Basketaši na pragu medalje: Evo šta Buluta i ekipu čeka do kraja Olimpijskih igara

Smeši nam se nova medalja u Tokiju...

  • 4

Srpski basketaši su u dosadašnjem delu turnira zabeležili sve četiri pobede na Olimpijskim igrama u Tokiju, te su jedina ekipa kojoj je to pošlo za rukom, ali, naše momke očekuje još pet mečeva do najsjanijeg odličja.

Basket je jedan od sportova koji debituje na ovogodišnjim Olimpijskim igrama, a može se slobodno reći da je Srbija jedan od glavnih favorita za zlatnu medalju, pošto prema zvaničnoj FIBA listi, Srbija se nalazi na prvoj poziciji sa skoro duplo većim brojem bodova u odnosu na prvog rivala - SAD.

Basket rang lista

Printskrin: fiba3x3

Pored ove liste, takođe, još jedna činjenica koja ide Srbima na ruku je ta što u reprezentaciji Srbije koju čini četiri igrača, čak trojica su iz najboljih pet na svetu - Aleksandar Ratkov (2.), Mihailo Vasić (3.), Dušan Bulut (5.)

Basket pojedinačna rang lista

Printskrin: fiba3x3

Sistem takmičenja - Grupna faza, četvrtfinale, polufinale i kako do medalje?

 

Na olimpijskom turniru u basketu se nalazi osam ekipa, a sistem takmičenja se sastoji od dve faze - prvo ide grupna faza koja se sastoji od sedam mečeva, odnosno, svako će igrati sa svakim.

Kao i u košarci, za pobedu ekipa dobija dva boda, dok ukoliko izgubi jedan poen, a ukoliko dve reprezentacije imaju isti broj bodova, bolje će biti rangirana ekipa koja je tokom turnira postigla više poena.

Nakon grupne, sledi eliminaciona faza.

Ekipe koje završe na prvom i drugom mestu nakon svih sedam mečeva, one će se naći u polufinalima, dok će ekipe koje budu rangirane od trećeg do šestog mesta morati svoje mesto u polufinalu da traže kroz meč četvrtfinala, po sistemu A3 - A6, odnosno A4 - A5.

Dve ekipe koje dožive poraz u polufinalu, moći će do bronzane medalje u međusobnom duelu.

Srbija, Olimpijske igre, Tokio 2020

Foto: Tanjug/AP

Satnice takmičenja - Kada ponovo igra Srbija?

 

Srbija je već "odradila" pola posla u grupi, odigrala je četiri meča i odnela je četiri pobede - Kina (22:13), Holandija (16:15), Poljska (15:12), Belgija (21:14).

Naredni mečevi naše reprezentacije su na programu u ponedeljak, 26. jula, prvo će od 05:00 snage odmeriti protiv domaćina - reprezentacije Japana, a onda će u 08:25 po srpskom vremenu, Srbija igrati protiv Letonije.

Poslednji meč grupne faze je na programu dan kasnije, u utorak 27. jula od 11 časova, kada će Srbija igrati protiv Rusije.

Mečevi četvrtfinala su na programu takođe u utorak, 27 jula, dok se polufinala i finala, odnosno meč za treće mesto, igraju dan kasnije - sreda, 28. jul.

Srbija, Olimpijske igre, Tokio 2020

Foto: Tanjug/AP

Video: Bravo Damire, bravo Mikec: Poslednjim hicem ušao u finale, a onda srebro!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rodjeni

    25. jul 2021 | 11:49

    I Stefan Stojacic je bio prosle godine broj 1 a ne znam zasto nije u sastavu ove godine..

  • Doktor

    25. jul 2021 | 11:28

    Četvorica srba su u najboljih 5 na svetu, zaboravili ste da napomenete da je Stefan Kojić rangiran kao 4-ti.

  • Anica Rajcic

    25. jul 2021 | 15:57

    Odlicni su.Odusevili su me.Nisam gledala kad su igrali sa Poljacina.Ove TRI sam gledala .Bice lepo gledati ih na pobednickom postolju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA