Neverovatan podatak: Ako ste rođeni van ovog kruga teško ćete do olimpijskog zlata u vaterpolu

Ovo je samo još jedan dokaz koliko se vaterpolo ceni na području Balkana i srednje Evrope

  • 0
Olimpijada, Olimpijske igre Tokio 2020, vaterpolo reprezentacija Srbije Foto: Tanjug/AP

Vaterpolo selekcija Srbije je odbranila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, čime se jedna fantastična generacija oprostila od nastupa za reprezentaciju, ujedno potvrdivši dominaciju naše zemlje u ovom sportu u poslednjih nekoliko godina.

Računajući period stare Jugoslavije, ovo je ukupno peto zlato za Srbiju na Olimpijskim igrama po čemu smo drugi na večnoj listi, odmah iza Mađara koji su sakupili četiri više. Od 2000. do 2008. godine, naše severne komšije vezale su tri najsjajnija odličja, u Londonu je potom bila najbolja Hrvatska, a sve to probudilo je maštu korisnika na društvenim mrežama.

Utvrđeno je da su svi osvajači zlatnih medalja od 2000. do 2021. godine rođeni u malom prostoru koji obuhvata gradove u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj i Slovačkoj.

Najviše ih je rođeno u Budmipšeti - njih 14, sledi naš glavni grad koji sa Dubrovnikom deli drugo mesto sa po osam rođenih osvajača. Četvorica su se rodila u Novom Sadu, a po dvojica u Rijeci, Splitu i Segedinu. Jednog zlatnog imaju Dunajska Streda, Eger, Kotor, Makarska, Miškolc, Niš, Pula, Solnok i Zrenjanin.

Poslednji put se desilo da neko van ovog kruga uzme najsjajniju medalju još davne 1996. godine u Atlanti, kada je Španija osvojila zlato na Olimpijskim igrama.

Video: Simboli Beograda u bojama srpske zastave zbog uspeha na OI

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA