Zvezda dobila neviđenu dramu u Ljubljani, Cedevita Olimpija promašila šut za pobedu uz zvuk sirene

Neverovatan susret pun preokreta morao je biti okončan na ovaj način

Sjajnu košarkašku predstavu u Ljubljani u svoju korist rešila je ekipa Crvena zvezda i to poenima u poslednjem napadu sa linije penala! Tako je, otprilike i moralo biti, nakon što su se dve ekipe tokom cele utakmice smenjivale u vođstvu i pobednik se nije mogao nagovestiti sve do samog kraja - 82:83!

Presudila su bacanja Nikole Ivanovića na sedam sekundi pred kraj, pošto je pogodio oba, a Jogi Ferel je za preostalo vreme promašio za tri posle tajmauta Jurice Golemca iz akcije koja nije mnogo obećavala i nije bila preterano izgrađena.

A tek da napomenemo da je Cedevita Olimpija bila ta koja je u poslednji minut ušla sa prednošću na svojoj strani. Vodili su domaći sa četiri razlike, ali se onda pojavio Ostin Holins sa trojkom i rampom, a potom i pomenuti Ivanović sa odlučujućim poenima.

Generalno gledano, gledali smo utakmicu punu tempa, sa dosta trčanja što po pravilu nije odgovaralo Crvenoj zvezdi. Dugo su se Radonjićevi momci mučili da "kanališu" energiju Ljubljančana, ali su na kraju ipak uspeli da izađu iz utakmice sa uzdignutim rukama.

Iako su dobro krenuli na šutu sa distance, možemo reći da je Cedevita Olimpiju upravo ovaj podatak i "sahranio" danas, pošto su ostali na samo osam pogodaka iz 28 pokušaja. Tek, poređenja radi, krenuli su sa tri vezana pogotka sa distance. Na drugoj strani, Zvezda je bila konstantnija i veće je probleme imala u reketu.

Olimpija je odlično otvorila meč i nakon osam minuta došla do prednosti od devet poena razlike (27:18). Tada je usledila serija košarkaša Crvene zvezde od 7:0, a na kraju prvih 10 minuta bilo je nerešeno. Videli smo zaista ogroman broj poena, ukupno 56 - 28:28.

Od tog trenutka, pa sve do kraja meča gledali smo rezultatski egal. Nijedna ekipa nije uspevala da stvori ozbiljniju prednost, a bilo je i mnogo promena u vođstvu. Zvezda je prvu veću prednost stvorila krajem treće deonice kada je nakon trojke Holinsa povela sa 63:56, ali je tada usledila serija Ljubljančana od 6:0 za novi egal.

Video: Radonjić besan na igrače Zvezde, izgovorio je samo jednu rečenicu na tajm-autu

Kraj treće i početak poslednje četvrtine protekao je u znaku Branka Lazića koji je fantastično šutirao i pogodio dve trojke, uz dva slobodna bacanja. Povela je Zvezda sa 73:69, ali je tada usledila nova serija Olimpije od 6:0 i ekipa Jurice Golemca preuzima vođstvo, koje je trajalo sve do sedam sekundi pre kraja meča kada je Nikola Ivanović realizovao pomenuta dva slobodna bacanja i vratio prednost svojoj ekipi, koja se na kraju ispostavila kao ključna.

Ekipu Dejana Radonjića do pobede je vodio Ostin Holins sa 18 poena uz šut za tri poena 4/7, četiri manje ubacio je Nejt Volters, a dvocifreni su bili još Branko Lazić sa 11 poena i Nikola Kalinić sa 10 poena.

Najefikasniji u ekipi Olimpije bio je fantastični Jaka Blažič koji je ubacio 21 poen, uhvatio 11 skokova i podelio pet asistencija za indeks korisnosti 35. Uz njega dvocifreni su bili Zek Ogast sa 13 poena, Alen Omić je imao 12 poena, dok su Jogi Ferel i Melvin Edžam dodali po 10 poena.

STATISTIKA UTAKMICE

Cedevita Olimpija: Pulen, Ferel 10, Edžam 10, Duščak, Murić 8, Ogast 13, Blažič 21, Daneu, Hodžić, Ščuka, Omić 12, Dragić 8

Crvena zvezda: Volters 14, Davidovac 4, Mitrović 4, Lazić 11, Kalinić 10, Dobrić 7, Holins 18, Ivanović 8, Marković, Vajt 4, Kuzmić 3, Cirbes

UŽIVO

4. četvrtina

10. minut (82:83) - Čeka nas 70 sekundi ludila. Ferel je pogodio za tri, a uzvratio je Ivanović! Tajmaut traži Jurica Golemac na minut i 10 sekundi pred kraj meča. Zicer za Omića, pogađa. Tajmaut sada za Radonjića. Ostin Holins pogađa trojku! Kakva rampa Holinsa! Potom i bacanja za Ivanovića koja realizuje, a posle tajmauta Golemca promašuje Ferel. Gotovo je!

8. minut (77:75) - Kalinić se dobro okreće pored Edžima, koji pravi faul. Loša stvar za Zvezdu može da bude to što je Kalinić nagazio na nogu košarkaša domaćih, ali je ipak uspeo da se pridigne. Vajt promašuje trojku, Holins hvata loptu, dodaje za Kuzmića kome izbija Ferel. Blažič promašuje tovorenu trojku, a na drugoj strani Volters poentira u kontri za novo izjednačenje. Dobra finta šuta Edžima i pas za Omića koji lako pogađa zicer. Volters ostaje sam i ne želi da šutira, a Edžim pravi svoju četvrtu ličnu grešku.

6. minut (75:73) - Loši napadi na obe strane, ali uspeva to da prekine Volters poenima iz floutera. Propust u Zvezdinoj odbrani kažnjava Ferel dobrim dodavanjem za zicer Edžima. Davidovac promašuje trojku, Dobrić dolazi do ofanzivnog skoka, ali baca prejako dodavanje i lopta je za Olimpiju. Ferel se zaleteo na koš Zvezde, a Volters ga zaustavlja faulom za dva slobodna bacnja. Dejan Radonjić traži tajm-aut. Ferel pogađa oba bacanja za novo izjednačenje. Holins ostaje sam u korneru, ali promašuje trojku. Na drugoj strani Edžim ispravlja svoj promašaj za prednost Olimpije.

4. minut (69:71) - Imala je Olimpija napad za egal, ali nije realizovala, što kažnjava trojkom Lazić na isteku napada. Treća trojka bez promašaja kapitena Zvezde. Blažič ostaje sam na šutu za tri i ne propušta tu priliku. Dobrič promašuje trojku na jednoj strani. a isto čini i Ferel na drugoj.

2. minut (66:68) - Promašajem Ivanovića počinje poslednji kvartal, a posle ofanzivnog skoka Lazić pogađa otvorenu trojku. Na drugoj strani Dragić pravi grešku u koracima prilikom prodora. Velika požrtvovanost košarkaša obe ekipe rezultira mrtvom loptom, a strelica je na strani Olimpije. Lazić tera Pulena na ''er-bol'', ali ispravlja to Zek Ogast nakon ofanzivnog skoka. Na drugoj strani otvorenu trojku promašuje Davidovac.

3. četvrtina

10. minut (64:65) - Bezidejan napad Zvezde završava se promašenim flouterom Lazića, ali na drugoj strani greška u dodavanju Ogasta. Vajt promašuje otvorenu poludistancu, a Edžim uspešno rešava taj šut na drugoj strani. Sada je Vajt nakon finte šuta želeo da ide do kraja, ali je dobru odbranu igrala Olimpija, pa je lopta otišla u aut od Zvezdinog krilnog centra. Veliki promašaj Blažiča za kraj treće deonice. Minimalno vođstvo Zvezde.

8. minut (62:65) - Loš pokušaj alej-upa Ferela i Ogasta, na drugoj strani Holins ne uspeva da prikuca promašaj Vajta. Faul Voltersa, ali zatim i ofanzivni Blažiča, pa su obe ekipe ispunile bonus. Kalinić pravi grešku u vođenju lopte, a Ogast lako poentira na obruču. Nova greška u napadu Zvezde, Vajt gazi aut liniju. Blažič promašuje trojku, ofanzivni skok Ogasta i neverovatni promašaj. Zbrzala je Zvezda u napadu i pogrešila, a onda Kalinić pravi četvrtu ličnu grešku i šalje na liniju penala Blažiča. On pogađa oba i smanjuje zaostatak svoje ekipe na jedan poen. Loš faul Ogasta kojim šalje Lazića na liniju penala, a kapiten Zvezde pogađa oba.

Cedevita Olimpija, Crvena zvezda Foto: ABA liga / Cedevita Olimpija / Tine Ružič

6. minut (58:63) - Brza trojka Holins, ali odmah uzvraća Dragić na drugoj strani. Kalinić još jednom cepa mrežicu za tri poena, Ferel greši u dodavanju, a Volters poentira u kontri za osetnih +7. Omić igra jedan na jedan sa Kuzmićem, okreće se i poentira uz faul, a pogađa i dodatno bacanje, pa izlazi iz igre. Holins pogađa novu trojku za novih +7, to je 15. poena Amerikanca. Na drugoj strani dobra saradnja Ferela i Ogasta, koja je donela lako zakucavanje centru.

4. minut (50:52) - Murić promašuje trojku iz kornera, Kalinić pogađa trojku sa 45 stepeni, a Ferel vraća istom merom. Ponovo nerešeno. Volters pogađa svoj flouter, a onda na drugoj strani parketa izbija loptu na ziceru Omiću i napad će biti za Zvezdu. Pre toga, tajm-aut Jorice Golemca.

2. minut (47:47) - Muriću izlazi trojka iz obruča na startu drugog poluvremena. Na drugoj strani Kalinić poentira na obruču. Faul Kalinića nad Blažičem, trećna lična za Zvezdino krilo. Dragić promašuje trojku, a Blažič krade loptu Holinsu i zakucava. Kalinić promašuje otvorenu trojku, a na drugoj strani Dragić i Omić odlično igraju dva na dva uz poene centra. Kalinić fauliran na prodoru i dobija dva slobodna bacanja, realizuje oba.

2. četvrtina

10. minut (43:43) - Murić zakucava u kontri za novo vođstvo domaćih. Ivanović na isteku napada baca ''ciglu'', dok na drugoj strani Murić promašuje poludistancu. Pulen pravi jak faul nad Dobrićem kojim je Olimpija ispunila bonus. Stefan Marković promašuje trojku iz kornera, a Ognjen Dobrić pri borbi za skok pravi faul nad Blažičem i šalje ga na liniju penala, gde bivši Zvezdin igrač pogađa oba puta. Čak 14 poena slovenačkog reprezentativca za poluvreme. Spetljao se Kuzmić pri prijemu lopte nakon pasa Ivanovića, ali je uspeo da iskontroliše loptu i poentira uz faul Edžima. Tajm-aut traži Jurica Golemac. Kuzmić sigurno realizuje dodatno bacanje. Pulen se zaleteo ka košu pri kraju prvog poluvremena, ali se dobro postavio Marković i iznudio ofanzivni faul. Za dve sekunde Zvezda nije uspela da uputi šut na koš i sa potpunim egalom ide se na pauzu.

8. minut (39:40) - Loš faul Markovića nad Dragićem na sredini terena, dva slobodna bacnja koja realizuje iskusni Slovenac. Nakon toga dva nerealizovana napada bez upućenog šuta na obe strane. Volters promašuje flouter, Pulen isto čini sa trojkom iz tranzicije, a onda Dobrić polaže loptu u kontri. Drugu ličnu grešku pravi Nikola Kalinić i šalje na liniju slobodnih bacanja Eda Murića, koji pogađa samo drugo. Kalinić promašuje trojku, a zatim Kuzmić blokira Ferela na isteku napada domaćih.

6. minut (36:38) - Posle pauze Volters postiže poene, a potom neiskorišćeni napadi na obe strane. Kuzmić se bukvalno zabio u obruč sa loptom. Cedevita je izgubila loptu, a onda je Volters promašio polaganje i lopta je izašla u aut. Dragić pravi faul.

4. minut (36:36) - Prvi poeni za Cedevita Olimpiju u drugoj četvrtini. Sada Eron Vajt stiže do koša... Potom i Ogast zakucava na prvom obruču. Čudna rotacija lopte na šutu Zvezde, posle čega Jogi Ferel dolazi do poena iz kontre. Eron Vajt je pogodio i vratio prednost Zvezde, jako brzo se igra trenutno. Krade loptu Blažič i sam prolazi do kraja, nerešeno je i imamo tajmaut.

2. minut (28:32) - Zvezda vodi posle pogotka Holinsa. Jedan nešto duži napad Cedevita Olimpije završen je greškom Pulena, koji je nagazio aut-liniju. Nikola Ivanović je sam na šutu, ali nije uspešan. Faul potom pravi Branko Lazić... Ništa od poena za Cedevita Olimpiju, posle čega imamo promašaj Mitrovića. Pulen promašuje za tri, izgubljena lopta Holinsa, a onda i ukradena. Mitrović pogađa posle finte i imamo tajmaut Golemca.

1. četvrtina

10. minut (28:28) - Važan pogodak Nikole Ivanovića sa distance. Spetljao se Pulen, a Jaka ne pogađa za tri sa deset metara. Mitrović će imati dva slobodna bacanja posle faula koji je dosudio sudija Dragojević Ogastu. Pogađa Mitrović oba penala. Faul Zorana Dragića posle promašaja, na liniji penala je sada Ostin Holins i pogodiće oba slobodna bacanja. Kakva akcija Blažiča za Ogasta, ali nisu bili poeni... Biće, ipak, bacanja. Pogodio je Ogast samo jedno. Ide trojka Lazića i evo izjednačenja. Pulen greši i to je kraj prve četvrtine.

8. minut (27:18) - Poeni za Davidovca, ali ne usporava se ritam, pa i Cedevita Olimpija stiže do poena preko Jake. Greška u koracima na drugoj strani Holinsa, a Jaka Blažič stiže do poena. Sada i Holins popravlja svoju grešku i pogađa. Blažič pogađa trojku, nestvaran njegov početak. Nema trojke Holinnsa, koji sada najviše vuče konce kod domaćih... Sjajan pas za Ogusta u reketu i to je već +9. Kalinić i Kuzmić se muče, a onda promašuje i Pulen.

Cedevita Olimpija, Crvena zvezda Foto: ABA liga / Cedevita Olimpija / Tine Ružič

6. minut (18:14) - Bez trojke i za Omića, posle čega je sa distance uspešan Holins, ali prednost Cedevita Olimpiji vrlo brzo vraća Murić. Koš i za Dobrića, a onda i dva bacanja za Jogija Ferela, koja su realizovana. Ivanović ne može da realizuje naredni napad Zvezde, uspavao se Davidovac, pa Melvin Edžam stiže do novih poena. Efikasna četvrtina za sada, to sigurno želi da promeni Radonjić koji traži tajmaut.

4. minut (12:9) - Volters je podoio za dva, a Jaka Blažič pogađa novu trojku... Potom po neiskorišćen napad na obe strane, pri čemu Cedevita Olimpija uspeva da promaši dve trojke u kratkom vremenskom intervalu. Kuzmić pogađa iz poravnog, nakon što mu se lopta vratila u ruke posle promašaja. Cedevita Olimpija promašuje za tri, a Vajt ne može da prođe na drugi obruč. Alen Omić ide do kraja, a na sve to je fauliran i ubaciće i dodatno bacanje. Bez trojke Kalinića...

2. minut (6:5) - Krenulo je trojkom Eda Murića preko Erona Vajta. Dobrić ne pogađa flouter. Ljubljaničani ne koriste svoj napad, posle čega Volters ubacuje flouter. Kuzmić čini prvi prekršaj na ovom meču. Dragić pogađa trojku sa istog mesta kao i Murić. Dobrić je imao mesta da se namesti, pa je i Zvezda pogodila svoju prvu trojku.

STARTNE POSTAVE

Cedevita Olimpija: Ferel, Murić, Blažić, Omić, Dragić

Crvena zvezda: Volters, Kalinić, Dobrić, Vajt, Kuzmić

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Ekipa iz Ljubljane je kroz istoriju umela ozbiljno da namuči crveno-bele i pobede Zmajeva u dvorani "Stožice" uopšte nisu retkost. Uz neka veoma kvalitetna pojačanja, poput Jogija Ferela, nekadašnje NBA zvezde, deluje da bi slovenački tim mogao da pripreti sastavu Dejana Radonjića.

U prvom delu sezone, doduše, Zvezda je uspela relativno lako da se izbori sa pritiskom i da dođe do pobede posle odlično odigrane poslednje četvrtine u kojoj su gosti ostali na jednocifrenom broju poena. Videćemo da li će i večeras odbrana Radonjićevog sastava biti presudna.

Posle dužeg vremena Zvezda nema većih kadrovskih problema, a jedini problem mogla bi da napravi poduža pauza od igranja utakmica, koja je prekinuta upravo protiv Asvela u petak. To je bila tek druga utakmica Beograđana u ovoj kalendarskoj godini.

Utakmicu će suditi iskusni arbitri predvođeni onim iz Hrvatske, Tomislavom Hordovim, a pomagaće mu Igor Dragojević iz Hrvatske, odnosno Tomislav Stapić iz Bosne i Hercegovine.

Video: Milan Borjan i Lebron Džejms oči u oči: Golman Zvezde bio na NBA utakmici, dok traju pripreme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NavikliSu

    24. januar 2022 | 19:56

    Opet los dan za patlidzane

  • Luka

    24. januar 2022 | 19:53

    Vala red je i bio da dobijemo neku neizvesnu završnicu. Mogli bi dovesti centra, uništavaju nas sve ekipe ofanzivnim skokom.

  • Milan

    24. januar 2022 | 22:15

    Imam 55 godina ,nikada nisam gledao ni jednu Partizanovu utakmicu sem kada igra protiv Zvezde,koliko vidim ovde po komentarima Partizanovci više gledaju Zvezdine utakmice nego Partizanove ,šta je bre ovo ? Kakvo je ovo vreme došlo .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA