≫ 

Počinje najluđa sezona Evrolige: Partizan i Zvezda konačno zajedno među najboljima, ko će otići dalje?

Mogu li večiti rivali da iznenade čitavu Evropu i da se domognu plej-ofa, odnosno plasmana među osam najboljih?

  • 3
Nemanja Nedović, Kevin Panter Foto: Nikola Tomić i Nikola Anđić

Ljubitelji košarke u Srbiji na ovo su čekali toliko dugo. Iako toliko puta odbijani, što zbog toga što je Evroliga želela da se širi na neka druga tržišta, što zbog finansijskog aspekta ili pak nekog drugog razloga, večiti rivali će konačno zajedno zaigrati u elitnom takmičenju i pokušati da našu klupsku košarku predstave u najboljem mogućem svetlu, a time možda sebi obezbede dugoročniji opstanak među najboljima.

Zvezda je posle toliko uzastopnih godina provedenih u Evroligi nekako postala i njen starosedelac u poslednje vreme, dok je Partizan to bio pre sezone 2013/14, kada je ostvario neke od najvećih klupskih rezultata u ovom takmičenju. Biće ovo povratnička sezona crno-belih, posle punih osam godina, a navijači sa pravom očekuju velike rezultate odmah na startu, baš kao i crveno-beli.

Ko je prošao bolje sa pojačanjima? I jedni i drugi su vredno radili proteklog leta

Kao tim koji se vraća u Evroligu posle toliko vremena, Partizan je prethodnog leta očigledno temeljno hteo da se pripremi za najbolje klupsko evropsko takmičenje, pa je odmah izašao na transfer pijacu u potrazi za najboljim rešenjima. Navijači nisu ostali razočarani, u ekipu su stigla imena poput Dantea Egzuma, Joanisa Papapetrua, Džejmsa Nanelija i Danila Anđušića, a klub je uspeo da zadrži i kostur tima iz prethodne sezone.

Crno-bele je verovatno najviše obradovao ostanak Kevina Pantera, koji je prošle sezone potpisao ugovor na dve godine, nije se ni u jednom momentu ni dvoumio oko toga da li da ostane u Beogradu, što je nekoliko puta i isticao putem društvenih mreža. Amerikanac je svojim igrama prošle sezone ušao u srca svih navijača, a i on sam je uživao u atmosferi koju su pravili, pa nema sumnje da će ta "ljubav" biti nastavljena i u sezoni koja nadolazi.

Pored Pantera u ekipi su ostali i Aleksa Avramović, Jam Madar, Matijas Lesor i Zek Ledej, te mlade nade poput Tristana Vukčevića, Balše Koprivice, Đorđija Jovanovića, Gregora Glasa, Alena Smailagića i Uroša Trifunovića, koji su, barem ako je suditi prema onom meču prethodnog vikenda protiv Cibone u ABA ligi u sasvim dobroj formi i Željko Obradović će moći na njih da se osloni u onim teškim momentima.

KK Partizan, Media Day, Tristan Vukčević Foto: Nikola Tomić

Jedino što realno može da predstavlja određenu poteškoću za Željkovu ekipu je činjenica da neće moći da računa na Avramovića neko vreme, najverovatnije do kraja novembra meseca, zbog povrede šake koja se sporo sanira. Zbog toga će breme organizacije igre pasti na Madara, Pantera i Egzuma, pa će biti zanimljivo videti da li će klub možda u poslednji čas izlaziti na tržište kako bi "pokrpio" ovu rupu.

Ni Zvezda nije mirovala kada je u pitanju prelazni rok. Iako su otišli neki važni igrači poput Nikole Kalinića, Erona Vajta i Dejana Davidovca, koji su bili okosnica tima prošle godine zajedno sa trenerom Dejanom Radonjićem koji je u međuvremenu pojačao Panatinaikos, stigla su sasvim dobra pojačanja.

Od pridošlica u crveno-belom dresu, na početku, tu je bivši trener FMP-a i Cibone, Vlada Jovanović, koji je uspeo da okupi tim koji je prava mešavina mladosti i iskustva. Od Džejlena Adamsa koji je pravio dar-mar po terenima u Australiji, preko Nemanje Nedovića koji je sa reprezentacijom iskusio mnogo toga, Džona Holanda koji je prošle sezone šokirao upravo Partizan u Evrokupu sa Bursom, Dalibora Ilića i Filipa Petruševa kao mladih nada, pa sve do daleko "krupnijih" Bena Bentila, Hasana Martina i Miroslava Raduljice, crveno-beli će želeti da posle toliko vremena ponovo uđu među osam najboljih ekipa.

Kk Crvena Zvezda, dan medija Foto: Nikola Anđić

Pripremni mečevi Zvezde nisu možda išli onako kako je to zamišljao Jovanović, a naročito oni odigrani na Kipru, gde je crveno-beli tim uz mnogo muke pobedio Peristeri, a potom doživeo debakl od Olimpijakosa, ali su momci sa Malog Kalemegdana u duelu sa MZT-om iz ABA lige pokazali različita oružja, za koja se neće libiti da ih upotrebe.

Ko će završiti ligaški deo sezone kao bolje rangirani tim? Mogu li Zvezda i Partizan do plej-ofa, kakve su nagrade?

Naravno, pitanje koje se najviše poteže u srpskoj košarkaškoj javnosti kada su u pitanju Crvena zvezda i Partizan jeste da li će neko od njih, a možda i oba tima zajedno ući među osam najboljih, a samim tim i u borbu za Fajnal for, za koji još ne znamo gde će biti odigran.

Brojni evropski košarkaški portali, ipak i pored svih pojačanja ne vide ni Crvenu zvezdu, ni Partizan među osam najboljih ekipa Evrope. Tako Basketnews svrstava crveno-bele na 15. poziciju, dok se crno-beli rangiraju nešto bolje na 10. mestu.

Sa druge strane, Eurohoops je malo više pomilovao Zvezdu smestivši je na 14. poziciju, dok je Partizan stavljen na 12. mesto. Ipak, navijači i jedne i druge beogradske ekipe nadaju se daleko uspešnijoj sezoni, pre svega uzdajući se u prednost domaćeg terena, gde su često umeli da padaju i mnogobrojni evropski velikani.

KK Partizan, Media Day, Uroš Trifunović Foto: Nikola Tomić

Kada su u pitanju kvote za pobednika takmičenja u vodećim svetskim kladionicama, Partizan se uglavnom kotira kao jedanaesti favorit i na uloženih 1.000 dinara dobili biste 40 puta više, odnosno 40.000 dinara, dok je Zvezda postavljena na deobu 13. mesta sa kvotom 50, što će reći da biste za istu uloženu sumu natrag dobili 50.000 dinara.

Nagrade za plasman nisu nešto čime košarka kao sport može da parira fudbalu, pa ne čudi što često treneri, generalni menadžeri i predsednici klubova ističu koliko je zapravo neprofitabilno baviti se sportom pod obručima. Naime, pobednik čitave Evrolige će za naradu dobiti "mizernih" 1.759.398 evra, drugoplasiranom će pripasti 996.992 evra, a treći će dobiti 879.699 evra.

Kk Crvena Zvezda, dan medija Foto: Nikola Anđić

Poređenja radi, taj novac dovoljan je da se pokrije možda jedan deo budžeta nekog od najskupljih igrača u svakom od timova, a onaj ko završi kao deseti neće moći da se zadovolji sa više od 410.526 evra, što je zaista suma koja jedva da može da pokrije samu organizaciju utakmica. Tako da će Partizan i Zvezda, baš kao i svi evropski klubovi, morati da se okrenu nekim drugim načinima finansiranja.

Kako možete da pratite večite rivale u Evroligi? Koliko će vas koštati dolazak na tribine?

Naravno, Evroliga će biti u centru pažnje svih ljubitelja sporta u Srbiji, pa se svi pitaju na koji će to način moći da prate duele dve ekipe putem malih ekrana. Dobra vest je da je i ove sezone Sport Klub otkupio prava na prenos svih utakmica, ali će se u nekoliko rundi desiti da se termini jednostavno - preklapaju.

Oni koji bi želeli da utakmice prate sa lica mesta, moraće da se odluče za kupovinu pojedinačnih ulaznica, čije se cene kreću do nekoliko hiljada dinara za ona najluksuznija mesta. Prodat je rekordan broj sezonskih ulaznica za susrete Partizana u Areni - 11.500 , dok i Zvezda može da se pohvali dobrim brojem sezonaca.

Uroš Trifunović, Stefan Lazarević Foto: Marko Jovanović

Ako biste želeli da pratite meč Partizana u Areni, najeftinija karta bi vas stajala 1.300 dinara, a ona najskuplja 30.000 dinara. Sa druge strane, Crvena zvezda je postavila 700 dinara kao najnižu cenu za "Štark Arenu" na Nivou 400, dok će na onim utakmicama koje će igrati u dvorani "Aleksandar Nikolić" najjeftinija ulaznica koštati 1.500 dinara.

One najskuplje, kada su u pitanju počasna mesta, Zvezdaše će koštati 25.000 dinara i u dvorani "Aleksandar Nikolić" i u "Štark Areni", po jednoj utakmici.

Video: Uroš Trifunović o debitantskom igranju u Evroligi: Daću sve od sebe da se dokažem, cilj je plej-of

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • oko

    7. oktobar 2022 | 11:18

    A gde da je gledamo kad vecina ima arene a sport klub retko ko i te utakmice treba rts da prenosi.

  • Jole91

    7. oktobar 2022 | 09:29

    Ko će otići dalje? Niko!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA