≫ 

Srbija kroz veliku dramu do pobede protiv Kanade: Košarkašice "preživele" i krenule ka medalji!

Iako su naše dame u nekoliko navrata imale solidnu zalihu, morale su da se za pobedu izbore kroz penal završnicu

  • 14
Košarkašice Srbije (Košarkaška reprezentacija Srbije)

Foto: Tanjug / AP

Najbolje kada je najpotrebnije! Ponovo su naše devojke odigrale dramatičan duel, koji je ruku na srce mogao da bude rešen i znatno ranije da nije bilo ogromnog broja izgubljenih lopti. Ipak, pobeda je ono što se piše i ono što je najvažnije košarkašice Srbije napravile su prvi veliki korak ka plasmanu u četvrtfinale Olimpijskih igara pobedom protiv Kanade - 72:68.

U poslednjih nekoliko minuta gledali smo pravu dramu. Naše devojke došle su do +7 posle trojke Ane Dabović na oko dva i po minuta do kraja meča, ali su Kanađanke polako, ali sigurno topile prednost sve dok nisu došle do šanse da u poslednjih 15 sekundi trojkom dođu i do dodatnih pet minuta. Naše dame su tada napravile prekršaj nad Šajnom Pelington, što se ispostavilo kao veoma dobra odluka, pošto je ova košarkašica pogodila samo jedno bacanje od dva, a Dabović je na drugoj strani bila sama u kontri i stavila tačku na sva dešavanja.

A nije delovalo da će biti drame. Naše devojke su uspele da se izbore za ubedljivu prednost na startu zahvaljujući čvrstoj odbrani koju su forsirale kroz dobar deo prvog poluvremena. Dešavalo se da Kanađanke po tri-četiri minuta u nizu ne uspevaju da pronađu put do koša, što je omogućilo izabranicama Marine Maljković da "opuste" ruku na drugoj strani terena i dođu do lakih poena. Međutim, kako su stekle tu prednost, tako su je i ispustile.

Jedina veća boljka bile su izgubljene lopte, kojih je zaista bilo mnogo (ukupno 13 samo tokom prvog poluvremena), ali su i Kanađanke bile "pogubljene", pa su i same bile blizu dvocifrene brojke u ovom segmentu posle uvodnih 20 minuta utakmice. Do kraja, naše košarkašice došle su do zaista nestvarnih 28 izgubljenih lopti i zaista je uspeh što su i pored toga upisale pobedu na startu olimpijskog turnira.

Na kraju najefikasnija u timu Srbije bila je Sonja Vasić sa 16 poena, koja je inače bila pod znakom pitanja za nastup zbog problema sa koronom. Pratila je Ivon Anderson sa 12 poena, dok je Aleksandra Crvendakić zajedno sa Tinom Krajišnik postigla po 10 poena. Na drugoj strani, kod Kanađanki se istakla Nira Filds sa 19 poena, kao i Kija Nurs koja je ubacila tri manje.

Utakmica je počela kako se samo moglo poželeti, serijom 5:0 za naše dame. Međutim, radost je bila jako kratkog daha, pošto je Kanada uzvratila nizom od sedam uzastopnih poena i uvela meč u rezultatsku klackalicu, koja je potrajala do pred kraj prve četvrtine, kada su izabranice Marine Maljković konačno uspele da se odlepe na dva poseda prednosti.

Ta razlika je samo nastavila da raste u drugoj deonici, koju su naše dame otvorile sa 11:4 i tako prvi put došle do dvocifrene prednosti. Kanađanke su izgledale zaista loše, mogle su naše dame i da u tim momentima dođu do značajno ozbiljnije zalihe, ali su i same promašivale iz otvorenih pozicija i gubile lopte. Ipak, mogle su da budu i više nego zadovoljne sa +8 na poluvremenu protiv velikog rivala u grupnoj fazi takmičenja.

Međutim, pravo je pitanje šta se desilo sa napadom naše selekcije u narednih deset minuta. Apsolutno ništa nije polazilo za rukom izabranicama Marine Maljković, koje su promašivale čak i iz izglednih pozicija, pa se dvocifrena prednost vrlo brzo pretvorila u zaostatak, koji je anuliran do kraja perioda, pa se u završnih deset minuta ušlo sa nerešenim rezultatom. Drama je bila na apsolutnom vrhuncu.

Poslednja četvrtina bila je jako dramatična. Bolje je uspela da je otvori naša selekcija, koja je povela sa pet poena prednosti, ali su Kanađanke vrlo brzo uspele da uzvrate, pa i da povedu. Međutim, možda i prelomni momenat desio se negde na tri minuta do kraja utakmice kada su trojke vezale Ana Dabović i Aleksandra Crvendakić. To je omogućilo našim devojkama da odu na +6, a potom i +7 kada je Dabović vezala još jednu trojku.

Usledila je već pomenuta završnica kroz koju je Srbija napravila prvi veliki korak ka medalji. Naredni će imati priliku da naprave u četvrtak kada u identično vreme igraju protiv Španije, sa kojom će igrati za prvo mesto u grupi i lakši put ka završnici takmičenja.

STATISTIKA UTAKMICE

 

SRBIJA: Anderson 12, Bruks 9, Butulija, Čađo, Crvendakić 10, Dabović 11, Dugalić, Jovanović, Krajišnik 10, Škorić, Stanković 4, Vasić 16

KANADA: Ačonva, Aleksander, Amijer 2, Ajim 2, Karleton 7, Kouli 12, Edvards, Filds 19, Gočer, Nurs 16, Pelington 2, Rejnkok-Ekunve 8

TOK UTAKMICE

 

4/4

10. minut (72:68) - Tina se iskupila za onaj faul i sada je uhvatila skok i još je faulirana. Gledaćemo bacanja. Jedno je pogodila, jedno nije. Trojka Nire Filds, ne valja... Ali odlična kontra na drugoj strani za Bruks koja lako poentira. Još 44,5 sekundi do kraja utakmice. Tehnička greška za naše devojke, potom pogođeno bacanje za Nurs, a Kanađanke prave faul u napadu. Gube loptu naše devojke, sudije su gledale snimak zaista jako dugo da bi utvrdile da li je ipak posed za Srbiju, ali je on ipak pripao Kanadi. Faul je potom napravila Ivon Anderson i to Šajna Pelington. Jedno pogođeno, jedno ne. Kontra za Dabović i to je kraj. Velika pobeda Srbije!

9. minut (67:63) - Faul u napadu. Opet ćemo grickati nokte u završnici... Još će se gledati da li je to nesportski faul Tine Krajišnik koja je "zamanula" laktom. Snimak su gledale Maj-Kazuko Forsberg i Ejmi Boner i pogađate - nesportska je greška. Dobro je, barem bacanja nije ubacila Kanađanka. Kakve sada korake nisu svirale sutkinje, ali lopta je ipak za naše devojke. Bruks bez trojke. Moglo je ovo sve da reši. Ali ni Kanada ne postiže poene.

8. minut (67:63) - Trojka Ane Dabović! Mnogo, mnogo važni poeni još jednom. Strelica opet "pomaže" Kanadi kod mrtve lopte. Pa kakva sada trojka Kanade, od tablu... Baš ona koja ne treba da uđe. Pogodila je to Nira Filds.

7. minut (64:60) - Nema trojke Kanade, hvata Dabović loptu. Crvendakić postiže još jednu trojku! Tajmaut Kanade! Neverovatno, sada pogodak Kanade uz zvuk sirene posle tajmauta.

6. minut (61:58) - Kija Nurs lako vraća Kanadu u egal i onda kakva trojka! ANA DABOVIĆ! Mnogo, mnogo važan pogodak...

5. minut (58:56) - Ivon Anderson je ponovo dovela naš tim u prednost. Lak posao za Filds na drugoj strani, pa sada imamo na snazi rezultatsku klackalicu. Bruks pogađa trojku!!!

4. minut (53:54) - Istekao je napad Srbije, a Karleton vraća Kanadu u prednost. Biće ovde drame do poslednjeg napada, kako stvari stoje. Jelena Bruks nije ni gledala gde Sonja Vasić baca loptu. Već 25. izgubljena lopta za tim Srbije, zaista previše.

3. minut (53:52) - Izlazi lopta iz obruča za Tinu Krajišnik. A Karleton pogađa težak šut. Još teži je realizovala Sonja Vasić i to pod faulom, pa će imati i dodatno slobodno bacanje. I to je Sonja realizovala, a naše košarkašice igraju presing u odbrani. Rešava ga Nira Filds. Onda umalo nova izgubljena lopta, ali su naše dame uspele da zadrže posed.

2. minut (50:48) - Još jedna odbrana, a onda još jednom izgubljena lopta Srbije. Kanada ne koristi još jedan posed, a onda ponovo izgubljena lopta i pogodak uz faul za Rejnkok-Ekunve. I pogodila je dodatni penal. Opet samo dva razlike.

1. minut (50:45) - Auh, koliko važna trojka za Ivon Anderson! Promašaj Kanade za tri, hvata Ivon tu loptu. Pogađa Bruks posle dobre asistencije Crvendakić, opet smo se odlepili!

3/4

10. minut (45:45) - Već 21. izgubljena lopta našeg tima?! I potom faul, koji Filds kažnjava jednim pogođenim bacanjem od dva. Nema pogotka za Crvendakić, ali je Stanković povučena sa leđa i imaće dva slobodna bacanja. Realizovala je oba i još jednom je nerešeno. Izgubljena lopta Kanade za kraj i ulazimo u poslednju deonicu u potpunom egalu.

9. minut (43:44) - Crvendakić je iz ovog poseda uspela da izbori barem prekršaj kojim je Kanada izašla iz bonusa. Koliko važna trojka Sonje Vasić, ponovo vodimo, pa makar to bilo i sa +1. Taman što su se naše devojke odbranile, izgubile su loptu i usledila je kazna.

8. minut (40:42) - Teška pozicija za Stanković u reketu i to je greška u koracima. Nije gledala i videla da su dve igračice bile same na šutu za tri poena. Pogađa Ajim preko ruke i imamo novo izjednačenje. Nema trojke ni za Crvedankić i Kanada vodi...

7. minut (40:38) - Promašaj Crvendakić, konačno ukradena lopta i poeni za Crvendakić. Povredila se sada Kouli na pola terena pri pokušaju da napravi verovatno i nesportski faul nad našom Ivon Anderson. Vrlo je odigrala neoprezno i dobro je da su obe prošle bez teže povrede.

6. minut (38:38) - Sada ni Kanađanke nisu došle do obruča za 24 sekunde. Jako dugački napadi se igraju, a boli loša realizacija koja je produžena promašenom trojkom Crvendakić. Potom poeni i nerešeno je...

5. minut (38:36) - Loš period Srbije se nastavlja, pošto Ivon Anderson pravi faul koji znači dva bacanja za Pelington. Na svu sreću, samo je jedno realizovano. Još jedan dugačak napad Srbije, mnogo se tu petljalo, a na kraju nema poena. Samo dva u prvih pet minuta igre u trećoj četvrtini.

4. minut (38:35) - Promašaj Tine Krajišnik sa poludistance. Veliki problemi sada za naše devojke, pošto Karleton iz drugog pokušaja dolazi do trojke i vraća ovu utakmicu na "borbu" na jedan posed. Greška u vođenju za Ivon Anderson, već 17. izgubljena lopta za Srbiju, što je zaista previše.

3. minut (38:32) - Nažalost, još jedna izgubljena lopta Crvendakić, potom je Krajišnik pokušala da zaustavi Kanađanku, ali je napravila faul i biće to dva bacanja. Samo jedno je realizovala Bridžit Karlton. Vidno je nezadovoljna kanadska selektorka, koja ceo meč ne skida mrk pogled sa lica. Opet izgubljena lopta Srbije, ovoga puta Sonje Vasić. Evo potom trojke za Kouli i sada je samo +6 za Srbiju.

2. minut (38:28) - Pleše lopta po obruču, ali nema poena za Kanađanke. Sada naša Sonja Vasić pogađa sa poludistance iz jako teške pozicije. Još jednom dugačak napad Kanade i još jednom bez realizacije, nastavlja se sa dobrom odbranom!

1. minut (36:28) - Ejmi Boner odmah na početku svira faul za Dabović. Nema trojke Kanade, ali ima ofanzivnog skoka. Nije im ni to puno pomoglo, pošto je na kraju vreme za napad isteklo. Ne koriste naše dame taj poklon, pa Crvendakić pravi grešku u koracima.

2/4

10. minut (36:28) - Još jednom je na liniji penala Rejnkok-Ekunve i ovoga puta je postigla oba penala, za razliku od prethodnih pokušaja kada je bila polovična. Nove poene za Srbiju, Ivon Anderson će pokušati da pronađe takođe preko slobodnih bacanja. I to čini bez ikakvih problema, realizuje oba. Kanađanke ipak uzvraćaju, potom kradu loptu, ali su požurile, pa je Srbija imala poslednji šut. Tina Krajišnik ipak nije iskoristila mogućnost da postigne trojku, pa imamo +8 na poluvremenu.

9. minut (34:24) - Rejnkok-Ekunve je ponovo šutirala dva bacanja, a pogodila je samo jedno. Pokušaj lepog dodavanja naših devojaka nije prošao, ali ni Kanađanke nisu oduševile na drugoj strani igrališta. Povrh svega je Tina Krajišnik napravila faul u napadu u građenju pozicije. Kakva sada borba pod košem, lopta ostaje na kraju za Kanadu.

8. minut (34:23) - Moraće sada na liniju penala da kroči Šej Koli i ujedno i da pogodi oba slobodna bacanja. I ide trojka! Fantastična akcija za Crvendakić koja je bila tu u uglu sama kao duh. Kanađanke "u bunilu" umalo nisu izgubile još jednu loptu, ali su nekako zadržale posed. Šteta, pošto nakon toga Rejnkok-Ekunve postiže poene pod faulom, ne realizuje penal. Naše dame zato ne staju, Tina postiže još dva poena.

7. minut (29:19) - Sjajno! Tina Krajišnik iz okreta pogađa polu-horog. Lopta izlazi iz koša za Ačonvu, dok Sonja Vasić sa poludistance ne uspeva da dođe do novih poena, a potom ni Crvendakić to ne čini pod košem.

6. minut (27:19) - Jelena Bruks se ovoga puta izvukla sa strane i pogodila za dva poena, da bi Bridžit Karlton na drugoj strani napravila prekršaj u napadu i poklonila još jedan posed našim devojkama. Tajmaut je tražila selektorka Kanade. Šteta, posle minuta odmora izgubljena lopta Srbije posle koje doduše nema poena Kanađanki.

5. minut (25:19) - Nira Filds iz ukradene lopte postiže lake poene i prekida "sušu" Kanade, a potom dolazi do još dva poena sa poludistance nakon što naše devojke nisu realizovale nešto duži posed.

4. minut (25:15) - Šteta, oklevala je sada Stanković, mogla je da šutira i za tri, ali je promašila sa poludistance. Dugačak napad Kanađanki završava se još jednim pogrešnim dodavanjem. Sonja potom protrčava, pogađa u reketu uz faul i to je šansa za +10! Sjajno igraju naše dame, ne može im se apsolutno ništa zameriti. Vasić je pogodila penal i imamo dvocifrenu prednost! Uh, sada izgubljena lopta za naše nakon što su ukrale jednu na drugoj strani.

3. minut (22:15) - Blokada pod košem Kanade, naše devojke nastavljaju sa dobrom odbranom. Potom i laki poeni za Stanković, koji provociraju klupu Kanade da zatraži prvi tajmaut na utakmici. Nije im pomogao ni minut odmora - nova izgubljena lopta pod pritiskom naše odbrane.

2. minut (20:15) - Kanada stvarno ne može da se sastavi u napadu, ali im naše devojke sada poklanjaju loptu i Kija Nurs je iz kontre uspela da izbori dva slobodna bacanja. Oba puta bila je precizna. Šteta, Stanković je sada promašila sa poludistance, a Sonja Vasić je u borbi za loptu napravila prekršaj.

1. minut (20:13) - Početni šut Ivon Anderson u ovoj deonici je izblokiran, a sudije kažu da je tu postojao i kontakt sa rukom, pa će imati slobodna bacanja. Ovoga puta, pogodila je oba naša dama. Odmah i ukradena lopta za Srbiju, što rezultuje sa nova dva poena za Anderson! Promašena trojka Kanade, a ni naša reprezentacija nije postigla poene iz sledećeg napada.

1/4

10. minut (16:13) - Ivon Anderson je izborila dva slobodna bacanja. Naša dama pogodila je jedan od dva penala. Bez trojke za Kanadu još jednom, očigledno je da će takav stil igre forsirati naše rivalke. Ali onda još jedno loše dodavanje i izgubljena lopta. Za preostale 4,4 sekunde Kanada nije mogla ni da šutne ka košu. Vođstvo naših devojaka posle deset minuta.

9. minut (15:13) - Još jedan promašaj Kanade za tri poena. I konačno poeni za Crvendakić! Prvi put od prvog minuta neko ima više od poseda prednosti. Na liniji za bacanja je na drugoj strani već Šej Kouli, a Jovanović potom promašuje šut za tri poena. Na svu sreću ni Kanađake se nisu proslavile sa distance u ovom napadu.

8. minut (13:11) - Nova izgubljena lopta za Srbiju, sada je pod košem mnogo petljala Jelena Bruks, kojoj je lopta pobegla u aut. Na svu sreću, nastavlja se "suša" Kanađanki, pošto Leandro Leskano kaže da je jedna od rivalki napravila prekršaj u napadu. Kratko šutira i Ivon Anderson.

7. minut (13:11) - Bravo, Sonja! Trojka i to jako važna za naše devojke. Kanađanke su baš pale u napadu u poslednjih nekoliko minuta, ali ne kažnjava to Tina Krajišnik koja je bila pod dobrim kontaktom, ali nije izborila faul.

6. minut (10:11) - Još jedan dugačak posed Srpkinja završava se promašajem Vasić sa poludistance. Kanađanke dva puta kratke na šutu za tri poena .

5. minut (10:11) - Nema trojke za Jelenu Bruks, ali nema pogotka ni za Niru Filds. Potom Sonja Vasić pogrešno dodaje loptu i izbacuje je u aut. Malo su sada brzale naše devojke, kojima je to treća izgubljena lopta.

4. minut (10:11) - Tina Krajišnik je na liniji penala i pogodila je jedno od dva slobodna bacanja. Kanađanke preko Karleton na kratko vraćaju prednost, ali tu je Tina Krajišnik da vrati sve na našu vodenicu. Krade loptu Tina, još je i faulirana, ali daleko smo od bonusa u ovoj fazi četvrtine. Još jedna ukradena lopta, ovoga puta za Filds koja dolazi do poena.

3. minut (7:7) - Dabović se sada izborila za mrtvu loptu, ali velika je šteta što strelica pokazuje na stranu Kanade, koja ipak ne dolazi do još jedne trojke. Lepi i elegantni poeni za našu Sonju Vasić u nastavku, da bi potom Kouli bacila loptu ka svojoj klupi.

2. minut (5:7) - Nažalost, Kanada iz ovog napada dolazi do trojke. Kouli je pogodila. Naše devojke su se spetljale, dok je Kouli vrlo brzo uvela utakmicu u egal. Naše devojke sada igraju još jedan dugačak napad, gube loptu, a Kanađanke iz kontre upisuju prvo vođstvo na ovoj utakmici.

1. minut (5:0) - Odličan početak naših devojaka! Dabović je pogodila pod faulom, što znači da će imati dodatno slobodno bacanje. I njega je realizovala. Kanađanke svoj prvi napad nisu iskoristile, a naše devojke su uhvatile loptu. A Tina Krajišnik uz veliku borbu postiže nova dva poena za Srbiju. Potom i prvi faul naših devojaka, konkretno Crvendakić.

STARTNE POSTAVE

 

SRBIJA: Vasić, Bruks, Crvendakić, Dabović, Krajišnik

KANADA: Nurs, Karleton, Rejnkok-Ekunve, Ačonva, Kouli

PRE MEČA

 

Nema sumnje da će izabranice Marine Maljković biti spremne da se revanširaju Kanađankama, a pobeda bi ih umnogome približila plasmanu u četvrtfinale. Podsetimo, pored Kanade i Srbije, u grupi se nalaze Španija i Južna Koreja, koje su svoj duel već odigrale, a Crvena Furija je odnela tesnu pobedu (73:69).

Poznato je da je srpska selekcija imala problem pred početak olimpijskog turnira, pošto je koronom bila zaražena naša najbolja košarkašica i MVP Evropskog prvenstva, Sonja Vasić. Ona se u međuvremenu oporavila, ali je i sama istakla da će joj biti potrebno određeno vreme da uđe u takmičarski ritam.

Utakmicu će suditi dobro poznato lice - Ejmi Boner iz SAD, koja je donela onu jako čudnu odluku u četvrtfinalnom duelu protiv Španije na samom kraju meča, koja je omogućila Špankinjama da dođu do pobede, ali koje na veliku sreću nisu "iskoristile" taj poklon. Uz Amerikanku, sudijsku trojku će kompletirati Leandro Leskano iz Argentine, kao i Maj-Kazuko Forsberg iz Danske, koja je sudila polufinale i finale Evropskog prvenstva.

Video: Šolja u Tokiju košta 7.500, a koliko će nas koštati poraz od Španaca?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bole

    26. jul 2021 | 12:26

    Ljudi moji Kanadjanke su igrale fantasticnu a na trenutke i freneticnu odbranu, Kondiciono su speremnije .I ako nas nije bas sluzio sut djefojke su sve nadoknadile velikom borbenoscu.Svaka im cast bilo je divno gledati.Primer za mnoge ,samo napred

  • Marko I

    26. jul 2021 | 12:23

    Bravo devojke👏👏👏

  • M

    26. jul 2021 | 12:16

    Bravo bre! ❤❤

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA