≫ 

FIBA konfuzija: Zašto nema Jokića u junu i ko su igrači na koje računa selektor Pešić

Selektor Pešić je izvukao najbolje iz zamršene situacije

  • 1
Svetislav Pesic, Nikola Jokic, kosarkaska reprezentacija, Viktor Kokeza Foto ilustracija Telegraf/Tanjug/MN Press/ Viktor Kokeza

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić odredio je spisak od 20 igrača koji konkurišu za mečeve FIBA kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci.

S obzirom na činjenicu da se od 1. do 18. septembra igra Evropsko prvenstvo, mnogi su pomešali "akcije" koje predstoje Orlovima, pa su spisak igrača koji je poslat u FIBA dočekali uz brojna pitanja. Shodno tome, trebalo bi i napraviti razliku između mečeva koji predstoje timu Srbije i razjasniti "zašto Jokića nema na spisku kada je potvrdio nastup u nacionalnom timu", kao i "gde su NBA zvezde",  i "šta se dešava sa Kalinićem, Lučićem i Micićem..." i " ko su neki od igrača sa spiska".

FIBA prozori za Svetsko prvenstvo

Shodno pravilima takmičenja, FIBA je odredila termine, takozvane "prozore", koji su namenjeni za odigravanje mečeva kvalifikacija za Svetsko prvenstvo koje se održava 2023. godine. Tako su 32 selekcije iz Evrope podeljene u 8 grupa, a 12 najboljih ide na turnir. Sistem takmičenja je takav da se kvalifikacije odvijaju kroz dve faze u ukupno 6 "prozora". Prva faza, koju Srbija završava mečevima sa Letonijom 30. juna i Belgijom 3. jula, je takva da od 4 tima, tri najbolja prolaze u drugu fazu.

U tom delu kvalifikacija, najbolje tri selekcije iz dve susedne grupe prve faze, formiraju novu grupu i prenose bodove. Tako će Srbija, Belgiija i Letonija igrati novih 6 mečeva protiv Grčke, Turske i Velike Britanije, i to, u terminima od 22. do 30. avgusta, potom od 7. do 15. novembra i na krjau od 20. do 28. februara 2023. godine.

Može se zaključiti da će u avgustu nacionalni timovi biti dodatno opterećeni novim FIBA prozorom za Mundobasket i pripremama za Evropsko prvenstvo koje počinje 1. septembra. Dakle, Srbiju samo u avgustu čekaju paralelno pripreme za Evrobasket i kvalifikacije za Mundobasket. Uz to, samo par dana posle kraja 5. FIBA termina kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, počinje Evropsko.

Video: Pod budnim Karijevim okom: Da li je došao u potrazi za novim igračima u reprezentaciji?

Zašto na poslednjem spisku Pešića nema Jokića i NBA zvezda?

Shodno konfuziji koja nastaje ovog leta kada je reč o zvaničnim mečevima i obavezama reprezentacije, jasno je da selektor Pešić pažljivo mora da rasporedi snage kako bi se ostvario primarni cilj, a to je, plasman na Svetsko prvenstvo, a uz to, zadržala svežina igača koji će krenuti u pohod na medalju na Evropskom prvenstvu.

Jednim delom, sam izbor je nametnulo i pravilo koje se tiče osiguranja igrača koji nastupaju u NBA ligi, o čemu smo ranije pisali. Pravilo se odnosi na to da, prema dogovoru NBA i FIBA, to osiguranje pokriva našim internacionalcima iz SAD maksimalno 28 dana u reprezentativnom programu pre početka Evrobasketa. Tako je praktično nemoguće da jedan od najboljih košarkaša sveta i dvostruki MVP NBA lige, Nikola Jokić, koji je prihvatio poziv selektora, nastupi u junskim prozorima. Uz to, pitanje je da li za tako nešto postoji i potreba.

Video: Šta Beograđani misle o igranju Jokića za Srbiju: Boljeg od njega nemamo

Uz Orlove će u junu biti Nemanja Bjelica, koji je osvojio titulu u NBA ligi sa Golden Stejt Voriorsima, ali on ima pravo nastupa za Srbiju pošto je trenutno slobodni agent, posle isteka ugovora. Kada je reč o Bobiju Marjanoviću, njegov status nije najjasniji pošto je "trejdovan" u Hjuston Rokitse.

Shodno navedenom, Nikola Jokić, i eventualno Aleksej Pokuševski iz Oklahoma Siti Tandera, mogu se priključiti nacionalnom timu početkom avgusta i prođu pripreme, odigraju FIBA prozore za Svetsko prvenstvo i potom nastave učešće na Evropskom prvenstvu.

Nikola Jokić Foto: Marko Jovanović

Ko su igrači na koje računa selektor?

Srpski igrači su i širom Evrope vodili svoje timove do brojnih trofeja i imali iscrpljujuće sezone, pa je selektor morao i o tome da brine. Tako je sastavljen spisak od 20 košarkaša na koje računa za 30. jun kada Srbija gostuje Letoniji u Rigi, i duel koji se tri dana kasnije igra u Nišu protiv Belgije. na spisku su: Aleksa Avramović, Aleksa Uskoković, Aleksa Novaković, Ognjen Jaramaz, Danilo Anđušić, Miloš Teodosić, Vanja Marinković, Dejan Todorović, Nemanja Dangubić, Uroš Trifunović, Dejan Davidovac, Nemanja Bjelica, Balša Koprivica, Boriša Simanić, Marko Jagodić-Kuridža, Filip Petrušev, Dušan Ristić, Marko Pecarski, Boban Marjanović, Nikola Jović.

Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Kada je reč o košarkašima koji nastupaju u Evropi, na spisku nema Nikole Kalinića, koji je imao napornu sezonu i mnogo inuta u nogama sa Crvenom zvezdom, Vasilija Micića koji je kao glavni igrač vodio Efes do odbrane titule šampiona Evrope i odbranio individualnu MVP titulu, kao i Dobrića kojeg čeka manji operativni zahvat. Takođe, nema Lučića i Nedovića koje čeka odmor posle teških sezona u Bajernu i Panatinaikosu.

Shodno tome, Pešić je morao da balansira između NBA pravila, ali i realnih potreba košarkaša. Utisak je da je sve to uklopio na najbolji mogući način. Tako je sastavio širi spisak za jun, koji će biti skraćen, i sa kojeg će odabrati košarkaše koje će moći dodatno da uigra i vidi na kog može da računa, pre svega u smislu košarkaškog znanja, ali i motivacije i želje, u nastavku napornog reprezentativnog leta.

Video: Dejane, kad ćeš početi da igraš? Bodiroga se setio Pešićevih reči iz svlačionice u Indijanapolisu

Na spisku su dobro poznata imena poput kapitena Miloša Teodosića, dugogodišnjih reprezentativaca Nemanje Bjelice i Bobana Marjanovića, tu tu i evroligaški igrači Ognjen Jaramaz, Danilo Anđušić, Vanja Marinković, kao i košarkaši Crvene zvezde i Partizana (Davidovac, Uskoković, Avramović, Koprivica, Dangubić, Trifunović). Kao predstavnici Mege dolaze Boriša Simanić i talentovani Nikola Jović, kao i Dušan Ristić i Marko Jagodić-Kuridža koji su tokom prvih prozora dali značajan doprinos nacionalnom timu.

Košarkaška reprezentacija Srbije Srbija - Slovačka Foto: MN Press

Valja napomenuti da se među Orlove vraća Dejan Todorović, košarkaš Tenerifa koji je doživeo tešku povredu ligamenta levog kolena u septembru 2020. godine i koji je posle 15 meseci oporavka ponovo na parketu od početka ove godine.

Za tim konkurišu i košarkaši Borca Aleksa Novaković i Marko Pecarski, kao i Filip Petrušev koji se nije naigrao u Efesu i kojeg očekuje selidba u novi klub tokom leta.

Sve u svemu, pred Orlovima je leto puno izazova, a ako se sve uklopi kao što navijači očekuju, velika je šansa da na kraju svi budu zadovoljni. Ali, što bi rekao selektor Kari Pešić: "Pre jutra, ne sviće". Korak po korak...

(S.G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA