• 46

Grob mu je Zvezdin grb, živeo je i umro za crveno-bele: Goran Ivković Kusac je legenda Nevesinja!

Neverovatna priča o nekadašnjem vođi navijača Crvene zvezde iz Nevesinja

  • 46

Često se kod mnogih navijača Crvene zvezde mogu čuti parole "Delija do groba", a u slučaju Nevesinjca Gorana Ivkovića Kusca, ovaj slogan može i bukvalno da se shvati.

Naime, nekadašnji vođa navijača Zvezde iz ovog mesta u Hercegovini, koji je preminuo 2011. godine, ima nadgrobni spomenik u obliku grba Crvene zvezde.

Zvezda mu je bila ceo život, priča za Telegraf njegov polubrat po majici, Miroslav Savanović, koji otkriva za naš portal da je ideja o ovakvom spomeniku potekla iz porodice, jer su svi bili svesni koliko Goran voli Zvezdu.

Grob mu je u obliku grba Crvene zvezde

- Ideja je potekla od nas iz porodice, mene, brata, sestre... jer stvarno je voleo Zvezdu i onda smo mislili da napravimo takav spomenik. Zvezda mu je bila ceo život, samo Zvezda i Zvezda. Svaku utakmicu je išao, išao je u inostranstvo, znao je Džajića i Cvetkovića, ima i slike sa njima.

Goran Ivković Kusac

Goran Ivković Kusac sa Draganom Džajićem; Foto: Privatna arhiva

Ivkovic Goran, Grob, Kusac

Goran Ivković Kusac i Vladimir Cvetković; Foto: Privatna arhiva

Poslednja utakmica na kojoj je bio bila je u kvalifikacijama za Ligu šampiona protiv Glazgov Rendžersa na Marakani 2007. godine. Nakon toga su usledili i zdravstveni problemi, koji su ga sprečili da putuje toliki put do Beograda, a preminuo je 26. aprila 2011. godine sa 49 godina.

- Imao je problema sa šećerom, a posle je to otišlo i na pluća, imao je izliv krvi u pluća i od toga je preminuo, ali voleo je Zvezdu do poslednjeg dana - otkriva nam njegov polubrat Miroslav, kod koga je on spavao u Beogradu nekoliko puta kada bi dolazio da gleda Zvezdu.

Posle meča protiv Bajerna iz Minhena 1991. godine prošao kroz stakleni izlog od uzbuđenja

Goran Ivković Kusac, grob

Grob Gorana Ivkovića Kusca u Nevesinju; Foto: Telegraf

- Išao je na svaku evrpsku utakmicu, bio je vođa navijača iz Nevesinja, išli su autobusom. Spavao je nekoliko puta pred kraj već ovde u Beogradu kod mene, ali inače nije spavao, vraćali su se uglavnom za Nevesinje.

U Bariju nije bio, iako je bilo planirano, ali je te sezone išao na gostovanja u Škotsku protiv Glazgov Rendžersa i Dinama iz Drezdena, dok je prvi meč protiv Bajerna iz Minhena gledao iz kafića i tu zaradio "uspomenu" za ceo život od uzbuđenja.

Goran Ivković Kusac

Goran Ivković Kusac na jednom od gostovanja Zvezde; Foto: Privatna arhiva

Naime, Kada su crveno-beli pobedili u Minhenu golovima Dejana Savićevića i Darka Pančeva, Kusac je od uzbuđenja prošao kroz  stakleni izlog, pa je imao "uspomenu" na taj legendarni trijumf, jer je zaradio nekoliko šavova na ruci.

Stativu sa Marakane odneo za Nevesinje i čuvao u svojoj kući

Goran Ivković Kusac

Goran Ivković Kusac u sredini sa svojom ekipom, sa stativom i travom sa Marakane posle meča Zvezda - Sartid 2000. godine; Foto: Privatna arhiva

Najlegendarnija anegdota vezana za njega jeste da je odneo stativu sa Marakane. Mnogi su pričali da je to prečka sa utakmice protiv Bajerna iz Minhena 1991. godine, kao i da je ona završila u grobu kada je Goran Ivković sahranjen, ali njegov brat otkriva istinu o tome.

- Stativa je sa utakmice protiv Sartida 2000. godine, kada se slavila titula i navijači su utrčali na teren. Stajala je kod nas u stanu godinama, doneo je i travu i mrežu sa Marakane.

- Nije istina za stativu da je završila u grobu. Stativa je završila u FK Velež iz Nevesinja. I dalje je tu, čuva se u prostorijama kluba. Odneta je nakon što je on umro. Nakon što je umro njegove stvari su pripale porodici, nismo znali šta ćemo da radimo sa stativom i dali smo je gradu Nevesinju i FK Velež, da oni imaju uspomenu.

Goran Ivković Kusac

Goran Ivković; Foto: Privatna arhiva

Čak i kada je tokom devedesetih bio na ratištu, tokom odsustva je koristio priliku da ode na Zvezdinu utakmicu, i to vozom preko Crne Gore.

- On je bio malo i na ratištu, ali na odsustvu je išao preko Crne Gore vozom na utakmice Zvezde, sigurno je nekoliko puta otišao tako - rekao nam je Miroslav.

Kusac je "zarazio" veliki broj klinaca u Nevesinju "virusom" zvanim Crvena zvezda, pa su tako mlađi navijači nakon njegove smrti napravili ogroman grb na planini Velež u obliku Crvene zvezde, koji je nedavno bio u žiži javnosti, jer je upravo podno njega bio epicentar zemljotresa, koji je nedavno pogodio Nevesinje.

Goran Ivković Kusac, grob

Grob Gorana Ivkovića Kusca gleda na planinu Velež, gde se nalazi veliki grb Crvene zvezde; Foto: Telegraf

- Klinci su pokrenuli tu akciju, ranije je bila petokraka i onda su se oni setili, skupili se da naprave grb Zvezde. Celo Nevesinje navija za Zvezdu - kaže nam Miroslav Savanović, koji je svestan da je na to uticao i njegov brat koga će Nevesinje zauvek da pamti kao dobroćudnog diva koji je život posvetio Crvenoj zvezdi.

- Bio je dobrica, dobri div što se kaže. Ne bi se pobio s nekim, nema šanse. Nije ulazio u sukobe, voleo je ljude, da se šali. A najviše je voleo Crvenu zvezdu - zaključio je za Telegraf brat Gorana Ivkovića Kusca.

Stihovi koji su na spomeniku Gorana Ivkovića Kusca najbolje oslikavaju njegov život, a oni su iz navijačke pesme "Jedina ljubavi" i "Dobro znaj".

Goran Ivković Kusac

Govor koji je pročitan na sahrani Gorana Ivkovića Kusca; Foto: Privatna arhiva

- Jedina ljubavi, života mog, nek te prati sreća, nek te čuva Bog. Ja sam svoju mladost, slupao o tebe, sad sve što mi vredi, tvoje su pobede.  I na nebu, na koje idem ja, sija moja Zvezda Crvena - glase stihovi na spomeniku Gorana Ivkovića Kusca.

Kada je sahranjivan, na kovčeg Gorana Ivkovića je bačen i dres Crvene zvezde, da bude uz svoj tim i na onom svetu.

Goran Ivković Kusac, grob

Slika u majici Zvezde i stihovi navijačke pesme su na grobu Gorana Ivkovića; Foto: Telegraf

(Dušan Uštević)

Komentari

  • GP

    "Celo Nevesinje navija za Zvezdu - kaže nam Miroslav Savanović, koji je svestan da je na to uticao i njegov brat koga će..." Svaka cast Kuscu i pokoj mu lijepoj dusi, bio je dobar drugar, ali ovaj njegov polubrat laze. U Nvesinju ima veoma veliki broj navijaca Partizana, samo se toliko ne eksponiraju i ne busaju u grudi. Ovo vam je iz prve ruke, dok ovaj prica price iz Beograda. Nevesinje je inace uvek bilo navijacki podeljeno najvise na zvezdu i Partizan, mada je zvezdasa bilo nesto vise, ali ne "celo Nevesinje" kako ovaj prica.

  • Milan

    Partizan se pise velikim slovom P dok se Crvena zvezda pise velikim slovom C i malim slovom z. Znaci, veliko P za Partizan a malo z za zvezdu.

  • Gost

    Šta bi sa stativom do kraja? Pakrac, Benkovac, Nevesinje... Da nije kod Kalinića, možda?Šalim se, naravno. Lepa i zanimljiva priča. Bio sam u Nevesinju '92.Bio dobar sto za bilijar u video klubu kod Vere, čini mi se. Spavali u napuštenoj zgradi neke fabrike trikotaže, a kupali se dole u hotelu na centru. Naravno i kuglana je bila vrh kao i kafić na samom igralištu. Pozdrav navijačevoj porodici.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima