≫ 

Mržnja živi vječno!

Kažu u Splitu da "samo Hajduk živi vječno", ali očigledno je isti slučaj i sa mržnjom prema Srbima

  • 68

Ima jedna stara, pomalo mračna anegdota, o ponosu Dalmacije, glasi ovako: Kaže jedan splitski narkoman drugom: "Stari, ne znan što ću, umrla mi je mater." Drugi odgovori: "Jebiga brale, samo Hajduk živi vječno".

Tako stvari stoje u Splitu. Hajduk je za 80-90 posto ljudi tamo - sve! Smisao života, sam život, decenijama. Droga koju mase pod Marjanom ubrizgavaju u venu, i tako sve dok ne završe na Lovrincu (splitsko groblje).

Ima u onom kultnom navijačkom ex-yu dokumentarcu scena kada krezubi Torcidaš pred ulazom na stadion Partizana, upitan da kaže čime se bavi kad nije na utakmicama, odgovara: "đankam se, kužiš".

On je, doduše, tu otkrio svoju drugu ljubav pored Hajduka, ali mi ovde pričamo o navučenosti na Hajduk, na Split, i ono glavno što ne popušta - na mržnju koja teče venama, mržnju prema Srbima i svemu srpskom, u slučaju skorašnjeg incidenta, prema Zvezdi.

Dodajte tu i gram koječega u nosu i dobićete prizor jurnjave iz filmova strave kakav se desio u subotu na Rivi - zadojeni mržnjom, sa noževima i palicama uz pokliče "ubij četnika", lov na vaterpoliste Zvezde proglasili su otvorenim. Upućeni u slučaj sa one strane kažu da je taj napad zapravo bila odbrana jedine svetinje, misle na Hajduk, koja je ostala u devastiranom gradu, odakle se sve češće traži karta u jednom pravcu za beg od bede.

"Torcidine straže" namirisale su "uljeze", sprovele akciju, nisu im dali ni promil šanse da objasne da su tu zbog sporta, da su igrači, vaterpolisti. Nije vredelo, meta im je već bila nacrtana na glavi.

Splitska "pajser brigada", motivisana gnevom, udarila je mučki u po bela dana, naočigled stotine prolaznika na "Obali hrvatskog narodnog preporoda", sa ciljem da povredi, prebije, muči, a nož u rukama jednog od nasilnika upućuje i na najgori scenario - da se ubije Srbin. Iz vizira prosečnog navijača Hajduka, takav "zicer" se nije smeo propustiti.

Da biste imali pravu predstavu kakav je linč bio na pomolu, ovo je za one što golmana Zvezde Kralja etiketiraju da se nije stoički držao zato što je rekao da je Crnogorac - pokušajte samo da zamislite scenu iz njegove perspektive. Iz ledene vode u koju je uskočio ne bi li izbegao dublji ubod oštrice noža (pošto je istim "samo" zasečen po nozi), unezveren od straha gleda ka obali odakle mu i dalje prete, gladni krvi, vređaju, mašu noževima - to je gledanje smrti u oči!

VIDEO - Ispovest vaterpoliste Zvezde o paklu u Splitu

Za tamošnje huligane nacionaliste jurnjava za Srbima je "specijalitet kuće", ipak sreća je da se ne dešava tako često, jer Split definitivno nije među omiljenim destinacijama prosečnog Srbina. U međuvremenu, dok se ne ukaže neko odavde tamo kod njih, Torcidi nije nikakav problem da se iživljava nad svojima. Zabeležen je "mali milion" incidenata za koje su direktno odgovorni, a jedan je privukao posebnu pažnju 2015. godine: tada su nepoznati mladići, predstavljajući se kao navijači Hajduka, napali decu uzrasta 14 godina iz NK Osijek po istom scenariju kao i vaterpoliste Zvezde, dok su ovi šetali gradom u trenerkama sa klupskim obeležjima - i to dva puta istog dana.

Možda zaista, kako neki veruju, nije problem koji Hrvati kao nacija imaju prema Srbima, makar ga nema većina, već onaj agresivni deo koji ima jako uporište u Splitu (čitaj Torcida), a on je, kažu, veliki.

Torcida bakljama prekida utakmicu protiv Dinama iz Zagreba; Foto: Tanjug/FaH/Mario Strmotic

- Split je postao grad slučaja, pre nekoliko godina su nacrtali kukasti krst na Poljudu. Oni se slično ponašaju kad dođu i Dinamo i Cibona. Oni imaju halucinaciju prema Zvezdi. Utisak je da tim gradom upravlja Torcida, a to svakako nisu vrednosti EU, čiji je Hrvatska član - izneo je teoriju o Splitu kao gradu nasilja predsednik SD Crvena zvezda Nebojša Čović. 

Mnogo je važno, od ključnog je značaja zapravo, videti kako će se Split i policija grada, kao i Tužilaštvo poneti prema umalo zločinu koji im se desio pred očima. Budi nadu u pravedan epilog efikasna akcija. Trojica napadača su uhapšena, i to je prvi dobar znak na putu da se počinioci kazne. Jedan od njih se brani sa slobode, a za dvojicom se još traga. Svima će biti suđeno zbog dela razbojništva uz upotrebu opasnog oruđa, a sumnjiče se i za pokušaj nanošenja teške telesne povrede, a sve iz mržnje.

Za prvo delo zakonom je predviđena kazna od tri do 12 godina zatvora dok je za drugo određena kazna od jedne do osam godina zatvora. Očekuje se da će Tužilaštvo tražiti određivanje istražnog zatvora.

Sa pažnjom ćemo pratiti kako će se odvijati suđenje napadačima na srpske vaterpoliste, biće to ozbiljan test za tamošnje pravosuđe jer bi moglo da podlegne i određenim pritiscima zbog specifičnosti slučaja.

Na kraju, ne i najmanje važno: u zabludi smo ako verujemo da je hrvatski huligan gori od srpskog huligana. Pitajte fudbalera Napretka Ndiajea, on će vam objasniti kad se oporavi od udarca bokserom.

(M.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran Cvetković

    12. februar 2019 | 11:59

    Hrvati ništa svoje nemaju, Čak je i HAJDUK Srpski klub, koji su osnovali Srbi iz srpske Dalmacije. Neka provere malo istoriju, neka pogledaju Austrougarski popis iz 1895. godine. Svi oni su Srbi, ali oni najgori, koji su prodali veru za večeru. Neka pitaju Branimira Štulića šta su oni. Pozdrav za bivšu braću iz južne Srbije

  • Bataja

    12. februar 2019 | 12:29

    Ustaše bile, ustaše ostale. Huligani sa motkama i noževima biju sportiste, tako reći decu a cela Riva navija. Ako Hrvati ne budu najstrože kažnjeni zbog svog FAŠIZMA I USTAŠTVA nijedan srpski klub nikada više ne treba da zaigra protiv hrvatskih ni u jednom jedinom sportu.

  • Stanojko

    12. februar 2019 | 10:57

    "Ipak je on ćetnik..."Bar da jeste nego nije crnogorac je.Da jeste "ćetnik"ne bi skocio u more nego bi bilo kom opanci kom obojci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA