Profesor iz Srbije spasio Kolumbijca i doneo mu srebro: Sudija iz Kine mu poništio ispravan rezultat

Kolumbijac je podigao 180 kilograma u poslednjem pokušaju, što je predsednik žirija iz Srbije nakon pregleda verifikovao

  • 0
Luis Moskera Lozano

Foto: Tanjug / AP

Veliku dramu, ali na kraju i zadovoljenu pravdu videli smo u takmičenju podizanja tegova za muškarce do 67 kilograma videli smo na Olimpijskim igrama u Tokiju. Takmičar iz Kolumbije, Luis Havijer Moskera Lozano osvojio je prvu medalju za svoju zemlju u glavnom gradu Japana i to onu srebrnog sjaja, nakon što mu je sudijski žiri priznao rezultat iz poslednjeg dizanja, koji je prvobitno bio poništen.

Glavni sudija iz Kine donekle je favorizovao takmičara iz svoje zemlje, Lijun Čena koji je na kraju i osvojio zlatnu medalju. Njemu je delovalo da podizanje Luisa Lozana na težini od 180 kilograma nije validno, čime bi ga faktički uskratio za bilo kakvo odličje, pošto mu prethodno najbolji rezultat nije bio dovoljan za postolje.

Međutim, kamera se u tom trenutku "preselila" za sto za kojim je sedeo žiri kojim je predsedavao prof. dr Milan Mihajlović. On je odlučio uz konsultacije sa ostalima da na kraju prizna rezultat Kolumbijcu i donese veliko slavlje momku iz Južne Amerike. Kinez Lijun Čen je ipak podigao sedam kilograma više i došao do zlatnog odličja.

 

Čovek kojem Luis Lozano donekle može da "zahvali" na osvojenom odličju je inače profesor na više fakulteta za sport u našoj zemlji. Rođen je 9. januara 1969. godine, a 1992. godine je diplomirao na Fakultetu fizičke kulture u Beogradu, dok je četiri godine kasnije odbranio magistraturu na istom fakultetu. Pet godina kasnije postaje doktor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja na Univerzitetu u Beogradu.

 

Na redovnim izborima federacije za dizanje tegova on je 1. aprila ove godine u Moskvi izabran za generalnog sekretara ove organizacije, pa ne čudi što se baš on našao među delegatima na jednom od najvažnijih nadmetanja u ovom sportu.

Video: Šolja u Tokiju košta 7.500, a koliko će nas koštati poraz od Španaca?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA