≫ 

Čiji je najveći? Noć kada su NBA klubovi "istresli" milijardu dolara za četvoricu igrača

Uz Jokića, maksimale dobili Bredli Bil, Devin Buker i Karl Entoni Tauns

  • 1
Nikola Jokić, Devin Buker Foto: AP/Tanjug

Sa prvim danom fudbalskim žargonom rečeno prelaznog roka u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu dobili smo potvrdu zbog čega je NBA najveća, najunosnija, najspektakularnija organizacija na svetu.

Samo četiri kluba su u noći između četvrtka i petka "vezala" svoje najbolje igrače i lider ugovorima od kojih se zavrti u glavi "običnim smrtnicima", među njima je i Nikola Jokić koji je od Denvera dobio ono što je bilo očekivano da dboije dvostruki uzastopn MVP lige - najveći ugovor u istoriji najjače lige na svetu!

Srpski centar će u narednih pet godina inkasirati još 270 miliona dolara što mu uvećava ukupnu zaradu za šest sezona (računajući i aktuelni ugovor) na basnoslovnih 303 miliona. Jokić, ipak, nije jedini koji je noćas imao šta da slavi, jer su maksimalne ugovore od svojih poslodavaca dobile još tri velike zvezde NBA lige, imena koji su simboli svojih framšiza: Bredli Bil iz Vašingtona, Devin Buker iz Finiks Sansa i Karl Entoni Tauns iz Minesote.

Bil je sebi isposlovao "supermaks" ugovor po kojem će u narednih pet sezona inkasirati astronomskih 251 milion dolara. Za 29-godišnjeg šutera Vizardsa ovo je verovatno najbolje moguće rešenje koje je mogao sebi da obezbedi iako su ga mnogi videli u sredini gde bi mogao da računa na plej-of košarku, no Bil je odlučio da karijeru nastavi tamo gde je za njega sve i počelo 2012. godine.

bredli bil Foto: Tanjug/Ap

Konačno, ogroman novac će se sliti i na račun lidera Sansa Devina Bukera kojeg je franšiza iz Arizone praktično "zaključala" za naredne četiri godine i za vernost će ga nagraditi sa 224 miliona dolara. Ljubav Bukera i Finiksa traje od 2015. godine kada je ovaj ubitačni šuter kročio na veliku scenu i od tada se profilisao u jednog od najboljih napadača lige. Ukupna zarada Bukera za vreme šestogodišnjeg ugovora (preostale dve godine plus četiri nove) sada iznosi 295 miliona.

Konačno, vođa Minesotinog "čopora" Karl Entoni Tauns je sebi rešio sva pitanja za karijeru, za život, za sve, pošto je dogovorio sa aktuelnim klubom novi, četvorogodišnji ugovor težak 224 miliona dolara! i Tauns je, poput Jokića, Bukera i Bila, čitavu NBA karijeru proveo u kluu u kojem je i danas.

Jokić, Buker i Bil su na spektakularan način "otvorili" letnju pijacu u NBA, a ona tek što je počela, i po svemu što se u međuvremenu izdešavalo, posebno sa Durentom i Irvingom (tražili trejd), tek bi trebalo očekivati još "bombastičnih" ugovora i prelazaka najjačih imena u druge sredine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA