≫ 

Deset najvećih zvezda Olimpijskih igara: Nole, Durent i ćerka rok legende, predvode elitu

Iako će biti više od 11.000 sportista od ovih deset se očekuje da obeleže takmičenje

  • 1
Novak Đoković, Kevin Durent i Džesika Springstin Foto-montaža: Tanjug/AP

Olimpijske igre u Tokiju počinju sa godinu dana zakašnjenja u petak 23. jula uz učešće nešto više od 11.000 sportista iz celog sveta.

Iako će biti mnogo elitnih sportista na igrama BBC Sport odabrao je 10 najvećih zvezda na koje treba obratiti pažnju tokom Igara, među kojima je svakako i naš Novak Đoković. 

 Simon Bajls, gimnastičarka

Otkako se 16-godišnja Simon Bajls prvi put pojavila na svetskoj gimnastičkoj sceni, od "talentovane američke gimnastičarke" postala je "kraljica Rija" 2016. godine i "najveća svih vremena".

Ali, usput se morala suočiti sa problemima, uključujući zlostavljanje, iscrpljenost, lokdaun i neizbežnost starenja. S 24 godine u gimnastičkom smislu ona je veteranka.

Takmičenje za gimnastičarke počinje u nedelju, 25. jula.

Simona Bajls Foto: Tanjug/AP

Kejleb Drešel, plivač

Američki plivač koji juriša na više olimpijskih zlata. Zvuči poznato? Kejleb je odlučan da ignoriše poređenja sa Felpsom i njegova 23 zlata, tri srebra i dvije bronze.

- Ljudi stalno uspoređuju Majkla Džordana i Lebrona Džejmsa. Ja ću uključiti televizor da pogledam Lebrona. Nije me briga je li bolji od Džordana. Neverovatan je u onome što radi. Zašto je važno da li je bolji od Džordana? - rekao je Drešel za GQ Magazin u junu, naglasivši kako ne namerava pobediti nikoga, osim jučerašnju verziju sebe.

Sa "samo" dva olimpijska zlata dosad, pred njim je dugačak put pre nego što prestigne Felpsa, ali 24-godišnjak je favorit za osvajanje šest zlatnih medalja u Tokiju na 50 i 100 metara slobodno te 100 metara leptir, a nastupiće i u tri ili četiri štafete. Takmičenje na 100 metara slobodno započinje u utorak, 27. srpnja.

Džesika Springstin, jahanje 

Da, to je ono što ste pomislili odmah. Ona je ćerka rok legende Brusa Springstina. Ona jaše od pete godine, jer je porodica živela na ranču u Nju Džersiju. Takmiči se u preponskom jahanju, a ovo su joj prve Olimpijske igre. U Londonu je bila zamena, a u Rio 2016. se nije plasirala.

Jahaće 12-godišnjeg pastuva Don Huana van de Donkhoevea, s kojim je početkom jula završila na 18. mestu u Vindzoru. Pojedinačno takmičenje upreponskom jahanju počinje u utorak, 3. avgusta.

Lorel Ubard, dizanje tegova

Verovatno jedan od najiščekivanijih nastupa na ovim Igrama biće onaj 43-godišnje transrodne dizačice tegova Lorel Ubard.  Novozelanđanka Ubard, koja je u juniorskoj kategoriji kao muškarac rušila rekorde, takmičiće se u ženskoj kategoriji od 87 kg i jedna je od favoritkinja za medalju.

Nastup Ubardove na OI-ju smatra se prekretnicom za ravnopravnost transrodnih osoba i mnogi su pohvalili ovu inkluzivnu odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Lorel Habard Printskrin: Youtube

Ubard će biti prva, ali verovatno ne i poslednja transrodna sportistkinja koja će nastupiti u pojedinačnoj konkurenciji na Olimpijskim igrama. Ženska kategorija do 87 kg u dizanju tegova na programu je od ponedeljka, 2. avgusta.

Šeli En Frejzer Prajs, atletika

Šestostruka osvajačica olimpijske medalje Šeli En Frejzer Prajs vratila se zbog možda poslednjeg juriša na zlato. U 34 godini Frejzer Prajs dolazi na Igre u izvrsnoj formi, istrčavši u junu drugo najbrže vreme na 100 metara u istoriji - 10.63 sekunde.

Frejzer Prajs jedna je od samo tri atletičarke u istoriji koje su uspešno odbranile svoju olimpijsku titulu na 100 metara (2008. i 2012.), a niko nikada nije osvojio zlato tri puta.

Takmičenje na 100 metara za žene počinje u petak, 30. jula.

Šeli En Frejzer-Prajs, Doha 2019 Foto: AP/Tanjug

Novak Đoković, tenis

Najbolji igrač sveta traži put do zlatnog slema u Tokiju. Posle Australijan opena, Rolan Garosa i Vimbldona Đoković cilja zlato u Tokiju i osvajanje US opena posle.

Srpski teniser  razmilšljao je hoće li nastupiti u Tokiju, nezadovoljan što na tribinama neće biti navijača, ali kada je potvrdio svoje igranje, postao je najveća zvezda Igara o čemu svedoče i slike sa mnogim elitnim sportistima koji su hteli da se fotografišu sa njim.

Novak Đoković Foto: MN Press

Vejd van Nikerk, atletika 

Južnoafrikanac Vejd Van Nikerk postao je atletska zvezda Igara u Riju pre pet godina, ali nakon toga mu nije bilo lako. Van Nikerk, koji je srušio svetski rekord Majkla Džonsona na 400 metara 2016. godine (43.03 sekunde), povređen je na dobrotvornoj ragbi utakmici ubrzo nakon poslednjeg OI-ja i od tada se bori s formom. Potom se ovaj 29-godišnjak usresredio na 200 metara, ali nije uspeo ostvariti kvalifikacionu normu za OI u Tokiju.

Vratio se u staroj disciplini (400 metara) i tek se u junu uspeo kvalifikovati za OI, na veliko olakšanje navijača u Južnoj Africi.

Ne samo da će ovo biti veliko leto za njegovu karijeru već je najavio i da će krajem godine postati otac. Nema sumnje, Van Nikerku će to biti emotivan povratak na olimpijsku stazu. Trke na 400 metara za atletičare počinju u nedelju, 1. avgusta.

Tedi Riner, džudo 

Osvojiti jedno olimpijsko zlato u džudou veliko je postignuće. Osvojiti tri bilo bi bez presedana. Francuski džudista Tedi Riner možda će postati prvi kojem je to uspelo. Deseterostruki svetski prvak, koji je takođe osvojio bronzu na svojim prvim Olimpijskim igrama 2008. godine, s 32 godine i dalje je u dobroj formi. Početkom godine osvojio je zlato u kategoriji iznad 100 kg na  Svetsko džudo mastersu.

Ženska fudbalska reprezentacija SAD.

Četverostruke svetske prvakinje idu po svoje peto olimpijsko zlato (1996., 2004., 2008. i 2012.) i tražiće iskupljenje za ispadanje u četvrtfinalu 2016. godine nakon jedanaesteraca.

Pre početka Igara imale su neverovatnu seriju od 44 utakmice bez poraza i zvezde u vrhunskoj formi, pa ko bi se ovaj put kladio protiv Amerikanki? Devet članica ekipe ima više od 100 nastupa za reprezentaciju, a među njima je i Karli Lodj sa više od 300 nastupa i nedostaje joj samo pet utakmica da bi se izjednačila s Kristi Pirse (311) na drugom mestu liste fudbalerki sa najviše nastupa u nacionalnom dresu.

Kevin Durent Foto: MN Press

Kevin Durent, košarka

Među 12 NBA superzvezda, koje igraju u Tokiju, je i krilo Bruklin Netsa Kevin Durent. Dvostruki olimpijac ne želi prekinuti tradiciju da američka reprezentacija donosi zlato, ali u pripremnom preiodu bilo je poteškoća, što je dovelo do dva poraza u prijateljskim utakmicama u Las Vegasu.

Durent je bio vodeći strelac američke reprezentacije na prošla dva olimpijska turnira. U prvoj utakmici u Tokiju SAD igra protiv Francuske u nedjelju, 25. jula.

Video: Novakov protivnik besan na smeštaj u Olimpijskom selu: Snimio i objavio kako mu izgleda soba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA