Tužan razlog zbog kojeg se sve više roditelja u Srbiji zaustavlja na samo jednom detetu

Brakovi pucaju i pre prve godišnjice, a većina roditelja u Srbiji ne planira proširenje svoje porodice.... Da li ove informacije treba da nas zabrinu?

Komentari

  • SRNA

    21. januar 2020 | 19:41

    Kad bi svaki muskarac mogao da zaradjuje tako da izdrzava porodicu a da zena moze da bude kod kuce sa decom svaka bi zena to izabrala sigurno. Nazalost to je uglavnom nemoguce pa zene moraju da se vrate na posao da bi se deci obezbedio normalan zivot. Ni jedna zena ne ide sigurno na posao zato što je luda za poslom vec zato sto mora .

    • 22. januar 2020 | 07:16

      Zena

      @SRNA

      Nije istina! Zena koja je zavrsila fakultet sigurno nije imala ideju da ceo dan drzi ruke u testu i sl. Treba zena da radi pre svega zbog sebe da ne sedi u kuci kao njena baba,vec da radi i zaradi.Porodica jeste na prvom mestu,ali posao ne treba iskljuciti.Tada je zena zapustena,frustrinana...Sve se moze uz dobru organizaciju!

    • 22. januar 2020 | 09:50

      MarijaR

      @SRNA

      Nisam se školovala da bih tražila od muža 1€ za kafu. Koja svaka žena? Ne poznajem ni jednu koja bi mahala varjačom umesto da izađe i zaradi. Raditi je normalno. Je li treba da se sve oslonimo na muźa, pa sutra ne daj Bože da umre da ostanemo bez primanja? Postoji vrtić, koji je na kraju krajeva i koristan za decu, pa ostaviš dete u vrtiću. Ni sama ne znam koliko smo para dali na dadilju, jer smo jedan period imali takvo radno vreme da nam vrtić nije ni odgovarao,pa smo 9 sati plaćali 5€ po satu.

  • kraljevo

    21. januar 2020 | 19:12

    Netreba drzava da donosi zakon koliko ce ko dece da rodi,i ja sam roditelj 4 dece,nego treba malo da se skrati jezik i da se malo oboje potrude i znaju kad ko treba da precuti,da bar svaki bracni par ima po 2 bilo bi drugacije,a ne za malu svadu razvod,ili im je lakse da nose kuce nego dete i jure karijeru a za decu ih boli uvo

  • Nenad

    21. januar 2020 | 19:12

    Kad bi ljudi imali bolji standard zivota bilo bi i vise dece a ne da razmisljaju kako da sastave kraj sa krajem

  • Mile lala

    21. januar 2020 | 18:57

    Држава да донесе ЗАКОН по ком би свако ко ради у државној фирми мора да има бар четворо деце а на било коју функцију у држави (од предс. Месне зсједнице до предс.Републике) може само онај ко има бар петоро деце. У скупштину може само ко има випе од шесторо деце. При томе да сви наведени могу сано ако инају један стабилни брак. Приватна фирма 100% увећан порез ( и то из личних средсрава власника) ако јој просек у фирми није бар двоје деце. Уведеш овакав закон, и ево ти решење и за поштовање породице и брака и родитељства и деце А ми морамо ово да урадимо ако мислимо да опстанемо. Школство и вртић потпуно бесплатни. Углавном овај проблем је лако решити. Само глумимо да смо забеинути за стање нације. Довидите мене уместо Ђукићке па да видите. Имам ја још оваквих идеја. Чикам Вас да ово објавите.

    • 22. januar 2020 | 10:02

      MarijaR

      @Mile lala

      Genije, ne znam je li te neko obavestio,ali danas je 22.1.2020 godine. Ko kome da odredi koliko će dece da ima, ko da mi naredi kad i kakav brak da imam? I kolika je po tebi plata u državnom sektoru? Po tebi ,genije, neko treba sa 400-500€ da ima 6 dece da sanjaju sladoled. Eto ti pravi. Ja ih ne rađam ni državi ni direktoru ni predsedniku,nego sebi i mužu. I ne bavim se demografskom slikom Srbije,niti me zanima koliko će Srba biti tad i tad.

  • Jankosrb

    21. januar 2020 | 18:50

    Prosto BESPARICA

  • Aleksandar

    21. januar 2020 | 18:26

    Daleko više realni problemi i realni troškovi života i školovanja utiču na odluke o broju dece. DANAS ZAKONSKI (I CIVILIZACIJSKI !!! ) NIJE MOGUĆE DA DETE NE IDE U ŠKOLU što tokom prethodnih vekova nije bila obaveza jer se moglo raditi i bez škole. SA DRUGE STRANE TA ISTA SRPSKA ŠKOLA NE OSPOSOBLJAVA DECU NI ZA REALAN ŽIVOT NI ZA ma kakav POSAO. Sve to doprinosi opštoj nesigurnosti i opštoj neizvesnosti. Sa druge strane, na ovom nivou civilizacije nemoguće je raditi bez upotrebe mašina i tehnologije- čak i u zemljoradnji. TO AUTOMATSKI ISKLJUČUJE DECU I NEOBRAZOVANE LJUDE IZ MA KAKVOG DOVOLJNO PROFITABILNOG POSLA. Zašto pucaju brakovi?? Ta ista škola omogućava deci akumulaciju nepotrebnog i nefunkcionalnog znanja na štetu normalnog razvoja ličnosti. I ta omladina ulazi u mladost i brak PSIHIČKI ISTROŠENA I SA NEREALNIM OČEKIVANJIMA - I OD SUPRUŽNIKA I OD ŽIVOTA. Gde god imate nerealna očekivanja tu je neko optrećen i naravno takva zajednica puca!!! Neka se psiholozi, sveštenici , sociolozi i NASTAVNIČKI KADAR pozabave NAVEDENIM REALNIM PROBLEMIMA (i društva i unesrećenih pojedinaca!!!) A NE DA SE SA POZICIJA DOBRIH PLATA I SIGURNOG RADNOG MESTA BAVE OSUDAMA I DISKREDITACIJOM ,DECE, TINEJDŽERA I MLADOG SVETA. Aktuelno stanje nije promašaj i krivica mladog sveta većonih koji su trebali da ih osposobe za REALAN život I REALNO PRIVREĐIVANJE, A POGOTOVO ZA BRIGU O PORODICI.

    • 22. januar 2020 | 09:38

      Sudija Dred

      @Aleksandar

      O kojim dobrim platama ti pricas? Veoma je jednostavno: plate da budu na nivou evropskog proseka, pa da vidis kako ce Srbija da procveta.

  • Mozda

    21. januar 2020 | 18:21

    Ne bi ni ti jedno rodili da se ne omakne slucajno ...Treba bebu kupati ,menjati pelene ,dojiti ,pa poraste malo treba da prohoda ,vo diti je sa sobom a u grad kako onda izaci ,na splav na primer .E muka je to !

  • NS 1

    21. januar 2020 | 18:08

    Neka svako odluči koliko mu dece treba i može da odgaji,ko hoće da nas ima više neka rađa a ne da mudruje šta drugi trebaju da rade.

  • Aleksandar

    21. januar 2020 | 18:07

    Veoma je licemerno i nedolično što se kao razlozi za manjak dece navodi isključivo egoizam mladog sveta i nekakav zapadni trend. I na tom zapadu ima i muslimana i hrišćanskih frakcija koje imaju više od dvoje dece. Znači,NE pidležu svi egoizmu i trendovima. DRUGO, VEOMA BITNO. U proteklim vekovima je tok sredstava za život i tok novca bio OD dece KA RODITELJIMA. Deca su tada čuvala stooku, radila u domaćinstvu i na poljima.Čak i radionicama. LOGIKA PROSTA - VIŠE DECE, VIŠE RADNIH RUKU, VIŠE STOKE koju deca čuvaju. PORODICA BOGATIJA A RODITELJI IMAJU VIŠE HRANITELJA U STAROSTI. SADA JE SITUACIJA POTPUNO SUPROTNA - TOK NOVCA I SREDSTAVA ZA ŽIVOT JE ISKLJUČIVO OD RODITELJA KA DECI. DECA DANAS NE MOGU NI U KAKVOM POSLU DA UČESTVUJU-zbog ŠKOLSKIHobaveza!!! SRPSKA ŠKOLA RODITELJIMA JEDE NOVAC (kao rusko vozilo benzin!!!) A NE DAJE DECI FUNKCIONALNO OBRAZOVANJE NITI IH OZBILJNO OSPOSOBLJAVA ZA REALNOST ŽIVOTA. Da li će u takvim uslovima jedan roditelj raditi za troje dece i kako??? Ako u obzir uzmem zakon koji zabranjuje kažnjavanje dece i vršnjačko nasilje po školama(protiv kojeg se država NE bori) , ko će u TAKVIM OKOLNOSTIMArađati više od jednog deteta??? Ako bi se neko SADA opredelio da ima više od 2 deteta, morao bi da čitav vek radi samo za hirove NASTAVNIČKOG kadra i ŠKOLE. I OPET DA UMRE U BEDI I SKRNAVŠTINI A NJEGOVA DECA DA NIKAKVU GARANCIJU ZA BUDUĆNOST NEMAJU. Taj egoizam, o kojem se priča NE pogađa više od 10% stanovništva.

  • Z.K.

    21. januar 2020 | 17:33

    Besparica

  • Marko

    21. januar 2020 | 17:26

    Cetvrto dete mi je na putu, moja supruga prati mene i odlicna je majka.. Danas svi pisu kako je skupo i navodno hoce detetu sve da obezbede. E pa vidite ja necu sve da im obezbedim, osim toplog doma i normalnih uslova da rastu razvijaju i da se bore sutra posteno za sebe i svoju porodicu.. Mame se pumpaju silikonima rode jedno dete eventualno dva sto je sve redje a odmah voze skup auto i odmah kao da su na ratistu bile zrtve odmah.. I toga ima najvise u Bg. Pogledajte da li i koliko razvoda ima u manjim mestima videcete da su razlike u brojkama drasticne. Ja radim kao mehanicar ceo zivot sam u kreditu lepo zivimo ne zalimo se. Tati su prljave ruke ali cist obraz. Moja zena bi jos dece mada smo sad mali i stariji ali nikad se ne zna. Volimo se postujemo kao prvog dana i nikad nista nije trazila niti glumila a uvek smo sve delili sto zaradim. Nece da imamo dva auta kupi jedan lep dobar da se zajedno vozimo ne trebaju nam 2 ja bez tebe necu nigde.. Mnogo bih vam napisao ali bukvalno bib to bila knjiga..

    • 21. januar 2020 | 17:47

      Papaja

      @Marko

      U pravu si ti druze, ali kad ti ta deca odrastu pitace te a sta si ti to nama obezbedio? I gledace te ko lika koji je procerdao svoj zivot!

    • 22. januar 2020 | 10:53

      Rada

      @Marko

      Ok,to je tvoje mišljenje i molim te nemoj ga nametati drugima kao jedino ispravno. Svaka krpa nađe zakrpu,p tako i vas dvoje. Ona kući,ni auto ne zna da vozi, potpuno zavisna od tebe. Ti zadovoljan jer si nahranio svoju sujetu,hranitelj si porodice i žena je bez tebe bukvalno nesposobna da diše. Tebi je cilj da imate za osnovno,meni vidiš nije. Imam dvoje dece i po tom tvom osnovu bih mogla onda još 6 bar.

  • Pera kojot # 1

    21. januar 2020 | 17:25

    Savremeno doba ili ti savremen nacin zivota pogoduje samo burzoaziji i danasnjim milionerima kojih ima mozda 1% na planeti! Ostali svi rade kod njih od jutra do mraka pa opet, naravno ne treba generalizovati sve, ima i onih koji normalno rade ali koliko ustvari se zaradi, to je diskutabilno. Isto je i sa stanovnistvom, zapadni nacin zivota izumire kao takav jer nije odrziv, velike potrebe covek hoce sve, kucu, nova dva auta, camac, kamper, letovanja, zimovanja... ali! Da li mu je plata dovoljna za sve prohteve? Nije naravno, onda krene da jedno po jedno izbacuje iz potreba, ali posto je covek samoziv i halav desava se to da mu deca postanu skupa za izdrzavanje! Na zapadu oni kazu ovako, svako dete kosta roditelja 1000 dolara mesecno, a plata 2500 dolara, kuca 2000$, auto-dva 600-700$, hrana za cetvoroclanu porodicu 2000, gorivo, druge potrebe.... i tako kad sracumas plata im nije dovoljna pa onda krenu da razmisljaju sta da rade i sta im netreba. Dok nadolazece mnogoljudne zemlje su u siromastvu i oni nista od ovoga nemaju sem po 6 dece koju salju u Evropu i Severnu ameriku. Tako da do 2050 godine svi ce biti u problemu od zapadnih demokratija a ne samo mi. Vrlo je moguve da kad dodje do toga da to postane isuvise ocigledno, dodje do nekog opsteg rata koji ce se desiti odjednom, a vec je poceo!

  • Ljubo

    21. januar 2020 | 17:20

    Zivot se odvija unutar porodice, koristeci sopstvenu intelegenciju,.Zivot u gradovima odvija se na tudoj intelegenciji.Samim tim ljudi gube moral I svoj unutrasnji svet,.Sa takvim covekom svet se zavrsava s njim.

  • Zoki

    21. januar 2020 | 17:10

    Danas i devojke glume " ludilo", pa neće više od jednog deteta.

  • Logika

    21. januar 2020 | 16:57

    A šta ja da radim što sam odgojila troje dece, napravila im kuću, nisam radila, bila sa njima i sada mi moj sin kaže da mu ja nisam dobra majka, oženjen, nema dece a ima 100 kvm za život ništa pipnuo nije i opet nisi dobar. Čeka da mu platim računi, a rade oboje i de sam tu ja, treba mi za lekove, leba, itd, itd, jer ja više nemogu da radim nikakav posao pa ni po kući. Kada će oni da čuvaju decu kad nemaju osećaj za roditelje u 4 deceniju su oboje. Nema se vremena ni za jedno, a dalhe da nepričamo

    • 21. januar 2020 | 17:27

      Normalan

      @Logika

      G-djo draga, da si olabavila ruku na vreme i ucila ga pravim vrednostima, sada bi imala pored sebe domacina koji ne bi sprcao 40 leta u dupe i ne prepoznaje majku a kamoli da ocekuje od nje da mu plati racune..Kako je naucen, tako se i ponasa.

  • Boki

    21. januar 2020 | 16:52

    Mislim da su visoki troškovi života glavni razlog svih problema. Takođe taj problem dodatno podstiče i velika imovinska razlika među ljudima. Manji broj veoma bogatih izaziva nezadovoljstvo životom velikog broja sa primanjem ispod proseka. Pojava skupih i novih automobila, luksuznih kuća i drugih materijalnih stvari koje su nedostižne za obične ljude izaziva ozbiljno masovno nezadovoljstvo koje vodi ka nedostatku želje za bilo čim u životu, pa samim tim i proširenjem porodice.

  • Maki

    21. januar 2020 | 16:46

    Propala drzava skroz naskroz... Cene pelena, hrane, odece, registracije, goriva su vece 30% od realne cene... Pljacka sopstvenog naroda... Objavite komentar... 😉

  • Propas

    21. januar 2020 | 16:34

    Nemamo osnovnih sredstava za egzistenciju kamo li za jedan pristojan život i formiranje porodice. Nema posla, plate su bedne, stoga, nema ni budućnosti. Pokore i smo u svakom pogledu bez zrna baruta

  • Eh

    21. januar 2020 | 15:34

    Jedno ko nijedno

  • Deki

    21. januar 2020 | 14:17

    Imam jedno od godinu dana,u vrticima nema mesta,cak su i neki privatni puni,eto krenulo dete u privatni vrtic,mesecno 200eura samo boravak tamo,o cemu dalje da pricamo?

    • 21. januar 2020 | 17:07

      Ja

      @Deki

      Nije tacno.I moje je dete islo u privatni vrtic pa je drzava refundirala novac.Vas mesecno kista oko 5.ooo,oo.Ne sirite dezinformacije.

  • Bik

    21. januar 2020 | 14:01

    Ja nemam auto i kako da vozim dete u skolu Neka mi drzava kupi

    • 21. januar 2020 | 17:29

      124

      @Bik

      A tebe je tvoj otac kao vozio u školu. Samo bre k.....

  • Auspuh

    21. januar 2020 | 13:57

    Glavni razlog je plata od 30000 din, posle idu ostali razlozi...mada licno ne razumem ove sa vecim primanjima zasto nemaju bar troje...kad se podvuče crta pri kraju života samo su deca bitna i važna, kola ,stanovi, pare sve postaje nevažno...

  • Mare

    21. januar 2020 | 13:31

    Ja ima dva.i jesva prezivljavam.nela daju platu kako lici i neka zaposle zenu pa mogu da pravim jos..

  • Crnogorce

    21. januar 2020 | 13:25

    Albanezi po 10 jos malo pokorice serbiju

    • 21. januar 2020 | 13:55

      Auspuh

      @Crnogorce

      Bilo nekad za vreme Tita, sad i njih sve manje ima...retko gde vise od dvoje da se rodi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA