nije kompatibilno. Tu smo da vidimo šta u ovoj kompletnoj situaciji možemo, problemi u svakom poslu postoje. Treba da se na neki način prilagodimo uslovima. Ne možemo da računamo na igrače iz Evrolige, iz NBA lige, to je tako kako je, na kraju možda to i nije tako loše, pod uslovom da pobedimo, ako ne pobedimo, onda ne valja ništa - rekao je Kari.

Ističe Pešić da je Savez obavio sve razgovore i da je u ovom trenutku došao do najboljeg mogućeg rešenja.

- Nažalost, imamo drugu situaciju, a to je da su prošla vremena kada su klubovi, čak i u moje vreme, lobirali i zvali mene i dosađivali da njihovi igrači budu u reprezentaciji. Čak ni agenti igrača ne zovu. Mene sada niko nije zvao da kaže „slušaj Kari, ti ne znaš tog i tog, ali on je dobar, hajde probaj da ga vidiš“, čak ni to se ne dešava. Sve se menja. Ko jedino želi da igra, to sam ja, Savez, ljudi koji su zaduženi i igrači. Oni ne odlučuju. Moram da kažem da ima objektivnih razloga, obavili smo razgovore sa klubovima i trenerima svih kandidata - rekao je Pešić.

Video: Kari Pešić objasnio zašto nije zvao Kalinića u reprezentaciju: On odlučuje ko pobeđuje, a ko gubi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA