≫ 

Šoutajm Partizana na povratku u "Pionir": Željkova ekipa ubacila "stotku" i pregazila Hamburg!

Maestralna partija crno-belih i moćna pobeda protiv nemačkog tima

  • 50
KK Partizan - KK Hamburg Tauers Foto: MN Press

Kako je Željko Obradović na poluvremenu utakmice rekao – impresivno! Košarkaši Partizana odigrali su jednu od najboljih, ako ne i najkvalitetniju utakmicu ove sezone i veoma ubedljivo su slavili protiv Hamburg Tauersa u okviru Evrokupa. U prvoj epizodi u “Pioniru“ posle dužeg vremena gledali smo pravu košarkašku rapsodiju igrača u crnim dresovima za stotku - 102:77.

Napadački, sve je polazilo od ruke igračima Partizana. Služio ih je odlično i šut sa distance, ali ono što je naročito valjalo jeste igra u reketu i to na obe strane terena. Pre svega, Nemci nisu mogli ništa da ubace preko moćnog Matijasa Lesora, a sa druge strane isti igrač je nebrojeno puta zakucao i bacao publiku u trans.

Bio je ovo zaista pravi spektakl za sve ljubitelje košarke, pošto smo imali šansu da vidimo zaista ogroman broj atraktivnih poteza – dodavanja, zakucavanja, blokada... Sve ovo je uveličalo zaista sjajnu pobedu Partizana, kojoj se teško može naći dlaka u jajetu.

Sem poslednje deonice, kada su košarkaši Partizana očekivano spustili "gas", u ostatku utakmice domaći su imali odlične procente na šutu za dva i tri poena. Bila je ovo zaista predstava za uživanje svakog navijača kluba sa crno-belim dresovima. Željko Obradović je zahtevao borbu svih 40 minuta i to je i dobio.

Na kraju, prvi među jednakima u ekipi Partizana večeras je bio maestralni Lesor sa 22 postignuta poena uz šest skokova i čak pet ukradenih lopti. Pratio ga je Zek Ledej sa 18 poena uz osam skokova, a ništa dalje nije bio ni odlični Kevin Panter sa 15 poena. Krug dvocifrenih zatvorio je Balša Koprivica koji je dodao 13 poena.

Na drugoj strani, kod Nemaca se istakao Robin Kirsten sa 20 poena, dok je još samo Rej Mekalum uspeo da bude na dve cifre po broju postignutih poena, jer je ubacio 11 poena.

Već u prvoj četvrtini videlo se da će ova utakmica otići u smeru u kojem su se svi u dvorani i nadali. Posle tri minuta igre, crno-beli su već došli do dvocifrene prednosti, a ona je iz minuta u minut nastavila da raste. U tom periodu videli smo i dva moćna zakucavanja Matijasa Lesora, koji je bio gotovo perfektan na šutu za dva poena, a razlika je “dogurala“ do moćnih +20 po završetku uvodnih 10 minuta.

Druga deonica donela nam je nešto bolji šut Hamburg Tauersa za tri poena, ali ni to nije poremetilo atmosferu koja je bila vatrena u dvorani “Aleksandar Nikolić“. Na svaki pogodak sa distance, crno-beli su imali i više nego snažan odgovor, a broj poena – ukupno 65 za poluvreme, dovoljno govori kako je Partizan odigrao ovaj period utakmice.

Ni u nastavku nisu igrači crno-belih dizali papučicu sa pedale za gas. Naprotiv, nastavili su da igraju moćno, lepršavo i odgovorno, pa su Nemci ubacili samo pet poena u uvodnih sedam minuta treće deonice. Za to vreme, Partizan nije stao napadački, pa je vrlo brzo razlika prešla granicu od 30 poena. Bacali su se za svaku loptu domaći, Ledej je naročito oduševio u trenutku kada je pojurio jednu loptu preko zapisničara, a navijači su mogli da uživaju.

U poslednjem kvartalu videli smo odrađivanje posla i nešto slabiju četvrtinu crno-belih. Trudio se Obradović maksimalno da rasporedi minutažu, uzimajući u obzir i težak i naporan raspored koji čeka Partizan ove sedmice, pa je stoga i napad malo stao, pa smo videli samo sedam poena domaćih za sedam minuta. Nije razlika bila ugrožena ni u jednom momentu, što je bilo najvažnije.

STATISTIKA UTAKMICE

Partizan - Hamburg Tauers 102:77 (34:14, 31:27, 20:12, 17:24)

Hala: "Aleksandar Nikolić", Beograd

Gledalaca: 5.021

Sudije: Šefi Šemeš (Izrael), Jurgis Laurinavičijus (Litvanija), Kristaps Konstantinovs (Letonija)

Partizan: Kuruc 8, Panter 15, Ledej 18, Avramović 5, Korpivica 13, Dangubić, Smailagić 2, Mur 4, Glas 2, Lesor 22, Trifunović 8, Madar 5

Hamburg Tauers: Braun 5, Di Leo 3, Houmsli 14, Rih, Majsner 5, Kirsten 20, Mekalum 11, Kocar 9, Hajnriks 3, Ajdžin 4, Holac 3

TOK UTAKMICE

4. četvrtina

10. minut (102:77) - Koprivica ide direktno na obruč, ali imaće samo dva bacanja. Nije pogodio nijedno, poeni za Nemce sa distance. Balša potom zakucava, još dva poena do stotke... Lako dolazi do koša i Kocar. I eto stotke, Gregor Glas! Trifa uz zvuk sirene, kraj meča.

8. minut (96:70) - Ništa od koša, nešto slabija četvrtina Partizana. I sa pravom je ljut Željko Obradović posle nove trojke Kristena. Novi tajmaut traži trener crno-belih. Smajli ubacuje penale, Mekalum dvojku, potom Balša Koprivica prolazi do kraja... Blizu smo stotke! Sada tajmaut nemačke ekipe, malo se bespotrebno ovo "razvuklo" sada na kraju.

6. minut (92:65) - Jam Madar! Avramović dolazi do lopte, a Madar sada ne pogađa za tri. Tu je odlični Smajli koji hvata loptu u visini obruča. Gregor Glas promašio je sa distance, a Aleksa pravi prekršaj. Braun promašuje, Hajnriks je tu na skoku da vrati loptu u koš. Željko nije zadovoljan, novi tajmaut. Ostaje lopta za Partizan... Da li crno-beli mogu do 100 poena na ovom meču, delovalo je da će to biti lako ostvarivo. Gregor Glas pravi grešku, mogao je da šutne na isteku 24 sekunde, a odlučio se da spusti loptu pod obruč i vreme je očekivano isteklo. Houmsli ni do koša nije dobacio, Koprivica je poentirao. Houmsli se sada naljutio, pa je pogodio za tri.

4. minut (88:60) - Opet izgubljene lopte. Tajmaut traži Obradović, posle čega ponovo nema realizacije Partizana. Kirsten pogađa trojku i posle dužeg vremena je Hamburg ispod 30 razlike, koliko god čudno zvučalo. Greška u koracima Koprivice. Sada zaista malo lošiji ritam crno-belih, razumljivo zbog već rešene utakmice. Hajnriks je fauliran od strane Smajlija, kaže Šefi Šemeš. Promašio je prvo, drugo je pogodio.

2. minut (88:56) - Rodions Kuruc! Za tri! Potom pogodak Robina sa distance... Po izgubljena lopta na obe strane, potom Avramović ide "preko pola", a Nemci ne pogađaju za tri. Sjajni, mladi Balša hvata loptu pod košem.

KK Partizan - KK Hamburg Tauers Foto: MN Press

3. četvrtina

10. minut (85:53) - Koprivica strpljivo, mirno, odlično... Faul Justusa Holaca, dva bacanja. Jedno pogađa, drugo promašuje, ali Rodions Kuruc pogađa iz skoka. Majsner bez trojke, Holac bez trojke. I eto poena Mekaluma. Veliki promašaj Alekse Avramovića na šutu za tri poena, izlazi Zek Ledej uz ovacije navijača. Ide kontra Nemaca i faul Jama Madara, trojka Kristena. Avramović dolazi do novih poena, kraj četvrtine.

8. minut (80:48) - Ovoga puta nema trojke Pantera, a Ledej je srušio pola zapisničkog stola, oduševio Željka Obradovića, koji je prišao da ga pridiže. Nastavljamo sa užasnom igrom Hamburg Tauersa na drugoj strani, koji ništa ne mogu da ubace u ovoj trećoj deonici. Postigli su pet poena za sedam minuta. Evo koša Mekaluma... Koraci Kuruca, krenuo je pa stao. Sada Partizan bez poena dva minuta, nešto atipično za ovu utakmicu.

6. minut (80:46) - Šta radi Lesor danas ekipi Hamburga... Houmsli je promašio i obruč na ovom šutu za tri, Ledej se baca po terenu za loptu kao da je posed razlike. TV tajmaut! Posle toga podbacivanje zbog mrtve lopte u kojem pobeđuje Ledej,a Aleksi izlazi lopta iz obruča za tri. Novo podbacivanje. Ma kakva igra!!! Panter uz zvuk sirene za tri posle promašaja Kuruca na zakucavanju! Spektakl!

4. minut (75:46) - Trifunović je moćno svojim telom krenuo napred, ali nije uspeo da izvuče do kraja polaganje, već je fauliran za dva penala. Prvo je ubacio, drugo takođe. Krade loptu Lesor, nema trojke Pantera iz svega toga. Izgubljena lopta Kocara i Houmslija. Ništa ni od akcije Trife i Mura. Prošao je Kocar, ali tu je na drugoj strani maestralni Zek Ledej, kojeg je proigrao Panter za pogodak uz faul. I ovo je ubacio.

2. minut (70:44) - Pomalo zbunjen start, posle čega do poena uz faul stiže Matijas Lesor, a pogađa i dodatno bacanje. Neiskorišćen napad Nemaca, posle čega je napravljen prekršaj nad Lesorom, a sudije sada diskutuju da li je to možda bila i nesportska lična greška. Gledaće Šefi Šemeš i letonski sudija tu situaciju. Nesportski je faul, imaće Lesor dva bacanja + posed će biti za crno-bele. Dva pogotka, pa se spetljao Trifa i ispustio loptu. Trojka Di Lea.

KK Partizan - KK Hamburg Tauers Foto: MN Press

2. četvrtina

10. minut (65:41) - Blokade sevaju na sve strane, Nemci su zaista u raspadu. Bacanja će imati najbolji igrač Partizana, Kevin Panter. Pogođena su oba, a na drugoj strani Braun sa novom trojkom. Zaista je utisak da samo tako Tauersi mogu do poena. Matijas Lesor sada poentira... Kontra crno-belih, ali smiruje Avramović i laki su to poeni za Lesora posle toga. I opet trojka Brauna, samo to Nemce drži u "životu", ako se ova razlika tako može nazvati. Ledej pogađa trojku! Laki poeni za Houmslija, a poslednji napad je za crno-bele. Au, kakav šlag na tortu za kraj poluvremena, trojka Ledeja posle nikad lepše akcije! Najboljih 20 minuta Partizana ove sezone!

8. minut (53:34) - Nije koš ubacio Panter, ali jeste Zek Ledej, pa je još i fauliran. Pogodio je i bacanje, na drugoj strani Nemci kako drugačije nego trojkom preko Holmslija dolaze do poena. Ali tu je Zek Ledej da se ne naruši napadački ritam. Sada nema trojke Di Lea, a ima skoka za mladog Trifu. Faul u napadu je sudio litvanski sudija sada?! Ponovo su navijači Partizana na nogama zbog ove odluke... Besan je i Željko Obradović, biće novi tajmaut.

6. minut (48:32) - Houmsli se opasno razigrao u ovim momentima, a Trifa promašuje za tri poena sa 45 stepeni. Srećom na drugoj strani nema pogotka sa distance za Tauerse. Zato je tu maestralni Aleksa Avramović, koji ubacuje za tri! Majsner pogađa jako težak šut uz faul Smajlija, biće to i bacanje. Na drugoj strani Kontra Partizana i zakucavanje mladog Trifunovića. Kocar vraća poenima.

4. minut (43:26) - Bez trojke Mekoluma, pa ni Kristena... Sada sudije poništavaju trojku Gregora Glasa, jer je ranije napravljen faul Di Lea. Izgubljena lopta Slovenca, a trojku pogađa Kristen. Tajmaut Željka Obradovića. Glas nije u dobrom ritmu, sad je izblokiran. Balša sa novim zakucavanjem posle promašaja Madara. Majsner pogađa trojku, a na drugoj strani je fauliran Koprivica. Pogodio je oba penala, Nemci vraćaju iz skoka.

2. minut (39:18) - Nemci nisu iskoristili prvi napad, a onda je Rodions Kuruc napravio glupost i nesportsku grešku, jer je burno odreagovao na jedno koškanje. Slobodna bacanja ubacio je Kirsten. Mekolum promašuje, Justus Holac je "zalepljen" rampom, a Smajli je fauliran. Koprivica je sada sam na zakucavanju... Sudije sviraju faul Smajliju, tačnije to radi Šefi Šemeš, na opšte nezadovoljstvo publike. Pogođena su oba penala. Ide trojka Jama Madara!

1. četvrtina

10. minut (34:14) - Posle tri skoka, Hamburg ne dolazi do poena iz ovog napada. Kevin Panter pleše i raspoložen je, ponovo je poentirao, kako lepršavo igra najbolji igrač Partizana večeras. Robin Kristen je ponovo postigao trojku, utisak je da samo tako Nemci i mogu do poena. Ajao, kakvo sada zakucavanje Matijasa Lesora, +20 za Partizan, a nije ni 10 minuta igre. Toliko će i biti na kraju prve četvrtine, pošto Hamburg nije postigao poene u poslednjem napadu.

8. minut (30:11) - Ukradena lopta crno-belih, pa faul Houmslija. Šta radi Kevin Panter, sada on zakucava! Prelepo izgleda ova igra Partizana za sada večeras, videli smo neke zaista atraktivne poteze. Mur blokira Houmslija, Rodions Kuruc pogađa za tri! Još jedna izgubljena lopta "zalutalih" košarkaša Hamburga, a onda i faul nad Ledejom. Pogađa oba bacanja igrač crno-belih. Mekalum pogađa za tri poena. Vraća Kevin Panter! Ma sve ide večeras od ruke crno-belima.

6. minut (20:8) - Raste razlika u korist Partizana, pošto do poena sada stiže i Dalas Mur. Džejlen Braun ne može do trojke, Mur je sada "zalepljen" od strane Houmslija, a isti igrač ne pogađa za tri poena. Još jedna izgubljena lopta, a onda kakva akcija Partizana, kakvo zakucavanje Lesora! Nije pogodio bacanje, a na drugoj strani je Justus Holac ubacio trojku. Ništa od trojke Trife, ali je tu Lesor da ispravi promašaj.

4. minut (14:5) - Trojka Nemaca, na koju uzvraća Kevin Panter pogotkom sa distance. Potom poene postiže i Zek Ledej iz zakucavanja i "Pionir" je proključao, pa Hamburg traži prvi minut odmora. Pokazuje Kocar da će biti jedna od opasnijih figura u nemačkom timu, ali na drugoj strani je moćni Matijas Lesor koji dolazi do skoka i poena uz faul, a pogađa i dodatno bacanje. Krade Lesor loptu, ali nema poena iz kontre ovoga puta.

2. minut (6:0) - Dobar start Partizana, agresivna odbrana i dobar skok dovode do poena Mura, Trifunovića i Lesora. Na drugoj strani, kod Nemaca ne može niko da pogodi za sada, pa sve liči na početak meča sa Trentom.

STARTNE POSTAVE

Partizan: Panter, Ledej, Mur, Lesor, Trifunović

Hamburg Tauers: Braun, Di Leo, Houmsli, Hajnriks, Ejdžin

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Biće ovo prvi meč za crno-bele posle nekog vremena u najvećoj dvorani na desnoj obali Save, pošto su morali da se "premeste" iz "Štark Arene" zbog organizacije Svetskog prvenstva u atletici. Podsetimo da je Partizan ovde nastupao i jesenas kada je Arena bila zauzeta zbog takmičenja u boksu.

Isto tako, u prvom delu sezone u Nemačkoj u debiju Željka Obradovića u Evrokupu na klupi Partizana, crno-beli tim odneo je ubedljivu pobedu u utakmici koja je donela nadrealno veliki broj poena (97:106). Hamburg Tauersi su se od tada dosta popravili i trenutno su u seriji od tri pobede.

Crno-beli takođe igraju prilično dobro u poslednjih nekoliko sedmica, ako izuzmemo duel protiv Studentskog centra za vikend u kojem je bilo muka, pogotovo u fazi odbrane. Svakako, Partizan je i protiv Hamburga ogroman favorit za trijumf, a pažnja će biti usmerena na zaustavljanje Majka Kocara.

Kapiten Partizana na ovom meču biće sjajni, mladi Uroš Trifunović, koji je u poslednjih par mečeva iskoristio odsustvo Nemanje Dangubića i Radeta Zagorca i prikazao dobre partije.

Sudijska trojka na ovom meču biće predvođena Šefijem Šemešom iz Izraela, a njemu će pomagati Jurgis Laurinavičijus iz Litvanije i Kristaps Konstantinovs iz susedne Letonije.

Video: Miljenik grobara peva pesmu na sprskom: Javlja se Bogdanoviću, Milutinovu i Pavloviću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kk..🏀🏀🏀

    18. januar 2022 | 22:24

    Šta reći razbijanje demoliranje ili već šta iz Partizanove kuhinje začinjeno pod Željkovim vodstvom..😉..💪💪💪💪

  • Air Mo ✈

    18. januar 2022 | 21:25

    Ajdeee. Uzmemo prvo mesto i finale se igra u Beogradu u sklopu F4 Evrolige. Stvari dolaze na svoje mesto!!!

  • Dule

    18. januar 2022 | 22:09

    ovima ne gine 120 koseva..kako ih partizan gazi..boranija kao i ovi nasi fmp-ovci, split , cibona i ostala bezvezeraija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA