≫ 

Pešić otvorio dušu o kritikama i prozvao ljude koji vode srpsku košarku: "Pažljivo slušaju, ali slabo čuju"

Selektor je dao intervju za Nedeljnik u kojem se dotakao Indijanapolisa, ali i predstojećeg Evrobasketa

  • 14
Svetislav Pešić Foto: MN Press

Selektor Srbije Svetislav Pešić ovih dana se nalazi na udaru javnosti zbog načina na koji je precrtao Miloša Teodosića iz reprezentacije, za koji još nismo dobili obaveštenje, koje se očekuje u ponedeljak.

Dok cela Srbija čeka kako će selektor da objasni precrtavanje kapitena i legende srpske košarke, u Nedeljniku je izašao njegov intervju, u kojem se osvrnuo i na kritike koje je dobio pre 20 godina, kada je naša zemlja usred Amerike postala prvak sveta, pobedivši i Amerikance na tom putu.

- Najviše smo se pripremali za Amerikance i morali smo da menjamo način igre, da više imamo loptu u rukama. Moralo je da se igra više sa pozicionim napadom, takozvani "control basketball", jer oni postaju nervozni kad nemaju loptu. Problem je bio što to našim igračima nije odgovaralo, ta velika disciplina i traženje koncepta do kraja. I naravno da je usput bilo nesporazuma, govorili su: "ne možemo mi to da igramo". I to uigravanje je trajalo i neke utakmice su se izgubile. A kod nas čim se izgubi utakmica, to je katastrofa - počeo je Svetislav Pešić i onda se nadovezao na kritike pojedinaca.

- Sada iz ove perspektive nisam se previše uzbuđivao. Napadali su me kritikovali, vređali. ali to smo mi. Bez respekta, bez argumenata. Naravno ne svi, ali nekolicina koji su imali mikrofon u ruci. Nisam se previše uzbuđivao jer ne živim ovde. Nemam vremena, niti sam tada imao, da ga trošim na nekog samo da bi to bilo u funkciji ogovaranja. U tome da brinemo tuđu brigu, tu smo definitivno prvaci sveta - rekao je Pešić, koji se osvrnuo na predstojeći Evrobasket, gde mnogi očekuju zlatnu medalju, ali je uputio i ozbiljnu kritiku ljudima koji vode našu košarku, iako ih nije imenovao.

Svetislav Pešić Foto: Marko Jovanović

- Za početak mi tamo nismo favoriti ili ne pripadamo prvoj grupi favorita. Znam da bi zlatna medalja, ako bi se uopšte osvojila bila doživljena kao normalna stvar, a da se ne osvoji sledi kritikovanje, pljuvanje i vređanje. Znam da je tako. I previše me ne dotiče. Trudio sam se u prethodnom periodu da probam da objasnim ljudima koji vode košarku ovde kakvo je naše stanje. Očigledno da oni to veoma pažljivo slušaju, ali da me ne čuju.

- Oni imaju svoj pravac, ne misle da se menjaju, a ja lično smatram da, ako ovako ostane, ne samo da nećemo da osvajamo medalje, nego na nekim prvenstvima nećemo ni učestvovati. Oni to ne veruju, zato oni brinu svoju brigu i reprezentacija nije više prioritet. Reprezentacija nema značaj koji je nekad imala. Sve je danas značajnije od reprezentacije i naravno da to utiče na igrače i atmosferu oko ekipe - objasnio je selektor Srbije.

Pešić ističe da nije slučajnost što je Nikola Jokić tako uspešan u NBA, kao i to što je sa naših prostora toliko dobrih igrača na centarskoj poziciji.

- Kada je o košarci reč, pogledajte Jokića. Mi smo u prethodnim decenijama toliko vrhunskih centara proizveli od Kreše Ćosića, Divca, Rađe, pa nadalje. A to su sve vrhunski igrači na visokim pozicijama koji ne samo da su igrali na malom prostoru, nego su morali da se snalaze u malom prostoru. Sada smo pod uticajem američke košarke pa se govori ko je najbolji "MVP, MVP" što je zbog marketinga važno, ali je suštinski važnije koliki broj tih vrhunskih košarkaša stvoren baš na toj poziciji. Ništa nije slučajno, odnekuda dolazi - zaključio je Pešić.

Video: Ostaće pesma i uspomena na Tea kapitena: Braća Rokvić otpevali pesmu Teodosiću zbog Pešićeve odluke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    11. avgust 2022 | 09:01

    Sve je u pravu kao uspešan u košarci i za to radi i živi, a napadaju ga neki koji pročitaju kako je Teodosić izbačen. To je bilo njihovo dnevno bavljenje košarkom, par minuta, i napadaju Pešića koji čitave dane,godine u košarci tražeći najbolja rešenja za protivnike da se dobije meč...Sam je dao primer sa Amerikancima pre 20 godina...Treba ga ostaviti da na miru radi, sprovodi svoje ideje...najlakše je samo gledati i napadati nekog ko naporno radi...

  • Boske100

    11. avgust 2022 | 09:14

    Ova cijela priča koja je još počela od "šut karte" onoj Kokošci (sa pravom) pokazuje da smo na lošem putu u košarci. Haos nije samo ko će da igra, nego je problem mnogo veći. 1) situacija na relaciji Zvevda vs Partizan 2) Broj stranaca u klubovima koji nas predstavljaju u Evropi 3) Tjeranje igrača da igraju za reprezentaciju 4) Naš kvalitet, mislim ako se gubi od Belgije u košarci onda je to CRVENI ALARM. Riba smrdi od glave, a čisti se od repa!

  • Панта

    11. avgust 2022 | 09:04

    Пешићу прерастао си тренирање код нас.Код нас је сада нова мода,мало тренирања,много пара,пуно гребароша око репрезентације и све ти мени,ја теби.У наше време је била част играти,сад тога нема,иди брате у пензију и уживај,као што радим ја.П.С.,било је овога,горе наведеног и у моје време,али не у толикој мери.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA