≫ 

Smenjen direktor ceremonije otvaranja Igara zbog vica

Japanci ne dozvoljavaju da rđava prošlost pojedinaca pokvari događaj

  • 0
Olimpijske igre, Japan, Tokio 2020, Zastava, olimpijada

Foto: AP/Tanjug

Uoči igara u Tokiju, organizatori su otpustili direktora ceremonije otvaranja Olimpijskih igara zbog šale od pre 30 godina koju je izrekao u vezi s holokaustom, dok su mediji izvestili da će bivši premijer Šinzo Abe, odlučni zagovornik igara u Tokiju, preskočiti događaj.

Vest je poslednja u nizu skandala za organizatore Igara u Tokiju, i to  samo nekoliko dana nakon što je poznati muzičar bio primoran da odstupi sa mesta kompozitora ceremonije, jer su se pojavili stari izveštaji o njegovom nasilju i nasilnom ponašanju.

Ranije ove godine, šef organizacionog odbora Tokija 2020 podneo je ostavku nakon davanja seksističkih komentara, a otkaz kreativnom šefu Olimpijskih igara u Tokiju usledio je nakon što je dao pogrdne komentare o popularnoj japanskoj zabavljačici.

Organizatori igara u Tokiju otpustili su u četvrtak i Kentara Kobaiašija zbog šale koju je uputio u vezi s holokaustom u okviru svog komičnog čina devedesetih koji se nedavno ponovo pojavio u domaćim medijima.

- Duboko se izvinjavam zbog izazivanja nevolja i brige za mnoge dotične ljude, kao i za stanovnike Tokija i Japae kada je svečano otvaranje već tu - rekao je sumorni Seiko Hašimoto, koji je na čelu organizacionog odbora.

Ranije je Centar Simon Vizental, međunarodna jevrejska organizacija za ljudska prava, objavio izjavu u kojoj se kaže da povezanost Kobaiašija sa Olimpijskim igrama "vređa sećanje" na šest miliona Jevreja koji su stradali u holokaustu.

Kobajaši se u izjavi izvinio zbog svojih prošlih komentara.

Ceremonija otvaranja u petak trebala bi biti tiha stvar, kojoj treba prisustvovati samo 950 ljudi - uključujući samo oko 15 globalnih lidera. Gledaocima je zabranjen pristup većini olimpijskih događaja jer se u glavnom gradu povećavaju slučajevi kovida-19.

Video: Raspoložen ćaskao na srpskom na aerodromu: Đoković stigao u Tokio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA