Australijanka ispisala istoriju: Žetvu medalja završila zlatom, došla do sedmog odličja u Tokiju

Kakav uspeh za Emu Mekion

  • 0
Ema Mekion

Foto: Tanjug / AP

Noćas smo u bazenima plivačkog centra u Tokiju gledali istoriju. Australijanka, Ema Mekion osvojila je ukupno sedmu medalju na ovim Olimpijskim igrama u štafeti 4x100 metara meštovito, čime je zvanično postala “nedodirljiva“. Da sve bude slađe, to je bilo zlato.

Ona je na ovim Olimpijskim igrama osvojila zlatne medalje na trci 50 metara slobodnim stilom, 100 metara slobodnim stilom, 4x100 metara slobodnim stilom i na 4x100 metara, dok je bronze pokupila na 100 metara leptir stilom, 4x200 metara slobodnim stilom i 4x100 metara mešovitim stilom.

Tako je postala tek druga žena u istoriji koja je osvojila sedam medalja na Olimpijskim igrama. Prethodno je to jedino pošlo za rukom sovjetskoj gimnastičarki, Mariji Gorohovskajoj, koja je istu stvar učinila davne 1952. godine.

Uspela je Ema Mekion da obori i neke rekorde u Tokiju. Krenulo je sve na 50 metara slobodno, kada je redom rušila olimpijski rekord u kvalifikacijama, polufinalu i finalu. Olimpijski rekord oborila je i sa svojim saborkinjama jutros na trci 4x100 metara meštovitim stilom.

Najokićeniji sportista na jednim Olimpijskim igrama ipak ostaje Majkl Felps, koji je na onim igrama u Pekingu 2008. godine došao do ukupno osam zlatnih medalja, što je podvig koji će teško ko moći da ponovi.

Video: Kakav skok! Kraljica Ivana u finalu Olimpijskih igara, Srbija čeka novu medalju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA