≫ 

Neverovatni Dončić demonstrirao silu: Dabl-dabl Jokić nedovoljan, Srbija posle produžetka "pala" u Stožicama

Spektakl u Ljubljani

  • 65
Košarkaška reprezentacija Srbija - Slovenija, košarka

Foto: MN Press

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je u prvom zvaničnom pripremnom meču pred nastavak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, kao i za Evrobasket, i to, od selekcije Slovenije 97:92 u kracatoj dvorani "Stožice".

Srbija je od starta igrala čvrsto u odbrani i terala Slovence da se oslanjaju na šut za tri poena. Očekivano, u timu Srbije dominirao je Nikola Jokić koji je igrao svoju igru, postizao poene, hvatao lopte i razigravao saigrače i na kraju meč završio sa 26 poena, 12 skokova i 6 asistencija. Sa druge strane, domaćin se potpuno oslonio na neverovatnog Luku Dončića koji je pogađao iz svih pozicija i vraćao svoj tim u igru pri svakom vođstvu Srbije i meč završio sa 34 poena. Na kraju meča otišlo se u produžetke u kojma se Slovenija bolje snašla i zasluženo slavila.

Slovenija je prikazala atipičnu košarku baziranu na šutu za tri i umeću Luke Dončića. Sa druge strane, Srbija je igrala timski, sa solidnom odbranom, ali i slabim šutem sa linije za slobodna bacanja gde su šutirali 22/35. Posle ovog duela, vidno je da Srbija ima mnogo rezervi i stvari koje se mogu popraviti jer pripremni mečevi tome i služe. Tim Svetislava Pešića igrao je bez Gudurića i Milutinova, jako dobro kada su na terenu Micić i Jokić, i nešto slabije kada je ovaj dvojac bio na klupi. Priliku za popravni Orlovi imaju već 19. avguusta kada Srbiju očekuje duel sa Italijom na turniru u Hamburgu.

Ovaj meč od starta je pratio i najbolji srpski teniser Novak Đoković koji je video duel dvojice NBA supserstarova.

Srbija je odlično ušla u meč i, posle uvodnog promašaja Micića, otvorila susret poenima Nikole Jokića. Sa druge strane, odgovorio je Čančar, a onda se u listu strelaca upisao i Micić. Ono što je posebno iznenadilo domaći tim jeste igra Srbije u odbrani iz koje su u tranziciji dolazili poeni.

Srbija je poentirala iz kontranapada, dok su distance bili precizni Micić, Lučić i raspoloženi Ristić za 21:17 posle prve deonice. U ovom periodu, pored odlične igre Srbije u odbrani bilo je vidno da Jokić igra na poziciji na kojoj se najbolje snalazi u Denveru, da pomaže Vasi Miciću u iznošenju lopte i odluično proigrava saigrače. takođe, u timu Slovenije dominirao je Dončić koji je je NBA trojkama održavao svoj tim u igri.

U nastavku, Ognjen Dobrić otvara četvrtinu trojkom za 24:19. Ono što je bilo primetno tokom ovog perioda je da je tim selektora Pešića zatvorio reket i naterao Slovence da se oslanjaju na šut sa distance i povremene solo akcije Dončića i Dragića. Do poluvremena Slovenija je uputila 21 šut za tri i pogodila 6 trojki dok je Srbija pogodila 6 trojki iz 14 pokušaja. Ipak, Srbija se mučila u šutu sa slobodnih bacanja. Tako su domaći košarkaši uspeli da se vrate u igru i preokrenu rezultat serijom od 7:0.

Do poluvremena, posle tehničke greške selektora Pešića Slovenija odlazi na 42:28, ali Micić pogađa trojku uz faul i poravnava na 42:42. Slovenija ipak dolazi do prednosti posle neverovatne trojke Prepeliča sa pola terena.

U nastavku, precizan je Kalinić koji pogađa novu trojku, a Dončić odgovara istom merom. Ipak, Srbija brzo dolazi do +5 i 53:48. Jokić pogađa bacanje, drugu promašuje, a u novom napadu i Marinković postiže trojku.

Kao i u većem delu meča, ponovo je Dončić bio taj koji vraća Sloveniju i donosi prednost, a posle tehničke greške zbog prigovora, posle faula Dončića nad Jokićem, selektor Aleksandar Sekulić dobija tehničku grešku i meč se vraća u egal.

U ovom periodu, neverovatna je bio Luka Dončić koji je postigao 30 poena.

Takođe, primetno je bilo da kada Jokić i Micić nisu na parketu nedostaje kreacije u napadu. Slovenija tako dolazi do +5, a onda Ristić pogađa trojku i potom, posle dobre odbrane, dodaje preko celog terena za Dobrića za seriju od 5:0 i 72:72.

Od tog momenta usledila su nova uzbuđenja, pošto Slovenci ponovo dolaze do +5.

Usledio je novi egal i igra koš za koš, a na kraju se otišlo u produžetke. Srbija je na 86:85 imala priliku da preko Jokića sa slobodnih bacanja dođe do poebede. Ipak, Jokić pogađa jedno bacanje, drugo pogađa. Dončić je imao napad za pobedu, ali promašuje trojku, pa su produžeci rešili ovaj duel.

Srbija je imala prednost i proiliku za pobedu. Na minut do kraja Jokić pogađa jedno bacanje za 92:91, a onda Kalinić pravi faul u napadu posle kojeg  Čančar postiže trojku za 94:92. Marinković je imao dva otvorena šuta za preokret koje ne koristi pa Slovenija dolazi do pobede.

(Telegraf.rs)

TOK MEČA: SLOVENIJA - SRBIJA

I Produžetak

4. minut, 91:92 - Jokić sa bacanja ponovo donosi prednost Srbiji. Kalinić je imao otvorenput ka kođšu, ali pravi faul u napadu.

3. minut, 91:91 - Murić pogađa za izjednačenje.

2. minut, 89:91 - Srbija preko Jokića dolazi do vođstva.

IV Četvrtina

40. minut, 86:86 - Igraće se produžeci. Srbija je na 86:85 imala priliku da preko Jokića sa slobodnih bacanja dođe do poebede. Ipak, Jokić pogađa jedno bacanje, drugo pogađa. Dončić je imao napad za pobedu, ali promašuje trojku, pa će produžeci rešiti ovaj duel.

39. minut, 84:85 - Micić pogađa ispod koša.

38. minut, 82:82 - Igra se uglavnom koš za koš. Murić promašuje šut za tri poena.

36. minut, 79:79 - Ponovo je Srbija anulirala prednost domaćina. Jokić upisuje novu magičnu asistenciju za Davidovca.

35. minut, 77:75 - Ponovo Slovenci prave seriju od +5 i vode. Ipak, Kalinić pogađa trojku.

34. minut, 72:72 - Blažič je neprecizan za tri poena, posle dobre odbrane Ristić dolazi do lopte i preko celog terena asistira do Dobrića. Nerešeno je. 

33. minut, 72:70 - Ristić pogađa drugu trojku na meču.

32. minut, 72:67 - Slovenija uspeva da dođe do +5. vasa Micić je uplašio navijače Srbije posle nezgodnog pada, ali se posle krstkog odmora vratio na parket.

III Četvrtina

30. minut, 67:65 - Kada Dončič igra na svom nivou, Slovenija vodi. Sa druge strane, Jokić i Micić su na klupi pa Orlovi nešto teže dolaze do poena.

28. minut, 64:63 - Neverovatan je Dončić, postiže svoj 27 poen. Sa druge strane Nedović ide na prodor i postiže lake poene.

 

26. minut, 58:57 - Dončić drži svoj tim, Slovenija ponovo vodi. U narednom napadu Dončić faulira Jokića, a selektor Aleksandar Sekulić zbog prigovora dobija tehničku grešku.

24. minut, 52:53 - Srbija ne koristi nekoliko vezanih napada, pa se Slovenija ponovo vraća poeniima Dončića i Čančara.

23. minut, 48:53 - Jokić postiže jedno bacanje, posle faula, a promašuje drugo, Vanja Marinković hvata loptu i posle asistencije Micića postiže trojku.

22. minut, 48:49 - Jokić posle kontre postiže nove poene. Srbija ponovo vodi.

21. minut, 48:45 - Kalinić, posle sistencija Jokića postiže trojku, a Dončić odgovara istom merom.

 

II Četvrtina

20. minut, 45:42 - Posle tehničke greške, Dragić je fauliran i sa bacanja donosi prednost svom timu. Ipak, na 10 sekundi do kraja druge četvrtine Micić pogađa trojku uz faul. Na isteku četvrtine Prepelič pogađa trojku sa pola terena i donosi prednost Sloveniji od tri poena na poluvremenu.

19. minut, 38:38 - Slovenija nastavlja da forsira šut sa distance i to joj za sada donosi rezultat. Sa druge strane, Srbija ima mnogo problema sa linije za slobodna bacanja koje trenutno izvode 6 od 14. Selektor Pešić dobija tehničku zbog prigovora.

18. minut, 38:34 - Neverovatan je Dončić. Luka je prvo izblokirao Micića, a onda "povukao" kontranapad i pogodio uz faul.

17. minut, 34:34 - Jokić vezuje 4 poena, posle asistencije Micića. Sa druge strane Vanja Marinković faulira Dončića.

 15. minut, 30:30 - Slovenija se oslanja na šut za tri poena i za sada ima dobar rezultat. Ono što je primetno je da su Orlovi odlično zatvorili reket. Davidovac posle odlične odbrane pogađa trojku.

13. minut, 27:24 - Slovenija posle trojke Blažiča pravi seriju od 7:0. Selektor Pešić traži prvi tajm-aut na meču.

12. minut, 22:24 - Murić postiže trojku, Dobrić opet pokušava ali je sada neprecizan.

11. minut, 19:24 - Drugi period otvara Ognjen Dobrić trojkom.

 

I Četvrtina

10. minut, 17:21 - I Ristić pogađa trojku, sa druge strane Murić neprecizan. Žiga Dimec pravi treći faul, a drugi u napadu. Dušan Ristić je najefikasniji posle prve četvrtine sa 6 oena, Nikola Jokić ima 5.

8. minut, 17:17 - Odličan pik igraju Nedović i Ristić. Slovenija se vratila u igru.

7. minut, 13:14 - Druga trojka za reprezentaciju Srbije, Lučić je precizan. Sa druge strane, Dončić uzvraća istom merom.

5. minut, 6:11 - Odbrana Srbije odlično funkcioniše. Micić pogađa posle kontre.

4. minut, 5:9 - Dobar početak reprezentacije Srbije. Vanja Marinković pogađa trojku. Srbija igra dosta čvrsto u odbrani, a takva igra donosi rezultat.

2. minut, 5:4 - Micić dobija blok od Jokića i upisuje se u strelce. Sa druge strene, Dončić pogađa NBA trojku. 

1. minut, 2:2 - Prvi napad imala je Srbija, lopta dolazi do Micića koji sa poludistance ne koristi šansu. Sa druge strane Tobi iz ćoška pokušava za tri, ali je i on neprecizan. Odmah u sledećem napadu Jokić se fintom oslobađa čuvara i postiže prve poene na meču. Sa druge strane, Čančar odgovara istom merom.

Meč uživo prati i najbolji srpski teniser Novak Đoković.

 

Video: Jokić se sprema za Slovence: Izašao ranije, a potom i cela ekipa

Uoči meča: 

Izabranici Svetislava Pešića odigrali su prvu pripremnu utakmicu u Beogradu protiv Crne Gore iza zatvorenih vrata i slavili, a sada ih čeka prvi pravi test, i to protiv selekcije od koje su izgubili finale Evrobasketa 2017. godine.

Slovenija će ponovo biti predvođena Lukom Dončićem i Goranom Dragićem, dok će ovoga puta Orlove predvoditi trofejni trener Svetislav Pešić, sa klupe, kao i Nikola Jokić na terenu.

Meč između Srbije i Slovenije igra se od 20.15, a direktan prenos meča je na kanalu Sport klub 1.

Video: Jokić koliko mu znači igranje za Srbiju: Da se kvalifikujemo na SP, a na EP dokle doguramo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo svi

    17. avgust 2022 | 22:31

    Vrh utakmica! Svaka čast na borbi! Tako se igra za reprezentaciju...

  • Don

    17. avgust 2022 | 22:42

    Oni su igrali kuci, nije im prva pripremna, sudije su svirale svakakve gluposti. Bili smo odlicni.

  • Piskalo

    17. avgust 2022 | 22:25

    Kakva utakmica ko da je finale evropskog :) Produzeci...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA