≫ 

Možete li da zamislite Stefa Karija u Poljskoj? Nije pošao Panterovim putem, poznati trener ga jako želeo

Verovali ili ne, jedan od najboljih košarkaša današnjice mogao je da "skrene" na pogrešnom mestu

  • 1
Stef Kari, Kevin Panter Foto: Tanjug / AP, MN Press

Odavno je poznato umeće sa kojim "barata" Stef Kari, a koje mu je u dosadašnjem toku karijere omogućilo da nekoliko puta stavi na svoje ruke najvredniji prsten u svetu košarke. Ipak, pitanje je da li bi situacija bila takva, jer je čuveni košarkaš mogao vrlo lako da zaigra - u Poljskoj!

Ne bi bio prvi koji bi to učinio, malo ljudi zna da je i Kevin Panter svoju evropsku priču započeo u Energa Basket ligi u dresu Rose Radom (sadašnji HidroTrak Radom), a Kari je imao poziv daleko uspešnijeg tima - Anvila iz Vloclaveka.

Popularni Rotvajleri imali su u planu dovođenje Karija pre oko 15 godina, kada je na njihovoj klupi sedeo poznati trener Rimas Kurtinaitis, koji je želeo da "privoli" Amerikanca da potpiše za ovaj vrlo uspešan poljski klub, koji će se naredne sezone takmičiti u Evropi u FIBA Evropa kupu.

- Bila je to 2007. godina, vodio sam Anvil iz Vloclaveka i tražio sam plejmejkera. Gledao sam NCAA turnir zbog jednog igrača i odjednom mi je za oko zapao drugi. Sjajno je baratao loptom, imao je odličnu kreaciju, a njegov šut bio je perfektan. Hteo sam pleja Univerziteta Dejvidson u Poljskoj, ali taj drugi bek mi je bio u oku. Tada sam rekao agentu da mi ne treba taj, nego da hoće drugog.

Rimas Kurtinaitis Foto: Marko Jovanović

Agent je počeo da se smeje, znao je da od tog posla nema ništa.

- Pogledao me je dok se smejao i rekao mi "Prestani da se šališ, on će biti prvi pik na NBA draftu naredne godine, to je Stef Kari. Da, želeo sam Karija u Poljskoj. Tako da, ako ništa drugo, bar imam dobro oko za igrače - rekao je Kurtinaitis.

Tako je Kari na neočekivan način "popularizovao" ovaj poljski klub, za koji je prošle godine nastupalo i veliko pojačanje Asvela, oko kojeg su se "tukli" i u Fenerbahčeu - Džona Metjuz. Za Anvil je ove sezone nastupao i svima nama dobro poznati Žiga Dimec, reprezentativac Slovenije, koji je sa Rotvajelerima osvojio titulu u ENBL ligi, pandanu ABA lige za severnu i centralnu Evropu.

Video: Zakucavanje umesto gađanja jabuke: Poznati srpski košarkaš obavio običaj na svoj način

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dejan

    18. jul 2022 | 20:04

    da da samo nije rec progovorio sa njim ili njegovim agentom o tome ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA