≫ 

Zvezda povela u ABA finalu: Crveno-beli trojkama Dobrića i "paklenom" 3. četvrtinom slomili Partizan

Crveno-beli seriju su otvorili važnom pobedom

KK Crvena zvezda - KK Partizan Foto: Marko Jovanović

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Partizan 90:76 u prvom meču finalne serije plej-ofa ABA lige i tako stekli prednost pred naredni duel u kojem su, takođe, domaćini. 

Posle ujednačenog prvog poluvremena u kojem su se oba tima smenjivala u vođstvu, usledila je mnogo bolja odbrana Zvezde na koju crno-beli nisu imali odgovor. Uz to, posebno je bio raspoložen Ognjen Dobrić koji je trojkama u 3. periodu uticao da njegov tim prelomi meč i upiše prvu pobedu u finalnoj seriji.

Partizan je odlično otvorio meč i poenima Avramovića i Koprivice preuzeo vođstvo. Sa druge strane, crno-beli nisu imali iskakanja u odbrani, i igrali su bez preuzimanja na Kaliniću, što im se na početku isplatilo. Ipak, posle uvodnih minuta u kojima su crno beli diktirali ritam, posle 6.4, usledila je serija domaćih košarkaša od 7:0 za prvo vođstvo na meču.

Crno-beli nisu dozvolili Zvezdi da se dodatno razigra, tako su se vratili serijom poena, a onda je usledio period igre u kojem se igralo koš za koš, uz žestok ritam na obe strane. U timu Partizana su se bili raspoloženi Koprivica pod košem, kao i Avramović i Panter koji su pogodili dve duge trojke.

Do kraja četvrtine, posle 15:15, gosti prave seriju od 5:0 i posle trojke Madara, iz ćoška, dolaze do +5. Meč se potpuno raasplamsao, pa tako Marković asistira ka Mitroviću koji zakucava, a potom plej Zvezde dobija tehničku grešku jer je zakačio loptu igrača Partizana pre nego je izvedena. Posle bacanja Madara, rezultat je 19:23 za Paritzan.

U nastavku, raspoložen je bio Ledej koji postiže sovj sedmi poen na meču i donosi svom timu +7. Ipak, Zvezda se vraća serijom poena koje je svojim dodavanjima Nikola Ivanović. Prvo je dodao do Dobrića koji postiže drugu vezanu trojku, a onda, posle promašenog šuta Pantera, i do Mitrovića za 28:28.

Partizan iz pik and rola pravi prednost, a Panter ne koristi izgledne šanse za poene. Kod gostiju, odlično igra Aleksa Avramović koji pogađa i drugu torjku iz driblinga, a posle nekoliko neiskorišćenih napada, Zvezda se malo po malo vraća za egal, 35:35. D opoluvremena, Zvezda dolazi do +4, preko Davidovca koji, na povratnu loptu Kalinića, postiže drugu trojku. Kao i u većem delu meča, crno-beli se vraćaju, ali Ivanović pogađa za 42:39.

Posle poluvremena, Zvezda je zaigrala mnogo bolje u odbrani, a to se odrazilo i na efikasnu igru u napadu. Tako je, posle promašene trojke Avramovića, Volters pogodio trojku, a onda i sa poludistance. Posle nove odbrane, i Dobrić je precizan za najveću prednost Zvezde od +11. Crveno-beli su potpuno uhvatili ritam, a posebno se istakao Ognjen Dobrić koji nastavio da pogađa trojke sa nekih 8, 9 metara.

Video: Dobrić sa osam metara: Zvezdin as se raspucao u drugom poluvremenu

Ipak, nalet Zvezde je zaustavljen, Kevin panter je u ovom periodu ubacio 11 od svojih 14 poena, a priključio mu se i Ledej koji postiže trojku za +8 za crveno-bele i 66:58.

Do kraja, Mur je sa dve vezane trojke prepolovio prednost Zvezde za 70:64 i uneo novu neizvesnost u prvi derbi finalne serije ABA lige.  Ipak, Ivanović uzvraća istom merom i vraća prednost crveno-belima. Tako su gosti do kraja nastojali da ponovo uhvate kakav-takav rezultatski priključak, ali u tome nisu uspelipa Zvezda upisuje prvu pobedu u seriji.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Nikola Ivanović koji je postigao 18 poena, pratili su ga Dobrić i Mitrović sa po 14, dok je Nejt Volters upisao 11. Sa druge strane, Kevin Panter je postigao 15, Mur 12, a Ledej 11 poena.

Da podsetimo, drugi mel finalne serije igra se u nedelju od 20 sati.

Uoči meča:

I crveno-i crno-beli u ovaj mečeve ulaze posle borbe kroz tri duela sa Cedevita Olimpijom i ekipom Budućnosti, pa će nova, najmanje tri, meča i definitivno odlučiti ko će ove godine osvojiti titulu na Jadranu.

Na ovom meču su i legende crveno-belih, proslavljeni košarkaši Igor Rakočević, Milan Gurović i Darko Miličić koji su došli na derbi sa Partizanom.

Serija se igra na tri dobijena meča, a crveno-beli su domaćini prve dve utakmice.

- Želimo da osvojimo trofej, želi to i Partizan, što je sasvim prirodno. Bez obzira na sva nagađanja, zvanično je da će prvak ABA lige ići u Evroligu. To znači da je ulog veliki, a mi smo toga svesni i nadamo se da ćemo kvalitetnom igrom da otvorimo finalnu seriju na jedan dobar način - izjavio je Zvezdin trener Dejan Radonjić.

Partizan se posle devet godina vratio u finale ABA lige, a trener Željko Obradović ističe da je srećan i zadovoljan što će se njegova ekipa boriti za trofej.

- To je bio cilj koji smo imali na početku sezone i ušpeli smo da dođemo do njega. Nama je najbitnije da je poslednja utakmica dobro odigrana i to raspoloženje treba da nas nosi, tako da probamo da se ravnopravno borimo protiv tima koji je u prednosti. To je iskusan tim, godinama igraju zajedno i igrali su mnogo finala. To je tim koji u svakom trenutku zna šta treba da radi na terenu - istakao je Obradović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • El pistolero

    27. maj 2022 | 22:22

    Svaki poznavalac ove prelepe igre ce reci da je Zvezda -Cedev.Olimpija bilo finale pre finala. E, sad sto su ovi zalutali u finale sa ovim preplacenim zvezdama, koje deluju kao rastimovani orkestar je splet srecnih okolnosti. Ovo je cisto bilo da se pokaze gde im je mesto, 15-20 poena je realan odnos snaga evroligasa i 16-te ekipe u nizerazrednom takmicenju. Posle fudbala jos jedan veliki samar tzv instituciji koja sa najvecim budzetom u istoriji na ovim prostorima gleda u ledja jednoj "maloj" Zvezdi, kako je ovi strucnjaci nazvase. E pa, placite, kmecite, gledat cete jos dugo.

  • DrNele

    27. maj 2022 | 22:26

    Samo cu reci - Nikola Ivanovic! Ona stvar do poda, cojstvo na delu. Bravo momcino, pozdrav za bracu iz vascijele Crne Gore!

  • Nosmoking

    27. maj 2022 | 21:55

    Pa zar sa institucijom ovako...uf uf uf

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA