≫ 

Partizan i Zvezda se raduju zbog Bertomeuovih reči: ABA liga jedan od glavnih kandidata za vajld-kard Evrolige

To znači da bi se pored osvajača, još jedna ekipa našla u eliti naredne sezone

  • 8
Đordi Bertomeu Foto: Mikhail Serbin / Sputnik / Profimedia

U jeku Fajnal fora Evrolige u Beogradu, naširoko se govori o tome kako će izgledati naredna sezona u elitnom takmičenju, odnosno ko će i na koji način zameniti ruske klubove, kojima će izvesno i sledeće godine biti zabranjeno učešće sa najboljima zbog više nego poznate situacije na istoku Evrope, kojoj se jednostavno ne vidi kraj.

Čelni čovek Evrolige, Đordi Bertomeu razgovarao je sa devet novinara, među kojima je bio i turski kolega sa televizije BeIN Sports, Ismail Šenol. On je na društvenim mrežama podelio temu ovog razgovora, a već na početku je zagolicao maštu ljubiteljima košarke iz regiona, rekavši da postoji šansa da gledamo dva tima iz ABA lige sledeće sezone u eliti.

- Tokom jučerašnjeg dana, izvršni čovek Evrolige, Đordi Bertomeu pozvao je devet novinara iz Evrope na doručak i održao mini-sastanak. Hteo sam da podelim svoje zabeleške. Naime, rekao je da postoje kandidati iz Španije, ABA lige i Turske za specijalne pozivnice (vajld-kardove) za narednu sezonu. Kandidat iz Turske je finalista Evrokupa, Bursa. Ali Bertomeu je rekao da je minimalni budžet za narednu sezonu u Evroligi 7.000.000 evra. Prema današnjem kursu, to je oko 120.000.000 turskih lira. Ako budemo realni, gotovo je nemoguće da Bursa dostigne taj budžet preko leta. Najveći kandidati za mesto u Evroligi su Valensija i ekipa iz ABA lige koja je ne osvoji. Sa druge strane, Bertomeu je istakao da se format Evrokupa neće menjati i da će ostati isti naredne sezone i da će minimalni budžet biti 2.500.000 evra po ekipi - piše Šenol.

Isti novinar potom je pričao o potencijalnim domaćinima Fajnal fora za narednu sezonu, a istakao je mogućnost da se uskoro fešta održi i na stadionu "Santijago Bernabeu".

- Bertomeu je naglasio da se vode razgovori oko domaćina Fajnal fora 2023. godine i potvrdio je prethodne nagoveštaje da je Turska jedan od najozbiljnijih kandidata. Istakao je da će, ako se Fajnal for odigra u Istanbulu, zahtevati da to bude u dvorani Sinan Erdem zbog kapaciteta. Španac je rekao da bi nakon što se završi rekonstrukcija stadiona "Santijago Bernabeu" moglo očekivati da se Fajnal for održi na njemu pod pokrivenim krovom. Pre nekoliko godina, postojala je ideja da se takmičenje održi na "Johan Krojf Areni" u Amsterdamu, ali Bertomeuov tim nije podržao taj plan.

Pričao je Bertomeu i o brojkama i planovima za budžet za naredne sezone.

- Bertomeu je otkrio da je prosečan budžet ekipa u Evroligi ove sezone iznosio 24.000.000 evra. Resursi Evrolige doprinosili su sa 13%, a traži se način da se taj procenat dodatno poveća. Uz to, Španac je istakao da će se raditi na uvođenju takozvanog "salari kepa" i da plate uzimaju oko 60-65% budžeta ekipa. Postoje timovi koji troše i do 150% u ovom momentu i postoji želja da se stane na put tome.

Video: Vasa Micić: Ovo mi je najvažniji koš u dosadašnjoj karijeri

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Real

    20. maj 2022 | 10:53

    A i ovaj smara godinama…

  • Tihi

    20. maj 2022 | 11:41

    Aba liga je izmislila kosarku u odnosu na druge lige. Valjda ce nam "uciniti" pa da nas puste da igramo. Daj dinar za leba

  • Cigi

    20. maj 2022 | 13:28

    Naš narod lepo kaže: "Prvo skoči, pa reci hop"! Da Zvezda i Partizan imaju šanse po ovome, istina je. Ali prvo treba u revanšima u Bgd-u da se pobede Cedevita-Olimpija i Budućnost. Nadam se da će sve proći kako treba, ali se uvek setim onog fajnal fora u Areni, kad su Zvezda i Partizan izgubili od Cedevite i Cibone koja je i osvojila tada ABA ligu. Dakle samo smireno i vrlo ozbiljan pristup. Ako u finale uđu Zvezda i Partizan, onda fer i sportski pa ko bude bolji. Obezbeđen im je prolaz u Evro ligu, pod uslovom da Bartomeu održi reč.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA