≫ 

"Napišite da sam bio bolji od Dude Glavonje": Mrkonjić bio kapiten Dušanu Ivkoviću

Preminuli političar i bivši ministar se bavio košarkom

  • 3
Milutin Mrkonjić, Tomislav Karadžić

Foto: MN press

Počasni predsednik SPS-a, narodni poslanik i bivši ministar infrastrukture i saobraćaja Milutin Mrkonjić, preminuo je u 79. godini.

Mnogi nisu znali da je popularni Mrka imao i sportsku prošlost, jer je uglavnom bio sinonim za obnovu i izgradnju zemlje posle NATO bombardovanja 1999. godine.

Mrkonjić je svojevremeno dao jedan intervju za "Politiku" u kome je otkrio da je kao mlad trenirao košarku.

- Trenirao sam košarku u Radničkom na Crvenom krstu, a imali smo i bokserski klub. Ali, nismo se tada predavali samo sportu. Mi, "krstaši", bili smo posebna fela. Imali smo tu i svoj bioskop "Avalu", pa pozorište Beogradsko dramsko... Nismo mnogo silazili do "štrafte", do Knez Mihailove... Bili smo grad u gradu, velika grupa obrazovanih mangupa koji su imali svoj stil života - pričao je Mrkonjić.

Otkrio je Mrka još neke detalje, između ostalog i da je bio kapiten nedavno preminuloj košarkaškoj legendi Dušanu Dudi Ivkoviću.

- Bio sam uspešan košarkaš dok se nisam povredio. Trener mi je bio Ranko Žeravica, a bio sam kapiten tima u kome je igrao aktuelni selektor Duda Ivković. Slobodno napišite da sam bio bolji od "Dude Glavonje". Na prvu turneju u Italiju smo otišli 1960. godine, pobedili na nekoliko utakmica i mnogo se lepo proveli - pričao je Mrkonjić.

Dušan Duda Ivković

Foto: MN Press

- Više smo mi jurili za loptom nego za ženama... Ali su nas volele. Mi, momci iz moje generacije, počeli smo da vodimo ljubav tek posle 20. godine. Najveći švaler iz našeg društva je bio Bata Đorđević, otac košarkaša Saše Đorđevića. Živi smo svedoci da je tako - otkrio je Mrkonjić.

Video: Milutim Mrkonjić: Građevinac, komunista i boem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA