≫ 

Ultras mapa Atine! Kako je grad podeljen zbog AEK-a, PAO-a i Olimpijakosa i gde su zabranjene zone?

Tri boje prekrivaju Atinu zbog navijača - žuta, zelena, crvena!

  • 33
Navijačka mapa Atine, PAO, Olimpijakos, AEK, Gate 7 Ilustracija: Nikola Jovanović

Da li navijate za AEK? Ne navijam za AEK, ja sam AEK! To je bio samo jedan odgovor atinskog taksiste koji najbolje svedoči o identifikaciji sa klubovima u grčkoj prestonici.

I zaista, fanatizam Grka prilično je teško izmeriti kada su u pitanju ostrašćeni i klupski opredeljeni navijači. Klub se stavlja ispred svega ostalog, a poseban kuriozitet vezan za Atinu jeste prisustvo tri kluba i velika borba njihovih navijača za prevlast, dominaciju i prisustvo u određenim delovima grada.

Grafiti, Atina Severni prilaz gradu, poznatiji po AEK-u Foto: Telegraf.rs

Čim uđete u grad sa severne strane i vidite da je svaki slobodan deo zida išaran navijačkim grafitima, biće vam jasno da je ovde "obeležavanje teritorije" od izuzetnog značaja ultrasima.

Grafiti, Atina Foto: Telegraf.rs

- Što se Pireja tiče, ceo je Olimpijakosov. Ali, što se tiče drugih delova grada, umeju da budu prilično "prošarani". Zna se koji je kraj čiji, gde se zalazi, gde ne, gde nije pametno ići sa obeležjima drugog kluba - kažu nam grčke kolege, koje su izdvojile posebne delove grada po pripadnosti navijačima.

Grafiti, Atina Foto: Telegraf.rs

- Nea Jonija i Nea Filadelfija su najjača uporišta AEK-ovih ultrasa, isto važi i za Agioi Anargiroi, a zatim i za Neo Irakleio i Patisiju, krajeve koji zauzimaju gornji deo Atine i prilaz centru. Sve je AEK-ovo i nije prijatno naći se tamo u zelenom ili crvenom.

Što se tiče bratske grupe Delija, Gejt 7, ona svoje podgrupe ima u još nekim periferijskim delovima Atine poput Ilijupolija, ima ih još u Pangratiju, delu glada daleko bližem srcu prestonice Grčke.

- Olimpijakos možda ima pristalice zapravo svuda, u svim delovima Atine, ali kada govorimo o organizovanosti navijačkih grupa, nije baš svuda tako. Zato se izdvajaju Ilijupoli i Pangrati - kažu nam Grci, posebno izdvajajući još dva zelena epicentra.

Grafiti, Atina Pirejski prilaz Karaiskakis stadionu Foto: Telegraf.rs

- Gizi se posebno ističe kao područje navijača Panatinaikosa, a na njega se naslanja i Ampelokipo, kraj u kome je sve Panatinaikosovo.

U svakom slučaju, teško da u Atini možete da zalutate - dominantna boja jasno će vas uputiti gde idete i gde je bolje ne zalaziti ukoliko vam je simpatičnija žuta, zelena ili crvena nijansa.

Delije i Gejt 7 bi u toku dana trebalo da imaju korteo od centra Atine do stadiona Karaiskakis, a meč je na programu od 21.00 uz prenos na RTS 1 i Arena sport 1. Zvezdi je dovoljan i remi da obezbedi evropsko proleće, dok je Olimpijakosu pobeda imperativ ukoliko želi da nastavi evropsku priču za ovu sezonu.

Video: Ovako izgleda čuveni Gejt 7, najtvrđe jezgro ultrasa Olimpijakosa

(Izveštač Telegrafa iz Atine, Bojan Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PAOK

    11. decembar 2019 | 11:59

    I onda mora 200 navijaca Paoka mora da im rasteruje Pakistance u Atini.Zamimljivo

  • ♦️⭐⭐♦️⭐⭐

    11. decembar 2019 | 12:43

    S⚫O⚪L⚫U⚪N⚫ 🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆

  • Blok 2

    11. decembar 2019 | 12:24

    Ma kakav OLY, kakav AEK, kakav PAO !? NAPRED PAOK! ⚫⚪⚫⚪⚫⚪⚫⚪⚫⚪⚫⚪⚫⚪⚫⚪⚫⚪⚫⚪⚫⚪⚫⚪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA