≫ 

"Mitrovićev koš važeći, sudije odreagovale prema pravilima FIBA": ABA liga izdala saopštenje gde brani arbitre

Mnogo polemike je probudila ova odluka sudija, ali se na kraju ispostavilo da su ipak bile u pravu

  • 29

Košarkaši Cedevita Olimpije slavili su protiv Crvene zvezde u drugom meču polufinala ABA lige sa 88:80, čime su uspeli da izbore majstoricu u Beogradu. Meč je rešen posle produžetka, ali ono što je podiglo prašinu jeste način na koji je Luka Mitrović izborio produžetak, pošto je napravljen presedan, s obzirom na to da je postigao koš uz faul "tik" pred kraj utakmice. Sudije su donele odluku, a ABA liga je potvrdila da su oni bili u pravu.

Mnogo polemike se probudilo širom društvenih mreža, gde su čak i neki aktivni košarkaši dali svoj sud o čitavoj situaciji, od kojih su najistaknutiji Jusuf Nurkić, NBA centar, i bivši košarkaš Partizana, Aleksej Nikolić.

Obojica su izrazili čuđenje putem Tvitera, ali je ABA liga odlučila da raskloni sve sumnje. Naime, ABA je potvrdila da su sudije meča donele odluku prema FIBA pravilima koji su doneti samim početkom 2022. godine.

- Prema članu 8-4, ukoliko osoba B faulira osobu A prilikom šuta, a u međuvremenu se oglasi i sirena koja označava kraj meča, sudija je u dužnosti da utvrdi specifikacije putem usporenog snimka, ukoliko je to moguće. Ukoliko se prilikom faula vidi da je na satu ostalo 0.0 sekundi, faul se poništava, te se i koš ne računa, a četvrtina je završena, dok meča nastavlja svojim normalnim tokom. S druge strane, ukoliko sat pokazuje više od 0.0 sekundi u onom trenutku kada je faul načinjen, računa se koš igrača "A" jer se sat zaustavlja u trenutku faula, dok se igraču "B" dosuđuje lična greška, uz to što će igrač "A" imati dodatno slobodno bacanje.

- Igrači nisu dužni da se postavljaju na pozicije kod slobodnih bacanja, a sat se vraća na onoliko koliko je ostalo prilikom faula. Tako da su sudije načinile ispravnu odluku - stoji u saopštenju ABA lige.

Video: Najlepši potez u dosadašnjem delu utakmice: Strašna blokada Omića nad Lukom Mitrovićem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lun kralj ponoći

    17. maj 2022 | 18:00

    To se zale isti oni kojima su priznavali koseve iz auta i koji su gepekovali sudiju. Ko o cemu, Grobari o postenju...

  • suarez

    17. maj 2022 | 18:04

    Ovo sto stoji u obrazlozenju apsolutno nema temelje na usporenom snimku .. toliko

  • Ćkomi

    17. maj 2022 | 18:33

    A jel otiso stanoje ispred skupstine,zna sli se sta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA