≫ 

Kralju je ozbiljno narušeno psihičko stanje, isekli su ga i gađali kamenicama i na kraju rekli - ipak je on četnik (VIDEO)

Direktor VK Crvena Igor Milojević pričao je za Telegraf o stanju povređenog vaterpoliste Aleksandra Kralja, o razlici između Splita i Zagreba i tome zašto mu kao zvezdašu imponuju uvrede Hajdukovih navijača

  • 8

Vaterpolo klub Crvena zvezda je i dalje u šoku zbog onoga što se desilo u subotu oko 13 časova i 30 minuta kada je grupa huligana napala trojicu igrača beogradskog kluba.

Metalni pendreci i drugi predmeti bili su oružje u rukama navijača Hajduka, besnih samo zbog diskretnih klupskih obeležja srpskog kluba. Povređeni su Miloš Maksimović, Dušan Vasić i Aleksandro Kralj, koji je izvukao najdeblji kraj.

On je skočio u more da bi se spasao, a i tamo su ga gađali kamenicama dok nije naišla policija. Pored polomljenog nosa i ostalih fizičkih povreda, teže će mu pasti one druge.

Tri dana kasnije, strasti su malo splasle, jer niko nije životno ugrožen, ali je tužno što je klupski vaterpolo došao u centar pažnje zbog vesti iz oblasti hronike, umesto onih iz sporta.

- Ja bih to malo drukčije rekao. Meni je malo žao što vaterpolo kao sport dolazi u centar pažnje posle incidenta umesto svojim rezultatima i angažovanjem u sportskoj priči.

Printskrin: Youtube/Al Jazeera Balkans

Mi smo fizički povrede nadoknadili, ovo pričam u ime Vasića, Maksimovića i Kralja. Fizički povrede mogu da se zacele, ali psihičke i kod Kralja ozbiljno narušeno psihičko stanje gde je imao situaciju da bude pokušaj ubistva.

On je bio u situaciji koju ne bih poželeo nikome, a njega najbolje razumeju samo oni koji su bili u tim situacijama - počinje priču Milojević za Telegraf.

I pored toga što su vaterpolisti po pravilu krupni i jaki momci, njihov mozak ne radi na istim frekvencijama kao mozak huligana.

- To su momci koji su se opredelili da se bave sportom u životu i njihov jedini agresivni stav u životu je u bazenu. Van bazena oni su kao neke pitome mede koje nemaju ni agresivnosti ni zlu nameru. Možete samo da zamislite takve momke u ovakvoj situaciji.

Lokal na splitskoj Rivi, u kom su Vasić, Maksimović i Kralj sedeli nije ni na koji način ličio na problematičan.

- Ja sam čuo da je to jedan pristojan lokal na Rivi gde su oni seli. On je primetio obeležja ispod jakne, na jedan arogantan i neprimeren način je za jednog ugostiteljskog radnika tražio od Kralja da pokrije obeležje.

To se samo naziralo, nisu provocirali. Oni su shvatili da je vrag odneo šalu i promenili su lokal posle čega dolazi do svih ovih scena koje se danas prepričavaju - kaže direktor Zvezde.

Čitav incident je i veliki nauk jer će sada klub znati kako da zaštiti svoje sportiste u budućnosti.

- Niko od nas nije dobio upozorenje od policije koji su kafići rizični, ali mislim da je svakako suvišno u 21. veku pričati, ovo je 2019. godina, šta i da su bili u obeležjima Zvezde? Da mi ne smemo da se krećemo u klupskim obeležjima kao što se oni kreću u Beogradu?

To je zamena teza. Deca koja se bave sportom i nose obeležja kluba i moraju da budu poštovana i od strane svog i protivničkih klubova... Ta deca nisu nimalo deo nečeg lošeg ili provokativnog. Mi još nismo izašli iz tog šoka - kaže Milojević.

Zvezda u regionalnoj ligi igra i protiv Mladosti i Dubrovnika, ali tamo ophođenje prema svojim vaterpolistima opisuje kao "gospodsko".

- Nije bilo neprijatnih situacija. Štaviše mlađe kategorije Zvezde na najslobodniji način prolaze, kao što su i oni uvek dobrodošli, dobronamerni domaćini. Ovo nema veze sa VK Mornarom, sa sportom i domaćinima tamo.

Ovo je pošast kojoj ne bih ja da dajem opaske. Neka oni povedu računa sami sa sboom - objašnjava Igor.

Šta onda razlikuje Zagreb i Dubrovnik od Splita?

- Nacionalizam je nešto što se gaji. Mi smo imali tamo situaciju. Ispričali su mi igrači da tamo na samoj Rivi se nalaze neki ljudi, stariji penzioneri koji megafonima šire ozbiljnu mržnju prema Srbima sa tim da su Srbi genocidni, da moramo da platimo ratnu štetu.

Šta očekivati od ove dece? Nisu krivi ni ti počinioci nego oni koji su ih vaspitali. Mi u sportu volimo da napominjemo da je kućno vaspitanje najbitnije. To je prvi stupanj za neko dete, a onda obrazovanje i kada to dete dođe u klub mi smo tu da ga nadogradimo u tom duhovnom i telesnom.

A ovde nema ni duha ni tela. Neka se preispitaju. Hrvati se busaju da su Evropska unija, igrom slučaja sarađujemo sa Mladošću i ozbiljno kažem da nisu svi isti. Delim ljude na loše i dobre i ovde su se pokazali oni loši -

FOTO: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Hrvatski novinari i njihova javnost je uglavnom osudila čitav incident, a reporter Sport Kluba Neven Cvijanović je čak rekao da se oseća kao da je on udario Zvezdine momke i izvinio navijačima crveno-belih uz poruku da ne budu kao Splićani.

- Meni imponuje kao sportisti da su se sportski radnici i novinari izdigli iznad dnevne politike izvinjenjem. Da se nešto desilo u mom gradu, ja bih se izvinio tom klubu. Ovde se izvinjavaju oni... ne bih da ulazim u to -

Iznad dnevne politike se nije izdigao i član Skupštine grada Splita Martin Pauk koji je zlonamerno prokomentarisao da su se igrači Zvezde šepurili Rivom u obeležjima kluba i rekao da sada mogu prepričati kakvo je more u februaru.

- Lepo ga je okarakterisao (Nebojša) Čović: Šta Pauku fali najviše? E, upravo takav čovek može da izađe kao gradska ličnost, javna ličnost da daje takve izjave. Može on da shvati da se mi Srbi kupamo i u januaru i u Dunavu, ali ne verujem da bi mu to prijalo jer se mi kupamo iz časti - kaže Milojević.

Incident je i u Hrvatskoj izazvao veliku buru, a Hajdukovci su na utakmici protiv Lokomotive iz Zagreba skandirali uvrede na račun Zvezde starom pesmom koja datira od pre raspada Jugoslavije. Orilo se "O Zvezdo Zvezdana, ku*** je****, je*** te Velež, je**** te svi, a najviše Splićani".

- Hvala im što su me vratili u mladost. Mnogo je lepo kad shvatite da ste toliko veliki klub da vam neko u svojoj nezavisnoj zemlji posvećuje pažnju. U tim momentima shvatate kolika ste veličina.

Taj aplauz posle pesme govori o njima. To je masa. Ne mogu da osudim sve ljude, ali masa je povukla tu neku priču, oni su ispali junaci i odlično, super.

Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC

Posle svega Kralj se našao na meti kritika na društvenim mrežama jer je vikao da je Crnogorac, a navijačima je zasmetalo i što se oslobodio dresa.

- Na društvenim mrežama ima mnogo spinovanja, a tu je i zamena teza. Aleksandro Kralj je bio smrtno ugrožen pokušajem ubistva.

Voleo bih da vidim sve te koji su doživeli takvu neku situaciju, da li bi osudili Kralja gde je on u nokdaunu bežao i gde god da je kretao naletao je na njih, jer je rulja samo dolazila i dolazila. Preko trideset ih je bilo na kraju.

Dobijao je udarce i na kraju je taj jedan maloumnik pokušao da ga ubode nego je imao sreće pa se okliznuo i samo ga je zakačio po nozi. Tu se nije zaustavila agonija. Skočio je u vodu i onda su ga gađali kamenicama.

I to je trajalo. Pet, šest minuta je on bio u vodi. Gađali ga kamenjem i kad je neko povikao policija, policija, policija, očekivao je da su ti otišli. Tu je nastao njegov najveći revolt gde su građani koji su stajali pored Rive počeli da pričaju: Ipak je to četnik, ipak je ovo... kada je on rekao - nisam ja četnik, ja sam Crnogorac.

A te majice? To je majica koja može da se kupi na svakom mestu. On se poneo kako treba. U prvom momentu kad su mu tražili da skine on je pobegao nije hteo da skine, šta treba, da ga ubiju? Ne razumem tu priču.

Bavimo se samo jednim segmentom, a svih 15, 20 minuta gde su pokušali da ga ubiju... drugo, Sandro je jedan divan dečko koga se ja nikad neću odreći, jer je pomogao svojim odbranama Crvenoj zvezdi u najtežim momentima. Njegova hrabrost je u tome što tamo gde niko ne stavlja ruku on stavio glavu. I njegove odbrane donose rezultate.

On je programiran za tu priču. On nije specijalac, nije vojnik i u ratu. Nas niko nije obavestio da smo u ratu. Jedno je predavati ratnu zastavu, a jedno je predavati navijačka obeležja - objasnio je direktor Zvezde.

Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC

Kao organizatori se ne boje odmazde prema igračima Splita jer tvrdi da navijači Zvezde nisu kukavice.

- Ja sam već u više navrata napomenuo, živim u SD Crvenoj zvezdi, mi smo na dnevnom nivou s navijačima niz humanitarnih akcija napravili.

To su ljudi koji se ne plaše, nemaju straha da se sukobe sa kakvom god hoćete silom - objašnjava Milojević i dodaje da nikada ne može da ih stavi u isti koš sa onima koji su napali igrače Zvezde.

Delije su se, po njegovom mišljenju, u pravom svetlu pokazale 2013. kada je Zvezda sa Jugom igrala finale Lige šampiona u Beogradu. Šest hiljada navijača i nigde incidenta.

- Najlakše je napraviti odmazdu ali prema kome? Prema nekom igraču?! To bi bilo sramotno i poražavajuće za mene i ne bih imao šta da radim u ovom sportu i priči. Odmazdu prema takmičaru koji se bori u bazenu i kada završi izađe i izljubi se sa svojim protivnikom.

Prema takvim ljudima se ne pravi odmazda. Ove kukavice što su bile dole, što su s leđa napali igrače, oni sigurno neće doći u Beograd u tom broju da idu Knez Mihailovom i da se mangupiraju.

O tome se radi. Ja ne mogu nikada te poštene momke koji se bave sportom da stavim u koš sa tim ljudima. Visoka je svest Zvezdinih navijača i strašno potcenjivana i diskreditovana u medijima - tvrdi Milojević.

Utakmica sa Mornarom će verovatno biti odigrana na neutralnom terenu, ali o tome odluka tek treba da bude doneta. U međuvremenu, Zvezdin operativac kaže da mu je drago što su ostali klubovi pružili Zvezdi podršku.

- Zahvalio bih se i Šapcu i Partizanu i svim srpskim klubovima koji su dali podršku Zvezdi, nećemo to nikada zaboraviti. Mi treba da se bavimo time da ojačavamo našu ligu i sada je nebitno ko će da bude prvi iskreno. Nebitno da li je Šabac, Partizan, Valis ili Nais. Važno je da svake nedelje pravimo derbi u okviru lige.

Više vaterpolo centara u Srbiji radi lepo, ali baš u glavnom gradu ima najviše problema, kaže on.

- Niš se dobro oporavio i radi punom parom i imate nas u Beogradu koji smo možda u najgoroj situaciji jer smo poslednji bazen napravili pre 40 godina. I drugo ta preraspodela sredstava, korišćenja bazena je tesna. Imamo veliki broj plivačkih klubova i sve veći broj vaterpolo klubova.

Neka ih ima sto, ali je neprirodno što smo došli u situaciju da Partizan i Zvezda imaju problema na Banjici, a Zvezda još nije rešila svoje pitanje krova nad glavom. Mi treniramo pod balonom, sa nadom i ubeđenjem da ćemo ubrzo rešiti neku problematiku opstanka i centra.

Nećemo da punimo bazen i radimo nekvalitetno da bismo uzimali članarine. Hoćemo male šampione i svake godine ubacujemo po dva, tri dečaka u prvi tim i polako dolazimo do onog što smo zacrtali, a to je da igrački izvor bude naša škola. A nama stalno seku noge i ne daju nam da dignemo tu školu kako bi trebalo da izgleda primereno imenu Crvene zvezde - zaključio je Igor Milojević.

VIDEO - Hrvatski ministar unutrašnjih poslova o napadu na vaterpoliste Crvene zvezde

(M.Ljubisavljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Malajac

    13. februar 2019 | 08:36

    Pa on je crnogorac nije srbin što se toliko uplašio.....

  • WILSON

    13. februar 2019 | 07:10

    Tu promene nema,šta su ustaše mislile 41-prve SRBIJI i Srbima to i danas isto misli cela Hrvatska...

  • nscz

    13. februar 2019 | 11:00

    I definitivno svrha postojanja Hrvata je mrznja prema Srbima. Narod bez istorijskog znacaja,vestacki stvoren...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA