Legendarni Kalipari za Telegraf: Stvaralac "košarkaša milionera" otkrio zašto voli Srbiju i Jokića

Kouč Kal bio je jedan od predavača na košarkaškoj klinici u Beogradu

  • 0

Završena je ovogodišnja košarkaška klinika u Beogradu koja je bila posebna po tome što je ponela ime legendarnog Dušana Dude Ivkovića, ali i po sjajnim predavačima među kojima je bio i Džon Vinsent Kalipari.

Popularni "stvaralac igrača milionera" jedan je od onih trenera potpuno  posvećenih poslu kojim se bavi. Vodio je NBA timove Nju Džersi Netse i Memfis, bio je asistent u Filadelfija Seventisiksersima, a najiše se istakao u koledž košarci u kojoj ima status legende.

O medaljama, nagradama i individualnim priznanjima koje je osvajao ne bi trebalo preterano trošiti reči. Dovoljno je reći da su  u znak zahvalnosti, za sve što je uradio, na Univerzitetu Masačusets 21. septembra 2021. godine otkrili njegovu bistu u kampusu.

Tako, popularni "Kouč Kal" za Telegraf otkriva svoje utiske sa predavanja u Beogradu.

- Boravak u Beogradu je neverovatno iskustvo. Grad je neverovatan. Slušao sam trenera Mesinu, Gonzalesa i ostale trenere. Video sam sve njih u "akciji" i govorili smo o košarci. Nadam se da činimo ovu igru boljom. I sam sam naučio mnogo o FIBA košarci kada sam bio selektor nacionalnog tima Dominikasnke republike tokom dve godine.

Kalipari ceni košarku sa ovih prostora,  posebno trenere.

- Cenim vaše trenere i igrače. Košarka znači nešto u ovoj zemlji. Vaši igrači u NBA... Kako su oni naučeni, važno je šta donose sa sobom, a mnogo zavisi od trenera.

Upravo je to i razlog uspeha srpskih košarkaša u najjaćoj ligi sveta. Sa godinama menjaju se prioritet, a Kalipari objašnjava na koji način.

- Srpski košarkaši u NBA ligi donose veštinu. Pre dvadeset godina je bila visina, pre deset godina atleticizam, sada je veština ta koja caruje (King is skill). Znate li zašto? Ti momci imaju atleticizam, Jokić ne potpuno ali ima. Takođe, ima i veličinu i veštinu. U tome je sve.

Da podsetimo, tokom karijere u Univerzitetskoj košarci 52 igrača koje je on trenirao su draftovani, a za 11 godina u Kentakiju proizveo je 3 prva pika, 31 pika prve runde. Imena Derika Rouza, Džona Vola, Entonija Dejvisa i Karla Entonija Taunsa vezuju se upravo za njegovo ime jer su svi njegovi prvi pikovi na draftu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA