≫ 

Amerikancima ponovo olimpijsko zlato: Durant i drugovi ugasili sumnje i zaobišli bedem Francuske!

Ipak dokazali svima da ni u Tokiju ne može niko do iznenađenja

  • 15

Postojale su sumnje da košarkaši Sjedinjenih Američkih Država nisu baš toliki favoriti kao što su uvek bili kada se pojave na Olimpijskim igrama, ali oni su rutinski prošli kroz nokaut fazu i na kraju uzeli zlato pobedom nad Francuskom u finalu sa 87:82.

Činilo se kao da Amerikanci mogu u svakom trenutku da dodaju gas kada Francuzi i pomisle da mogu da okrenu rezultat. Jedni teškom mukom priđu, drugi prelako odmaknu.

Našli su način da zaobiđu reket, da se ne "remplaju" sa Goberom, Porijeom i Folom, bedem gorostasa koji im je pravio najveći problem. Šut sa distance je odradio svoje.

Kevin Durant je zasijao sa 29 poena uz šest skokova i tri asistencije, a Džejson Tejtum ga je ispratio sa 19 ubačenih poena.

Druga strana je imala Evana Furnijea i Rudija Gobera sa po 16 poena, te još tri igrača sa dvocifrenim učinkom, ali nije bilo ništa dovoljno da se napravi čudo.

Kao na svakom meču olimpijskog turnira, Amerikanci su ušli sporije, ne baš povezano, a za to su propisno iskažnjavani preko Gobera i Furnijea koji su napravili seriju za svoju selekciju, te je rezultat bio 10:4.

Košarkaši SAD i Francuske Foto: Tanjug/AP

Tada je, na pet minuta do kraja prve četvrtine, nastupio i prvi tajm aut Grega Popoviča koji nije bio zadovoljan činjenicom da njegova ekipa ima već 0/7 za tri poena.

Nije se američka selekcija snalazila u sporijem tempu koji su Francuzi nametnuli, ali su malo po malo, najviše zahvaljujući Kevinu Durantu, stigli do preokreta na minut pre kraja deonice (18:15).

Vensan Kole je, uvidevši kolike probleme pravi u reketu sa Goberom, ubacio i Poarijea, pa su dva teškaša sabijala i skupljala odbranu oko sebe, a onda su Luvavu i Furnije imali više prostora.

Još jedno izjednačenje (18:18), a onda i vođstvo Amerikanaca na kraju četvrtine sa 22:18.

Durant u tim momentima pali svoju mašinu na maksimum, kreće da pogađa iz svih pozicija i svoju ekipu dovodi do velikih +13.

Kada su svi pomislili da su Francuzi pogubili sve konce igre, oni su počeli preko polaganja i slobodnih bacanja da smanjuju razliku. Ne drastično, ali iz minuta u minut po 2-3 poena.

Košarkaši SAD i Francuske Foto: Tanjug/AP

Do kraja poluvremena, minus su sveli na samo pet razlike, te su imali aktivan rezultat. Tome mogu zahvaliti Goberu sa 13 i Furnijeu sa 11 poena.

Utakmica je prelomljena, po navici Amerikanaca, u trećoj četvrtini, i to ne samo po njihovoj zasluzi, već i plejmejkera Francuske koji su očajno odigrali sekvencu od pet minuta.

Kada su teškom mukom uspeli da balansiraju i drže protivnika na dva do četiri razlike, Nando De Kolo je izgubio jednu, a zatim i drugu loptu, a sve to je rezultovalo brzim usponom na -11 (56:45).

De Kolo, koji je izgledao krajnje indisponirano, morao je hitno napolje, a zamenio ga je Toma Ertel koji je pristojno odigrao naredne minute, ali onda i on povezao čiste dve greške, dva totalno pogrešna pasa, te smo ponovo videli i najvećih +14 za Amerikance (71:57).

Izmicala je utakmica kontroli, Lilard i Levin su lako pogađali, pa je moralo nešto da se učini po tom pitanju ili da se već pomiri sa srebrom.

Košarkaši SAD i Francuske Foto: Tanjug/AP

Bilo je lakše to reći nego izgovoriti, jer su Francuzi imali 16 greški osam minuta pre kraja i minus od 10 poena razlike.

Poslednji trzaj francuskog kolektiva desio se na šest minuta do kraja kada su se Amerikanci malo i pogubili na terenu, valjda u uverenju da je posao završen.

"Trikolori" su sišli na samo -3 (73:70), ali kao i uvek, sledi odgovor koji ubija u pojam. Problem evropske ekipe je bio taj što, ukoliko tri-četiri igrača u protivničkom sastavu ne sijaju, onda ih zamene druge zvezde koje i te kako zasijaju.

Ponovnih +10 na tri minuta do kraja i završena priča. Opirali su se Francuzi do samog kraja, držali pod alarmom protivnika do poslednje sekunde, ali falilo je nešto što nisu imali.

Faktor čuda i sreće.

SAD su ponovo olimpijski šampion.

Video: Konferencija za medije nakon dočeka Gruzina koji je za Srbiju osvojio bronzu na OI u Tokiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA