Životna priča Novakovog rivala: Batalio tenis, sve uložio u proizvodnju sladoleda, pa bankrotirao...

Ugo Delijen je napravio pauzu od tenisa, kome se vratio nakon što je doživeo finanskijski krah

  • 3
Ugo Delijen Foto: Instagram.com/hugodellien

Bolivijac Ugo Delijen prvi je rival Novaka Đokovića na Olimpijskim igrama. On je trenutno 139. teniser sveta na ATP listi, a njegova životna priča je teška, ali i inspirativna.

Naime, 28-godišnji Delijen je pre pet godina odlučio da odustane od tenisa, jer u svojoj rodnoj Boliviji nije imao pravu podršku za treniranje ovog skupog sporta. Našao je devojku kojoj se posvetio, a odlučio je da sve što je do tada zaradio, oko 15.000 dolara, uloži sa svojim ocem u kompaniju za proizvodnju sladoleda. Međutim, posle tri godine je doživeo krah bez tenisa, a kada je otišao do bankomata, nije imao šta da podigne.

I sam je osećao da bez tenisa ne živi život kakav želi, a finansijski krah ga je potpuno slomio, jer je morao da traži novac od oca.

- Toliko sam bio postiđen u tom trenutku da me je to nateralo da razmislim šta želim da radim - rekao je Delijen, a prenosi ATP sajt.

Delijen se nakon toga preselio se u Meksiko da trenira i živi sa trenerom Eduardom Medikom, koji mu je dozvolio da ostane bez plaćanja kirije. Počeo je da pobeđuje na fjučersima i polako se podiže i na ATP listi, od 743. do 241. pozicije.

Kasnije je pobedom na Rolan Garosu 2019. ispisao je istoriju bolivijskog tenisa, pošto je postao prvi bolivijski teniser koji je ostvario pobedu na Rolan Garosu još od Marija Martineza 1984. godine.

- Shvatio sam da morate da se borite za svoje snove, bez obzira na to kakvi su uslovi, morate da pokušate da date sve što imate da stignete do toga - rekao je tada Delijen.

Njegov san se posebno ispunio učešćem na Olimpijskim igrama i time što će igrati protiv Novaka Đokovića. Iako su mnogi tvrdili da nije imao sreće što je naleteo odmah na Novaka, on ističe da je time ispunio svoj san i kaže da je to njegov najveći dan u životu.

- Neki mi kažu da je loša sreća što igram protiv prvog na svetu u prvoj rundi. Razmišljao sam o tome i imam da kažem nekoliko stvari. Plasirao sam se na Igre u poslednjem trenutku, kada nisam ni mislio da je to moguće i sada se san ostvario. Ako je nedostajalo nešto da ova ludnica bude još veća onda je to što ću igrati protiv broja jedan na svetu, jednog od najboljih u istoriji i za mene čoveka koji će u budućnosti da osvoji najviše u tenisu. Sada ću ostvariti najveći san i opet vas pitam – kakva loša sreća? Za mene je to ostvarenje snova - rekao je Delijen pred meč.

On je opisao i suštinu olimpizma.

- Najlepše od svega je što ću moći da vidim zastavu svoje države i da se takmičim i da delim najlepše momente sa najboljim svetskim sportistima. Ovo što mi se dešava nikada neću zaboraviti! Tenise, hvala što mi pružaš najlepše momente u životu - završio je Delijen.

Video: Novakov protivnik besan na smeštaj u Olimpijskom selu: Snimio i objavio kako mu izgleda soba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dada

    24. jul 2021 | 08:51

    Oni su imućni Bolivijci,a tenis nije bas samo plaćanje kirije treneru.Lepo od njega sto nije zeleo ocu da trazi pare za provod i svakodnevni zivot vec samo za tenis.Mada,nije to bas "samo".Ali neka bude...Objavite komentar.Hvala

  • Toza NS

    24. jul 2021 | 08:09

    Dva cmizdravca igraju, ali Nolinih 10 DM, neprocenjivo .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA