Ameri izabrali top 75 neameričkih košarkaša: Jokić najbolji Srbin, Peđa i Divac u 20, Bodiroga 50...

Portal ''Yahoo sports'' napravio je listu najboljih 75 košarkaša van SAD ikada, a Srbija na listi ima petoricu košarkaša

  • 20
giannis antetokounmpo, luka doncic i nikola jokić Foto-kolaž: Tanjug/AP

Listu od 75 najboljih neameričkih košarkaša, koju je napravio portal "Yahoo sports" popunjava veliki broj košarkaša sa prostora bivše Jugoslavije, a najviši plasman ostvario je Nikola Jokić koji je osmi na listi.

Jokić je do te pozicije došao zahvaljujući jednoj MVP nagradi, biranjem u najbolji tim NBA lige dva puta, učešćem na Ol-Staru tri puta i jednom srebrnom medaljom sa reprezentacijom Srbije na Olimpijskim igrama.

Drugi najbolje plasirani srpski košarkaš je Predrag Stojaković, koji se našao na 16. mestu na listi. Stojaković je u karijeri osvojio jednu titulu u NBA ligi, jednom je bio izabran u drugi najbolji tim NBA lige, tri puta je bio učesnik Ol-Stara, dok je sa reprezentacijom osvojio zlato na Svetskom i Evropskom prvenstvu, gde je osvojio i MVP nagradu.

Vlade Divac je proglašen za 20. najboljeg internacionalnog igrača, a njega su na to mesto doveli veliki uspesi sa reprezentacijom. Tokom karijere Divac je osvojio jedno zlato na Olimpijskim igrama, dva puta je osvojio Svetsko prvenstvo, a čak tri puta je osvojio Evropsko prvenstvo. U NBA ligi je jednom bio učesnik Ol-Stara, a nalazi se na 30. mestu po ukupnom broju blokada u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

Dejan Bodiroga je zauzeo 50. mesto na listi i pored toga što nije nikada zaigrao u NBA ligi. Ipak Bodiroga je svoje umeće pokazivao u Evropi, gde je osvojio tri titule u Evroligi, dva puta je bio MVP fajnal-fora Evrolige, a jedanput je bio MVP Evrolige. Sa reprezentacijom je osvojio tri zlata na Evrobasketu, dva zlata na Svetskom prvenstvu i srebro na Olimpijskim igrama.

Najniže kotirani srpski košarkaš na listi (67. mesto) jeste Predrag Danilović. Daniloviću se kao uspesi pripisuju dve titule Evrolige i jedna MVP nagrada fajnal-fora Evrolige. Sa reprezentacijom je četiri puta bio šampion kontinenta, a jednom je osvojio srebro na Svetskom prvenstvu.

Što se tiče ostalih košarkaša sa prostora bivše Jugoslavije koji su se našli na listi najviši plasman je ostvario Luka Dončić, koji je na 11. mestu liste. Iza njega su Dražen Petrović (14. mesto), Toni Kukoč (22. mesto), Nikola Vučević (24. mesto), Goran Dragić (29. mesto), Dino Rađa (37. mesto), Bojan Bogdanović (61. mesto), a najniži plasman ostvario je Jusuf Nurkić koji je zauzeo 74. mesto na listi.

Za najboljeg košarkaša na ovoj listi proglašen je Hakim Olajdžuvon, drugi je Dirk Novicki, a treći je Janis Adetokumbo.

Video: Jokić u noćnom klubu u Majamiju, dočekan kao car: Di džej mu pustio Bože pravde, Nikola odlepio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naelektrisan

    6. decembar 2021 | 18:51

    Kapa dole svima,ali po mome mišljenju Bodiroga pa ostali!

  • Dule

    6. decembar 2021 | 18:58

    A gde su novi Bodiroga-Davidovac, Nebojsa Ilić, Predrag Bogosavljev, Mileta Lisica, Srdjan Dabić, Mirko Miličević, Stevan Karadžić, Zoran Radović, Zufer Avdija, Slobodan Nikolić, Zoran Jovanović, Branko Kovačević, Boban Janković, Ivo Petović, Goran Jeretin, Mijajlo Grušanović i najbolji medju svim ovim mali Čović. Sve legende do legende. A bilo ih je još takvih koliko hoćeš

  • Vj

    6. decembar 2021 | 16:38

    Mala ispravka,Divac nikad nije osvojio zlato na olimpijadi nego srebro u Seulu 88.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA