Gasi se nekada uspešan klub iz Evrolige: Pre 13 godina su igrali u četvrtfinalu, sada gube glavnog sponzora?

Arka iz Gdinje, odnosno nekadašnji Prokom je prema pisanju tamošnjih lokalnih medija u velikom problemu

  • 5
Kšištof Šubara, Arka Gdinja

Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Svi se vrlo dobro sećaju čuvenog Prokoma koji je žario i palio po parketima širom Evrope. Od 2004. godine, pa u narednih devet sezona bili su redovni učesnici Evrolige, a najveći uspeh imali su u sezoni 2009/10 kada su čak igrali i četvrtfinale ovog takmičenja.

Pored toga, dva puta su nastupili u Top 16 fazi ovog takmičenja, a od osnivanja poljske Energa Basket lige su čak devet puta bili prvaci. Međutim, upravo od te sezone 2011/12 krenuli su postepeni problemi, koji su nastavili da se gomilaju do današnjeg dana.

Prokom je u međuvremenu promenio nekoliko imena. Prvo je bio poznat pod nazivom Aseko Gdinja od 2013. do 2018. godine, a od 2018. godine, pa sve do danas se takmičio pod nazivom - Arka Gdinja. I kao takav, uspeo je da pored velikih problema izbori opstanak u prvom rangu takmičenja.

Udeo u tome ove sezone imali su i srpski košarkaši, Novak Musić koji je bio jedan od najboljih u timu, kao i Nikola Mišković kao epizodista. Trener je takođe bio Srbin, Miloš Mitrović, koji je morao dosta da kalkuliše, jer je Arka imala ubedljivo najmanji budžet u ligi, prema pisanju poljskih medija.

Novak Musić

Foto: Printscreen / Energa Basket liga

Odmah po završetku sezone, došlo je do neočekivane informacije da glavni sponzor kluba, kompanija "Aseko" planira da se povuče iz finansiranja tima za narednu sezonu. To je odmah stvorilo paniku u ovom gradu nadomak Gdanjska, jer je samim tim u opasnost dovedena egzistencija nekadašnjeg Evroligaša.

Klub za sada "mudro" ćuti i ne oglašava se po pitanju planova za narednu sezonu, a ne postoji mnogo zainteresovanih kompanija koje bi odmenile "Aseko" na mestu glavnog sponzora. Logično, svuda u Evropi je aktuelna velika kriza zbog situacije na istoku Evrope kojoj se ne nazire kraj.

Navijači se bune, nije im najjasnije šta se trenutno dešava, pa im ne preostaje ništa drugo nego da se nadaju da će se rešenje magično ukazati. Pominje se eventualna fuzija sa ekipom Trefla koja igra u obližnjem Sopotu, koji se nalazi između Gdinje i Gdanjska.

Video: Nećete verovati koliko skupe papuče Jokić vucara po štali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizan šampion evrope 1992

    16. maj 2022 | 14:28

    Znaci imaju vecu istoriju od mutanta

  • Ljubitelj igre pod obručima

    16. maj 2022 | 14:27

    Gde li će nastaviti karijeru, malo je reč sjajni Novak Musić i Boykins. Svaka čast novinaru koji je napisao ovaj tekst, vidi se da prati poljsku ligu i da ima veliko znanje, voleo bih popiti piće sa njiim. I jedna molba, ako bi moglo više vesti o ovoj zapostavljenoj košarkaškoj ligi od strane medija,barem od vas, a ne da po twitteru tražimo. HVALA.

  • Poland Basketball Poznan

    16. maj 2022 | 14:33

    Konacno zadnjih par godina ne mogu da ih gledam postali su klub gde menadzeri uguravaju svoje igrace za jake ugovore i posle se cude bankrotu a rezultata nema? Pa logicno. Nadam se da ce Lech Poznan uci, jedna sjajna ekipa sa sjajnom infrakstrukturom, i strucnim stabom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA