≫ 

Bruka Srbije u Belgiji: Pešićevi Orlovi vodili sa +14, pa izgubili u drami

Nisu uspeli Orlovi da zadrže dvocifrenu prednost koju su imali u više navrata

Aleksa Avramović Foto: FIBA Basketball (fiba.basketball)

Težak poraz za Orlove u Belgiji! Iako su imali veliku prednost, košarkaši Srbije nisu uspeli da dođu do pobede u Monu. Domaći su istopili +14 koliko je iznosila maksimalna prednost izabranika Svetislava Pešića i kroz dramatičnu završnicu stigli su do drugog trijumfa u kvalifikacijama, a našoj zemlji naneli prvi poraz - 73:69.

Za razliku od meča protiv Letonije, kada smo videli ogroman broj poena, ovaj meč je bio daleko "tvrđi". Domaći nisu pogađali u velikim procentima kao Letonci, delovalo je da su se Orlovi držali u igri i da ih "imaju" pošto su vodili i dvocifrenom razlikom, ali nije moglo bez drame.

U poslednji minut ušlo se trojkom Sema van Rosoma na koju nije bilo reakcije. Dva šuta za tri u razmaku od 15 sekundi je promašio Miloš Teodosić, posle čega je Srbije imala šansu i napad da dođe do izjednačenja. Međutim, do toga nije došlo i ušlo se u penal završnicu, gde su Belgijanci sačuvali prednost u svojim rukama.

Ponovo su konce u našoj reprezentaciji vukli Aleksa Avramović i Miloš Teodosić, a umesto povređenog Alena Smailagića dobar deo posla večeras je preuzeo FilipPetrušev. Međutim, to nije bilo dovoljno za pobedu.

Najefikasniji u porazu Srbije bio je upravo Aleksa sa 19 poena, a pratio ga je Petrušev sa tri poena manje. Miloš Teodosić imao je 14 poena i osam asistencija. Na drugoj strani, Sem van Rosom bio je horor za Orlove sa 20 poena, a iskusni Ismael Bako koji nastupa za Baksi Manresu ubacio je 14 poena. Žan-Mark Mvema je dodao 11 poena, dok je dvocifren bio i Retan Obasoan sa tačno deset poena.

Prva četvrtina je nakon rezultatske klackalice ipak pripala reprezentaciji Srbije. Proradio je šut naših iz reketa, "šarali" su Petrušev i Avramović pre svega i Orlovi su stigli do +8 nakon uvodnih deset minuta košarke.

U drugom delu, Orlovi su bili još blistaviji. I šut sa distance je tada počeo da služi domaće, pa je prednost narasla do tada maksimalnih +14. Belgija nije uspevala da tu razliku nešto specijalno smanji do pauze, već je imala dvocifren zaostatak.

Međutim, naši košarkaši imali su veliki pad koncentracije na početku drugih 20 minuta. Nanizali su Belgijanci seriju od 9:0, prišli su samo na posed zaostatka i zapretili da bi mogli da "otmu" trijumf iz ruku Orlova. Pešić je reagovao minutom odmora, posle čega je sve došlo na svoje mesto. Trojke Dangubića i Teodosića pogurale su Orlove do nove dvocifrene prednosti.

Na startu poslednje četvrtine peh za domaćina. Isključila se rasveta zbog čega je utakmica bila prekinuta punih deset minuta. Nije to odgovaralo Srbiji, daleko od toga. Naši momci su se ohladili, a Belgija se približila na samo pet poena zaostatka na oko pet minuta do kraja, što je opet garantovalo dramu.

Serija se samo produžila. Sem van Rosom je u tim momentima bio nerešiva enigma za košarkaše Srbije, koji su u jednom momentu prišli na poen zaostatka, a potom su nakon koša Mveme prešli u prednost sa kojom su ušli u završna dva minuta. Usledila je već pomenuta završnica, gde su Orlovi doživeli šokantan poraz posle kojeg će morati da nastave borbu za plasman u drugu fazu kvalifikacija za Mundobasket.

STATISTIKA UTAKMICE

Belgija - Srbija 73:69 (13:21, 16:20, 25:22, 19:6)

Dvorana: Mon Arena, Mon

Sudije: Antonio Konde (Španija), Andrej Šarapa (Belorusija), Lorenco Baldini (Italija)

BELGIJA: Žile 5, Liber 5, Mvema 11, Obaosan 10, Van Rosom 20, Akizaili 2, Bako 14, Delalije, Kestelu, Seron, Vlije, Vanvajn 6

SRBIJA: Avramović 19, Dangubić 5, Jagodić-Kuridža 5, Teodosić 14, Zagorac 2, Jović, Koprivica, Novak, Petrušev 16, Radanov, Ristić 8, Trifunović

Standings provided by SofaScore LiveScore

TOK MEČA

4/4

40. minut - Nerešeno je u Belgiji! Pogađa Petrušev... Na minut do kraja, drama!

39. minut - Belgija ima +2 na oko dva minuta do kraja utakmice. Žan-Van Mark Mvema trojkom je doneo velike brige Svetislavu Pešiću, koji nema drugog izbora sem da zatraži minut odmora - 69:67.

37. minut - Kakav pad u igri Orlova. Belgija vodi prvi put još od samog početka utakmice. Ismael Bako i Sem van Rosom su istopili prednost, a potom i doneli vođstvo domaćima - 66:65.

35. minut - Ne valja, Belgijanci su vezali dva uspešna poseda posle čega ponovo prilaze na samo pet poena zaostatka. Naposletku stiže još jedna kazna od Sema van Rosoma posle koje ćemo imati veliku dramu u Monu - 62:65. Minut odmora traži Svetislav Pešić u nadi da će na taj način probuditi Orlove.

32. minut - Utakmica je nastavljena posle gotovo desetominutnog prekida. Za sada nema poena nijedne od ekipa u ovom periodu.

- Prekid utakmice u Belgiji. Rasveta se ugasila i pitanje je kada će se problem otkloniti. Za to vreme, igrači su na klupi.

3/4 - 54:63

30. minut - Aleksa Avramović nije uspeo da povrati dvocifrenu prednost za Srbiju na kraju treće deonice. Ipak, Pešićevi momci odbili su nalet domaćih i imaju sasvim solidnih +9 pred odlučujuću, četvrtu četvrtinu.

29. minut - Srbija uspešno održava prednost. Uspeli su Orlovi da "isteraju" Belgijance iz reketa, a Dangubić trojkom donosi Srbiji dvocifrenu prednost u Monu na oko dva minuta pred kraj treće deonice - 49:61.

26. minut - Jako, jako važna trojka Miloša Teodosića posle koje Srbija konačno uspeva da se odlepi na novu, konkretniju prednost. Osam prednosti imaju Orlovi, dok selektor Belgije traži minut odmora - 44:52.

23. minut - Serija Belgije 5:0, uz pogođenu trojku. Srbija bez poena u drugom poluvremenu, Dangubić nije uspeo da vrati istom merom domaćinu. Nastavčja se serija Belgijanaca, sa penala je pogodio Ismael Beko. U narednoj akciji je asistirao Van Rosomu - evo Belgijanaca na bliskom odstojanju, 38:41. Pešić zove tajm-aut.

2/4 - 29:41

20. minut - Teodosić - treća trojka našeg kapitena, u pravi čas. Belgijanci su zapretili prilaskom, realizovali nekoliko napada, ali je Teo odgovorio kako zna, za kraj odličnog poluvremena Srbije.

19. minut - Aleksa Avramović je poentirao, raspoložen je bek Partizana, njegov 13. poen u monu. Srbija sada ima punu kontrolu utakmice, vodi 36:24.

svetislav pešić Foto: MN Press

17. minut - Bilo je samo pitanje vremena kada će i napad biti tečniji posle dugih minuta u kojima su defanzive dominirale. Srbija serijom 4:0 (Jagodić-kuridža, Avramović) ponovo ima dvocifrenu prednost (29:18).

15. minut  - Prazni napadački minuti Srbije, samo četiri poena za pet minuta, ali ni Belgijanci ne blistaju, istina usčeli su da umanje razliku. Sada je 25:18. Petrušev najefikasniji kod Srbije sa 8 poena. Teodosić ima 6. Ristić i Avramović po 4.

11. minut - Trenutno je igra u prekidu jer se ukazuje pomoć igraču Belgije kojije dobio jak udarac u lice u borbi za loptu, Teo ga je nesmotreno pogodio. Nastavio se meč brzo. Srbija je uvećala vođstvo - 13:23.

1/4 - 13:21

9. minut - Teo! Nova trojka majstora, lagano naš plej rešava situacije, vodimo 19:11.

7. minut - Srbija u konstantnom vođstvu, sada je 13:9, Petrušev je u međuvremenu ušao u igru i postigao svoje prve poene.  Evo i prve trojke za Teodosića, za vođstvo 16:11. Belgijanci zasad 1/7 u šutu za tri.

4. minut - Vrlo požrtvovana igra našeg tima, Avramović i Jagodić-kuridža prednjače, bacaju se za svaku loptu. Odlična energija Srbije, koja defanzivno zasad igra sjajno.

2. minut - Dobra saradnja srpskih centara Ristića i Jagodić-Kuridže na početku, vodi Srbija 5:4. Avramović radi ono što ume najbolje - "krade" loptu i poentira u kontri.

O UTAKMICI

Zbog povrede u završnici protiv Letonije na terenu nećemo gledati jednog od najboljih aktera, Alena Smailagića, dok će se umesto njega tu naći Filip Petrušev koji je naknadno dobio dopuštenje od Efesa da zaigra za reprezentaciju.

Belgija je prvi meč u kvalifikacijama protiv Slovačke rešila na furiozan način predvođena Samom van Rosomom, koji će biti najveća pretnja po Srbiju na današnjem meču. Samo 57 poena su dopustili Belgijanci na meču protiv Slovaka.

Današnji susret sudiće nešto iskusniji Antonio Konde iz Španije, a pomagaće mu Andrej Šarapa iz Belorusije i Lorenco Baldini iz Italije.

Video: Avramović: U napadu smo bili fantastični, u odbrani smo imali problema da pohvatamo te sisteme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gg

    28. novembar 2021 | 16:26

    Kazu pojedini franjevci Kako nema reprezentacije Bez njih, uevo vidim Kako igraju Dangubic I Zagorac 2 panja.

  • Х

    28. novembar 2021 | 15:51

    Хвала ртсу што преноси…

  • Zambo

    28. novembar 2021 | 16:37

    Teodosića su Ameri za nedelju dana provalili, obična imitacija košarkaša.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA