≫ 

Čaroban trenutak u Tokiju, srpski sportisti zablistali na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara

Srbiju će u Tokiju predstavljati 86 takmičara, a ovako su se danas, u "okrnjenom" sastavu, predstavili svetu

  • 24
Srbija, Olimpijske igre, Tokio 2020 Foto: Profimedia/AFP

Odbrojavanje se polako završava, kreće ono pravo, počinju Olimpijske igre u Tokiju!

Srpski olimpijski tim je zablistao na ceremoniji otvaranja Letnjih olimpijskih Igara koja je danas održana u Tokiju, pred praznim tribinama stadiona, kojoj su mogli da prisustvuju samo najviši zvaničnici olimpijskih delegacija.

Kao što je i najavljeno, naše sportiste predvodio je tandem barjaktara, vaterpolista Filip Filipović i košarkašica Sonja Vasić, koji su zajedničkim snagama, četvororučke na zastavi, prednjačili ispred tima na velikoj sceni.

U dominantnim plavim odevnim kombinacijama, sa crvenim i belim detaljima, naš tim je delovao jedinstveno, kompaktno, veselo i ponosno, baš kako i priliči ovakvom svečanom trenutku, za ponos navijača u Srbiji.

Valja napomenuti da su svi naši sportisti koji su bili u grupi mahali srpskim zastavicama, čime su efektno upotpunili predstavljanje svetu.

Podsetimo, Srbiju u Tokiju predstavlja 86 takmičara, ipak nisu svi bili prisutni na ceremoniji, nije bilo ni naše najveće zvezde Novaka Đokovića, koji je iz opravdanih razloga bio odsutan. Srpski teniser već sutra ima meč prvog kola, pa se maksimalno posvetio pripremi i fokusu na taj cilj.

Inače, Nole je danas opet bio u elementu, ponovo u dobrom društvu, radan i veseo, uz belgijske gimnastičarke sa kojima je odradio svoj rutinski trening istezanja.

Olimpijske igre su inače počele dva dana ranije, ali za sve ljubitelje sporta, tradicionalno, startuju tek onda kada svi sportisti učesnici prodefiluju na svečanoj ceremoniji otvaranja.

Evo kako su izgledali uparađeni srpski sportisti pred sam izlazak na scenu.

TOK CEREMONIJE

- Sve ekipe predvodi par barjaktara, "miks dubl" sportista što je praksa koja je uvedena od ovih Igara.

- Počeo je izlazak olimpijskih timova. Prva je, kao i uvek, izašla Grčka, zatim selekcija Izbeglica... Potom Island, čiji je broj predstavnika na Letnjim igrama na istorijskom minimumu. Samo četvorica takmičara predstavlja ovu ostrvsku državu.

Otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju, Tokio 2020 Foto: Tanjug/AP

Jedna od upečatljivijih scena sa ceremonije je tačka koju je izvela devojka odevena u široki beli kombinezon, koja je simbolizovala sve one sportiste koji nisu uspeli da se kvalifikuju na Igre usled pandemije kovid virusa.

Takođe, održan je i minut ćutanja za sve izgubljene živote od posledica smrtonosnog virusa.

Olimpijske igre, Japan, Tokio 2020, Zastava, olimpijada Foto: AP/Tanjug

Tokio je inače drugi put domaćin Letnjih olimpijskuh igara, a Japan već četvrti put, posle 1964 (Tokio), Saporoa (1972, zimske) i Nagana (1998, zimske).

Evo još nekih zanimljivih činjenica vezanih za aktuelne Olimpijske igre.

- Ukupan broj zemalja koji su poslali svoje takmičare u Tokio je 206.

- Na Olimpijskim igrama u Tokiju učestvovaće 11.091 takmičara, u 41 sportu i 339 disciplina.

- Monako je država sa najviše učešća na Olimpisjkim igrama (20), a najmanje zlatnih medalja - nijednom.

- Bangladeš je sa 149.772,364 stanovnika (po popisu iz 2011. godine) najnaseljenija država koja nikad nije osvojila medalju na olimpijskim igrama.

- Nauru je sa 11.500 stanovnika najmanja zemlja učesnica Olimpijskih igara. Dosad je na šest Igara iz ove zemlje učestvovalo ukupno 13 takmičara. Nauru čeka na medalju od 1996. godine, kada je i debitovao na igrama.

- Čak 72 države i dalje nemaju nijednu osvojenu olimpijsku medalju, među kojima su Bolivija, Kambodža, Honduras, Nepal, Jemen...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    23. jul 2021 | 14:48

    Rusija ....zemlja koja je podnela ogromne žrtve u drugom svetskom ratu braneći svet od pomahnitalog fašiste ne može da se takmiči pod svojim imenom a oni što su vadili organe nagrađeni.....

  • Sun

    23. jul 2021 | 15:25

    Zar naša Srpska zastava nije CRVENO-PLAVO-BELA?????? Ja koliko vidim njima ide crveno, bela, plava!!!! To je velika greska

  • Crna Gora je Srbija

    23. jul 2021 | 13:15

    Idemooo!!!🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA