≫ 

Katastrofa Partizana na evroligaškoj premijeri: Alba "ošamarila" crno-bele stotkom, razlika išla do -26!

Vrlo ubedljiv poraz beogradskog kluba, kojeg je koštao užasan start

  • 99
KK Alba - KK Partizan Foto: MN Press

Umesto blistavog starta, od Partizana smo na premijeri u Evroligi videli onu lošiju stranu u Berlinu. Uz odbranu koja je "škripela" na sve strane, crno-beli nisu mogli mnogo protiv Albe, koja je u jednom momentu imala i neverovatnih 26 poena prednosti, da bi do kraja beogradski tim ovu razliku uspeo koliko-toliko da ublaži - 100:84.

Navijači Partizana nadali su se drugačijem početku. Umesto bajke, doživeli su horor film. Košarkaši crno-belih tokom prvog poluvremena nisu imali skoro nikakvu kontrolu na skoku, odbrana nije funkcionisala, dok je sa druge strane stajala vrlo raspoložena Alba, koja je pogađala skoro sve što joj je došlo pod ruku.

Tek na momente su crno-beli izgledali kao ekipa koja može da parira Albatrosima, a sve zahvaljujući Danilu Anđušiću i Danteu Egzumu. Njih dvojica su bili pokretačka snaga tima u momentima kada je sve klizilo ka katastrofi, kada je Partizan imao minus od čak 26 poena, pa im se zaista malo šta može zameriti.

Pogled na same skokove u uvodnih 20 minuta može dovoljno da kaže o borbenosti dva tima. Dok je Alba sakupila čak 19 lopti pod obručem, crno-beli su došli do svega osam. Naravno, to je uslovilo više poseda domaćih, a samim tim i više prilika za pogodak. Upravo to je presudilo da trijumf na kraju završi u rukama domaćih.

Nije ni na kraju ta razlika u skokovima bila mnogo drugačija. Alba je sakupila čak 40, a Partizan samo 24. Ali ne samo to, ono što posebno bode oči su asistencije, kojih je domaći tim sakupio ukupno 31, dok su crno-beli imali "svega" 14.

Najefikasniji u teškom porazu Partizana bio je Dante Egzum sa 22 poena, Danilo Anđušić je dodao 14, dok su Zek Ledej i Kevin Panter ubacili po 13. U Albi je bilo čak pet dvocifrenih - Blat sa 16 poena, Sikma sa jednim manje, Proćida sa 12 poena, dok su Lo i Olinde imali po 11.

Kao što smo pomenuli, prva četvrtina krenula je vrlo ekslpozivno sa ogromnih brojem poena, ali posle pet minuta ništa nije ni slutilo da će Partizan već posle prve četvrtine imati minus od petnaest poena, pošto je baš na polovini ovog kvartala bilo nerešeno.

Međutim, tada je Partizan nestao sa terena, a o svemu su se pitali isključivo Albatrosi. Greška za greškom crno-belih, te koš za koš Berlinaca i očas posla je razlika otišla na dvocifrenu. Do kraja deonice je Alba uspela da ubaci čak 33 poena.

Nadali su se u beogradskom taboru da će to da se zaustavi na startu druge četvrtine, ali umesto toga agonija je produžena. I tamo je Alba krenula sa moćnih 13:2, stigla do nestvarnih +26, posle čega je Anđušić odreagovao mini-serijom poena, a priključio mu se i Zek Ledej, pa se razlika vratila na onaj nivo na kojem je bila na kraju prvog kvartala.

Ipak, umesto da Partizan dodatno stavi nogu na papučicu za gas na kraju četvrtine, opet se zaustavio, pa je Alba sa komotnih +18 poena nastavila da krstari ka uvodnom trijumfu u Evroligi.

KK Alba - KK Partizan Foto: MN Press

Početak treće četvrtine bio je koliko-toliko obećavajuć za sve navijače Partizana, pošto je ekipa u jednom momentu uspela da se spusti na samo deset poena zaostatka. Ipak, u momentima kada je Alba bila u krizi i kada je crno-beli sastav mogao dalje da se spusti na jednocifren zaostatak, viđeni su neki loše organizovani napadi crno-belih.

Očas posla, Alba je to umela da kazni i vrlo brzo smo ponovo na semaforu videli razliku koja se kretala između 16 i 18 poena. Upravo toliko je i bilo pred poslednjih deset minuta, koji su izgledali kao puka formalnost.

Tako je i bilo. Partizan ni u jednom momentu nije uspeo da se spusti na jednocifren zaostatak, a Alba je sve držala pod svojom kontrolom. U nekoliko momenata je uspevala da se odlepi na +20, što je bila vrlo bolna razlika za crno-bele.

Na kraju, bilo je to "samo" 16 poena diferencijala, posle čega treba očekivati reakciju beogradskog kluba, koliko već naredne nedelje na novom gostovanju u Baskiji protiv Baskonije.

STATISTIKA UTAKMICE

Alba Berlin - Partizan 100:84 (33:18, 28:25, 16:18, 23:23)

Sudije: Olegs Latiševs, Rain Perandi, Gvido Đovaneti

Alba Berlin: Lo 11, Proćida 12, Smit 9, Matišek, Šnajder 5, Šulte, Olinde 11, Kumanđe 8, Timan 8, Sikma 15, Blat 16, Zusman 5

Partizan: Vukčević, Ledej 13, Koprivica 2, Panter 13, Papapetru 1, Egzum 22, Jovanović, Naneli 7, Lesor 9, Trifunović 3, Anđušić 14, Madar

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

10. minut (100:84) - Mnogo promašaja na obe strane u ova završna dva minuta. Pokušavala je Alba nekako da postigne trojku za stotku. Umesto toga je stigla trojka Ledeja. Stiže stotka u poslednjem momentu.

8. minut (97:80) - Nema šta, Sikma igra neverovatnu utakmicu. Pogodio je jedno od dva bacanja posle novog faula nad njim. Ledej je zakucao. Alba je pogodila za dva preko Smita. Partizan ne realizuje napad za napadom... Ali i Alba gubi loptu. Naneli će imati bacanje posle pogotka uz prekršaj. Nije sada "pukla" stotka posle promašene trojke Albe.

6. minut (94:76) - Lesor je pogodio dva bacanja. Blat promašuje trojku, ali potom pogađa iz popravnog. Tajmaut Obradovića. Ponovo ništa, ponovo bacanja. Luk Sikma, pogađa samo jedno, pa i drugo. Sada bacanja za Egzuma, i on realizuje oba. Sikma ponovo kažnjava lošu odbranu Partizana.

4. minut (87:72) - Opet Panter promašuje za tri u situaciji kada je Partizan možda mogao da se spusti na jednocifrenu razliku. Sikma je "namakao" Lesora i imaće dva bacanja. Realizovao je oba, a Egzum zakucava uz prekršaj. Pogađa i bacanje, samo je 11 razlike. Ima još sedam minuta do kraja... Blatova trojka, ovo baš nije bilo potrebno gostima. Ali tu je Ledej da vrati za dva. Ipak, trojka Berlinaca čini se stavlja tačku na ovaj meč - Timan.

2. minut (79:67) - Borio se Papapetru i izborio. Dva bacanja za Grka, koji uspeva da realizuje samo ono prvo. Proćida je pokušao nemoguće preko ruke za tri, ali nije ni dobacio do koša. Sjajno prikucavanje Lesora posle dodavanja Egzuma. Ali odmah potom Kumanđe uzvraća. Trojka Kevina Pantera.

III ČETVRTINA

10. minut (77:61) - Lepo se okrenuo Naneli pored Proćide i pogodio je za novih -12. Maodo Lo ponovo prolazi pored Anđušića i imaće dva slobodna bacanja. Realizovao je jedno od dva. Papapetru ne može da ubaci trojku, na drugoj strani ne prašta Alba - Jovel Zusman sa distance. Proćida hvata defanzivni skok, skoro pa ceo posed za Berlince do kraja. Stiže Loa na rampi Lesor. Istekao je napad, još 6,1 sekund do kraja. Bacanja promašuje Anđušić, ostaje visoka prednost Albe pred poslednjih deset minuta.

8. minut (73:59) - Prikucava Lesor. Na drugoj strani nema koša Loa sa distance. Prilika da Partizan igra brže, ali Panter opet bez pogotka u kontri... Lo opet sam na trojci, ali opet nema pogotka. Ali Proćida ne prašta, opet ovaj momak pogađa trojku, a nikada ranije nije igrao Evroligu. Naneli jeste igrao, pa on uzvraća trojkom.

6. minut (70:54) - Kevin Panter ne pogađa novi važan šut za tri. Mogao je Partizan da se spusti na jednocifren zaostatak. Lo je sam na trojci, ali je kratak. Partizan je ponovo igrao pozicioni napad, još jednom neiskorišćen, Anđušić promašuje za tri preko ruke. Zato tu idu poeni Loa na drugoj strani. Panter je fauliran. Sada se gleda da li je lopta napustila granice igrališta. Propao je čelindž Albinoj klupi, ostaje originalna odluka da je posed za crno-bele. Lo za tri poena. Tajmaut Obradovića.

4. minut (65:54) - Panter uz mnogo kontakta, Sikma pravi prekršaj. Dobra odbrana Nanelija, prilika za bržu igru Partizana. Egzum pogađa, samo je -12! Podsetimo, bilo je -26. Tajmaut Albe. Proklizao je Panter, ali nema koša Smita. Sada dosta čvršći skok. Mnogo prostora za Ledeja, ali tu je Egzum. Ide do kraja i ostaje lopta u košu. Anđušić pravi nesportski faul, dosudio ga je Estonac, Rain Perandi. Ali izgleda da će se ova odluka pregledati. Ostaje se pri prvobitnoj odluci Raina Perandija. Slobodna bacanja za Johanesa Timana. Pogađa samo drugo. Promašuje Blat za tri, ali Olinde na skoku...

2. minut (64:50) - Danilo Anđušić nastavlja sa dobrom partijom, ali Alba na drugoj strani opet dolazi do trojke. Na svu sreću je i Panter fauliran za tri i pogodio je sva bacanja. Panter potom pravi faul nad Lukom Sikmom. Zek Ledej zakucava, konačno energija na strani crno-belog tima. Gubi loptu Alba.

II ČETVRTINA

10. minut (61:43) - Imaće Partizan napad posle podbacivanja. Ledej pogađa, prvi koš za njega. Olinde pogađa uz visok luk. Ostaje lopta u košu posle prodora crno-belih, ali Šnajder pogađa dvojku. Sada je fauliran Ledej i završiće na liniji slobodnih bacanja. Pogodio je oba. Oslobodio se Blat i pogodio je za 60+ Albe u prvom poluvremenu. Zek Ledej promašuje. Tamir Blat umalo da izgubi loptu, ali ipak ostaje posed za Albu. Na kraju ističe vreme za napad.

8. minut (54:37) - Opet ofanzivni skok dolazi glave Partizana. Prosto je neverovatno da crno-beli ne mogu ništa da zagrade, ali sada ide ludo zakucavanje Lesora na dodavanje Anđušića! Smit pogađa, potom odmah uzvraća Panter, ređaju se poeni i Lo stiže do koša iz prodora. Dva penala za Danila Anđušića, koji je za sada odličan. Pogodio je oba puta. Neverovatno, ali nema faula u napadu pri prodoru Sikme. Lesor potvrđuje poene, gubi loptu Alba, ali se Ledej okliznuo i biće to mrtva. Moraće da skaču Sikma i Ledej.

6. minut (46:29) - Neverovatno. I posle tajmauta izgubljena lopta. Egzum je izgubio loptu, ali na svu sreću ni Alba ne koristi svoj naredni napad. Trojka Danila Anđušića, za sada on jedini igra uz Egzuma. Sada malo i Alba konačno štuca posle takvog starta, gubi još jednu loptu. Lo pravi prekršaj, treći timski za domaće. Panter pogađa uz faul, imaće i dodatno slobodno bacanje. Pogađa i dodatni penal. Ponovo izgubljena lopta domaćih, treća uzastopna. Anđušić pogađa trojku, konačno buđenje Partizana, tajmaut Albe.

4. minut (46:20) - Konačno poeni za Partizan preko Danila Anđušića. Blat je ponovo precizan sa poludistance, crno-beli su primili 40 poena za 12,5 minuta. Još jedan dugačak napad Partizana, gde lopta ide prilično neorganizovano, završava se greškom. Kumanđe hvata skok i sada je fauliran, pa će imati dva bacanja, koja će realizovati. Raste i raste razlika Berlinaca, Proćida zakucava, potom još dva poena za njega. Mora da reaguje ponovo Obradović, ovo ne liči ni na šta dobro.

2. minut (38:18) - Blat promašuje za tri poena, ali ofanzivni skok i sada ide trojka za Albu preko Proćide. Papapetru ne pogađa za tri poena, no sada ekstra posed za crno-bele. Ne može da pogodi Papapetru ni ovaj put. Proćida zakucava za +20?!

I ČETVRTINA

10. minut (33:18) - Zusman lako ulazi i beleži prve poene na utakmici. Još jedan loš napad Partizana, Lesor pravi prekršaj u napadu. Potom pravi i treći faul, koji je za bacanja. Johanes Timan realizuje oba bacanja, potom postiže i dvojku. Panter je fauliran, a Papapetru potom pravi prekršaj u napadu. I da sve bude još gore i crnje, Anđušić ili Naneli prave prekršaj na 0,1 sekundu pred kraj četvrtine na šutu Šnajdera za tri poena. Sva tri je realizovao. To je to...

- Inače, neke poznate ličnosti došle su da prate meč Partizana u Berlinu.

8. minut (24:18) - Sikma promašuje za tri, ali opet ofanzivni skok albe. Ovoga puta Blat ne promašuje i ovo je peta Albina trojka. Naneli greši, dobra odbrana Albe, potom ofanzivni skok Olindea posle promašaja Smita za tri i mora Željko Obradović da reaguje prvim tajmautom. Ništa od trojke za Nanelija, ali je Lesor uhvatio loptu i iznudio novi posed posle faula nad njim na skoku. Evo Anđušića, dvojka posle sjajnog driblinga.

6. minut (19:16) - Pogođeno dodatno slobodno bacanje Olindea, a Partizan ne uspeva da realizuje svoj naredni napad. Vrlo je bučno u "Mercedes-Benc Areni", gdeje toliko navijača Partizana. Timan je izblokiran, ali ide ofanzivni skok, pa promašaj za tri poena. Egzum promašuje.

5. minut (18:16) - Pustili su košarkaši Albe samog Tristana, ali on promašuje. Tu je i Egzum i stiže do poena, ima 11 za sada. Ali Alba pogađa za tri, Smit... Neverovatno šta radi nemački tim sa distance. Ali ide Uroš Trifunović, ide trojka! Koliko samo koševa za ovih par minuta, verovatno niko nije očekivao baš ovakav start. Potom propust Partizana u odbrani, koš Olindea i faul Egzuma. TV tajmaut pre dodatnog bacanja.

- Ovo je poruka Željka Obradovića pred meč sa Albom:

4. minut (13:11) - Konačno promašaj Albe za tri od strane Loa. Ide trojka Egzuma, prva Partizanova u Evroligi, a Panter ne može da se sastavi na početku meča, pa opet promašuje, nije to popravio ni Vukčević, koji zatim pravi i faul. Opet Luk Sikma za tri, nestvarno... Ali dobro je, reaguje i Partizan sa dve kontre i odmah izjednačuje rezultat. Sikma promašuje ceo koš. Kumanđi blokira Koprivicu, a potom idu poeni Smita.

2. minut (8:4) - Alba prva stiže do poena preko Kumanđea, dok uvodni napad Partizana završava promašajem Pantera. Olinde zato ubacuje trojku, pa ovo nije start kojem se Partizan napadao. Ipak, Balša beži protivnicima i zakucava i on postiže prve poene crno-belih u Evroligi. Trojka ponovo za Albu, Luk Sikma. I Egzum je precizan, ali sa polu-distance.

STARTNE POSTAVE

Alba Berlin: Lo, Smit, Olinde, Sikma, Kumanđe

Partizan: Vukčević, Panter, Egzum, Trifunović, Koprivica

- Mercedes-Benc Arena koja je pre samo 20 dana bila svedok finala Evrobasketa sada je potpuno drugačije dekorisana, pa je sve u žutim i plavim tonovima.

- Igrači Partizana napustili su svlačionicu, deluju veoma motivisano i treba očekivati njihovu dobru borbu na premijeri u Evroligi.

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Kako su i sami igrači Partizana naglasili pred početak meča, svi jedva čekaju da on počne i da evropskoj javnosti pokažu šta umeju u nadi da će se na kraju regularnog dela naći na jednom od prvih osam mesta koja vode u plej-of. Biće to teška borba, u opticaju je dosta kvalitetnih ekipa i deluje da će ova sezona biti luđa nego ikada.

Sama Alba nije kandidat za visok plasman, mnogi evropski portali je smeštaju na jedno od poslednja tri mesta na tabeli, tako da bi Partizan mogao da iskoristi tu činjenicu i da obraduje navijače, koji su u velikom broju došli i u Berlin da podrže crno-beli tim.

Partizan na ovom gostovanju, kao što je to dobro poznato, neće moći da računa na povređenog Aleksu Avramovića, koji se muči sa šakom, čija kost nikako ne uspeva da zaraste i prema nekim informacijama, on će biti na raspolaganju tek krajem novembra.

Poslednji put su se dva kluba sastala 2019. godine u Top 16 fazi Evrokupa, kada je Alba u Berlinu trijumfovala sa ubedljivih 97:74, dok je u uzvratnom meču u Beogradu mesec dana ranije bilo 78:66 za crno-bele.

Sudije na ovom meču uglavnom su nam dobro poznate. Na čelu trojke je iskusni Olegs Latiševs iz Letonije, pomagaće mu Rain Perandi iz Estonije, dok će treći sudija biti Gvido Đovaneti iz Italije.

Video: Košarkaš Partizana iskreno: Nedović mi je kao brat, ali to ne menja ništa u duelu dva kluba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buč

    7. oktobar 2022 | 20:35

    Ovako su mogli igrati i sa budzetom od pola miliona. Od ostatka para vratiti dugove. Pa tek onda postepeno graditi tim. Realno sramota , kada te fudbal obraduje a stidis se kosarke, zadnje vreme doslo

  • Gera

    7. oktobar 2022 | 20:56

    Pa ja sam prošle nedelje rekao da mi odbranu nemamo, 80 koševa nam je dala Cibona svi ste me pljuvali!!!

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    7. oktobar 2022 | 19:56

    Пита тетка јел још неко игра ЕЛ на муфте, или само јсд?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA