≫ 

Bledi Partizan poražen u Ankari: Turk Telekom lako slavio, Lesor šutirao 4/16 sa linije za slobodna bacanja

Klemons je ubacivao sve što mu je došlo u ruke, a Beograđani su bili bez prepoznatljive energije

Želimir Željko Ražnatović, Aleksa Avramović

Foto: Marko Jovanović

Vrlo, vrlo slabo veče za košarkaše Partizana. Momci Željka Obradovića pružili su možda i jednu od najslabijih partija sezone u Ankari, gde su ubedljivo poraženi od Turk Telekoma, čime su u opasnost doveli prvo mesto na kraju grupne faze takmičenja u Evrokupu - 85:71.

Što zbog problema zbog putovanja, što zbog nekih drugih okolnosti, Partizan je danas bio neprepoznatljiv. Ništa nije polazilo od ruke izabranicima Željka Obradovića, ni u reketu, ni sa distance. Jednostavno, delovalo je kao da nemaju snage da se večeras nose sa Turk Telekomom.

A turska ekipa je bila na izuzetno visokom nivou. Predvođeni Entonijem Klemonsom, starim znancem iz ABA lige iz ekipe Igokee, momci iz Ankare su iz minuta u minut uvećavali razliku i čak su bili blizu da u jednom momentu probiju marginu od +20.

Poseban problem bila su slobodna bacanja. Crno-beli kao da su bili začarani i imali su dugo ispod 50% sa linije penala. Naročito je u promašajima prednjačio Matijas Lesor, koji nije mogao da se navikne na tvrde obruče u dvorani Turk Telekoma. Štaviše, završio je na 4/16 na tom segmentu.

Najefikasniji kod pobednika očekivano je bio Entoni Klemons sa 20 poena uz skoro perfektnu utakmicu (1/1 za dva, 5/5 za tri, 3/4 sa penala), dok su Džadžuan Džonson i Džared Terel postigli po 15 poena i bili su preostali dvocifreni u timu Turk Telekoma.

Kod Partizana, Dalas Mur je postigao 15 poena uz tri trojke, Lesor je i pored užasnih slobodnih bacanja dobacio do 14 poena, koliko je imao i Kevin Panter, dok su Aleksa Avramović i Zek Ledej završili sa po 10 poena.

Matijas Lesor

Foto: MN press

Nije delovalo da ćemo gledati ovakvu katastrofu Partizana u prvoj četvrtini, mada su Turci pred sam kraj dali nagoveštaj da će se oni pitati o mnogo čemu. Držala je ekipa Željka Obradovića priključak, čak je i delimično diktirala tempo, ali je počela da posustaje u samoj završnici uvodnih deset minuta.

Ni u drugom kvartalu nije bilo pomaka. Odmah su se košarkaši Turk Telekoma odmakli na razliku koja je bila bliska dvocifrenoj, a do nje su i stigli taman pred odmor i to uz pomoć trojke uz zvuk sirene već jednom pomenutog Klemonsa. Bivši igrač Igokee večeras je bio gotovo nepogrešiv kada je taj segment u pitanju.

Umesto da se Partizan trgne posle pauze, videli smo nastavak vrlo loše igre. Bezidejno je Željkova ekipa izgledala u napadu, pokušavao je trofejni trener nešto da promeni, ali su Turci svaki put brzo pronalazili način da se adaptiraju. Samo 14 poena postigao je gostujući tim u ovoj deonici i bilo je jasno da će glavni cilj u poslednjoj deonici biti izbegavanje ubedljivog poraza.

Želimir Željko Obradović

Foto: Marko Jovanović

A nije dobro počelo, jer je Turk Telekom serijom stigao do 19 poena razlike. Ipak, u nastavku smo videli kakvu-takvu konsolidaciju u igri Partizana koji je na momente uspevao da dođe na korak od toga da zaostatak smanji na jednocifren, ali pobeda domaće ekipe se ama baš ni u jednom momentu nije dovodila u pitanje.

Posle neuspeha od Mege, ovo je bio drugi uzastopni poraz Partizana u svim takmičenjima, a već u petak u ranom terminu ih čeka uvek nezgodno gostovanje u Novom Mestu protiv Krke, gde će svakako morati da odreaguju na adekvatan način, jer sledeće nedelje u Evrokupu igraju sa Huventudom u gostima.

STATISTIKA UTAKMICE

Turk Telekom: Perez 5, Klemons 20, Gulaslan 2, Gejik 5, Demir 2, Elis 8, Dokins 8, Džonson 15, Engindeniz, Terel 15, Ogut 5, Gozeneli

Partizan: Panter 14, Kuruc, Ledej 10, Zagorac, Avramović 10, Koprivica 2, Smailagić 4, Mur 15, Glas, Lesor 14, Trifunović, Madar 2

TOK UTAKMICE

4. četvrtina

10. minut (85:71) - Avramović poentira, vraća koš i Terel. Izgubljena lopta Partizana, potom zakucavanje Džonsona. Lesor je imao bacanja, nije pogodio. Opet će penale da šuta u narednom napadu crno-belih... Trenutno je na 4/14. Sada je to 4/15, pa 4/16. Vrlo loše! Na kraju poeni za njega i kraj utakmice.

8. minut (81:67) - Klemons pogađa jedno bacanje, potom je na penalima i Ledej i pogodio je oba puta. Onda je Lesor stao na liniju za bacanja i ponovo je promašio prvo, a drugo je pogodio. Tehnička greška za nekoga, deluje Avramoviću za floping. Beskompromisne su i turske sudije večeras.

6. minut (77:64) - Mur pogađa za tri, Klemons uzvraća. Nekadašnji igrač Igokee ima 5/5 za tri, 1/1 za dva, 2/2 sa penala. Zaista je savršen. Avramović je dodao za Lesora koji poentira, ali tu je odmah Elis na asistenciju Klemonsa. Mur posle tajmauta precizan sa distance. Ostala je akcija četiri na nula za zaucavanje Elisa. Klemons pogađa jedno bacanje, potom je na penalima i Ledej i pogodio je oba puta. Onda je Lesor stao na liniju za bacanja i ponovo je promašio prvo, a drugo je pogodio.

4. minut (70:56) - Panter pogađa pod faulom. Pogađa oba, a onda Terel ubacuje trojku. Treba sada izboriti barem častan poraz u Ankari. Faul je napravio Ogut, potom poene postiže Panter. Izgubljena lopta Turk Telekoma, a zatim Avramović postiže koš. Tajmaut domaćih. Krade loptu Ledej i poentira, pa je sada samo 12 razlike. Međutim, Elis je sam na ziceru.

2. minut (65:47) - Nova maksimalna prednost za Turke posle novog koša, sada i Zagorac neprecizan. Pogađa Gejik za tri, imamo +19 za Turk Telekom. Tajmaut Žoca. Nema ko nije pokušao posle minuta odmora za Partizan, da bi na kraju Avramović stao na liniju penala. Samo jedan pogodak. Srećom i promašaj na drugoj strani.

Kevin Panter

Foto: MN Press

3. četvrtina

10. minut (60:46) - Nema koša Džonsona, ali zato ima trojke Dokinsa. Ne može Partizan da se približi na jednocifren zaostatak. Lesor je izborio dva slobodna bacanja u poslednji tren... Da vidimo da li će biti preciziniji nego u prvom poluvremenu. Lesor je pogodio samo jednom, Ogut poentira uz zvuk sirene. Kraj treće četvrtine.

8. minut (55:45) - Sada je Dalas Mur nekako uspeo da se izbori za dva penala i da ih pogodi. Tri sekunde u reketu sada svira Emin Mogulkoč, potom isti arbitar svira faul nad Murom za nova bacanja. Precizan je Dalas ponovo oba puta. Aleks Perez lako pogađa, ali pogađa i Dalas Mur jako važnu trojku.

6. minut (53:38) - Nema poena za Partizan, ali Džonson poentira. Kuruc je izblokiran, Duraslan ponovo precizan i opet smo na onih +13. Uspeo je Panter nekako da iščačka poene sada, posle čega je napravio faul i imamo TV tajmaut.  Klemons nasatavlja da teroriše crno-bele, posle čega Partizan ponovo greši, evo Turk Telekoma na petnaest poena razlike.

4. minut (45:36) - Fauliran je Zek Ledej, pas je na Avramovića, koji je promašio sa distance. Prekršaj sada pravi i Kuruc... Velika borba trenutno, probao je za tri Perez, ali nije bio uspešan. Bez koša za Ledeja u ozbiljno mismeču preko Aleksa Pereza.

2. minut (45:36) - Ni drugo poluvreme ne kreće dobro - izgubljenom loptom Partizana. Oktavijus Elis pogađa za +13, posle čega Smajli vraća na razliku sa odmora. Smajli pravi prekršaj, Panter krade loptu i poeni su za Kuruca. Ni Demir ne može za tri, ali nema koša Kuruca.

Rodions Kurucs

Foto: Marko Jovanović

2. četvrtina

10. minut (43:32) - Kevin Panter ni ovoga puta ne može da pogodi za tri. Sada će lopta biti za Turk Telekom, ali srećom ni Turci ne stižu do koša. Da vidimo sada koliko može Zek Ledej sa linije penala. Samo 1/2... Greši Terel, Avramović je ukrao loptu, a faul je napravljen nad Čačaninom. Sudije diskutuju o eventualnom nesportskom prekršaju, pogledaće opet to turske sudije. I presuđuju da je to samo običan faul. Aleksa je precizan oba puta, za razliku od Ledeja i Lesora. Demiru je lopta "iscurila" iz koša, a poslednji napad imaće crno-beli. Faul nad Zekom... Ponovo penali. Ovoga puta i Zek 2/2. Biće naravno tajmaut na 10 sekundi do kraja za Turk Telekom. Užasno - trojka Klemonsa. I +11 za domaće na odmoru.

8. minut (40:27) - Gužva u reketu. Nema koša za Jama Madara, potom serija faulova Partizana. Terel poentira i pokazuje da je odlično pojačanje za Turk Telekom. Greška za Kevina Pantera, koji je bio u autu... Klemons pogađa trojku! I evo opet dvocifrene razlike za domaće, tajmaut traži Žoc. Lesor je fauliran i imaće dva slobodna bacanja. I opet nije dao nijedno... Demir vraća loptu u koš, sve teža situacija. Panter opet promašuje.

6. minut (33:27) - Lesor reaguje pod košem Turk Telekoma. Nema pogotka na drugoj strani za njega, a Dokins pogađa pod faulom Pantera i evo turske ekipe na dvocifrenoj prednosti. Srećom bez pogođenog dodatnog bacanja. Madar umalo da izgubi loptu, posle čega ipak Lesor dolazi do zakucavanja uz faul. Prolazi kroz obruč i penal. Dobar posao Alekse Avramovića sada, pritisnuo je domaće i prošlo je osam sekundi za prenos lopte. Lesor fauliran uz zvuk sirene, ali sudije će gledati da li je faul bio pre ili posle zvuka sirene. Ostaje lopta za Partizan, a Jam Madar pogađa sa poludistance. Bitni poeni da se uhvati kakav-takav ritam. Terel ne pogađa za tri.

4. minut (31:22) - Vraća se polako Partizan u život uz pomoć Balše Koprivice, posle čega i Aleks Perez pravi grešku u koracima. Izbija loptu iz ruku Smailagića jedan igrač Turk Telekoma, posle čega Džonson opet pogađa. Ništa od Pantera ni ovoga puta, posle čega ide trojka Dokinsa. Opet je Turk Telekom blizu dvocifrene prednosti. Faul u napadu Koprivice.

2. minut (26:20) - Ni ova deonica ne kreće dobro za Partizan. Izgubljena lopta, a onda trojka Terela. Potom još jedan neiskorišćen napad i koš Terela... Bivši MVP ukrajinske lige tera Obradovića da traži tajmaut. Smajli prekida ovu agoniju crno-belih, a Džonson ne pogađa za tri. Hvata loptu Jam Madar, a Panter ne pogađa za dva...

Balša Koprivica

Foto: Marko Jovanović

1. četvrtina

10. minut (21:18) - Lesor ponovo ima bacanja, ali večeras nije jasno šta mu se dešava, pošto je opet promašio prvo, ali drugo nekako ulazi. Ukradena lopta Kuruca, a onda i vrlo loš pas. Biće napad za Turk Telekom, ali bez poena zbog dobre odbrane crno-belih. Avramović sam na šutu za tri i pogađa Čačanin! Džonson lako podiže šut i pogađa sa poludistance, a za kraj izgubljena lopta Avramovića. Tesna prva deonica.

8. minut (19:14) - Džonson je precizan iz popravnog. Petljao je Partizan u narednom napadu, ali je Panter pronašao svoj šut za tri poena sa ogromne distance. Vrlo je važno da i on dobro krene. Ali ne vredi, na drugoj strani je raspucan Klemons i opet vraća prednost Turk Telekomu... Lesor poentira pod faulom. Ponovo promašeno bacanje, sada to čini Lesor, samo 1/5 imaju crno-beli za sada na tom segmentu. Domaći poentiraju, onda još jedan neiskorišćen napad Željkovog tima i koš Oguta uz faul. On bacanje pogađa.

6. minut (9:9) - Klemons ubacuje još jednu trojku za Turk Telekom, a Partizan greši u narednom napadu. Perez isto greši, a Ledej iz popravnog stiže do dva slobodna bacanja. Idemo na prvi TV tajmaut, tačno posle pet minuta prve deonice. Opet promašuje Partizan penale, sada to čini Zek Ledej prvi put, ali drugi put je uspešniji. Dvabacanja i za Džonsona na drugoj strani. I on je polovičan, da bi potom Aleksa Avramović imao problema kod dodavanja... Laki poeni potom za istog igrača na obruču.

4. minut (5:6)  - Dva slobodna bacanja imao je Lesor, ali nekarakteristično za njega - promašio je oba. Ni Turci preko Demira ne stižu do trojke. Posle faula nad Zekom, nema koša za Lesora. Međutim, Perez greši... Ni Mur nije postigao poene, sada je Partizan ušao u određeni kontraritam. Dokins bez pogotka sa distance, a na drugoj strani imamo koš Pantera.

2. minut (5:4) - Igra se jako brzo na početku utakmice i oba tima su uglavnom precizna. Za sada su za Partizan poene postizali Panter i Lesor, dok na drugoj strani imamo trojku Pereza i bacanja Klemonsa. Demir je potom promašio za dva poena.

STARTNE POSTAVE

Turk Telekom: Perez, Klemons, Gulaslan, Demir, Elis

Partizan: Panter, Ledej, Zagorac, Mur, Lesor

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Problem po crno-bele jeste činjenica da noćas nisu ni imali pošten san, pošto su u Ankaru stigli tek oko 03.00 posle ponoći po lokalnom vremenu, odnosno oko 01.00 čas po srednjeevropskom vremenu. Ipak, svi iz tima uveravaju da su sremni da pruže maksimum.

Ono što će biti dodatna bizarnost ovog meča jeste činjenica da će duel suditi dvojica turskih sudija i jedan arbitar iz Francuske. Evroliga je očigledno procenila da je preveliki rizik da arbitre upusti u putešestvije po ogromnom snegu i ledu, pa će na čelu ekipe biti Emin Mogulkoč, a pomagaće mu Husein Čelik, dok će jedini "stranac" biti pomenuti Maksim Buber.

U prvom delu sezone, Partizan je slavio veoma lako na domaćem terenu (85:59) i to je bila prva utakmica Željka Obradovića u Evrokupu pred navijačima Partizana. Večeras, pak, nećemo gledati Nemanju Dangubića i Dušana Miletića, koji će biti van protokola.

Video: Partizan uradio nešto što niko nije nikad u ABA ligi: Rekordna pobeda crno-belih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Surle

    25. januar 2022 | 20:49

    Žali bože bačenih miliona u ovu propalu državnu instituciju zvanu partizan

  • Zeljko

    25. januar 2022 | 21:51

    Obradovic je kosarkaski Murinjo.Nekad veliki trener cije je vreme jednostavno proslo.Ovo sad je samo mucenje i bleda slika nekad velikih trenera.Penzija zove.

  • Kodiaq

    25. januar 2022 | 21:34

    Prevara trener. Pa i ja bih sa Fenerovim budzetom uvek igrao F4. Nego Rumenko trazi da ti limar dovede Vrabca i Vitkovca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA