≫ 

Partizan uspeo što nisu Asvel i Monako, crno-beli prvi srušili Metropolitan u Parizu

Košarkaši Željka Obradovića odigrali su fantastičnu napadačku partiju i zasluženo se vraćaju iz Francuske sa osmesima na licu

  • 88
Kevin Panter

Foto: Marko Jovanović

Kakva pobeda Partizana u Parizu! Crno-beli su postali prvi tim koji je srušio Metropolitan u prestonici Francuske ove sezone, nešto što nije pošlo za rukom ni Asvelu, ni Monaku u domaćem prvenstvu Francuske. Sjajna napadačka predstava na kraju je otišla na vodenicu Željkovih košarkaša, koji ostaju na deobi prvog mesta svoje grupe u Evrokupu - 82:89.

Kakva je ovo bila luda napadačka partija, dovoljno govori podatak da smo za uvodnih 20 minuta košarke videli čak 103 postignuta poena. Ređali su se koševi i jedne i druge ekipe, bilo je jako neizvesno, ekipe su se smenjivale u vođstvu, što se nekako i očekivalo u najavi ove utakmice.

Procenti šuta sa distance i iz reketa bili su nadrealno visoki za obe ekipe, bilo je zaista malo grešaka i jedino gde je Partizan imao ozbiljan zaostatak su bili skokovi, naročito oni ofanzivni, ali to nije bilo presudno za rezultat.

Sve u svemu, ljubitelji košarke koji su se odlučili da večeras pogledaju meč iz predgrađa Pariza mogli su da uživaju. Gledali smo lepu košarku, sa dosta sjajnih poteza na obe strane i neke insipirisane partije lidera oba sastava.

U hali je bilo prisutno i nekoliko stotina navijača Partizana koji su u većem delu susreta, može se bez ikakve dileme reći, bili i glasniji od domaćih pristalica. To je sigurno dalo dodatan motiv crno-belima.

Video: Obradović otkrio kakva je atmosfera u ekipi posle poraza u derbiju

Blistao je večeras Kevin Panter večeras sa nestvarnih 28 poena na svom kontu, konačno je proradio napadački nakon nekoliko "mirnijih" partija, a uz to je u presudnim momentima sjajno razigravao saigrače. Šutirao je 5/7 za dva poena, 2/7 za tri, 12/13 sa penala, dodao je i dve asistencije. Zek Ledej ga je pratio sa 15 poena, jedan manje je imao Alen Smailagić, dok je Aleksa Avramović imao 12 poena.

U francuskoj ekipi je bolji od ostalih poenterski bio Kit Hornsbi sa 22 poena, potom su tu sa po 16 poena bili David Mišino i Vins Hanter, a na 13 poena je stao Vil Kamings. Dvocifren je bio i Stiv Ho-Ju-Fat sa 11 poena.

U prvi kvartal ušlo se uz inspirisanog Pantera, koji je za sedam i po minuta stigao do dvocifrenog učinka. Crno-beli su prvo vodili uglavnom sa dva poseda razlike, ali su do kraja ovog perioda Francuzi ipak preuzeli glavnu reč i serijom 9:0 su došli do +5 na isteku uvodnih deset minuta.

Ponajviše na krilima Hornsbija, koji je u prvom poluvremenu postigao nestvarnih 20 poena uz neke nerealne trojke, ekipa Metropolitana je održavala korak sa Partizanom u drugoj četvrtini i u jednom momentu je čak zapretila da ode i na veću razliku.

Međutim, tada se probudio i Partizan, popravio je svoje procente, ali i energiju Alen Smailagić, koji je imao neka sjajna zakucavanja i prodore i obezbedio je da na poluvremenu bude samo +3 za Parižane. Ipak, bilo je jasno da će ovde odlučivati sitnice.

Rezultatska klackalica nastavljena je i u trećoj četvrtini. Obe ekipe su se smenjivale u vođstvu, nekako je ulogu lidera u tim momentima preuzeo Alen Smailagić, koji je pogađao neke jako važne trojke i držao je nadu da Partizan može da nanese Parižanima prvi poraz na domaćem terenu ove sezone. Priključio mu se i sjajni Aleksa Avramović, pa je posle 30 minuta košarke na snazi bio potpuni egal.

Poslednju četvrtinu su bolje otvorili košarkaši Partizana. Konačno je šut "stao" Kamingsa i Hornsbija, što su crno-beli iskoristili da brže-bolje stignu do +5 uz trojku Dangubića i poene Pantera. Uplašio se Vensan Kole da utakmica tada beži iz ruku njegovog tima i odmah je zatražio tajmaut.

Međutim, nije mu to ni najmanje pomoglo. Nastavio je Željkov tim da igra kao u transu u tim momentima. Šut je bio imaginarna kategorija za Metropolitan u tim momentima, ništa nisu mogli da pogode Francuzi i Partizan je stigao do dvocifrene prednosti prvi put na ovom meču na dva minuta do kraja.

Do kraja je meč samo rutinski priveden kraju, za petu pobedu u Evrokupu. A u sledećem kolu u Beograd stiže poljski Šljonsk iz Vroclava, koji je tek u ovoj rundi protiv Hamburga prvi put trijumfovao.

STATISTIKA UTAKMICE

Metropolitan - Partizan 82:89 (28:23, 25:27, 15:18, 14:21)

Dvorana: "Marsel Sedran", Pariz

Gledalaca: 2.280

Sudije: Olegs Latiševs (Letonija), Marčin Kovalski (Poljska), Gvido Đovaneti (Italija)

Metropolitan: Mular, Kamings 13, Hornsbi 22, Konate, Mišino 16, Halilović 2, Si 2, Ho-Ju-Fat 11, Hanter 16, Jomi

Partizan: Panter 28, Ledej 15, Zagorac, Avramović 12, Koprivica 4, Dangubić 8, Smailagić 14, Miletić, Mur 2, Glas, Trifunović, Madar 6

TOK UTAKMICE

4. četvrtina

10. minut (82:89) - Partizan gazi svog rivala, sada je već dvocifrena razlika, prvi put večeras, Zek Ledej postiže 15. poen večeras. Nema ništa ni od Kamingsa, crno-beli navijači u Parizu su u transu. Tajmaut traži Žoc... Promašaj Jama Madara, ofanzivni skok Izraelca, Avramović promašuje za tri, hvata loptu i Balša! I faul je... Šteta, ni Kevin Panter ne postiže poene. A na drugoj strani trojka za Mišinoa. Ali i dalje je velikih +8. Nema razloga za paniku... Nema koša Madara, ni Avramovića. Ostaje posed za Partizan, Panter ja fauliran. Crno-beli već uveliko slave pobedu na tribinama. Pogađa Panter, vraća Metropolitan. Dug napad Partizana, dobijaju ovo crno-beli. Panter ima nova bacanja, jedno pogađa, pa i drugo. Pogađa igrač sa zaista zanimljivim prezimenom, Ho-Ju-Fat uz faul. I dodatno bacanje je realizovano, kraj utakmice.

8. minut (74:83) - Italijanski arbitar svira faul Aleksi Avramoviću, što se srpskom košarkašu ne dopada i ušao je u kraći razgovor sa njim. Posle toga promašuje Kamings za dva, ali ne uspeva ni Ledej da dovede Partizan do +10, jer je promašio sa distance. Posle toga Ledej deli blokadu nad Mišinoom i imamo tajmaut Kolea. Promašaj i za Hornsbija posle njega...  Faul nad Koprivicom, ali to je tek drugi za Metropolitan u ovoj deonici. Jam Madar! Kakav koš za dva.

6. minut (74:81) - Nema trojka Gregora Glasa, ne sme sada Partizan da se "raspucava" i valja smiriti ritam. Rampa Pantera, brz prvi pas za napad crno-belih, nema koša, malo sreće za Partizan, jer i Metropolitan promašuje za tri. Hvata loptu Koprivica, bacanja su za Pantera, to treba Partizanu u ovim momentima. Dva pogotka, promašaj Mišinoa za tri.

4. minut (74:79) - Samo jedan pogođen penal za Kamingsa, zadrhtala je ruka Amerikancu. Potom zakucavanje Balše Koprivice na odlično dodavanje Pantera. Kevin vodi crno-bele ka pobedi, tajmaut traži Vensan Kole. Da li je ovo presudan period utakmice? Vil Kamings promašuje za dva, Konate hvata skok, nema poena za Metropolitan... Ima zakucavanja Balše Koprivice, ima i trojke Kamingsa.

2. minut (70:75) - Panter ne postiže dva poena, Vins Hanter gubi loptu na drugoj strani, a Alen Smailagić zakucava, ovo je bilo važno. Nesrećno po Partizan, i Vil Kamings stiže do poena. Evo sada trojke za Dangubića, koliko važan koš, potom promašaji Kamingsa i Hornsbija konačno sa distance i defanzivni skok Zeka Ledeja. Kevin Panter odvodi Partizan na +5.

3. četvrtina - 68:68

10. minut (68:68) - Vil Kamings promašuje trojku, ostaće posed za Metropolitan. Biće to još jedan tajmaut koji ovoga puta traži Vensan Kole. Konate "izmišlja" poene za Parižane posle minuta odmora, a Panter ne može da pogodi iz ove teške pozicije sa oko 10 metara. Faul u napadu Halilovića, koji je jedna od slabijih tačaka Metropolitana večeras i to bi crno-beli morali da eksploatišu. Avramović sada ne može preko ruke, ukradena lopta Pantera, sjajna kontra i zakucavanje Dangubića.

8. minut (66:66) - Mišinoa je izblokirao Smajli, ali tu je Ho-Ju-Fat da pogodi iz drugog puta. Nemanja Dangubić je napravio prekršaj nad Vilom Kamingsom. Laki poeni za sjajnog Avramovića pod košem, bio je poptuno sam i lepo se pozicionirao. Mišino je izborio neverovatan faul sada i to za bacanja. Pitanje je samo kako ovo nisu koraci... Zato se buni i Žoc. Sjajna je atmosfera u Parizu, da pozavide i neki veći evropski mečevi, domaćini se stvarno trude da unesu dodatnu energiju u ovaj spektakl. Promašio je Mišino jedno bacanje, drugo je dao. Poslednji mali faul Metropolitana, posle čega imamo izjednačenje! Blista Aleksa Avramović, njegov 12 poen.

6. minut (63:62) - Bez koša Metropolitana, a Smajli postiže trojku! Sada je on taj koji vuče kola napred. Odmah potom se javlja i Fat i donosi potpuno poravnanje na ovoj utakmici. Hanter pogađa pod faulom Zagorca, koji ponovo čini grešku u odbrani. Imaće dodatno bacanje igrač francuskog sastava. Ali gledaćemo TV tajmaut pre svega toga. Pogodio je Hanter, a na drugoj strani je Ledej koji ubacuje dva poena, ali ne i dodatno bacanje posle faula.

 

4. minut (58:57) - Sporiji početak drugog poluvremena, to se donekle i moglo očekivati posle onog ludila iz prvih 20 minuta. Faul u napadu Halilovića, a Smajli greši i lopta mu ispada iz ruku. Faul je sviran Radetu Zagorcu nakon loše odbrane. Biće bacanja za Mišinoa, koji je pogodio samo drugo. Trojka Smajlija sa kapice! Ali ponovo ulazimo u onaj intenzivan deo igre, pošto je Hornsbi pogodio preko tri igrača Partizana, Amerikanac se večeras zaustaviti ne može. Smajli je neuspešan sa poludistance.

2. minut (55:54) - Kakav koš Vinsa Hantera, ni njemu nije jasno kako je ovo izvukao i to uz faul, srećom bacanje nije pogodio. Posle dva neiskorišćena napada, Panter smanjuje razliku, a Metropolitan upada u manju krizu. Ipak, Ledej umesto da donese rešenje promašuje za tri i na drugoj strani sada trči Metropolitan. Srećom, ponovo promašaj Francuza, a sjajni Aleksa Avramović pogađa dugu dvojku.

Alen Smailagić

Foto: Marko Jovanović

2. četvrtina - 53:50

10. minut (53:50) - Jam Madar ide da šutira dva penala. Prvo je promašio drugo je postigao, pa ga Žoc vadi napolje. Poentira Mišino, gubi loptu Aleksa Avramović, ali gubi loptu i Kamings. Halilović sada faulira Dangubića, nova bacanja. Poprilično se odužilo ovo prvo poluvreme zbog velikog broja prekršaja. Dangubić je realizovao samo jedan penal. Ponovo je koš postigao Metropolitan preko Hornsbija, Smajli ne može da da trojku, ali je tu Dangubić na skoku i bilo bi lepo da ovoga puta bude precizan oba puta za izjednačenje. I pogodio ih je posle minuta odmora Vensana Kolea. Tri bacanja za Hornsbija, može da dođe do 20 poena za poluvreme, ako postigne sva tri... Ali posle tajmauta Žoca. Dao ih je, Mur iz nemoguće pozicije šutira i promašuje. Kraj prvog poluvremena.

8. minut (46:46) - Bez trojke Strata, ni Jam Madar sada nije mogao da pogodi za tri poena. Malo su stali napadački u ovim trenucima košarkaši i jedne i druge ekipe. Mišino iz step-beka promašuje za tri, dobra odbrana crno-belih.  Alen Smailagić postiže poene iz gotovo nemoguće pozicije, a ako ste mislili da će dva tima da "stanu" sa poenima, prevarili ste se, pošto trojku postiže Hanter.

6. minut (43:44) - Bacanja za Vila Kamingsa, ako ovako nastave, oba tima će postići po sto poena. Igrač Metropolitana realizuje oba, potom je u istoj situaciji i Zek Ledej i on isto to čini. Fauliran je Mišino, potom Hanter postiže poene iz igre. Ali uzvraća Partizan kao po automatizmu, izgleda da je ova pauza prijala igračima u Evrokupu, pošto sve prolazi kroz obruče, i Ledej pogađa. Mur će imati dva slobodna bacanja za prednost crno-belih. Realizovao je oba.

 

4. minut (39:38) - Mnogo je "bušna" odbrana Partizana na početku drugog kvartala. Lake poene postiže Vins Hanter, posle čega je Ledej fauliran, a teže je ovde prošao Hanter koji je napravio prekršaj. Srećom, obojica bez posledica posle ovog duela. Pogađa Zek Ledej oba bacanja nakon što su sudije utvrdile da je faul bio običan. Hornsbi konačno promašuje za tri. Trojka za crno-bele pogađa je Jam Madar i tajmaut traži Vensan Kole. Posle minuta odmora do poena stiže Mišino, ali uzvraća i Alen Smailagić koji je poentirao uz faul i imaće dodatno bacanje. Međutim, izjednačenja nema jer ga je promašio. Na drugoj strani uspešan je Vil Kamings. Sada je u seriji Alen Smailagić koji zakucava Francuze iz naskoka!

2. minut (33:29) - Ma šta radi Kevin Panter?! Košarkaš Partizana je na 15 poena posle samo 10 i po minuta. Ali ne vredi kada je na drugoj strani raspoložen Hornsbi, koji bukvalno guši svaki nalet crno-belih. Dva poena, a onda i trojka i eto Metropolitana na sedam razlike i razloga za brigu i tajmaut Obradovića. Bandža Si pravi prekršaj, potom je Kevin Panter fauliran na šutu za tri i pogodio je sva tri bacanja.

Kevin Panter

Foto: Marko Jovanović

1. četvrtina - 28:23

10. minut (28:23) - Partizanova odbrana se loše snalazi u reketu, pa Bandža Si postavlja rezultat na izjednačen. Velika greška sada Avramovića, gubi loptu i dopušta Parižanima kontru, oni to koriste preko Mišinoa, koji je poentirao uz faul. U dvorani su konstantno glasniji Partizanovi navijači kojih ima sigurno bar nekoliko stotina, može se to videti na snimcima iz dvorane. Pogodio je Mišino i bacanje. Bez pogotka Pantera, dok Hornsbi nastavlja poenterski uragan Metropolitana. Sada probija Panter, Halilović na drugoj strani ne može do poena, Trifunović isto iz teške pozicije ne upisuje poene, a kao šlag na tortu za Parižane stiže NBA potez Mišinoa. Kraj prve četvrtine.

8. minut (19:21) - Panter vrlo raspoložen što se kreacije tiče večeras. Sada je dodao do Ledeja koji je pogodio za tri, potom je nakon uhvaćene lopte u tranziciji promašio za tri Panter, posle čega Mišino smanjuje na posed zaostatka. Zaista efikasan početak utakmice i nešto što se možda nije očekivalo, uzimajući u obzir stil igre obe ekipe. Kevin Panter upisuje svoj osmi poen, posle čega ipak Hornsbi dolazi do novih poena. Fauliran je Panter, šutira bacanja i postaje dvocifren. Halilović sada ide na liniju penala, malo je usporila igra zbog ovih silnih prekršaja. Pogodio je oba košarkaš iz Bosne i Hercegovine. Zek Ledej bez trojke.

6. minut (13:14) - Panter je postigao poene sa poludistance, a onda je sjajni Aleksa Avramović ukrao loptu i postigao još dva poena za Partizan. Vins Hanter je promašio iz teške situacije, posle čega ide Kevin Panter. Pokazuje zašto je klasa, njegova važna dvojka! Nažalost, Vil Kamings ekspresno vraća trojku na drugoj strani. Odličan početak utakmice. Razigrano deluje Partizan, imaće Aleksa Avramović bacanja, ali tek posle obaveznog TV tajmauta. Pogodio je oba, ali će na drugoj strani Metropolitan sa dva penala imati šansu da skrati razliku, što i čini preko Hantera.

4. minut (8:6) - Dobra igra Partizana u tranziciji posle promašaja Kamingsa, pošto do poena stiže Zek Ledej. Međutim, ne sme Partizan da ostavlja ovoliko prostora Hornsbiju, koji je bio otvoren i stigao do pogotka sa distance. Nemanja Dangubić je "iskusio" tvrde obruče u Parizu, posle čega je Hornsbi postigao još jednu trojku i preokrenuo rezultat. Sada nema trojke Hornsbija iz trećeg pokušaja.

2. minut (2:4) - Partizan nije iskoristio svoj prvi napad na ovoj utakmici, ali ni Konate ne pogađa sa distance. Panter se podigao na šut za tri, ali ni on nije uspešan. Avramović posle ukradene lopte postiže trojku, a Vins Hanter vraća na drugoj strani iz reketa. Faul nad Panterom je napravio Konate, koji će imati bacanja. Prvo nije pogodio najbolji igrač Partizana, ali drugo jeste.

- Pred početak utakmice na terenu su se našli Vensan Kole i Željko Obradović, a strateg crno-belih je od domaćina dobio na poklon žestoko piće.

STARTNE POSTAVE

Metropolian Pariz: Kamings, Hornsbi, Konate, Halilović, Hanter

Partizan:Panter, Ledej, Avramović, Koprivica, Dangubić

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Partizan je u Francusku otputovao bez Rodionsa Kuruca, koji je doživeo povredu na reprezentativnoj pauzi u dresu Letonije. Pored toga, crno-beli nemaju neke druge kadrovske probleme i u gotovo punoj snazi će napasti domaći Metropolitan.

Ova dva tima su se sastala i prošle sezone u Evrokupu, kada je francuski sastav dobio oba duela. U Francuskoj je bilo ubedljivih 79:62, dok je u Beogradu Metropolitan slavio sa 70:75. Može se reći da će to biti dodatni teret za crno-bele, uzimajući u obzir i da su "opterećeni" podatkom da tim iz predgrađa Pariza nema poraz kod kuće ove takmičarske godine.

U Evrokupu, Metropolitan trenutno stoji na skoru 3-2, dok je Partizan na pobedi više i nalazi se ispred Francuza na tabeli.

Utakmicu će suditi iskusna sudijska trojka koju će činiti Olegs Latiševs iz Letonije, Marčin Kovalski iz Poljske i Gvido Đovaneti iz Italije.

Video: Kao Feniks iz pepela: Spektakularan trijumf Partizana u poslednjim sekundama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovica

    8. decembar 2021 | 22:33

    Realno oni da igraju Evroligu garanujem da bi bili u top5. Konacno imamo tim koji moze da se nosi sa najvecim klubovima. Zeljko, naklon do poda!

  • Partizan

    8. decembar 2021 | 22:32

    I kad gubis I kad pobedjujes u srcu I dusi si. Hvala ti za ovu radost I veselje veceras. To je Partizan, a bice Jos radosti I pobeda, samo polako.

  • Бонвиван

    8. decembar 2021 | 22:19

    Само јако 💪💪💪 само ПАРТИЗАН 🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA