20 godina od krvavog pira huligana Galatasaraja: Pre Delija, zamrzeli su ih i navijači Lidsa

Dan kada su Turci pokazali svetu da ne prezaju od upotrebe noževa u navijačkim obračunima

  • 4
Istanbul, ubstvo, navijača Lidsa Nesrećni navijač Lidsa Foto: Printscreen You Tube/Hastalık Bu Futbol

Tačno danas, 5. aprila, navršava se ravno 20 godina otkako su dvojica navijača Lidsa Kristofer Loftus i Kevin Spejt otputovali na gostovanje svog voljenog tima i nikada se nisu vratili kući.

Kris i Kevin brutalno su ubijeni u Istanbulu (izbodeni noževima) uoči utakmice polufinala UEFA kupa protiv Galatasaraja.

Porodice ovih navijača dugo su se borile za pravdu, a uteha im je stigla tek 2010. godine kada su turske vlasti objavile da su zbog svirepog ubistva osuđeni navijači Galatasaraja: Ali Umi Demir (šest godina), Ali Badjar (osam meseci) Suleiman Guven (deset godina) i Jilmaz Tutuš (pet godina) i da nemaju pravo na žalbu ni pomilovanje.

Ovo ubistvo bilo je ujedno i povod za jedan od najvećih huliganskih obračuna samo mesec dana kasnije u Kopenhagenu, tokom finala istog takmičenja između Galate i Arsenala. Navijači turskog velikana napdnuti su od strane velike armije koju su pored huligana Tobdžija činili i najistaknutiji navijači Lidsa, Čelsija, Rendžersa, Svonsija i Kardifa.

Rezultat odmazde - četvorica izbodenih, 19 povređenih i 60 uhapšenih.

Navijači Galatasaraja su nadaleko poznati po činjenici da ne prezaju od upotrebe noževa u navijačkim obračunima, što su pokazali i 21. novembra 2014. u Istanbulu kada je uoči košarkaške utakmice između njihovog kluba i Crvene zvezde ubijen navijač beogradskog tima Marko Ivković Jagoda. Imao je samo 25 godina...

Video: Jagoda motri sa severa: Spektakularna koreografija Delija i poruka da se naježiš!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fenix

    5. april 2020 | 15:02

    Sve to na doživotnu, društveno koristan rad, u rudnik... da više nikad nigde ne pogleda ni jednu utakmicu! Kakvi su to ljudi bre?! Navijači su jedno, voleti neki klub...a ovo, šljam koji ne treba da šeta slobodno!

  • Mini

    5. april 2020 | 22:06

    Nek su srecni sta nikada nisu naleteli na grobare

  • Hr

    5. april 2020 | 14:21

    A vi kako te?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA