≫ 

U Splitu i penzioneri šire mržnju prema Srbima, šta onda očekivati od njihove dece? Direktor Zvezde otkrio važnu činjenicu! (VIDEO)

Dva dana posle napada na vaterpoliste Zvezde usred Splita, direktor kluba je bio gost redakcije Telegrafa

  • 43

Direktor vaterpolo kluba Crvena zvezda, Igor Milojević istakao je da, incident u Splitu, kada su napadnuti vaterpolisti Zvezde, spada u red nacionalnog odgoja u Hrvatskoj, a ne u običan primer huliganstva.

On je dodao da je nacionalizam nešto što se gaji u Hrvatskoj godinama i da u Splitu i penzioneri šire mržnju prema Srbima.

PENZIONERI SA MEGAFOINIMA VIČU DA SU SRBI GENOCIDNI

Na pitanje šta razlikuje Zagreb i Dubrovnik od Splita, Milojević je dao jasnu definiciju

- Nacionalizam* je nešto što se gaji. Mi smo imali tamo situaciju. Ispričali su mi igrači da tamo na samoj rivi se nalaze neki ljudi, stariji penzioneri koji megafonima šire ozbiljnu mržnju prema Srbima sa tim da su Srbi genocidni, da moramo da platimo ratnu štetu.

Foto: youtube/slobodna dalmacija

- Šta očekivati od ove dece? Nisu krivi ni ti počinioci nego oni koji su ih vaspitali. Mi u sportu volimo da napominjemo da je kućno vaspitanje najbitnije. To je prvi stupanj za neko dete, a onda obrazovanje i kada to dete dođe u klub mi smo tu da ga nadogradimo u tom duhovnom i telesnom.

- A ovde nema ni duha ni tela. Neka se preispitaju. Hrvati se busaju da su Evropska unija, igrom slučaja sarađujemo sa Mladošću i ozbiljno kažem da nisu svi isti. Delim ljude na loše i dobre i ovde su se pokazali oni loši - smatra Milojević.

VIDEO: Milojević: Gađali su ga kamenjem čak i dok je bio u vodi

HRVATSKA JAVNOST STALA UZ VATERPOLISTE ZVEZDE

Hrvatski novinari i njihova javnost je uglavnom osudila čitav incident, a reporter Sport Kluba Neven Cvijanović je čak rekao da se oseća kao da je on udario Zvezdine momke i izvinio navijačima crveno-belih uz poruku da ne budu kao Splićani.

VIDEO: Ispovest vaterpoliste Zvezde o paklu u Splitu

 - Meni imponuje kao sportisti da su se sportski radnici i novinari izdigli iznad dnevne politike izvinjenjem. Da se nešto desilo u mom gradu, ja bih se izvinio tom klubu. Ovde se izvinjavaju oni... ne bih da ulazim u to - kaže Milojević.

MOŽDA IM NE PRIJA ŠTO SE MI U JANUARU KUPAMO U DUNAVU IZ ČASTI

Iznad dnevne politike se nije izdigao i član Skupštine grada Splita Martin Pauk koji je zlonamerno prokomentarisao da su se igrači Zvezde šepurili Rivom u obeležjima kluba i rekao da sada mogu prepričati kakvo je more u februaru.

Lepo ga je okarakterisao (Nebojša) Čović: Šta Pauku fali najviše? E, upravo takav čovek može da izađe kao gradska ličnost, javna ličnost da daje takve izjave. Može on da shvati da se mi Srbi kupamo i u januaru i u Dunavu, ali ne verujem da bi mu to prijalo jer se mi kupamo iz časti - kaže Milojević.

VIDEO: Trener napadnutih vaterpolista o incidentu

PREKO 30 LJUDI JE JURILO KRALJA

- Na društvenim mrežama ima mnogo spinovanja, a tu je i zamena teza. Aleksandro Kralj je bio smrtno ugrožen pokušajem ubistva. Voleo bih da vidim sve te koji su doživeli takvu neku situaciju, da li bi osudili Kralja gde je on u nokdaunu bežao i gde god da je kretao naletao je na njih, jer je rulja samo dolazila i dolazila. Preko trideset ih je bilo na kraju. Dobijao je udarce i na kraju je taj jedan maloumnik pokušao da ga ubode nego je imao sreće pa se okliznuo i samo ga je zakačio po nozi.

- Tu se nije zaustavila agonija. Skočio je u vodu i onda su ga gađali kamenicama. I to je trajalo. Pet, šest minuta je on bio u vodi. Gađali ga kamenjem i kad je neko povikao policija, policija, policija, očekivao je da su ti otišli.

GRAĐANI VIKALI, IPAK JE ON ČETNIK

- Tu je nastao njegov najveći revolt gde su građani koji su stajali pored Rive počeli da pričaju: Ipak je to četnik, ipak je ovo... kada je on rekao - nisam ja četnik, ja sam Crnogorac. A te majice? To je majica koja može da se kupi na svakom mestu. On se poneo kako treba.

- U prvom momentu kad su mu tražili da skine on je pobegao nije hteo da skine, šta treba, da ga ubiju? Ne razumem tu priču. Bavimo se samo jednim segmentom, a svih 15, 20 minuta gde su pokušali da ga ubiju... drugo, Sandro je jedan divan dečko koga se ja nikad neću odreći, jer je pomogao svojim odbranama Crvenoj zvezdi u najtežim momentima. Njegova hrabrost je u tome što tamo gde niko ne stavlja ruku on stavio glavu.

VIDEO: Napadnuti vaterpolisti Zvezde u Splitu, jedan od njih spas tražio u moru

- I njegove odbrane donose rezultate. On je programiran za tu priču. On nije specijalac, nije vojnik i u ratu. Nas niko nije obavestio da smo u ratu. Jedno je predavati ratnu zastavu, a jedno je predavati navijačka obeležja - objasnio je direktor Zvezde :

Enciklopedija Jugoslavije iz 1978. godine daje sledeću definiciju nacionalizma: "Nacionalizam je kult sopstvene nacije koga karakteriše šovinistički odnos i raspirivanje mržnje prema drugim nacijama, a svoj najviši domet ispoljava kroz genocid i fizičko istrebljenje drugih naroda."[6]

(M. Ljubisavljević - m.ljubisavljević@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    11. februar 2019 | 20:25

    A kod nas još uvek postoje fensi "kosmopolite" koje navijaju za Hrvatsku, koje izjednačavaju nas sa Hrvatima i koje nikako da shvate da su svi Hrvati kao i njihova država ustaše zadojene mrznjom prema Srbima i na državnom nivou reviziraju istoriju i opravdavaju Jasenovac,,Jadovno i ostale logore stvorene za ubijanje čak i srpske dece i beba. To su najveći krvnici i monstrumi u istoriji čovečanstva, i jedini koji su imali logore za klanje dece. I ne stide se, čak i ne kriju svoj ustaško-nacistički identitet. Još gori su oni koji imaju srpski pasoš i ignorišu te činjenice pa još kazu kako smo isti i plaču za Titom i Jugoslavijom.

  • Cetnicke Pesme

    11. februar 2019 | 20:36

    Za razliku od njih slusajmo pesme i uzivajmo.

  • Zagor

    11. februar 2019 | 20:49

    Ko ovu bagru primi u EU?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA