Zvezda "rutinirala" Cibonu: Radonjićev tim uz dobar šut za tri do nove pobede u ABA ligi

Vukovi sa Tuškanca uspeli su da pariraju samo do polovine treće četvrtine

  • 44
KK Crvena zvezda - KK Cibona Foto: ABA liga / KK Crvena zvezda / Dragana Stjepanović

Posle uspona i padova, Crvena zvezda je ostvarila novu pobedu u ABA ligi. Cibona je pokazala zube aktuelnom šampionu regionalne lige, ali je na kraju ipak morala da položi oružje i nije imala snage za iznenađenje. Držali su se gosti do polovine treće deonice, a ključan je bio sjajan šut sa distance koji su posedovali domaći igrači - 86:72.

Ovo je bila jako loša utakmica za Cibonu na šutu sa distance kroz dobar deo susreta. Prvu trojku su gostujući košarkaši postigli tek negde pred kraj druge četvrtine i to je "kumovalo" velikoj razlici koju je Crvena zvezda uspela da dostigne do poluvremena, uprkos dobrom otporu u uvodnih 10 minuta.

Sa druge strane, Radonjićev tim trudio se maksimalno da eksploatiše skok i izgubljene lopte koje je Cibona imala na pretek. Uz generalno solidnu odbranu, koja je već postala zaštitini znak Crvene zvezde, sve je bilo lakše za klub sa Malog Kalemegdana.

Jedino gde je Zvezda objektivno gledano "kuburila" večeras bio je šut sa linije sa slobodna bacanja. Imali su domaći nizove kada su promašivali i po šest penala, ali ih to nije poremetilo. Videli smo skoro 50 faulova na ovoj utakmici u kojoj su pravdu delili Damir Javor, Sašo Petek i Dragan Porobić. Zbog svega toga, ona je potrajala dobra dva sata.

Epitet najefikasnijeg u ekipi Zvezde na kraju su podelili Nikola Kalinić i Nikola Ivanović koji su postigli po 15 poena, sjajnu partiju večeras pružio je Ostin Holins koji je dodao samo dva manje, dok je Ognjen Dobrić zaključio krug dvocifrenih sa 12 poena. Na drugoj strani, talentovani Roko Prkačin sa 16 poena bio je ispred ostalih, Amar Gegić je postigao 13 poena, dok su Lovro Gnjidić i Nejt Rivers ubacili po 10 poena.

Prva četvrtina protekla je u egal borbi između dve ekipe. Samo pet poena videli smo u uvodna četiri minuta, da bi se u nastavku timovi ipak koliko-toliko "raspucale". Cibona je čak napravila seriju od 8:0 kojom je došla do prednosti, koju je zadržala do kraja ovog perioda.

Ipak, nije ona bila dugog daha. Radonjić je na startu drugog kvartala napravio određene promene u igri, Nejt Volters i Ostin Holins počeli su da pogađaju sa distance i prednost Zvezde počela je da se "uvećava". Već posle neka tri minuta igre je ona stigla na dvocifren nivo, a do kraja poluvremena se potom kretala oko 10 poena.

Međutim, početak drugog poluvremena doneo je manji "obrt". Zvezda je potpuno stala u napadu, pre svega zbog promašenih slobodnih bacanja Ognjena Kuzmića, a Cibosi su počeli da pogađaju u većim procentima i samim tim su prišli na samo posed zaostatka posle samo dva i po minuta igre.

KK Crvena zvezda - KK Cibona Foto: ABA liga / KK Crvena zvezda / Dragana Stjepanović

Zvezda je tada "iz ostave" izvadila još jedno svoje veliko oružje - šuteve sa distance. Pogađali su puleni Dejana Radonjića kao na treningu, do koša su dolazili Ostin Holins, Dejan Davidovac i Nikola Kalinić, pa je očas posla razlika ponovo bila na dvocifrenom nivou. Na isteku ovih deset minuta, koji su se zbog raznih prekida i gledanja snimaka otegli na pola časa, Cibona je ipak imala "samo" minus devet, baš kao na poluvremenu.

Prednost je samo nastavila da raste sa početkom završnih deset minuta. Cibona je pravila isuviše grešaka, Mitrović i Ivanović su to koristili iz kontri, a trener gostiju Vlada Jovanović je ulagao sve napore da svoje igrače vrati na pravi kolosek. Nije mu to polazilo za rukom, crveno-beli su bukvalno samo rutinski odrađivali svoj deo posla i na kraju su došli do nove ubedljive pobede, kojom su se na vrhu tabele ABA lige izjednačili sa Partizanom.

STATISTIKA UTAKMICE

Crvena zvezda - Cibona 86:72 (15:17, 25:14, 23:23, 23:18)

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd

Gledalaca: 1.295

Sudije: Damir Javor (Slovenija), Sašo Petek (Slovenija), Dragan Porobić (Bosna i Hercegovina)

CRVENA ZVEZDA: Lazarević, Volters 8, Davidovac 7, Mitrović 7,Lazić 2, Kalinić 15, Dobrić 12, Holins 13, Ivanović 15, Marković 3, Kuzmić 4, Cirbes

CIBONA: Popić, Radovčić 3, Vranković 4, Mustapić 3, Prkačin 16, Gegić 13, Majcunić 6, Gnjidić 10, Branković 7, Drežnjak, Rivers 10, Nakić

Standings provided by SofaScore LiveScore

TOK UTAKMICE

4. četvrtina

10. minut (86:72) - Strašno dodavanje Holinsa otvara šansu Gegiću za kontranapad, ovaj dodaje do Majcunića koji pogađa. Dva pogotka Ivanovića sa linije penala. Trojka Riversa, Kuzmić nije pogodio. Nema nove trojke za Riversa... Bližimo se kraju i ozvaničenju pobede crveno-belih. Dobrić pogađa sa poludistance. Nema trojke ni za Gnjidića. Nova bacanja, opet je izbačen neko od gledaoca zbog vređanja sudija. Pogađa Ivanović oba penala. Faul Lazarevića, Zvezda izlazi iz bonusa.

8. minut (80:67) - Lovro Gnjidić, četvrta lična greška. Samo jedno bacanje realizuje Nikola Ivanović. Na drugoj strani je na liniji penala Roko Prkačin. Pogodio je oba, Zvezda nije realizovala svoj napad, dosuđen je novi faul, a Radonjić je opet u raspravi sa Damirom Javorom. Ništa od napada Cibone, Dobrić pogađa trojku i stavlja tačku na bilo kakva uzbuđenja.

6. minut (76:65) - Dug napad Zvezde i promašaj Ivanovića za tri. Ukradena lopta Zvezde, Mitrović promašuje zicer, Radovčić je takođe promašio u kontri, ali je tu Amar Gegić. Tajmaut Dejana Radonjića. Kuzmić dolazi do novih poena, sada je zaista pitanje kojom razlikom će se ovo završiti. Zakucavanje Brankovića.

4. minut (74:61) - Brza reakcija Ivanovića i poeni Mitrovića. Gegić postiže brze poene, a Ivanović promašuje za tri. Kalinić vraća loptu u koš uz faul i imaće dodatno bacanje. Pogodio ga je. Radovčić šalje tešku loptu za svog saigrača, Kalinić je promašio na drugoj strani. Cibona pogađa trojku preko Radovčića.

2. minut (69:56) - Poene je odmah u prvom napadu postigao Vranković, ali je i Luka Mitrović lako uzvratio. Cibona ne koristi svoj posed, a Dobrić promašuje za tri poena. Gazio je aut liniju Mustapić. Lako do poena dolazi Ivanović, isto tako i Luka Mitrović i to je već +13 za Zvezdu. Novi tajmaut traži trener Cibone, Vlada Jovanović.

KK Crvena zvezda - KK Cibona Foto: ABA liga / KK Crvena zvezda / Dragana Stjepanović

3. četvrtina - 63:54

10. minut (63:54) - Po neiskorišćen napad za obe ekipe posle minuta odmora, posle čega dolazi trojka Nakića. Ali ide trojka i Dobrića na drugoj strani igrališta. Plesala je lopta po košu posle šuta Nejta Riversa i na kraju je nekako prošla uz faul. Imaće i bacanje Amerikanac. Pogodio ga je. Ivanović promašuje, malo fizičke igre, koju sada začudo dopuštaju arbitri. Ispada lopta Mustapiću. Toliko dugo je trajala nova pauza zbog većanja Damira Javora oko toga koliko je ostalo vremena za napad Cibone i posle 30 minuta aktivne i neaktivne igre gotova je treća četvrtina.

8. minut (60:48) - Ivanović izlazi iz bloka i pogađa trojku. Upravo to vadi Zvezdu iz problema protiv Cibone - šutevi sa distance. Koraci koje pravi Roko Prkačin. Ivanović je proklizao, a posle toga nije pogodio sa poludistance. Nakić dodaje do Roka koji prikucava loptu u koš. Holins na isteku napada - trojka! Tajmaut Cibone.

6. minut (54:46) - Navijači sada već besne na Damira Javora i Sašu Peteka, a neko od gledalaca je čak i izbačen sa tribina. Marković će imati slobodna bacanja, ponovo promašaj, 0/6 za sada imaju crveno-beli u ovom kvartalu. I konačno pogodak. Veoma važna trojka Amara Gegića sa velike udaljenosti iz vizure ekipe Cibone. Davidovac je na flouteru i to je koš. Dva slobodna bacanja imaće Amar Gegić. Ne pogađa prvo nekadašnji igrač Partizana, nešto je bolji drugog puta.

4. minut (51:42) - Javor sada dosuđuje i tehničku grešku već prilično nezadovoljnoj klupi Zvezde. Pogodio je Majcunić, a na drugoj strani Kuzmić ponovo na 0/2. Veliki problemi za Zvezdu na startu ovog kvartala sa penala. Majcunić pogađa trojku i Cibona je na samo tri razlike. Tajmaut Radonjića. Kalinić je pogodio sa distance i prekinuo ovu malu agoniju Zvezde, ali Kuzmić je u pravom kontra-ritmu. Bacanja će imati Branković posle njegovog faula, a pogodio je oba. Marković je pogodio i fauliran je, ali nije dodao na to i bacanje. Kalinić vadi Zvezdu iz problema, evo trojke.

2. minut (43:36) - Ostin Holins postiže još jednu trojku i nastavlja se uvećavanje Zvezdine prednosti. Lovro Gnjidić je uzvratio dugom dvojkom i ponovo smo na tačno deset razlike, što je najčešća situacija za sada na ovom susretu. Javoro višeminutno većanje presuđuje da je to ipak bila trojka posle gledanja snimka, dakle druga od početka meča. Na liniji penala je Kuzmić, koji promašuje oba bacanja. Opet nešto razgovaraju Javor, Petek i Porobić i ubijaju tempo ove utakmice. Holins promašuje za tri iz drugog ćoška. Gegić sa dobrom prednjom promenom dovodi Cibonu na sedam razlike. Faul u napadu Markovića. Branković bez trojke.

KK Crvena zvezda - KK Cibona Foto: ABA liga / KK Crvena zvezda / Dragana Stjepanović

2. četvrtina - 40:31

10. minut (40:31) - Branko Lazić čini prekršaj i šalje Amara Gegića da šutira penale. Ovaj pogađa prvo, dok drugi put nije precizan. Nema trojke Lazića, Cirbesa, Mitrovića... A iz četvrtog šuta je tu Nejt Volters - trojka! Branković sa poludistance "mekan", pa i on vraća razliku na 10 poena. Nema Lazićevog pogotka sa distance. Faul pravi Cirbes nad Brankovićem za nova bacanja. Ali avaj, on promašuje prvo, drugi put je uspešniji. Dobrić pogađa uz zvuk sirene i to je to za ovo poluvreme! Sudije će pogledati snimak da li je šut bio na vreme, ipak nije! Damir Javor poništava koš.

8. minut (37:27) - Biće to još bacanja za Zvezdu, ovoga puta je faul načinio Roko Prkačin. Davidovac je prvi put siguran, pa i drugi. Cibona nema pogođenu trojku na ovoj utakmici ni posle šuta Gnjidića. Koraci Luke Mitrovića. Slobodna bacanja će biti i za Roka na drugoj strani. Promašio je prvo, drugo je pogodio. Posle toga Volters "prodaje loptu", a Prkačin ubacuje trojku. Volters kažnjava izgubljenu loptu Cibone.

6. minut (33:23) - Nije mogao Gnjidić da primi ovu loptu. Potom ćemo na drugoj strani gledati bacanja za Holinsa, koji pogađa oba bez ikakvih problema. Vranković ne uspeva da uzvrati, a Holins trojkom odvodi Zvezdu na prvo dvocifreno vođstvo večeras. Tajmaut Cibone. Ništa od koša ni za Amara Gegića, pošto glavni arbitar Damir Javor tvrdi da je načinjen faul u napadu. Lazić prolazi do kraja, raste prednost Zvezde. Prkačin nekako pogađa i prekida seriju Zvezde od 14:0.

4. minut (24:21) - Amar Gegić posle tajmauta poentira. Davidovac čeka fintu, sjajno to čini i pogađa trojku kojom vraća prednost Zvezdi. Gegić ne može da vrati sa distance, njihov sedmi promašaj. Isti košarkaš čini faul kojim Vukovi sa Tuškanca izlaze iz bonusa. Kalinić i Rivers ne pogađaju, ali Cibona gubi loptu. Bacanja za Ivanovića, koji pogađa prvo, pa i drugo.

2. minut (19:19) - Cibona preko Brankovića dolazi do svojih maksimalnih +4, a Zvezda još jedan svoj napad ne koristi. Nezgodno dodavanje Radovčića, Zvezda to krade. Nema trojke Holinsa, ima faula Brankovića i to trećeg za njega. Mnogo prostora za Ivanovića i promašaj za tri, ali doleće Holins i ubacuje. Kalinićeva blokada, a potom završava akciju na drugoj strani. Gegić se žali da je dobio udarac u lice. Biće svakako tajmaut Cibosa.

KK Crvena zvezda - KK Cibona Foto: ABA liga / KK Crvena zvezda / Dragana Stjepanović

1. četvrtina - 15:17

10. minut (15:17) - Kraj bajkovite serije Cibone posle trojke Ivanovića. Gnjidić promašuje polaganje, besan je na sebe, ali je fauliran i imaće dva bacanja. Pogodio je oba. Sašo Petek kaže da je Dobrić fauliran i imaće dva bacanja, a on je ubacio oba slobodna bacanja. Mustapić ne pogađa od tablu. Kalinić pravi faul u napadu, tvrdi Damir Javor. Nakić ne ubacuje trojku sa osam metara, 0/6 za Vukove sa Tuškanca sa distance. Kalinić će imati dva bacanja. Pogodio je oba, Gnjidić je fauliran na isteku četvrtine od strane Dobrića i imaće čak tri slobodna bacanja, sva tri je ubacio i gosti vode.

8. minut (8:12) - Faul u napadu Lazarevića. Lovro Mustapić čini veliki promašaj na šutu sa distance, ali je tu Lovro Gnjidić koji ubacuje polaganje. Izgubljena lopta crveno-bele, Roko Prkačin ima dva slobodna bacanja i šansu da dovede Zagrepčane u vođstvo. To i čini, pošto ubacuje prvo, pa i drugo. Dobrić promašuje zicer na polaganju. Nejt Rivers dodaje još dva poena na konto Cibone.

6. minut (8:6) - Još jedan promašaj Cibone za tri, ali ni Mitrović nije bolji na polaganju. Konačno, Roko Prkačin prekida agoniju Zagrepčana i postiže prve poene. Stefan Marković čini još jedan veliki promašaj na šutu sa distance. Nakić je gazio aut liniju. Roko sada pravi i prekršaj i tera Cibonu da izađe iz bonusa. Mitrović prolazi pored Nejta Riversa i postiže poene uz faul, ubacuje i dodatno slobodno bacanje. Amerikanac postiže i novi koš za Cibonu, a Prkačin sjajno zakucava i smanjuje na samo dva razlike.

4. minut (5:0) - Očekivano tvrd start utakmice. Marković je promašio trojku, a Lazić je prekinuo napad Zvezde. Novi promašaj Cibone sa distance,a posle toga Branković pravi novi faul, pa ga Vlada Jovanović vadi na klupu. Morao je da šutira Lazić za tri, nije pogodio, ali je Volters posle ofanzivnog skoka ipak ubacio loptu sa distance. Drežnjak promašuje za tri, a Zvezda gubi loptu posle nesporazuma Voltersa i Mitrovića.

2. minut (2:0) - Dva brza faula Cibone, Branković i Gnjidić sprečavaju akcije Zvezde. Trojku je na samom startu promašio Marković, a na drugoj strani na isti način uzvraća Lovro Gnjidić. Kuzmić se sjajno snalazi, spušta se lopta za njega i to je laka realizacija crveno-belih. Gegić nije ni dobacio do koša na šutu za tri poena i izbacio je loptu u aut. Petljao je sada Lazić, ali je posed i dalje za crveno-bele...

- Utakmica između Crvene zvezde i Cibone počeće minutom ćutanja u znak tragično preminulog reprezentativca Srbije, Stevana Jelovca, koji je kasno juče izgubio život nakon pretrpljenog moždanog udara 14. novembra na treningu.

STARTNE POSTAVE

CRVENA ZVEZDA: Lazarević, Volters, Lazić, Marković, Kuzmić

Klupa: Davidovac, Mitrović, Kalinić, Dobrić, Holins, Ivanović, Cirbes

CIBONA: Prkačin, Gegić, Gnjidić, Branković, Drežnjak

Klupa: Popić, Radovčić, Vranković, Mustapić, Majcunić, Rivers, Nakić

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Zvezda je na pravi način reagovala na "potop" protiv Uniksa, pa je Zenit ograničila na svega 58 poena. Upravo će odbrana biti ključna u "pohodu" na novu pobedu u ABA ligi, a interesantno je da nijedan tim nije crveno-belima ubacio više od 70 poena u dvorani "Aleksandar Nikolić" ove takmičarske godine u regionalnom prvenstvu.

U Ciboni su dodatno uzdrmani posle dešavanja u hrvatskom prvenstvu ovog vikenda. Alkar iz Sinja ostvario je šokantan trijumf u Zagrebu i neki mediji pišu da bi ovo možda mogla da bude poslednja utakmica Vladimira Jovanovića na klupi Vukova sa Tuškanca, uprkos sjajnom startu u ABA ligi.

Utakmicu će suditi kombinovana sudijska trojka iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Na njenom čelu naći će se dobro poznati Damir Javor, kojem će pomagati Sašo Petek i Dragan Porobić.

Video: Kari Pešić objasnio zašto nije zvao Kalinića u reprezentaciju: On odlučuje ko pobeđuje, a ko gubi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    6. decembar 2021 | 19:59

    Е, баш упућен овај репорер на арени...каже, Звезда остаје прва због кош разлике...не батице, ми смо први зато што смо разнизали пртзн...види се да је гробар...или не зна😂😂😂

  • Mmmm

    6. decembar 2021 | 19:14

    Sta radi ovaj javor vise?

  • xd

    6. decembar 2021 | 20:13

    Cekaj jel ovo ta evroligaska Cibona koja je dobila patlidzan?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA