≫ 

Kako izgleda navijačka podela Beograda: Kojim krajevima vladaju Delije, a kojim Grobari?

Navijači Partizana u nedelju su imali upad na protivničku teritoriju

162. Večiti derbi, Delije Sever, Grobari Jug, Fk Crvena zvezda, Fk Partizan, navijači, huligani Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Nikola Tomić/Shutterstock

Beograd u svetu ima reputaciju jednog od navijački najrizičnijih gradova za gostovanja jer se u njemu nalaze dve velike grupe, koje u svetskim okvirima važe za jedne od najopasnijih i najvećih - Delije i Grobari, a na to imate i ekstremne navijače Rada, kao i nekoliko grupa kao što su navijači Zemuna i OFK Beograda.

Ipak, grad je najviše podeljen na crveno-bele i crno-bele boje. U mnogim krajevima godinama su se vodile prave ulične bitke za dominaciju na ulici, ko će obeležiti teritoriju grafitima, ko će kojoj grupi praviti "sačekuše" u određenim "zabranjenim zonama".

Takvih krajeva u Beogradu ima mnogo, pa oni koji nisu upućeni u "navijačku priču", često mogu da zalutaju u neki kraj sa obeležjem svog kluba i da dožive neprijatno iskustvo.

U poslednje vreme u Beogradu imamo neku vrstu novog uličnog rata, koji se dešava zbog precrtavanja grafita Delija i Grobara.

Sve je počelo još u jeku pandemije, i to u periodu dok je zemlja bila u karantinu zbog korona virusa. Pojedini su to iskoristili da rivalima unište grafite, pa je tako uništeno nekoliko murala preminulih navijača. Sve je na kraju kulminiralo pucnjavom kod Prokopa u sukobu Delija i Grobara, koju policija do danas nije razjasnila.

Novi upad Grobara u leglo Delija desilo se u nedelju popodne, kada su sa oko 20 automobila ušli u Kotež i uništili murale Delija, uključujući i onaj posvećen ubijenom Marku Ivkoviću Jagodi. Poštedeli su samo jedan, o Kosovskom boju, a onda su obeležili teritoriju iscrtavanjem svog grafita sa natpisom "Leva strana", što se odnosi na levu obalu Dunava, gde Grobari u mnogim naseljima imaju jako uporište.

Sudeći po ranijim problemima koji su izbijali nakon "grafitaških ratova", u kojima su izgubljeni i neki mladi životi poput navijača Partizana Demira Jukića, predstoje nam neizvesni dani na navijačkoj sceni Srbije.

Kotež je važio za jedno od glavnih uporišta Delija, a pitanje je da li će uslediti neki vid osvete Delija, ili će Grobari napasti grafite u još nekim krajevima pristalica Crvene zvezde.

Krajevi Beograda podeljeni su tako da se uglavnom po grafitima zna "ko gde vlada". U Padinskoj skeli i Bloku 45 ili gornjem Dorćolu, recimo ne možete da vidite bilo kakvo obeležje Zvezde, isto je i na Senjaku, Bežaniji, Bloku 21 ili 25, gde su zabranjene crno-bele boje.

Miša Tumbas Mural u čast legende Grobara, Miše Tumbasa, kod stadiona Partizan; Foto: Facebook.com/Grobarskitrashromantizam

Ima i mnogih krajeva gde određena grupa dominira u jednom njenom delu, u nekoliko ulica ili zgrada, ali kada se generalno pogleda, na osnovu aktivnosti, istorije, kao i obeležja, ovako bi otprilike izgledala navijačka podela Beograda po krajevima. Izuzev određenih izuzetaka, uglavnom u njima dominira jedna navijačka grupa.

Stadion FK Crvena Zvezda, Grafiti FK Crvene Zvezde Foto: Marko Todorović

Krajevi Delija

Senjak, Blok 21, Blok 25, Sajmište, Bežanijja, Mirijevo, Zvezdara, Voždovac, Žarkovo, Čubura, Kotež, Lion, Donji Dorćol, Veliki Mokri Lug, Kanarevo brdo, Bele vode, Batajnica, Novi Banovci.

Krajevi Grobara

Donji Dorćol, Vračar, Karaburma, Konjarnik, Mali Mokri Lug, Padinska Skela, Blok 45, Fontana, Kumodraž, Kaluđerica, Jerković, Medaković, Borča, Železnik, Petlovo brdo, Labudovo brdo.

Junajted Forsi imaju svoja jaka uporišta na Banjici, Vidikovcu, Ceraku i jednom delu Kumodraža i Voždovca, Taurunum Bojsi u Zemunu, a Plava Unija na Karaburmi.

U komentarima možete da napišete kakva je situacija u vašem kraju ili ako smatrate da u određenim krajevima Beograda situacija nije onakva kakva se na prvi pogled čini.

Video: Policija blokirala još 200 huligana: Grobari ušli u leglo Delija, uništili sve murale, čak i Jagodin

PSŽ je poražen u Lajpcigu u prošlom kolu Lige šampiona, i večeras (21.00) mu treba pobeda protiv istog rivala, inače će ozbiljno „visiti“ za prolaz dalje. Kvota na keca je 1,63, a na kombinazziju 1&3+ 1,98. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za PSŽ - RB Lajpcig.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobar stara garda petlovo brdo

    25. novembar 2020 | 06:08

    Petlovo I Labudovo brdo Davno nemaju ozbiljne navijace sa cimanjima akcijama kodeksima. Imate grobare koji su promenili 3 frakcije I delije koje idu pojedinacno Imaju decicu koja piskaraju, nose oruzje pucakaju I jure se kolima kao da su 90te Nemate vise zdravo drugarstvo I rivalstvo, kada smo svi zajedno odrastali, da I tukli se ali I postovali Kraj jeste bio, zvezdin, ali smo se mnogo postovali I nikada nije bilo nozakanja I svega kao sad A to da imate isarane zgrade ne znaci apsolutno nista, sve je to propalo I sa navijanjem nema veze 7 momaka u crnom od po 17 godina 18 max setaju sa nozevima motkama u rukama I kad nadju nekog samog sa obelzjem skidaju bodu biju, pricam o obe navijacke grupe. E to je danasnji poraz drustva ovog Previse kvalitetnih grobara I delija je batalilo to Bas zbog toga Zna se sve Samo vi novinari ne smete da objavite neke stvari Pozdrav od Grobara koji od vracanja zabranjenih na jug ne ide vec godinama I ovo sto je sada na Jugu je sve Samo nije pun pravih navijaca

  • Totalno

    24. novembar 2020 | 16:44

    Vracar 90% Zvezdin, blok 45 50-50, pa vi ljudi napamet pisete.Fontana bila leglo grobara, dodjite sada da vidite.Zarkovo Zvezdino, Cukarica Zvezdina, Banovo brdo Zvezdino...

  • Promasaj cist

    24. novembar 2020 | 16:42

    Vracar partizanov? Da li je ovo neka sala? I nije Bezanija, vec Bezanijska kosa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA