≫ 

Marinine lavice imaju neverovatno srce: Posle velikog preokreta savladale Kinu za polufinale OI!

Kakvav preokret naših devojaka

  • 25
Srbija, Olimpijske igre, Tokio 2020, košarkašice Srbije

Foto: Tanjug/AP

One su naše lavice, one su naše kraljice! Kada je sve delovalo izgubljeno, izdigle su se i pokazale da ih nikada ne treba otpisati! Košarkašice Srbije obezbedile su plasman u polufinale Olimpijskih igara posle nestvarnog preokreta u poslednjoj deonici protiv reprezentacije Kine. Imale su devet poena zaostatka pred poslednjih deset minuta, a onda je usledila furija u režiji naših devojaka za pobedu - 77:70!

Poslednju četvrtinu naše devojke otvorile su serijom 11:0, kojom su stekle i prednost nakon što su samo minutima ranije bile u ponoru koji je glasio da imaju devet poena zaostatka. Ipak, sjajna odbrana, trojka Ane Dabović “sa Autokomande“ i nekoliko odličnih kontri dalo je prostora za vazduh našim devojkama.

Ušlo se u tako dramatičnu završnicu, koju su naše devojke odigrale najbolje moguće. Strpljivo, staloženo, nisu dale Kineskinjama da se približe i postignu poene kada je bilo najpotrebnije. U penal završnici, dileme nije bilo.

Nismo gledali preterano “lepu“ utakmicu, s obzirom na to da su i Kineskinje i naše devojke forsirale jako srčanu, agresivnu odbranu iz koje nisu ni mogli da proisteknu neki kvalitetni potezi u napadu. Takva igra omogućila je da rivalke naprave veliki broj izgubljenih lopti i prava je šteta što naše devojke nisu to eksploatisale na još bolji način.

Bio je ovo susret u kojem nijedna ekipa nije mogla da računa na nešto veću prednost i uglavnom se ona kretala u rasponu od jednog do dva poseda. Srbija je uglavnom bila ta koja je diktirala tempo kroz dobar deo meča. To nije činila samo u trećoj deonici.

Najefikasnija na kraju meča bila je kapiten Jelena Bruks sa 18 poena, samo dva manje dodala je Sonja Vasić, dok je dvocifrena još bila Ana Dabović sa 13 poena. U timu Kine, najbolja je bila Šao Ting sa 17 poena, dok je Han Ksu postigla 15 poena uz još 12 poena za Li Jueru.

Već prva četvrtina dala nam je nagoveštaj šta ćemo gledati u ovom četvrtfinalu. Igralo se bukvalno koš za koš uz veliki broj promašaja i izgubljenih lopti, što je bila posledica nervoze u igri obe selekcije. Kina je forsirala šut za tri, od kojeg nije mogla da živi, pa su naše devojke do kraja kvartala stekle jedan posed prednosti posle vezanih poena Dragane Stanković.

U drugoj deonici je glavnu reč preuzela Jelena Bruks, koja je ubacila sedam uzastopnih poena posle kojih je naša selekcija imala maksimalnih +7. Međutim, problem je što je Kina stalno tada imala odgovor u vidu trojki, koje su baš tada rešile da ih služe i do poluvremena su se vratile na onih prvobitnih minus dva sa kraja prve četvrtine.

Potpuni preokret viđen je, na našu veliku žalost, u trećoj četvrtini. Kineskinje su tada preuzele inicijativu, zategle su odbranu i prednost je na samom kraju počela da raste iz minuta u minut. Imale su šansu sa linije za slobodna bacanja rivalke da dođu i do dvocifrene prednosti, ali tu šansu nisu iskoristile, barem ne u tom momentu.

Srbija - Kina

Foto: Tanjug / AP

Kada se to već nije desilo, jeste se dogodila serija naših devojaka od 11:0 na početku poslednje deonice. Igrale su kao u transu Marinine lavice i potpuno su preokrenule ovaj tok meča. Samim tim, ušlo se u potpuni egal pred završnicu i samo oni sa čvrstim živcima mogli su da isprate kraj utakmice u miru.

Usledila je već pomenuta završnica sa početka teksta, pa naše košarkašice sada u polufinalu čekaju pobednika meča između SAD i Australije. Ko god da dođe, nema sumnje da će izabranice Marine Maljković ići na pobedu!

STATISTIKA UTAKMICE

 

KINA: Jang, Jua. Li 4, Vang 3, Vu, Šao 17, Žang, M. Li 6, Pan 4, Huang, Sun 9, Jue. Li 12, Han 15

SRBIJA: Vasić 16, Čađo, Jovanović 6, Bruks 18, Butulija, Crvendakić 3, Anderson 6, Stanković 8, Dabović 13, Škorić 3, Dugalić, Krajišnik 4

UŽIVO

 

4. ČETVRTINA

10. minut (77:70) - BRAVOOOOOOOO!!! SRBIJA JE U POLUFINALU OLIMPIJSKIH IGARA!!!

9. minut (74:70) - Pogađa Sonja Vasić bacanja, a onda i novi poeni za Srbiju! Nema trojke Kine, još minut do kraja. Velika je ovo prednost!

8. minut (70:70) - I dalje imamo minimalnu prednost. Kineskinje pritiskaju, na nama je da izdržimo... Sada će imati dva bacanja rivalke. Jedno je pogodila, jedno nije. Potom smo razmenili poene i nerešeno je.

6. minut (66:63) - Daju Kineskinje trojku, ali vreme je da im vratimo kako su one nama u prvom poluvremenu - TROJKOM! Sonja Vasić!

5. minut (61:60) - Auh, kakva će se ovde borba voditi do samog kraja utakmice... Drama je na vrhuncu! I dalje je na snazi egal meč.

3. minut (60:58) - AJMOOOO! KAKVA SERIJA ANE DABOVIĆ! Trojka iz nemoguće pozicije, pa poeni iz kontre. Nerešeno je! Ma šta nerešeno, vodimo! Novi tajmaut za Kinu, serija 11:0!

2. minut (53:58) - Dobro je, lepo smo otvorili poslednju četvrtinu, pa nakon serije od 4:0, selektor Kine traži minut odmora.

3. ČETVRTINA

1o. minut (49:58) - Nestvarno je koliko grešaka je napravila naša selekcija u poslednja tri minuta. Sada promašaj za tri Srbije, a onda faul Ivon Anderson i bacanja za Kinu. Prvi promašaj, na svu sreću. Ali to je velikih devet poena zaostatka pred poslednjih deset minuta.

9. minut (47:54) - Sada već ozbiljni problemi za Srbiju. Trojka, pa izgubljena lopta, pa koš uz faul Ivone Anderson. I to je već šansa da se ode na sedam razlike, što Kineskinje i čine. One ne promašuju danas.

8. minut (47:48) - Veliki broj promašenih bacanja u ovim momentima za Srbiju - promašivale su Anderson, Škorić, Vasić... Samo da nas to ne košta na kraju utakmice. Ipak, Kina ima samo poen prednosti, što je svakako nadoknadivo.

6. minut (44:46) - Kineskinje su posle dužeg vremena preuzele prednost na ovoj utakmici. Nije ona na svu sreću otišla na više od poseda razlike, a Ivon Anderson upravo nije uspela da pogodi nijedno slobodno bacanje.

4. minut (42:42) - Poenterski post dug dva minuta. Kineskinje su se propisno ispromašivale do poena Ding Šao, a naše devojke nisu iskoristile dva puna napada.

2. minut (42:40) - Ista meta, isto odstojanje. Deluje da će tako biti do samog kraja utakmice. Nažalost, naše devojke ponekad zaista brzaju i ponovo imaju veći broj izgubljenih lopti nego što je to potrebno.

2. ČETVRTINA

10. minut (35:33) - Znatno efikasnija druga četvrtina završava se poenima Dabović, kojima Srbija zadržava minimalnu prednost pred odlazak na veliki odmor. Odbrana za sada radi dobar posao u našem timu.

9. minut (33:31) - Pogodile su Kineskinje trojku i povele, potom je Bruks uzvratila, a sada naš kapiten ponovo vraća prednost, nakon što su rivalke poravnale rezultat.

7. minut (28:26) - Nakon tajmauta Marine, nema poena ni za jedan tim već puna dva minuta. Igra se zaista jako tvrdo, a tome doprinosi čvrsta odbrana koju gledamo na obe strane terena. Dovoljno je reći da Kina ima 11 izgubljenih lopti, a Srbija sedam.

5. minut (28:26) - Nisu baš sada morale Kineskinje da krenu sa pogocima za tri poena... Posle toga žuri i Crvendakić pomalo bespotrebno, pa Marina Maljković traži tajmaut.

4. minut (28:21) - Jelena Bruks vezuje sedam poena, čime je obezbedila našim devojkama da mirnije dišu, pošto su se po prvi put na utakmici ozbiljnije odlepile. Nažalost, Kineskinje su baš sada pogodile i prvu trojku, ali Sonja Vasić im je odmah vratila!

2. minut (18:16) - Nakon nešto razigranijeg početka druge četvrtine, košarkašice Srbije i Kine su ponovo ušle u "jurnjavu", što rezultuje promašajima. Naše devojke drže onaj koš prednosti sa kraja prve deonice.

1. ČETVRTINA

10. minut (16:14) - Dragana Stanković je na kraju kvartala vezala četiri poena u nizu i najzaslužnija je što imamo koš prednosti na kraju prve deonice.

9. minut (12:12) - Ne pogađaju naše, ali ne pogađaju ni Kineskinje, koje imaju i ogroman broj izgubljenih lopti za ovaj deo utakmice. Velika je šteta što nismo to uspeli da materijalizujemo i dođemo do opipljivije prednosti.

7. minut (12:10) - Vodiće se ovde velika borba do samog kraja meča. Veliki broj je izgubljenih lopti na obe strane i nakon nekoliko povezanih akcija, ponovo se ušlo u nervozu.

5. minut (6:6) - Generalni utisak je da gledamo jako stegnutu utakmicu na oba kraja terena. Naše devojke ponovo "brzaju", nekada jako lako gube loptu, ali na svu sreću igraju i čvrstu defanzivu za koju Kineskinje za sada nemaju odgovor.

3. minut (6:2) - Kineskinje uglavnom sa distance pokušavaju da dolaze do poena, naše igraju dobru odbranu i dalje, a Sonja Vasić prekida i manju sušu u napadu.

1. minut (4:0) - Fantasičan start Marininih lavica! Poeni za Dabović i Krajišnik uz veoma dobru odbranu, Kineskinje ne mogu da pogode ništa u ovih uvodnih nekoliko trenutaka. Neka tako i ostane.

PRE MEČA

 

Naša selektorka, Marina Maljković nema problema sa povređenim košarkašicama i Srbija će se u punom sastavu suprotstaviti veoma kvalitetnom rivalu. Sa Kineskinjama smo poslednji put u zvaničnoj utakmici igrali na prethodnim Olimpijskim igrama u Riju, kada smo slavili (80:72).

Generalno tradicija je na našoj strani, pošto imamo četiri vezane pobede. Međutim, ovo je neka nova generacija kineskih košarkašica i može se reći da je apsolutno sve moguće. Mi se, kao i uvek, nadamo najboljem i prolasku Marininih lavica u polufinale.

Utakmicu će suditi Luis Kastiljo iz Španije uz pomoć Maripije Malo iz Kanade i Rabe Nudžaima iz Libana.

Video: Kakav dan: Evo zašto su košarkašice jurile plus 6 i otkud dva zlata u skoku u vis!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SANDZAK AiRLiNES

    4. avgust 2021 | 05:01

    Jokicu oooo Jokicu a vidi jadan kako zene imaju onu stvar i ginu za svoju zemlju !!!

  • Сл.Ђ.Бијелић

    4. avgust 2021 | 05:50

    Честитке Марини и храбрим играчицама. Напред Србија.

  • Petar

    4. avgust 2021 | 05:52

    U pravo vreme su popravile igru i pokazale da moramo verovati u njih .BRAVO DEVOJKE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA