≫ 

Ko je žena iz senke koja stoji iza sve tri srpske medalje u Tokiju?

Marija Pavlović zaslužna je za osvajanje tri olimpijske medalje iz Tokija i dve iz Rija

  • 12
Marija Pavlović sportski psiholog Foto: MN Press

Srbija je do sada na Olimpijskim igrama osvojila tri medalje i to sve tri različite. Zlato je pripalo Milici Mandić u tekvondou, srebro Damiru Mikecu u streljaštvu, a bronza Tijani Bogdanović u tekvonodu ponovo.

Godinu dana odlaganja Igara naši sportisti su dobro iskoritstili i pokazali da su među najboljima na svetu. Međutim, ono što malo ko zna je da je jedna žena zajednični imenitelj uspeha ovo troje sportista.

Reč je o Mariji Pavlović ( devojačko Srećkov) koja je sportski psiholog i koja već 14 godina radi sa tekvondistima u klubu Galeb odakle su Milica Mandić i Tijana Bogdanović, a u poslednje vreme radila je i sa Damirom Mikecom, Andreom Arsović i ostalima.

Nije tajna da je psihologija sporta sve više zastupljena u uspesima najelitnijih sportista i da bez mentalne pripreme je teško doći do vrhunskih uspeha.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Dragan Jovic (@dragan_jovic_tkd)

Neko to može sam da izvede da se pripremi, a neko potraži pomoć stručnjaka, u ovom slulčaju Marije Pavlović.

Mikec je nastupao na Igrama u Pekingu, Londonu, Riju i bio je blizu medalje, a sada iz četvrtog pokušaja je uspeo da se domogne tog odličja koje mu nedostaje. On sam je otkrio koliki je značaj imala Marija Pavlović za njegov uspeh.

- Uključio sam i rad sa psihologom. Nju bi posebno trebalo istaći, jer je Marija Pavlović radila i sa Milicom, Tijanom, Andreom Arsović... Ovo je njena peta olimpijska medalja! Mnogo nam pomaže. Svaki pojedinačni sport, naravno i ekipni, zavisi od psihologije, ali ovde više dolazi do izražaja.

- Nemaš trenera da pomogne. Dalje si sam, u streljaštvu je tako. Sam si na liniji. Kad dođu teški trenuci, ne možeš ni da se izdereš, da se iskačeš, a moraš da se smiriš. Pri tom, vreme tečeOnda su tu vežbe disanja, smirivanja pulsa, ali to pomaže ako ima treme - ispričao je Mikec

Rekli smo da je Dr Marija od 2007. godine član TK Galeb. Pored redovnog tekvondo i kondicionog treninga, rad sa Marijom je sportistima omogućio da dođu do nekih od najvećih odličja na svetskom nivou, pre svega sa Milicom Mandić i Tijanom Bogdanović.

Marija Pavlović je svojevremeno kad su Igre odložene, pričala o svojoj ulozi u radu sa sportistima.

- Rad psihologa u sportu se uvek prilagođava ciklusima, odnosno periodima koji se smenjuju (pripremni, takmičarski). Metode i način rada ostaju isti, a teme se definišu u odnosu na individualne potrebe i zahteve sportskog konteksta.  Bez obzira da godine, dostizanje elitnih nivoa i ne samo dostizanje, već i kontinuitet visoke performanse i rezultata, upućuje na stabilnost unutrašnjih oslonaca ličnosti.

- Motivi elitnih sportista nisu "plitki", ne podrazumevaju isključivo usmerenost na postignuće, baza njihovih motiva je u karakteru, moralnim vrednostima (čast, disciplinovan pristupu, saradnja, deljenje - potreba da daju), identitetu - govorila je ona.

Video: Nikad dužih 10 sekundi Milicinog finala, sa Saletom u studiju!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko lopušina

    27. jul 2021 | 18:26

    Bravo za sportiste i njihove trenere. Sjajni ljudi, koje naša država ne ceni dovoljno. MILICA kraljica sa Olimpa, dvostruki šampion sveta za osvojeno zlato i ugled Srbije dobija kao nagradu 70.000 evra od države. KRISTIJAN grubijan, bivši robijaš, zadrugar poganog jezika za osvojeno prvo mesto u mlaćenju prazne slame na nacionalnoj televiziji dobija od paradržavne tv nagradu od 350.000 evra. To su danas vrednosti u Srbiji - delinkvent je ispred sportiste - veći je pet puta. On viri iz svake komjuterske aplikacije i svakog medija, a ona tu i tamo. Živela ovakva Srbija do propasti!

  • Da da

    27. jul 2021 | 18:30

    Ljudi ovo je dugogodišnji rad, odricanje, krv, znoj... Odeš na OI i uzmeš medalju, neće da može

  • SRBIN

    27. jul 2021 | 18:31

    E a odakle su ove nindze i brus le kad ove nase izlupase sve,sad ga udri brus li,zivela SRBIJA I stvarno odavde do tokija ce da bude

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA