Pobedio rak, razmišlja o kraju karijere sa 23: Životna priča srpskog plivača koji je oduševio na OI

Život ponekad stvarno piše romane, a takav je i slučaj kod Andreja Barne

  • 10
Andrej Barna

Foto: Profimedia/Alamy

Plivački tim Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju nije imao baš zapažene uspehe, jedini plivač koji je bio svetla tačka je mladi Andrej Barna, koji dolazi iz Subotice. Međutim, čak je i on rekao da razmišlja o povlačenju zbog manjka finansija, ali malo ko zna da je ovaj plivač tokom karijere već dobio onu najbitniju pobedu - protiv raka 2019. godine.

Malo je nedostajalo Andreju Barni da se nađu među osam najboljih, samo 12 stotinki mu je nedostajalo da se oproba i u velikom finalu, a novu priliku će imati za dva dana kada će plivati istim stilom (slobodnim) u trci na 50 metara.

Međutim, bez obzira na njegove rezultate, Andrej Barna je imao teških zdravstvenih problema pošto mu je otkriven rak bubrega tokom 2019. godine.

Hitno je opersan, a na svu sreću njegovo stanje nije zahtevalo hemioterapiju.

- Nisam znao da li ću moći da plivam ponovo, bilo je mnogo stvari koje sam morao sam da otkrijem. Hvala Bogu, sve je prošlo sjajno. Uspeo sam da ustanem na noge i da se vratim u bazen već nakon mesec ili dva - rekao je mladi srpski plivač svojevremeno i istakao da je zahvalan bogu.

- To je razlog zašto smatram da 2020. godina nije bila najbolja za mene, ali zato sam zahvalan Bogu zbog novih godinu dana koje mi je podario za treniranje kako bih se vratio tamo gde sam bio pre operacije, te na taj način da se plasiram na OI - izjavio je Andrej Barna 29. juna ove godine za "Kurijer džurnal".

Andrej Barna je tokom prošle godine dobio i nagradu za "Povratak godine" (Comeback of the year), pošto je uspeo nakon borbe s rakom da se domogne CSCAA All-American tima (Najbolji koledž plivači, nešto poput NCAA u košarci).

Njegov koledž tim, Luizvil, takođe ga je tokom 2020. godine nagradio sa posebnom titulom koja je na sebi imala samo naziv "Istrajnost" (Perservance reward).

- Od početka sezone, Andrej se bori da se vrati svom timu. Pobedio je kancer, veliku operaciju i proveo je više od šest nedelja bez fizičke aktivnosti tokom semestra, a potom se vratio da se takmiči sa svojim drugovima. Tokom januara je uspeo da kvalifikuje i za NCAA šampionat i odigrao je veliku ulogu kako bi se naš tim plasirao na prvenstvo Atlantske konferencije (ACC) - napisao je Luizvilov tim u svojoj objavi na Fejsbuku tokom 2020. godine.

Barna važi za najveću plivačku nadu Srbije, u Tokiju je imao najbolji nastup i malo mu je falilo za finale, pošto je bio prvi ispod crte. Ostaje mu još nastup na 50 metara slobodno, ali i sam priznaje da tu nema prevelikih šansi.

Ipak, ono što je najviše šokiralo Srbiju jeste njegova izjava da razmišlja da li će više ubuduće da pliva. Razlog je nedostatak novca, i to što ne dobija pomoć države Srbije, što je pitanje za Plivački savez Srbije.

- Iskreno ja još ne znam da li ću i dalje da plivam. Živim u Americi, na Univerzitetu Lujvil u Kentakiju sam na postdiplomiskim studijama. Tamo mi je i trener Kris Lindauer, koji ima ogromne zasluge za ovaj rezultat. Moji planovi su vezani za ostanak u Americi, troškovi su ogromni i planiram da se zaposlim. Iz Srbije nemam finansijsku podršku, jer nisam u sistemu finansiranja. Videćemo još kako će stvari odvijati. Znam da mogu još mnogo da pružim, ali trenutno je apsolutno sve neizvesno što se tiče nastavka karijere - rekao je 23-godišnji Barna za Sport klub.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gff

    28. jul 2021 | 16:36

    Vaterpolisti i plivaci najcesce donose medalje sa raznih takmicenja, a imaju ocajne uslove,dok drzava ulaze u fudbal koji idalje najvise.

  • Nenad 9991

    28. jul 2021 | 16:40

    Momčino živ bio!

  • Marija

    28. jul 2021 | 16:50

    Andrej, živeo ti nama 100 godina. Zdravlje je važno, plivanje može da bude i rekreacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA