≫ 

Osuđeni navijači koji su razvili degutantni natpis o srpskim ženama i deci, ali su izbegli zatvor

Kao olakšavajuću okolnost Sud je uzeo u obzir da su gotovo svi optuženi danima pomagali stradalima u nedavnim razornim zemljotresima, među kojima i velikom broju Srba

  • 16
dinamo zagreb Foto: youtube/index.hr portal

Zbog degutantnog transparenta "*ebaćemo srpske žene i decu" pri čemu je zadnje slovo "U" stilizovano kao "ušato" i aluzija je na ustaški pokret, te skandiranja "Ubij Srbina", na Opštinskom kaznenom sudu u Zagrebu šestorica "junaka" suočila su se sa osuđujućim, nepravosnažnim presudama, pišu u izveštaju sa ovog suđenja hrvatski mediji.

Navijači zagrebačkog Dinama Luka Josipović (21), Bruno Žganjer (22), Jure Gojević Zrnić (20), Dino Čavkić (20) i Tomislav Špiljar (22) proglašeni su krivima jer su se s još nekolicinom nepoznatih osoba 11. juna 2020. oko 21 sat na Kustošijanskoj ulici, prema dogovoru okupili i pokazali nepromišljene poteze mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Zbog svega toga Josipović, Žganjer, Zrnić i Špiljar osuđeni su zbog javnog podsticanja na nasilje i mržnju na po šest meseci zatvora, a u kaznu će im biti uračunato vreme provedeno u pritvoru.

No, zatvora videti neće jer je izrečena kazna uslovna do dve godine. Čavkić je, pak, osuđen na pet meseci zatvora, ali ni on neće iza rešetaka, jer mu je kazna zamenjena opšte društvenim radom što pretvoreno u sate rada iznosi 450 sati jer mu se jedan dan zatvora zamenjuje sa dva sata.

Što se tiče novčane sankcije, moraju platiti tek po 500 kuna (65 evra) sudskih troškova, svaki od njih.

A u sudnici su se, pred sudijom "posuli pepelom", pišu mediji u komšiluku, odnosno pokajali. 

Priznali su krivicu koja im se stavljala na teret optužnicom te se pokajali, međutim, nisu se bili složili s predlogom bezuslovne kazne koju je za njih inicijalno tražilo tužilaštvo.

- Kajem se. Bio sam pod uticajem alkohola. Inače sam pripadnik "Bad Blue Bojsa". Od razornog potresa na Banovini samo dva dana nisam išao tamo sa BBB gde organizovano pomažemo u kontinuitetu svim stradalnicima, a ne samo Hrvatima - pojadao se sudiji Luka Josipović.

navijači dinama Foto: MN Press

Žganjer je izrazio kajanje te dodao da se "radilo o jednom incidentu za koji nema opravdanja".

- Takođe, sa BBB sam odlazio da pomažem na Banovinu. Konkretno, bio sam u selu Umetići gde smo pomagali u skidanju crepova sa porušenih kuća. Radi se o selu u kojem konkretno žive isključivo Srbi - ustvrdio je Žganjer.

Gojević-Zrnić se takođe, nakon iskazanog žaljenja, pozvao na potres na Baniji dodavši da je tamo proveo sedam dana, tačnije u selu Žažina, gde je s prijateljima pomagao na sanaciji kuća. Ne bi li umanjio kaznu, i Čavkić je iskazao kajanje za gnusni čin na Gajnicama te odmah dodao da je i on bio na Banovini s ostalim Bad Blue Bojsima.

- Pomagali smo svima bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Svaki dan u drugom mestu - iskazao je Čavkić.

A Špiljar je, osim kajanja i spominjana volontiranja na Banovini u raznim mestima, podsetio i na razorni potres u Zagrebu kada je pomagao sa Bad Blue Bojsima u evakuaciji trudnica i beba iz rodilišta u Petrovoj. Sud je njihove obrane prihvatio u celosti. Stav je suda i da su" delo počinili s direktnom namerom budući da su njihovom svešću i voljom bila obuhvaćena sva obeležja kaznenog dela čije su ostvarenje i hteli".

Što se tiče visina kazne, jedini se Čavkić složio sa predloženom kaznom tužilaštva pa mu je zatvor zamenjen radom za opšte dobro. Za ostale optuženike, sud je mišljenja da će i uslovne osude kod ostale petorice postići svrhu kažnjavanja s obzirom na postojanje čitavog niza olakšavajućih okolnosti počevši od toga da su osobe mlađe životne dobi, neosuđivane ali i jer su (ne)delo priznali i pokajali se i time ubrzali kazneni postupak.

- Ovaj sud je posebno cenio i uzeo u obzir okolnost da su okrivljeni kao volonteri pomagali stradalnicima na potresom pogođenom području Banovine, uključujući i pripadnike srpske nacionalnosti, što ukazuje da delo predstavlja nepromišljeni eksces, a ne obrazac njihova ponašanja - stoji u obrazloženju presude.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XXXX

    5. februar 2021 | 21:07

    Ustaska država šta drugo reći a vi glupi Srbi čim prodje covid obavezno svi u hrvatsku na more

  • Vlada

    5. februar 2021 | 20:02

    Sta ocekivati od potomaka zločinaca osim vece zlo. Njima je to usadjeno u gene. Moze reci ko sta hoce ali su takvi i tu nema popravke.

  • T1000

    5. februar 2021 | 21:07

    Pa naravno nije to Srbija pa da kažnjava svoj narod, Hrvatska će uvek da brani svog hrvata ma koliko kriv bio za razliku od Srbije koja jedva čeka da kazni srbina, da mu oduzme stan, auto, dete, da ga isporuci u hag ili na mesec ako treba ili da mu brutalna srpska policija bez ikakvog razloga odvali bubrege, dok će hrvatski policajac da udari hrvata samo u slučaju da ovaj bas prekorači svaku meru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA