≫ 

Oborio Čavićev rekord, pa šokirao Srbiju: Ne znam da li ću više da plivam, nemam finansijsku podršku

Andrej Barna (23) bio je najsvetlija tačka srpske plivačke reprezentacije u Tokiju

  • 98
Andrej Barna, plivanje Printskrin: Youtube / Rtvyueco Subotica

Srbija je bila oduševljena nastupom Andreja Barne na Olimpijskim igrama u Tokiju, gde je 23-godišnji plivač oborio nacionalni rekord Milorada Čavića u trci na 100 metara slobodnim stilom. Mnogi su pomislili da imamo plivača za budućnost, ali Barna je izjavom posle sjajnih nastupa šokirao ljubitelje sporta u našoj zemlji.

- Iskreno ja još ne znam da li ću i dalje da plivam. Živim u Americi, na Univerzitetu Lujvil u Kentakiju sam na postdiplomiskim studijama. Tamo mi je i trener Kris Lindauer, koji ima ogromne zasluge za ovaj rezultat. Moji planovi su vezani za ostanak u Americi, troškovi su ogromni i planiram da se zaposlim. Iz Srbije nemam finansijsku podršku, jer nisam u sistemu finansiranja. Videćemo još kako će stvari odvijati. Znam da mogu još mnogo da pružim, ali trenutno je apsolutno sve neizvesno što se tiče nastavka karijere“, rekao je 23- godišnji Barna - za Sport klub.

Podsetimo, ovaj Subotičanin je trkom od 47,94 osvojio deveto mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju, a finale mu je izmaklo za 12 stotinki. Sada je ovim rezultatom vlasnik nacionalnog rekorda, koji je 13 godina bio u vlasništvu legendarnog Milorada Čavića, koji je ovu deonicu isplivao 48,15.

Barna će u Tokiju plivati i u disciplini na 50 metara, ali tu nema velika očekivanja.

- Tu ništa ne očekujem. Ranije je to bila moja disciplina, sada sam se potpuno prebacio na stotku. Dobio sam poziv, plivaću, ali kao što rekoh nije realno da uradim nešto veliko - ističe Barna.

Pred Plivačkim savezom Srbije je veliko pitanje, jer treba da razjasne kako je moguće da najveća plivačka nada Srbije nije u sistemu finansiranja. Podsetimo, prethodno je Plivački savez kritikovao i Milorad Čavić, koji ih je i tužio, jer kako tvrdi, zbog njihove administrativne greške ne dobija nacionalno priznanje za osvajanje medalje iz Pekinga, koje ga po zakonu sleduje.

Video: Nole zbog Milice urlao više nego zbog Vimbldona: Kralj tenisa slavi pobedu carice tekvonda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Geras

    28. jul 2021 | 13:49

    Tužno a istinito.... Setite se samo Sildjija koji mora da čeka da deca završe školicu plivanja... Pa onda rekreativce da bi vežbao... U hladnoj vodi... I o čemu mi pričamo... Uvek sam govorio ovo sto mi osvaja o je isključivo talenat i Srpski inat. Ali bukvalno.... Sramota za sportski savez... Pravimo fudbalerima stadion za šta... Evo sin mi igra fudbal... Mislite da ima neku budućnost tu... Pa ne... Doći će do omladinaca a onda će na red doći tatini sinovi i tu se ssve završava.... Mi ne cenimo vrhunske sportiste... Evo ovaj momak.... Drago mi je sto je otvoreno sve rekao...

  • Perjanik

    28. jul 2021 | 13:43

    Немој да правиш грешку какву је Чавић направио. Одрастао у Америци, одабрао Србију, постигао историјске резултате. Онда због мајице дискредитован од стране међународног пливачког комитета, остао без подршке како пливачког савеза Србије, тако и министарства спорта. Зато, Америка, узми паре, осигурају себи сигурну будућност.

  • Manjača

    28. jul 2021 | 13:33

    Begaj sine odavde , nema leba ! Nisi ti sokirao Srbiju ,znamo mi sve to ! Sad cekamo ministra Udovicica i predsednika Vučica da reaguju u svome duhu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA