≫ 

Tri sekunde koje su promenile košarku na Olimpijskim igrama: Najkontroverzniji meč u istoriji sporta

Bio je to trenutak kada je nepobediva ekipa skinuta sa trona

  • 2
Rusija - Amerika, SSSR - USA, Olimpijske igre 1972. Foto: Profimedia/Sputnik

Jedan od najkontroverznijih događaja u košarci desio se na Olimpijskim Igrama u Minhenu 1972. godine. 

Bio je to onaj momenat u finalu između SSSR.a i SAD.

Tog 9. septembra desila se istorija. Prvi košarkaški turnir održan je na Olimpijskim igrama 1936. godine u Berlinu. Do finalne utakmice protiv SSSR-a u Minhenu 1972. Amerikanci nisu pretrpeli nijedan poraz na olimpijskim igrama, uz skor 63:0. Bili su nepobedivi.

Amerikanci su se u poslednjem minutu meča potpuno primakli Sovjetima. Kod rezultata 49:48 za SSSR, američki bek Daglas Kolins presekao je protivnički napad i nad njim je napravljen prekršaj.

Kolins je iskoristio oba bacanja – 50:49 za SAD. U trenutku kada je Kolins izbacivao loptu kod drugog bacanja, oglasila se sirena.

Tada počinje drama. Preostale su tri sekunde koje su trajale čitavu večnost …

Sovjeti su krenuli u napad, ali je brazilski sudija Renato Rigeti zaustavio igru, pokazujući da je sovjetski trener Vladimir Kondrašin tražio tajmaut.

Nakon kraćeg odmora, ponovo su Sovjeti ubacivali loptu ispod svog koša. Zapisnički sto je računao da je ostao još samo jedan sekund (sudija Rigeti je zaustavio prethodni napad Sovjeta posle dve sekunde), pa se sirena oglasila i pre nego što je lopta doletela do američkog koša.

Olimpijski šampioni samo 2 minuta

Američki košarkaši potrčali su jedan drugom u zagrljaj, nastala je erupcija oduševljenja u publici koja je listom bila uz njih.

Međutim, meč nije bio završen!. Naime, Kondrašin je tražio tajmaut za vreme prekida utakmice, između dva Kolinsova bacanja, ali loša komunikacija između zapisničkog stola i sudija Rigeta i Bugarina Artenika Arabađiana dovela je do toga da tek nakon što je nastavljena igra, ona bude prekinuta zbog pozvanog tajmauta.

Zapisnički sto je pogrešio što nije vratio vreme na tri sekunde, već je SSSR imao nešto manje od sekunde za novi napad.

Tada na scenu stupa generalni sekretar Međunarodne košarkaške federacije Britanac Vilijam Džons koji dolazi do službenika za zapisničkim stolom i naređuje im da vrate vreme na tri sekunde.

Vilijam Džons Vilijem Džons pokazuje prstima da treba da se vrati vreme na tri sekunde Printskrin: Youtube

Kasnije je Džons priznao da, prema propisima košarkaškog turnira olimpijskih igara, nije imao ovlašćenje da u toku meča utiče na odluke sudija ili zapisničkog stola, ali je ostao u uverenju da je vreme moralo da se vrati na tri sekunde.

Naime, ako se prihvati da je tajmaut tražen na vreme i da nije odmah realizovan zbog neke zabune, ako se uzme u obzir da igrači ne moraju da znaju da je trener tražio tajmaut, pa mogu na svoju ruku da krenu sa loptom – onda je intervencija Džonsa bila na mestu. Dakle, za novi napad Sovjeti su morali da dobiju tri, a ne jednu sekundu.

Američki košarkaši bili su u neverici kada je zvanični spiker objavio da se igraju još tri sekunde, ali nikakvi njihovi protesti nisu urodili plodom.

Lopta je i po treći trebalo da se izvede ispod sovjetskog koša. Pre nego što je uručio loptu Ivanu Edešku, sudija Arabađian je pokazao Amerikancu Tomu Mek Milenu da se odmakne od sovjetskog košarkaša, ali nije obratio pažnju na Edeška, koji je prilikom izbačaja lopte nagazio liniju.

U svakom slučaju, bio je to jedan nestvarno tačan pas preko čitavog terena, kojim je Edeško u američkom reketu pronašao Aleksandra Belova, koji između dva igrača položio loptu u obruč.

- Imalo je to zaista mnogo veći značaj od samog košarkaškog meča - rekao je za RSE učesnik finala Amerikanac Tom Mekmilan, čiji je zadatak na toj utakmici bilo da čuva Edeška, i koji će kasnije postati NBA igrač, kao i američki kongresmen.

- Bilo je to obaranje američke hegemonije u košarci i pokušaj poravnavanja. I za Sovjete je pobeda nad nama bila sve. Nikad nismo izgubili pre toga - naveo je Mekmilen.

Amerikanci su se žalili, nisu hteli da prime srebrne medalje, a 30 godina kasnije, 2002. godine, TV kanal HBO snimio je dokumentarac pod naslovom “03 from gold”, u kojem je ovu utakmicu nazvao “najvećom ikada učinjenom perverzijom nad sportskim fer-plejom” i osudio pritisak na sudije.

Po mišljenju autora ovog filma, generalni sekretar FIBA Vilijam Džons nije imao pravo da se umeša u igru.

Sa druge strane, u Rusiji je 2017. snimljen film “Dveznie verkh” (Uspon) o istom događaju koji je tokom 2018. potukao sve rekorde u gledanosti (12,5 miliona) i ostvario fantastičan prihod od skoro 53 miliona dolara (podatak sa početka oktobra 2018.

Video: Teo nam je priznao zašto je šutirao sa 10 metara: Kako se dogodila ona trojka preko Garbahose!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA