Luka Dončić i Nikola Jokić zajedno u timu? Nisu sebični, ali lopta je i dalje "jedna"!

"Obojica su nesebični, ali svi oko njih dolaze do izražaja kada oni imaju loptu" - rekao je Lazarušić, tokom razgovora posvećenog svemu što Dončić radi ovog leta na Igrama u Tokiju.

  • 2

Košarkaška reprezentacija Slovenije i dalje "čeka" da izgubi zvaničnu utakmicu sa Lukom Dončićem u postavi.

U seriji započetoj na Eurobasketu 2017, kada su nas predvođeni Igorom Kokoškovom savladali u finalu i osvojili prvu zlatnu medalju u istoriji, "zmajčeki" su u oslabljenom sastavu "dosprintali" pravo do polufinala Olimpijskih igara u Tokiju!

Do kraja utakmice sa Francuskom, vredne olimpijske medalje, Dončić će imati skor 17-0 u dresu reprezentacije.

- To je neverovatno - rekao je kolega sportski novinar iz Splita, Toni Lazarušić, koji dugo i pedantno prati ne samo karijeru Luke Dončića, već i ostalih igrača sa ovih prostora.

- Ostao je bez Gorana Dragića, koji je bio lider, samo se iz Sjedinjenih Država pojavio na pripremama reprezentacije, praktično pravo iz plej-ofa... Nije prošlo ni dve nedelje do utakmice sa Hrvatskom. Taj skor pokazuje kakav je lider i kompetentan košarkaš. Moćan je. Nema boljeg izraza od moćan... - dodao je mladi profesor istorije i filozofije, koji u slobodno vreme "časti" pratioce na Twitteru analizama igre NBA, ali i nacionalnih timova.

- Koliko može pomoći ekipi, koliko može sam dobiti utakmicu, koliko se može šaltati iz uloge u ulogu, pokazuje da može biti koristan u mnogo situacija. Čak i kada nije prvi igrač, kad nije prva opcija kao protiv Španije, i dalje osećaš da dominira.

- Slovenija je s njim na parketu bila bolja 12 poena od Španije- apostrofirao je Lazarušić duel za prvo mesto u grupi, u kom je selektor "furije" igrao agresivno na Dončiću i sveo ga na 12 poena, 14 skokova i devet asistencija, ali svejedno primio 90+ poena od ekipe Slovenije, koja je igrala kao u transu.

Olimpijske igre, Japan, Tokio 2020, Luka Dončić, košarkaška reprezentacija Slovenije

Foto: Tanjug/AP

Svestan kakvo blago ima, vlasnik Dalas Meveriksa, Mark Kjuban, već je najavio "maks" ugovor za 22-godišnjeg Slovenca, prema kom će mu pripasti više od 200 miliona dolara, tako da bi samo potencijalni mega trejd mogao da ga u budućnosti spoji sa Nikolom Jokićem. Bilo u Teksasu, bilo u Koloradu.

Međutim, to nas nije sprečilo da zamislimo dvojicu najdominantijih igrača sa ex-Yu prostora na istoj strani terena...

- To je pitanje famozne "jedne" lopte - rekao je Lazarušić, koji se složio da je taj scenario teško dostižan, ali i ne i nemoguć.

- Obojica su nesebični, ali svi oko njih dolaze do izražaja kada oni imaju loptu. Kada su oni ti koji kreiraju, razigravaju, finiširaju, postižu poene... Nisu ni idealan odbrambeni par, ali da bi to bilo zabavno i da bi te utakmice se isplatilo gledati, definitivno bi - naglasio je, ipak, da se radi o ključnim igračima u postavama Meveriksa i Nagetsa, oko kojih je izgrađena kompletna ofanzivna strategija dve franšize.

Luka Dončić

Foto: Tanjug/AP

- Moglo bi to u teoriji funkcionisati, i ta "jedna" lopta nije toliki problem. Netsi su nam pokazali da to može funkcionisati ako se igrači malo podrede ekipi i ako treneri pomognu, pa da ne igraju preduge "smene" zajedno na parketu, već da ih malo razdvoje... Ako bi 48 minuta NBA utakmice imao jednog od njih na parketu, to bi bila strašna ekipa. A, onda u završnicama utakmica imaš obojicu, mogao bi da 'vrtiš' napad kako želiš, plus dobar balas između unutrašnjih i spoljnih opcija. Nadam se da ćemo to gledati jednog dana, zašto ne? - slegao je ramenima.

Vidi li i Dončića kao najkorisnijeg igrača lige, nakon što su prethodne tri prestižne nagrade pokupili evropski igrači, Janis Adetokunbo i Nikola Jokić.

- Sigurno će uzeti, ne jednu, već par MVP titula - rekao je Toni Lazarušić bez mnogo razmišljanja.

- Videli smo šta je argentinski selektor rekao, to stvarno nije daleko od istine, da je Luka najbolji igrač na svetu... To više nikoga ne čudi, čudi samo što je tako mlad, a tako zreo i što se ponaša kao veteran koji ima 30 i nešto godina - dodao je.

Slovenija će prvo učešće na Olimpijskim igrama u istoriji nastaviti u četvrtak u 6:15 po našem vremenu.

rezultati Slovenije ovog leta

Hrvatska 97:88 (prijateljska)

/Dončić 10 p, 7 sk, 17 as/

Angola 118:68 (kvalifikacije)

/Dončič 13 p, 6 sk, 9 as/

Poljska 112:77 (kvalifikacije)

/Dončić 18 p, 6 sk, 10 as/

Venecuela 98:70 (kvalifikacije)

/Dončić 23 p, 9 sk, 13 as/

Litvanija 96:85 (kvalifikacije)

/Dončić 31 p, 11 sk, 13 as/

Argentina 118:100 (grupna faza)

/Dončić 48 p, 11 sk, 5 as/

Japan 116:81 (grupna faza)

/Dončić 25 p, 7 sk, 7 as/

Španija 96:87 (grupna faza)

/Dončić 12 p, 14 sk, 9 sk/

Nemačka 94:70 (četvrtfinale)

/Dončić 20 p, 8 sk, 11 as/

(N. Janković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    3. avgust 2021 | 23:31

    Ко је тај Никола? Јел то беше неки џокеј?

  • Maja

    4. avgust 2021 | 01:51

    Zasto pominjete Jokica u temi OI pa ni kvalifikacioni turnir nije hteo da odigra... Jokic je trudan! Ubacite ga u odgovarajucu temu (sport, kosarka, trudnoca)! Doncicu svaka cast!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA