≫ 

Partizan u stilu otvorio novu sezonu: Sevnulo 105 poena protiv Cibone, blistala pojačanja i crno-beli klinci

Osim uvodnih 14 minuta, Željko Obradović može da bude i više nego zadovoljan prikazanim u Zagrebu

  • 42

Košarkaši Partizana ostvarili su ubedljivu pobedu na svojoj premijeri ABA lige u Zagrebu. Posle smušenog starta, Željkova ekipa je videla samo autoput ispred sebe i u potpunosti je nadigrala Vukove sa Tuškanca, koji su pokušali koliko-toliko da ispariraju ekipi koja će ove sezone posle skoro decenije zaigrati u Evroligi - 81:105.

Upravo će ova pobeda biti i lepa uvertira za taj prvi Partizanov susret koji će uslediti u Berlinu pokraj reke Špreje u petak, kada crno-beli gostuju Albi iz Berlina. Uspeo je Željko Obradović da sačuva udarne igre svog tima, nikome nije preterivao sa minutažom, pa samim tim svi odmorni mogu da otputuju u Nemačku.

I bez povređenog Alekse Avramovića, koji neće neko vreme biti na parketu, ekipa Partizana je izgledala prilično kompaktno, naročito u fazi napada, koji je kroz dobar deo susreta funkcionisao odlično. Odbrana je, ruku na srce, škripala na početku, kada je Cibona "gurala" i do +8, ali se situacija brzo iskristalisala i crno-beli otišli na ogromnu prednost.

Trojke su bile ključno oružje u rukama Partizana i upravo je na ovoj kategoriji crno-beli tim i napravio ključnu razliku. Uz sve to, Partizan je uspevao da dođe do daleko većeg broja slobodnih bacanja, koje je danas realizovao u solidnom procentu. Nije tu kaskala ni Cibona, ali na skoro duplo manjem uzorku.

Titulu najefikasnijeg podelila su tri igrača Partizana - Tristan Vukčević, Uroš Trifunović i Kevin Panter koji su ubacili po 14 poena. Dvocifreni su bili još Joanis Papapetru sa 11 poena, te Matijas Lesor, Dante Egzum i Danilo Anđušić koji su dali po 10 poena.

Na drugoj strani, Krešimir Ljubičić je ubacio 19 poena, Lovro Mazalin je dodao 10, koliko je postigao i Nikola Malešević. Vredi istaći 15 asistencija Borne Kapuste, što je sedmi najbolji učinak ikada u ABA ligi.

Kao što smo pomenuli, pomalo neočekivano, prva četvrtina otišla je na stranu tima iz Zagreba. Igrali su Vukovi sa Tuškanca bez ikakvog pritiska, ruka im se opustila, pa su Nikola Malešević, Lovro Mazalin i družina pogodili neke važne šuteve koji su odlepili Cibose na +8. Međutim, to je bio signal za uzbunu kod Željkovog tima, koji je do kraja deonice spustio razliku na samo poen.

Drugi kvartal se mogao podeliti na dva dela. Prvi, do četvrtog minuta kada je Cibona vodila neku reč na terenu i drugi u nastavku, kada je Partizan brzo otišao na dvocifrenu razliku, a zatim samo nastavio da je uvećava. Posebno je impresionirala agilnost sjajnog, mladog Uroša Trifunovića. Isto tako, dobro su se pokazali i mladi Tristan Vukčević, pa i Kevin Panter i Joanis Papapetru, koji su tada imali dobrog udela u seriji crno-belog sastava.

Na poluvremenu je razlika iznosila tačno 17 poena, što je uslovilo da u nastavku faktički gledamo meč bez rezultatske tenzije. Niti je Cibona uspevala nešto mnogo da spusti tu razliku, niti je Partizan želeo da troši previše energije kako bi demoralisao i ponizio protivnika. Taman koliko treba igrali su Željkovi momci, čuvali energiju za neke sledeće duele, a bez nekih većih problema postigli su pet poena više od Cibosa i u trećoj četvrtini.

Samim tim je i poslednja četvrtina bila formalnost. Čekao se samo trenutak kada će Partizan probiti magičnu granicu od 100 poena i dočekao se posle trojke mladog Đorđija Jovanovića u poslednjem minutu utakmice.

STATISTIKA UTAKMICE

Cibona - Partizan 81:105 (26:25, 15:33, 19:24, 21:23)

Cibona: Radovčić 4, Perasović 9, Smajlagić, Majcunić 6, Mazalin 10, Aranitović 9, Baković 9, Kapusta 5, Malešević 10, Ljubičić 19, Bundović

Partizan: Vukčević 14, Ledej, Koprivica 8, Panter 14, Papapetru 11, Egzum 10, Jovanović 7, Naneli 7, Glas, Lesor 10, Trifunović 14, Anđušić 10

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

10. minut (81:105) - Vukčević promašuje trojku, to isto čini i Dante Egzum, dok i Trifunović promašuje za dva. Ali evo njega na liniji penala, bez problema upisuje dva koša. Ljubičić dodaje dva za Cibonu, posle čega Željko Obradović traži tajmaut. Evo stotke, i to preko mladog Jovanovića! Dodaje dva poena potom...

8. minut (79:96) - Sada se Partizan malo opustio. Cibona je napravila malu seriju, vezavši koševe Ljubičića, Mazalika i Radovčića, pa je ponovo ispod granice od 20 poena. Sa druge strane, Trifunović je prvi put večeras promašio, ali to ne treba da pokvari njegovo sjajno veče.

6. minut (72:96) - Sada se naljutio Partizan, stiže brzo do još dva poena, pa je usledio tajmaut Cibone. Koprivica i Jovanović ubacuju po još dva poena, pa se crno-beli bliže magičnoj granici od 100.

4. minut (72:90) - Mazalin ubacuje dva poena, potom do njih stiže i Majcunić sa distance za minus 17. Baković produžava seriju Cibosa, možda i najdužu od druge četvrtine, ali je tu Vukčević da "ućutka" domaće trojkom.

2. minut (65:87) - Efikasan početak poslednje četvrtine u kojoj je deluje ostalo da se igra samo da bi se meč priveo kraju. Baković je ubacio dvojku, potom je Koprivica postigao dva bacanja, a Aranitović postigao koš sa distance. Tristan je fauliran uz koš, a Partizan traži tajmaut posle toga. Pogađa Vukčević i slobodno bacanje.

III ČETVRTINA

10. minut (60:82) - Vukćević postiže i dodatno bacanje. Posle toga se samo nastavlja serija Partizana. Egzum ubacuje još dva poena, a prethodno je promašio trojku. Između toga smo imali izgubljene lopte Aranitovića i Kapuste. Tačku na treću deonicu stavlja Majcunić trojkom.

8. minut (57:79) - Sada već rutina Partizana. Malešević postiže poene sa penala, potom uzvraća Egzum sa 2+1. Malešević nastavlja sa dobrom partijom uz novi koš, da bi Anđušić bio poslan na liniju za slobodna bacanja. Potom i Vukčević stiže do poena, za velikih +22 i tajmaut Cibosa.

6. minut (51:72) - Dvojka Perasovića naknadno je naljutila Partizan. Trojka Papapetrua, onda i Anđušića, pa evo crno-belih na +20. Ljubičič je fauliran za dva bacanja od kojih postiže jedno, da bi nakon toga Koprivica ubacio dvojku.

4. minut (48:64) - Lesor dodaje još dva poena, pa razlika nastavlja da raste za ekipu Partizana. Majcunić ne može da ubaci sa distance, ne može ni Naneli za dva, pa Borna Kapusta prekida ovaj rafal promašaja trojkom. Ali tu je i Lesor koji posle serije faulova Cibone stiže do dvojke. Malešević bez trojke, promašaj... Ali isti igrač hvata skok posle promašaja Lesora i fauliran je nesportski. Realizovana su oba penala.

2. minut (43:60) - Odmah na startu drugog poluvremena, 24 sekunde za Cibonu, ali Lesor pravi faul u napadu, dok na drugoj strani Ljubičić zakucava u koš. Papapetru je brzo uzvratio, a Trifunović pokazuje da igra fenomenalno i krade loptu Lovru Mazalinu, pritom je i fauliran.

II ČETVRTINA

10. minut (41:58) - Perasović se sada ispravlja, postiže dva poena. Egzam za tri, potom Panter za dva, deluje da crno-beli lome ovu utakmicu. Aranitović ne može da postigne dvojku, dok Ljubičić iz ofanzivnog skoka stiže do dvojke. Bacanja su za Kevina Pantera, to je za njega automatizam, dva pogotka. Za kraj, dvojka Nanelija za najveću prednost crno-belih od početka meča.

8. minut (37:49) - Ljubičić lako stiže do nove dvojke, a na drugoj strani Lesor kao da se vraća na početak prošle sezone kada ništa nije mogao da postigne sa linije penala. Sada je ponovo polovičan, posle čega Perasović promašuje za tri. Trifunović je fauliran... On dovodi Partizan na za sada maksimalnih +11, da bi Aranitović to "skratio" na devet razlike. Egzum gubi loptu. Trifunović postiže trojku posle promašaja Perasovića!

6. minut (33:43) - Naneli se sada raspucao, ide i njegova trojka, posle koje stiže tajmaut Cibone. Perasović ne uzvraća trojkom, dok potom pravi i prekršaj nad Anđušićem. Baković čini još jedan faul u kratkom vremenskom razmaku, a Papapetru zbog toga dobija dva bacanja i postiže oba. Lesor ubacuje dvojku, Kapusta promašuje sa distance, dok će sada i Anđušić na liniju za slobodna bacanja. Uspeo je da postigne oba, i evo crno-belih očas posla na +10.

4. minut (33:34) - Papapetru ubacuje prvi koš iz igre na današnjem meču i to za dva poena. Radovčić se ne upisuje u strelce, dok Kevin Panter izlazi sa loptu van granica igrališta. Ističe vreme za napad Cibosima. I evo, konačno Partizan vodi prvi put danas posle koša Nanelija.

2. minut (33:30) - Ne može Partizan nikako da spoji nekoliko dobrih napada i odbrana. Sada Radovčić uspeva da postigne dva poena na samom startu, posle čega se Lesor ispromašivao, a Baković ubacio trojku. Panter je raspoložen i uz dva poena smanjuje razliku Vukova sa Tuškanca. I Anđušić potom pogađa trojku, dok Malešević uzvraća za +3 Cibone.

I ČETVRTINA

10. minut (26:25) - Papapetruovi prvi poeni u dresu Partizana i to sa linije penala, potom i trojka Pantera posle promašaja Kapuste, ali Nikola Malešević, rođeni Užičanin stiže do nova dva poena. Anđušić je neprecizan za tri poena, isto tako i Bundović, a za kraj prvog dela Lesor ubacuje oba penala, dok Radovčić pravi grešku u koracima.

8. minut (24:18) - Ne uspeva Partizan da se poveže. Zek Ledej pravi faul u napadu, posle toga i Borna Kapusta ide na liniju penala zbog prekršaja Kevina Pantera i postiže oba bacanja. I Lesor je otišao da šutira penale, realizovao je jedan, a Baković nastavlja da "puni" mrežicu sa dodatna dva poena. Trifunović još jednom beži i stiže do dva poena, pa tajmaut traži Cibona. Posle toga period smušene igre, Bundović pravi prekršaj u napadu.

6. minut (20:15) - Kevin Panter postiže veoma važnu trojku posle minuta odmora koji je sazvao Obradović, da bi Ljubičić potom stigao do nova dva poena. Trifunović za sada igra jako dobro u ekipi Partizana, želi da se istakne i ponovo dolazi do koša, ali Vukčević na drugoj strani pravi prekršaj. Mazalin realizuje jedno od dva bacanja, dok Vukčević postiže trojku i iskupljuje se za faul. Ali idu dva bacanja Lovra Mazalina.

4. minut (13:7) - Prvi put na ovoj utakmici, ekipa Cibone ima osetniju prednost. Mazalin uspeva da veže dva koša, prekinuta je serija trojkom Trifunovića, ali Perasović uz 2+1 i dvojku odvaja Vukove na +6.

2. minut (4:4) - Egal start utakmice u Zagrebu. Cibona diktira tempo koševima Aranitovića i Ljubičića, ali Partizan uzvraća preko Egzuma i Pantera.

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Rival na samom startu je ekipa koja do početka septembra nije ni znala da li će se naći u najjačem karavanu zbog ogromnih finansijskih problema i odlaska brojnih košarkaša, među kojima su najznačajniji svakako Lovro Gnjidić i Roko Prkačin, koji će karijere nastaviti u Cedevita Olimpiji i Đironi.

Crno-beli prošle godine nisu imali ama baš nikakvih problema sa Cibonom, pošto su slavili u oba međusobna okršaja, mada navijači pamte i onaj duel sa kraja pretprošle u Beogradu kada se išlo u produžetke, a Zagrepčani ostvarili veliku pobedu.

Biće to odlična prilika da Željko Obradović zagreje svoje igrače za meč protiv Albe u Berlinu, koji je na programu narednog petka. Ne bi trebalo očekivati preterane probleme za crno-bele, ali iznenađenja su uvek moguća.

Utakmicu će suditi iskusni Saša Pukl, a pomagaće mu Sašo Petek i Tomislav Stapić.

Video: Partizan promovisao dresove za novu sezonu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA